Publicat

11 iulie 2022

Categorie

Comentarii

Niciun comentariu

AR Medical Cosmetic

Cosmetica medicala si cosmeceuticele.

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

  Frumusețea in lumea modernă are o relevanță deosebită. Din cele mai vechi timpuri atât femeile cât și bărbații au fost preocupați in egală măsură.

Frumusețea este legată de simțul estetic sau artistic al omului. In general psihologia si sociologia considera că ”gustul frumosului” depinde de caracterul psihogenetic sau si de cel social. În consecință aprecierea frumosului este influențată fundamental de un complex de simțăminte, generate de mediul social înconjurător, ca și de psihicul individului.

Spre deosebire de garderoba, nu ne putem schimba pielea in fiecare zi, de aceea trebuie sa știm sa avem grija de pielea noastră. Îngrijirea pielii trebuie deprinsă de la o vârstă fragedă și practicată toata viața. O îngrijire adecvată a pielii   nu vă va face doar să arătați bine, ci și să vă simțiți grozav. Este mult mai ușor să întreținem o piele sănătoasă decât să încercam să reparam o piele deja  degradată.

 Cosmetica medicală

Reprezintă o abordare complexă a frumuseții și sănătății pielii corpului și a tenului, îmbinând atât metode și tehnici medicale, cât și  tratamente cosmetice.

Cosmeceuticele

Industria frumuseții a luat un avânt foarte mare datorita cererii existente pe piață. Produsele cosmetice tradiționale,   având rolul de a înfrumuseța temporar pielea au fost înlocuite de companiile producătoare. Acestea au intrat in revoluția biomedicală,  au fost imbogățite cu ingrediente biologic active care îmbunătățesc funcțiile pielii sănătoase. Aceste produse  denumite cosmeceutice nu sunt destinate să îmbunătățească sau să vindece pielea bolnavă, s-a evitat reglementarea si controlul farmaceutic. Astfel acestea estompează linia dintre medicament si cosmetic, medic si estetician, pacient si consumator.

Termenul „cosmeceutic” a fost introdus de dermatologul dr. Albert Kligman în 1984 și este derivat dintr-o combinație a cuvintelor cosmetice și farmaceutice.

Cosmeceuticele sunt destinate să aibă un efect benefic asupra sănătății și frumuseții pielii și au atât efecte cosmetice, cât și terapeutice. Acestea se aplică local sub formă de creme sau loțiuni. La fel ca și produsele cosmetice, dar conțin ingrediente active care au efect  asupra funcției celulelor pielii. În unele cazuri, acțiunea lor este limitată la suprafața pielii (cum ar fi exfolianții), în timp ce altele pot pătrunde la niveluri mai profunde,  îmbunătățind sau limitând funcțiile normale ale pielii. Cosmeceuticele sunt utilizate în general ca parte a unui regim obișnuit de îngrijire a pielii. Sunt disponibile „fără prescripție medicală”, pot ajuta la îmbunătățirea tonusului și texturii pielii, a pigmentării și a liniilor fine.

Printre cele mai utilizate ingrediente care se folosesc in compoziția cosmeceuticelor sunt:

Vitaminele, antioxidanții, hidroxiacizii, peptidele, factorii de creștere “growth factors”, agenții de albire și de luminozitate, extracte  vegetale.

 Vitaminele 

Sunt substanțe topice care ajută la repararea AND-ului și stimulează sinteza de collagen. Mulți agenți cosmeceutici sunt dezvoltați pentru prevenirea și tratamentul îmbătrânirii pielii și in special al fotoîmbătrânirii. Fotoîmbătrânirea se referă la deteriorarea pielii cauzată de expunerea prelungită , pe parcursul vieții a unei persoane, la radiația UV solară. În timp ce cea mai importantă măsură de protecție împotriva pielii foto-îmbătrânite este aplicarea zilnică de protecție solară UVA și UVB.

 Vitamina A

Există dovezi științifice ca eficacitatea vitaminei A sintetice topice sau a retinoizilor sub diferite forme, cum ar fi tretinoinul, adapalenul și tazarotenul. Beneficiile cosmetice ale acestor retinoizi pe bază de rețetă sunt susținute de cercetări ample. Tretinoinul induce producția  Procolagenului I și II din piele și reduce distrugerea colagenului prin inhibarea metaloproteinazelor. Efectul general este o îngroșare a dermului, deoarece pielea este „umplută” cu glicozaminoglicani, contribuind la reducerea liniilor fine și a ridurilor. Alți retinoizi, cum ar fi retinaldehida, retinolul și esterii retinilici, sunt comercializați ca produse cosmeceutice fără prescripție medicală. Pot avea acțiuni similare cu omologii lor de prescripție, în ciuda faptului că au mai puține dovezi care să dovedească eficacitatea lor.

 Antioxidanții 

Sunt compuși care ajută la repararea ADN-ului si stimulează sinteza colagenului. Factorii externi, cum ar fi radiațiile ultraviolete (UV), poluarea și fumatul, precum și factorii interni, inclusiv metabolismul celular normal, pot genera molecule numite radicali liberi care dăunează pielii. Antioxidanții „elimină” acești radicali liberi reducând astfel inflamația și protejând pielea împotriva daunelor provocate de soare și a cancerelor de piele.

Exemplele de antioxidanți includ:

Vitamina E

Este o  vitamină că are efecte cosmetice benefice asupra pielii. Funcționând ca un antioxidant epidermic prin absorbția spectrului solar al luminii UV, vitamina E endogenă se epuizează după ani de expunere excesivă la radicalii liberi, cu rezultatul deteriorării oxidative. Beneficiile aplicării vitaminei E topice, demonstrate de studii, în special în forma sa cea mai activă alfa-tocoferol. Ca mijloc de protecție împotriva arsurilor solare și de îmbunătățire a ridurilor și hiperpigmentării cauzate de radicalii liberi, și-a demonstrat eficacitatea in prevenirea eritemului cutanat indus de UV. De asemenea vitamina E poate reduce eritemul si edemul asociat cu expunerea la UV atunci când este aplicata înainte de expunere la UV, cu efecte reduse daca vitamina E se aplica după expunere.

Vitamina B3

Numită și nicotinamidă sau niacinamidă, are rol cheie in reacțiile antioxidante. Este una din vitaminele mai recent descoperită și utilizată. Bine tolerată sub formă topică, s-a dovedit că niacinamida îmbunătățește bariera pielii prin creșterea lipidelor și a proteinelor epidermice. Ca și efecte benefice asupra pielii amintim: reduce iritațiile  prin reducerea scăderii de apă din piele, reduce pigmentarea printr-un mecanism care inhibă transferul melonozomilor de la melanocite la keratinocite, efecte in prevenirea îngălbenirii pielii si netezește textura pielii.

Vitamina C

Sau acid L-ascorbic este o vitamină pe care oamenii ar trebui sa o obțină din surse alimentare. Suplimentarea orala a acesteia crește minim concentrația sa in piele. Efectul său esențial la biosinteza colagenului, aplicarea topică a vitaminei C are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, reduce ridurile  și are efecte asupra  foto-îmbătrânirii.

Hidroxiacizii

Aceștia pot fi clasificați in funcție de structura lor moleculară in alfa-hidoxiacizi (AHA), beta-hidroxiacizi (BHA), poli-hidroxiacizi (PHA) si acizi bionici.  Reprezintă o clasă de compuși cu beneficii cosmetice fără precedent. Hidroxi- acizii îmbunătățesc textura pielii și reduc semnele îmbătrânirii  prin hidratarea pielii și eliminarea  celulelor moarte  din stratul cornos (epiderm). Cel mai cunoscut și utilizat în mod obișnuit este acidul glicolic,  pentru beneficiul dovedit antiaging și capacitatea de a îmbunătăți hiperpigmentarea și pielea predispusă la acnee.

Atât alfa-hidroxiacizii, cât și beta-hidroxiacizii funcționează prin îndepărtarea  pielii hiperkeratinizate și restabilirea epidermului.  În plus, aplicarea hidroxiacizilor determină îngroșarea dermică prin stimularea biosintezei glicozaminoglicanilor , colagen și fibre elastice, îmbunătățind ridurile și liniile fine.

Poli-hidroxiacizii și acizii bionici sunt agenți mai noi, cu aceleași beneficii ca și alfa și beta-hidroxiacizii, dar fără iritații sau arsuri caracteristice și cu funcții antioxidante și bariere suplimentare pentru a  îmbunătăți nivelul de hidratare al pielii. Blândețea lor asupra pielii ii face ideali pentru tratarea pielii sensibile. Gluconolactona este un poli-hidroxiacid utilizat pe scară largă în produsele de îngrijire a pielii, care s-a dovedit  că protejează împotriva radiațiilor UV prin acțiunea lor asupra radicalilor liberi. Hidroxiacizii, în special acidul glicolic și cel lactic, sunt folosiți în mod obișnuit ca agenți de peeling. Aplicați  pe piele în concentrații mari pentru perioade scurte de timp, sunt din ce în ce mai utilizați pentru a accelera exfolierea și pentru a stimula reînnoirea pielii, pentru a reduce hiperpigmentarea și  a îmbunătăți textura pielii.

Peptidele 

Sunt lanțuri scurte de secvențe de aminoacizi care constituie elementele de bază ale proteinelor mai mari. „Mesagerii” celulari formați din aminoacizi pot imita semnale biologice normale care fie stimulează repararea, fie inhibă procesele care accelerează îmbătrânirea pielii.

Factorii de creștere “growth factors”

 Aceste proteine ajută la controlul semnalelor chimice între și în interiorul celulelor. Acestea sunt importante în vindecarea rănilor și în repararea țesuturilor deteriorate și pot ajuta la repararea deteriorării pielii cauzate de expunerea la soare. Studiile sugerează că utilizarea mai multor factori de creștere poate stimula producția de colagen și elastină și poate îmbunătăți aspectul pielii foto-deteriorate

Agenții de albire si luminozitate

 Aceștia  ajută la inhibarea producției de melanină (principalul pigment al pielii) pentru a reduce decolorarea și pigmentarea pielii. Exemplele includ:

Hidrochinona, acesta a fost agentul ales pentru iluminarea pielii de mai mulți ani. Îngrijorările legate de pigmentarea pielii, și posibilul efect cancerigen au dus la interzicerea acesteia de la produsele fără prescripție medicală în unele țări. Cu toate acestea,  preocupări au apărut în principal din studii pe animale care utilizează doze mari pe termen lung și probabil că nu sunt relevante pentru aplicarea topică la om. Alte exemple de agenți de albire și luminozitate: acid ascorbic (vitamina C), acid kojic, acid azelaic, extract de lemn dulce (glabridin).

 Extracte vegetale

 Acestea includ extracte de plante din frunze, rădăcini, fructe, fructe de pădure, tulpini, scoarță și flori. Produsele botanice pot avea proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și / sau calmante ale pielii. Cu toate acestea, efectele lor rămân în mare parte netestate sau nedovedite. Exemplele includ soia, curcumina, silimarina, picnogenolul, ginkgo biloba, extractul de ceai verde, extractul din semințe de struguri, aloe vera, hamamelisul, alantoina și acidul ferulic.

Concluzii

Așadar cosmetica medicală este un domeniu terapeutic in plina dezvoltare. Stârnește un interes crescut datorita procedurilor si tratamentelor care au efecte estetice remarcabile si rapide, fără a necesita o perioada de recuperare îndelungată.

Aceste “ingrediente active” oferă provocări atât pacienților cât și medicilor, cosmetologilor în prevenirea și încetinirea efectului de îmbătrânire. Efectul lor va fi cu atât mai mare dacă sunt folosite corect si la recomandarea persoanelor abilitate.

Pe măsură ce tehnologia avansează, apar noi tehnologii și proceduri cosmetice. Cosmeceuticele continuă să devină mai sofisticate și mai utilizate pe scară largă. Profesioniștii din domeniu trebuie să continue să își asume un rol activ în familiarizarea cu aceste produse și în educarea tuturor consumatorilor cu privire la beneficiile și riscurile acestora.

Bibliografie:

  1. Michelle Hunt – Cosmeceuticals [Internet], Australasian College of Dermatologists. 2019.
  2. Martin KI, Glaser DA – Cosmeceuticals: the new medicine of beauty., Mo Med, 2011.
  3. Tang SC, Yang JH – Dual effects of alpha-hydroxy acids on the skin, Molecules, 2018.
  4. Kornhauser A – Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms,
    and photoactivity, Clin Cosmet Investig Dermatol, 2010.
  5. Kornhauser A, Coelho SG, Hearing VJ – Effects of cosmetic formulations
    containing hydroxyacids on sun-exposed skin: Current applications and
    future developments, Dermatol Res Pract, 2012.
  6. Green BA, Yu RJ, Van Scott EJ – Clinical and cosmeceutical uses of
    hydroxyacids, Clin Dermatol, 2009.

 

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!