ROLUL ANTIOXIDAȚILOR ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Publicatmartie 17, 2024
Comentarii0 comentarii

ROLUL ANTIOXIDAȚILOR ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Rolul antioxidanților în îngrijirea pielii

Rolul antioxidanților în îngrijirea pielii. Antioxidanții protejează pielea împotriva acțiunii radicalilor liberi prin reducerea și neutralizarea acestora.

Pielea are  în compoziția sa antioxidanți naturali , dar nu sunt suficienți pentru a se proteja de excesul de soare și de efectele poluării.

Cremele  și  serurile  topice, precum și suplimentele orale, vitaminele, băuturile și alimentele care conțin antioxidanți, pot fi folosite pentru a ajuta pielea să se protejeze de radicalii liberi.

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea suprafeței pielii de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi și de agresorii mediului înconjurător, precum razele UV și poluarea. Antioxidanții se găsesc adesea în formulele  produselor de îngrijire a pielii,  datorită multiplelor beneficii pe care le au.

Antioxidanții sunt substanțe care pot oferi protecție împotriva stresului oxidativ endogen și exogen prin eliminarea radicalilor liberi.

Antioxidanții topici sunt disponibili în combinații în multe variante, în produsele de îngrijire a pielii fără prescripție medicală,  care au ca scop prevenirea semnelor clinice de fotoîmbătrânire.

Ce sunt radicalii liberi?

Formarea radicalilor liberi este un mecanism esențial larg acceptat, care duce la  îmbătrânirea pielii.  Radicalii liberi sunt molecule foarte reactive, cu electroni nepereche, care pot deteriora direct diferite membrane structurale celulare, lipide, proteine ​​și ADN.

Efectele dăunătoare ale acestor specii reactive de oxigen sunt induse intern în timpul metabolismului normal și extern prin diferite tensiuni oxidative. Producția de radicali liberi crește odată cu vârsta, în timp ce mecanismele endogene de apărare care îi contracarează scad.

Acest dezechilibru duce la deteriorarea progresivă a structurilor celulare și, astfel, duce la îmbătrânirea accelerată.

Ce fac antioxidanții pentru piele?

Cei mai mulți dintre noi știm că celulele sunt elementele de bază ale pielii noastre.

Antioxidanții protejează pielea prin blocarea radicalilor liberi. Acest lucru ajută la prevenirea: îmbătrâniriihiperpigmentării,  inflamației și deteriorarea barierei cutanate.

Antioxidanții sunt apărători ai daunelor care ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii

Antioxidanții ajută la corectarea semnelor de îmbătrânire. Stresul oxidativ descompune  colagenul, împiedică procesul natural de reparare al pielii și declanșează inflamația – și aceste efecte se văd ca linii fine, riduri, piele devitalizată, erupții de  acnee  și o  nuanță neuniformă a pielii. 

Prin eliminarea radicalilor liberi, antioxidanții pot ajuta la prevenirea și corectarea acestor semne vizibile și pot oferi pielii luminozitate și un aspect mai tânăr.

Antioxidanții ajută la prevenirea daunelor provocate de razele UV 

Prin definiție, toți antioxidanții au proprietăți antiinflamatorii. Ei contracarează răspunsul inflamator al pielii  la razele UV dăunătoare ale soarelui, prevenind arsurile solare și oferind o protecție sporită împotriva daunelor acestora și a fotoîmbătrânirii.

Antioxidanții ajută pielea să se repare singură. 

Inflamația împiedică procesul de reînnoire a pielii. Prin reducerea inflamației, antioxidanții permit pielii să se repare singură și să corecteze daune vizibile.

Unii antioxidanți, cum ar fi  vitamina C,  pot stimula, de asemenea, producția de  colagen, care este vitală pentru a menține pielea tânără.

Antioxidanții ajută la îmbunătățirea tonului pielii. 

Radicalii liberi și expunerea frecventă la soare pot declanșa, de asemenea, modificări în producția de melanină a pielii, provocând  pete pigmentare   și nuanță neuniformă a pielii.

Prin reducerea foto-deteriorării, antioxidanții pot ajuta la prevenirea pigmentării anormale a pielii. Unii antioxidanți (cum ar fi  vitamina C)  funcționează și pentru a inhiba tirozinaza, o enzimă care stimulează producția de melanină.

Cum funcționează ingredientele antioxidante în îngrijirea pielii

Antioxidanții sunt o componentă majoră a pielii sănătoase. Apoi, sunt radicalii liberi, care pot deteriora pielea. Antioxidanții inversează și previn deteriorarea  pielii, contracarând acțiunea radicalilor liberi.

În primul rând, antioxidanții lucrează pentru a preveni stresul oxidativ – daunele provocate de radicalii liberi. Această deteriorare, care are ca rezultat descompunerea  colagenului  și a elastinei pielii, poate lua forma îmbătrânirii premature, inflamației și a  hiperpigmentării.

Antioxidanții sunt în primul rând protectori și preventivi. Datorită modului în care antioxidanții acționează atât ca un factor de descurajare, cât și ca remediu pentru daunele cauzate de radicalii liberi, se recomandă adesea ca piatră de temelie a oricărei rutine de îngrijire a pielii.

Se recomandă ca antioxidanții să fie utilizați zilnic în  rutina de îngrijire,  acționând ca o barieră împotriva daunelor mediului.

Tipuri de antioxidanți

Există multe tipuri de antioxidanți. Unii sunt solubili în grăsimi, în timp ce alții sunt solubili în apă. Unii au acțiune antiinflamatoare,  anti-îmbătrânire,  în timp ce alții au acțiune  anti-pigmentare  sau dau luminozitate pielii.

Unii antioxidanți au abilități speciale:

 • Vitamina C  contribuie la stimularea producerii colagenului.
 • Resveratrolul scade senescența celulară
 • Coenzima Q10 și  niacinamida  cresc energia celulară

Cel mai indicat  este ca să combinăm mai  multe tipuri diferite de antioxidanți în  rutina de îngrijire a pielii.

De ce avem nevoie de multe tipuri diferite de antioxidanți?

În organism, există o rețea de antioxidanți care se pot regenera sau recicla reciproc în forma lor activă după ce au fost consumați. Această interacțiune este crucială pentru asigurarea protecției susținute împotriva stresului oxidativ.

De exemplu,  vitamina C  poate ajuta la regenerarea vitaminei E după ce a fost oxidată. Unii antioxidanți, cum ar fi, acidul alfa-lipoic și polifenolii, sunt cunoscuți și sunt deosebit de eficienți în neutralizarea radicalilor liberi.

Antioxidanții funcționează sinergic pentru a-și spori puterea unul altuia, motiv pentru care avem nevoie de mai multe tipuri de antioxidanți în  rutina de îngrijire a pielii.

Seruri cu vitamina C

Antioxidanți solubili în grăsimi versus solubili în apă

Există 2 tipuri principale de antioxidanți:

 • Solubil în grăsimi
 • Solubil în apă.

Antioxidanții solubili în grăsimi se găsesc de obicei în  creme  și uleiuri. Ei protejează membranele celulare care conțin  lipide.

Antioxidanții solubili în grăsimi includ vitamina E (tocoferol), carotenoide, coenzima Q10 și licopenul.

Antioxidanții solubili în apă îi găsim de obicei  în loțiuni tonice sau  seruri.  Ei protejează secțiunea hidrofilă din interiorul celulelor pielii.

Antioxidanții solubili în apă găsiți în produsele cosmeceutice includ   acidul ascorbic (Vitamina C), ceaiul verde, silimarina și glutationul.

Acidul alfa lipoic este neobișnuit prin faptul că este solubil atăt în grăsimi, cât și în apă.

Care este cel mai puternic antioxidant pentru piele?

Nu există cel mai bun antioxidant pentru piele, dar ceaiul verde, resveratrolul și   vitamina C  au cele mai multe cercetări bazate pe dovezi pentru a susține utilizarea lor.

Cel mai bine este să utilizăm o combinație de diferite tipuri de antioxidanți, atât solubili în grăsimi, cât și în apă.

Există mai mulți factori importanți de care trebuie să luați în considerare atunci când căutam cei mai buni antioxidanți pentru piele:

 • Antioxidanții orali ( alimente, băuturi sau suplimente) trebuie să fie absorbiți în stomac, să treacă în fluxul sanguin și să ajungă la piele. Majoritatea nu ajung.
 • Antioxidanții topici trebuie să fie absorbiți în straturile profunde ale pielii și să rămână acolo suficient de mult pentru a viza radicalii liberi
 • Mulți antioxidanți sunt foarte instabili și devin oxidați și inactivi înainte de a ajunge la țintă. Căldura, lumina, aerul și alte ingrediente de îngrijire a pielii pot face antioxidanții ineficienți.
 • Produsele de îngrijire a pielii cu antioxidanți trebuie formulate, fabricate și ambalate pentru a minimiza expunerea la aer și lumină – acest lucru este o provocare si este foarte costisitor.

Antioxidanți pentru a preveni îmbătrânirea pielii

Antioxidanții pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii pielii protejând pielea de daunele cauzate de radicalii liberi. Antioxidanții pot preveni ridurile, dar nu șterg ridurile care sunt deja prezente.

O excepție de la aceasta este  vitamina C  care, pe lângă faptul că este un antioxidant, ajută și la creșterea producției de  colagen.  Deci,  vitamina C  este un antioxidant care poate îmbunătăți textura pielii și ridurile.

Antioxidanți pentru acnee

Acneea se caracterizează prin inflamarea foliculului pilosebaceu care duce la înfundarea porilor, la formarea pustulelor și a chisturilor acneice. Această inflamație este un mediu propice pentru radicalii liberi.

Bacteria care provoacă  acneea  cunoscută sub numele de cutibacterium (Propionibacterium acnes) conține porfirine favorizează activitatea radicalilor liberi.

Utilizarea unui  ser  cu antioxidanti, o  cremă hidratantă  noncomedogenă poate ajuta la tratarea acneei.

Antioxidanți pentru rozacee

Antioxidanții pot ajuta la atenuarea simptomelor rozaceei. De fapt, unele dintre beneficiile medicamentului pentru rozacee pe bază de rețetă, Metronidazol, se poate datora capacităților sale antioxidante.

Inflamația de bază și stresul oxidativ joacă un rol important în rozacee. Prin reducerea stresului oxidativ, antioxidanții pot reduce inflamația și roșeața asociate cu rozaceea, oferind un efect calmant asupra pielii. Antioxidanți care au

 • Niacinamida  (vitamina B3)
 • Extractul de ceai verde
 • Resveratrol (se găsește în struguri și vin)
 • Quercetină (se găsește în mere și ceapă)
 • Silimarina (din ciulinul de lapte)
 • Extractul de lemn dulce (conține glabridină)
 • Curcumină (din turmeric)

Includerea acestor antioxidanți în  rutina de îngrijire a pielii  sau în dietă, pot  ameliora simptomele inflamatorii ale rozaceei.

Creme hidratante

Seruri cu niacinamidă

Creme cu niacinamide

Antioxidanți anti-pigmentare si pentru luminozitatea pielii

Câțiva antioxidanți sunt, de asemenea, inhibitori de tirozinază și, prin urmare, au abilități de a da luminozitate pielii.

Cel mai cunoscut este antioxidant cu efect de luminozitate este  acidul ascorbic (vitamina C),  și de asemenea extractul de lemn dulce.

Arbutina, acidul kojic și  niacinamida  au abilități antioxidante slabe pentru a trata  pigmentarea.

Vitamina C este cel mai bun ingredient antioxidant de utilizat pentru a trata pigmentarea pielii.

Ingredientele antioxidante din produsele de îngrijire a pielii

Antioxidanți cu efect putenic din produsele de îngrijire a pieli sunt: acidul alfa-lopoic, artemisia capillaris, cofeina, coenzima Q10, extract de cafea, cucurmina, genisteina, glutationul, extractul de semințe de struguri, ceaiul verde, polifenolii, extractul de rodie, melatonina, pycnogenolul, resveratrolul, silimarina, ulmus davidiana, vaccinium mytillus (numit și afin sălbatic), vitamina C și Vitamina E.

Antioxidanți cu efect slab sunt: arbutina, acidul kojic și  niacinamida.

Polifenoli și Flavinoidele

Polifenolii sunt antioxidanți naturali care se găsesc în fructe, legume și plante. Flavinoidele sunt un tip de polifenoli. Polifenolii au o puternică capacitate antioxidantă. Toți polifenolii sunt antioxidanți, dar nu toți antioxidanții sunt polifenoli.

Retinol și retinoizii

Retinolul  nu este un antioxidant. Este un retinoid. Retinoizii  fac parte  din familia vitaminei A.

Retinoizii  au efecte remarcabile pentru piele, dar  retinoizii precum retinolul  nu sunt antioxidanți.

Concluzie

Antioxidanții joacă un rol esențial în sănătatea pielii, deoarece luptă împotriva semnelor îmbătrânirii protejând, prevenind și restabilind pielea de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi.

Experții sunt de acord că antioxidanții sunt esențiali în  rutina de îngrijire a pielii.  Ingredientele care previn producerea de radicali liberi în celulele pielii sunt responsabile pentru menținerea pielii noastre sănătoase, netede și strălucitoare. Radicalii liberi apar cel mai frecvent în interiorul celulelor pielii din cauza luminii UV, dar pot apărea și din expunerea la substanțe chimice și toxine din aer. Așa că asigură-te că foloșești zilnic  protecție solară  indiferent de anotimp, că ai o  rutină corectă de curățare   și o  rutină de îngrijire a pielii  adecvată nevoilor tale.

Creme cu protecție solară

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung.

Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de  tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii  care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

 1. National Institutes of Health: National Center for Complementary and Integrative Health. Antioxidants: in depth.
 2. American Academy of Family Physicians: FamilyDoctor.org. Antioxidants: What you need to know.
 3. Ziada AS, Smith MR, Côté HCF. Updating the free radical theory of aging. Front Cell Dev Biol. 2020;8:575645. doi:10.3389/fcell.2020.575645
 4. Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):298-307. doi:10.4161/derm.22876
 5. Silva SAME, Michniak-Kohn B, Leonardi GR. An overview about oxidation in clinical practice of skin aging. An Bras Dermatol. 2017;92(3):367-374. doi:10.1590/abd1806-4841.20175481
 6. Aljuffali IA, Hsu CY, Lin YK, Fang JY. Cutaneous delivery of natural antioxidants: the enhancement approaches. Curr Pharm Des. 2015;21(20):2745–57. doi:10.2174/1381612821666150428125428
 7. McMullen R. Delivery Systems for Antioxidants. New York Society of Cosmetic Chemists.
 8. Al-Niaimi F, Chiang NYZ. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol; 10(7):14-17.
 9. Keen MA, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2016;7(4):311–5. doi:10.4103/2229-5178.185494
 10. Cavalcanti GR, Duarte FIC, Converti A, de Lima ÁAN. Ferulic acid activity in topical formulations: Technological and scientific prospecting. Curr Pharm Des. 2020. doi:10.2174/1381612826666201020163331
 11. Zasada M, Budzisz E. Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Postepy Dermatol Alergol. 2019;36(4):392-397. doi:10.5114/ada.2019.87443
 12. Knott A, Achterberg V, Smuda C, et al. Topical treatment with coenzyme Q10-containing formulas improves skin’s Q10 level and provides antioxidative effects. Biofactors. 2015;41(6):383–90. doi:10.1002/biof.1239
 13. Jadoon S, Karim S, Bin Asad MH, et al. Anti-aging potential of phytoextract loaded–pharmaceutical creams for human skin cell longetivity. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:709628. doi:10.1155/2015/709628
 14. Wohlrab J, Kreft D. Niacinamide – mechanisms of action and its topical use in dermatology. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6):311–5. doi:10.1159/000359974
 15. Lephart ED, Naftolin F. Menopause and the skin: old favorites and new innovations in cosmeceuticals for estrogen-deficient skin. Dermatol Ther (Heidelb). 2021;11(1):53-69. doi:10.1007/s13555-020-00468-7
 16. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of turmeric (Curcuma longa) on skin health: a systematic review of the clinical evidence. Phytother Res. 2016;30(8):1243–64. doi:10.1002/ptr.5640

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

  Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.