Cum să tratezi hiperpigmentarea.

Publicatmartie 27, 2023
Comentarii0 comentarii

Cum să tratezi hiperpigmentarea.

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

Ce este hiperpigmentarea?

Cum poți să tratezi hiperpigmentarea? Hiperpigmentarea, apare atunci când este produsă prea multă melanină pe anumite porțiuni ale pielii.

Pielea fiecărei persoane conține melanină, un pigment care dă culoarea pielii. În timp ce toți oamenii au același număr de melanocite, cantitatea de melanină pe care o produce fiecare celulă variază de la persoană la persoană. Cantități mai mari de melanină echivalează cu un ton mai închis al pielii.

Pentru unii oameni, melanocitele sunt hiperactive, producând mai multă melanină decât ar trebui. Genetica și factorii externi, cum ar fi expunerea la soare, contribuie la hiperactivitatea melanocitelor, ceea ce duce la probleme de pigmentare, cum ar fi pete pigmentare și nuanța neuniformă a pielii.

Culoarea pielii 

Culoarea pielii este cauzată în principal de un pigment al pielii numit melanină. Există doua tipuri de melanină:

  • Eumelanina:  pigment de culoare maro închis sau negru
  • Feomelanina:  pigment de culoare galben-roșcat

Tirozinaza este necesară pentru producerea ambelor tipuri de melanină. Blocarea enzimei tirozinazei, previne producerea pigmentului pielii. Acesta este motivul pentru care inhibitorii tirozinazei sunt cea mai eficientă modalitate de a deschide culoarea și de a uniformiza nuanța pielii.

O nuanță neuniformă a pielii apare atunci când melanina nu este dispersată în mod egal în întreaga piele. Eumelanina este de obicei pigmentul care provoacă o nuanță neuniformă a pielii, dar hemoglobina și feomelanina joacă un rol în nuanța pielii.

Afecțiuni care cauzează nuanța neuniformă a pielii

Există multe afecțiuni care cauzează o nuanță neuniformă a pielii. Iată o listă cu câteva cauze ale tonului neuniform al pielii, cunoscută sub numele de discromie:

  • Melasma numită și masca de sarcină
  • Hiperpigmentarea post-inflamatoare, numită și alterare post-inflamatoare a pigmentului sau (PIPA)
  • Petele solare, numite și lentigine solare
  • Condiții inflamatorii, cum ar fi eczema

Expunerea la soare, expunerea la căldură, lumina albastră de la telefon și computer  pot provoca, de asemenea, o nuanță neuniformă a pielii. În timp ce liniile fine și ridurile sugerează înaintarea în vârstă. O nuanță neuniformă a tenului, sugerează probleme de sănătate, așa cum au arătat mai multe studii.

Tratamente și proceduri pentru tratarea pigmentării pielii

Cele mai eficiente tratamente pentru pigmentarea pielii sunt: o rutina de îngrijire a pielii in mod consecvent, combinată cu tratamente profesionale, folosirea protecției solare și evitarea soarelui.

Rutina de îngrijire a pielii pentru a trata hiperpigmentarea

Rutina de îngrijire a pielii pentru a trata hiperpigmentarea trebuie să conțină:

  • Demachiante, creme și maști exfoliante cu AHA (alfa-hidroxiacizi) și BHA (beta-hidroxiacizi), demachiante cu pH scăzut, folosite dimineața, pentru a ajuta produsele să pătrundă în piele
  • Produse care dau luminozitate pielii, inhibitorii de tirozinază
  • Creme hidratante cu acizi grași nesaturați – acizii grași nesaturați scad sinteza melaninei și activitatea tirozinazei, în timp ce acizii grași saturați cresc sinteza melaninei și activitatea tirozinazei.
  • Crema protecție solară colorată SPF 50+, care conține oxid de fier – un mineral natural care blochează lumina albastră de la telefoane și ecranele computerelor, oferă mai multă protecție solară decât cremele de protecție solară necolorate.

 

Demachiante, creme și măști exfoliante cu AHA (alfa-hidroxiacizi) și BHA (beta-hidroxiacizi)

Produsele exfoliante, cu AHA și cele cu BHA, ajută la îndepărtarea pigmentului nedorit.

  • AHA (alfa-hidroxiacizii), precum acidul glicolic sunt mai buni pentru tipurile de ten uscate.
  • BHA (Beta-hidroxiacizii), cum ar fi acidul salicilic, sunt mai buni pentru tipurile de piele grasă.

Produse care dau luminozitate pielii, inhibitorii de tirozinază

Tirozinaza

Tirozinaza este o enzimă necesară pentru a produce melanina. Majoritatea produselor pentru tratarea nuanței neuniforme a pielii au cel puțin un inhibitor de tirozinază, care blochează producția de melanină. Pielea  se obișnuiește cu inhibitorii de tirozinază, așa că este nevoie ca la 3-4 luni sa se facă o pauză  sau să se schimbe cu alți inhibitori de tirozinază.

Există și alte modalități de a trata nuanța neuniformă a pielii, dar inhibitorii de tirozinază sunt cei mai eficienți.

Hidrochinona

Hidrochinona este cel mai eficient inhibitor al tirozinazei, dar întrebările legate de siguranța folosirii acesteia, au condus la dezvoltarea unor alternative pentru a trata hiprerpigmentarea.

Cei mai eficienți inhibitori de tirozinază care sunt o alternativă la hidrochinonă sunt arbutina și acidul  Kojic.

Alți inhibitori de tirozinază sunt:   aloesina, acidul ascorbic (vitamina C), difluorociclohexiloxifenol, acidul elagic, emblica (embican), flavonoide (o familie mare de compuși care include resveratrol), acidul gentizic, extract de lemn dulce (glabridin, glycyrrhiza glabra), extractul de dud, resveratrolul.

Cât de repede acționează inhibitorii tirozinazei pentru a trata hiperpigmentarea?

Inhibitorii tirozinazei

Inhibitorii tirozinazei încep să blocheze producția de pigment al pielii imediat, dar este nevoie de luni pentru a vedea rezultatele. Acest lucru se datorează faptului că pigmentul pielii se află în celulele epidermei numite keratinocite. Este nevoie de aproximativ 30-50 de zile pentru ca epiderma să finalizeze procesul de descuamare,  să înlocuiască toate celulele pielii și să repopuleze epiderma cu celule noi, fără melanină.

Acesta este motivul pentru care trebuie să aveți o rutină de îngrijire a pielii anti-pigmentare, cu produse care conțin  inhibitori de tirozinază timp de cel puțin 6 săptămâni pentru a vedea o diferență de culoare a pielii.

În multe cazuri, pigmentul de melanină se află și în derm, ceea ce durează și mai mult pentru a se elimina. În acest caz ar trebui  să utilizați produsele cu inhibitori de tirozinază timp de 8 săptămâni înainte de a începe să faceți o diferență. Majoritatea persoanelor au nevoie de 16 săptămâni de tratament cu inhibitori de tirozinază înainte de a putea vedea rezultatele.

Rețineți

Rețineți, că orice expunere la soare, căldură sau lumină va afecta efectul tratamentului anti-pigmentare cu inhibitori de tirozinază. Soarele, căldura și lumina, activează melanocitele pentru a produce mai mult pigment. Se recomandă  utilizarea zilnică a  protecției solare colorate pentru a ajuta inhibitorii de tirozinază să funcționeze mai bine. Oxidul  de fier din nuanța  protecției solare, oferă mai multă protecție decât o protecție solară necolorată.

De ce vitamina C nu este cel mai bun inhibitor al tirozinazei?

Efectele de inhibare a tirozinazei ale vitaminei C nu sunt la fel de puternice precum a acidului kojic sau al  arbutinei. De asemenea, serurile cu vitamina C au dificultăți în pătrunderea în piele, ceea ce le poate scădea eficacitatea.

Cu toate acestea, vitamina C este un antioxidant excelent și ajută la creșterea producerii colagenului în  piele și la prevenirea îmbătrânirii.

Se pot combina foarte bine in rutina de îngrijire a pielii, vitamina C cu produsele care conțin inhibitori de tirozinază.

Se recomandă utilizarea de creme hidratante care conțin ingrediente ocluzive, peste produsele anti-pigmentare, pentru a facilita pătrunderea inhibitorilor tirozinazei în piele. O mai bună absorbție crește eficacitatea.

Poate acidul hialuronic să îndepărteze pigmentarea?

Acidul hialuronic este un umectant și nu afectează deloc calea de producție a melaninei. Cu toate acestea, acidul hialuronic poate face ca alte ingrediente de îngrijire a pielii să se absoarbă mai bine în piele.

Niacinamida reduce hiperpigmentarea?

Niacinamida este un ingredient excelent pentru tratarea tulburărilor de pigmentare. Are efect anti-inflamator, blochează mișcare melaninei în celulele pielii și oferă celulelor energie pentru a se repara.

Va funcționa mai bine atunci când este combinată cu inhibitori de tirozinază în etape ale rutinei de îngrijire a pielii.

Concentrația de niacinamidă în produsele de îngrijire a pielii ar trebui să fie de 5% pentru a fi eficientă.

Este niacinamida sau retinolul mai bun pentru tratarea hiperpigmentării?

Retinolul este mai bun pentru că este un exfoliant și un inhibitor al tirozinazei.

Retinolul va funcționa mai bine atunci când este combinat cu niacinamida, deoarece blochează  pe două cai producția de melanină.

Retinolul reduce pigmentarea pielii?

Da, retinolul este un retinoid care are efect antipigmentare.

De ce este atât de greu să tratezi hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea se agravează din cauza lucrurilor pe care nu le putem evita, cum ar fi lumina soarelui, căldura și hormonii.

Odată ce pigmentarea dispare sau se diminuează considerabil, soarele și căldura  poate face să revină. Așa că trebuie să fiți vigilenți cu protecție solară și evitarea soarelui.

Nu se poate estompa hiperpigmentarea într-o săptămână.

Majoritatea persoanelor au nevoie de 12-16 săptămâni pentru a estompa pigmentarea.

Cum pot preveni hiperpigmentarea în mod natural?

  • Evitați soarele
  • Evitați căldura și lumina infraroșie
  • Purtați protecție solară colorată tot timpul
  • Adoptați o dietă  cu produse antiinflamatoare
  • Vitamine și suplimente

Tratamente și proceduri pentru tratarea pigmentării pielii

Tratamentele și procedurile pentru tratarea pigmentarii pielii, trebuie făcute la fiecare 3-4 săptămâni și combinate cu o rutină de îngrijire a pielii adecvată  tipului de ten.

Cele mai indicate tratamente și proceduri pentru tratarea pigmentării pielii sunt:

Nu toate aceste tratamente sunt o idee bună, deoarece orice rănește pielea poate provoca hiperpigmentare post inflamatorie.

În climatele însorite, trebuie evitată lumina  și laserele atunci când aveți melasmă, deoarece tinde să se repete.

Singura modalitate de a vindeca hiperpigmentarea, este  să ai o rutina corectă de îngrijire a pielii în mod consecvent, pe lângă protecție solară și evitarea soarelui.

Sunt laserele și tratamentele cu lumină led bune pentru pigmentare? 

Poate nu! Depinde de cauza pigmentării.

Laserele și lumina led funcționează cel mai bine pentru petele solare de pe pielea deschisă la culoare.

Laserele și lumina led, pot agrava melasma. Înainte de a utiliza orice tip de lumină pe piele pentru a trata pigmentarea, consultați un cosmetolog sau medic dermatolog.

Toate formele de lumină, inclusiv lumina albastră, roșie, galbenă, infraroșie și ultravioletă pot înrăutăți pigmentarea.

Ce produse și tratamente agravează hiperpigmentarea?

  • Foto-alergenii
  • Alergenii
  • Ingrediente care sunt foto-sensibilizante cum ar fi uleiul de bergamontă
  • Tratamente cu lasere și lumină led
  • Lumina de la telefoane
  • Lumina de la ecranele computerelor

Recomandări privind tratamentul hiperpigmentării

Se recomandă ca, după finalizarea unui regim de tratament pentru pigmentarea pielii până la 4 luni, folosind ingrediente de iluminare a pielii, să se facă o pauză  de 4 săptămâni și să  se treacă la rutina de îngrijire a pielii de întreținere a tratamentului.

După încheierea celor 4 săptămâni, regimul de tratament poate fi reluat. Ar trebui să fie continuat același ciclu de tratament. Dacă pigmentarea dispare după 4 luni, atunci, tratamentul trebuie oprit si va fi reluat dacă petele pigmentare revin.

Tratamentul hiperpigmentării care conține inhibitori ai tirozinazei va trebui întrerupt după 3-4 luni, timp de 4 săptămâni. Pielea se obișnuiește cu aceștia și găsește alte modalități să producă melanină. Daca se face pauză la fiecare 3-4 luni, timp de 4 săptămâni, inhibitorii de tirozinază vor funcționa mai bine si vor fi mai eficienți.

Concluzii

Urmând o rutină de îngrijire a pielii adecvată tipului de ten, combinată cu tratamente, proceduri cosmetice și aplicarea protecției solare, reprezintă cele mai bune moduri de a preveni și trata problemele pigmentare ale pielii.

Aplicarea protecției solare este obligatorie, indiferent de anotimp sau daca stai in interior sau exterior.

Regimul adecvat de îngrijire a pielii, combinat cu un regim de viață sănătos și tratamente la cabinet, vă poate ajuta să obțineți o nuanță mai uniformă a pielii și un ten cu aspect sănătos.

Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, oferim tratamente de cosmetică medicală potrivite pentru nevoile specifice ale pielii tale și te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii   care funcționează pentru tine.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie:

  1. Gutierrez, D. Ch. 20Skin Pigmentation Disorders in Baumann’s Cosmetic Dermatology 3rd edition (McGraw Hill 2022)
  2. Baumann, L  Ch. 14 Uneven Skin Tone in Baumann’s Cosmetic Dermatology 3rd edition (McGraw Hill 2022)
  3. Hadley, M. E., Heward, C. B., Hruby, V. J., Sawyer, T. K., & Yang, Y. C. (1981). Biological actions of melanocyte-stimulating hormone. Peptides of the Pars Intermedia244.
  1. Desai SR. Hyperpigmentation therapy: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2014 Aug;7(8):13-7. PMID: 25161755; PMCID: PMC4142815.
  2. Nieuweboer-Krobotova L. Hyperpigmentation: types, diagnostics and targeted treatment options. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013 Jan;27 Suppl 1:2-4. doi: 10.1111/jdv.12048. PMID: 23205538.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.