BENEFICIILE HIDROXI-ACIZILOR ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Publicatfebruarie 25, 2024
Comentarii0 comentarii

BENEFICIILE HIDROXI-ACIZILOR ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Beneficiile hidroxi-acizilor în îngrijirea pielii

Beneficiile hidroxi-acizilor în  îngrijirea pielii.   Accelerează ciclul celular și exfolierea pielii atunci când sunt aplicați local.

Frumusețea în lumea modernă are o relevanță deosebită.

Din cele mai vechi timpuri atât femeile cât și bărbații au fost preocupați în egală măsură de acest aspect.

Datorita cererii existente pe piață industria frumuseții a luat un avans foarte mare, produsele tradiționale fiind înlocuite cu produse biologic active si anume  cosmeceuticele.

Acestea au efecte atât terapeutice cat si cosmetice si conțin diferite  ingrediente cum ar fi: hidroxiacizii, antioxidanții, peptidele  și  factorii de creștere.

Hidroxiacizii (HA)

Reprezintă o clasă de compuși care sunt folosiți pe scară largă într-o serie de formulări cosmetice și terapeutice pentru a obține o varietate de efecte benefice pentru piele.

Hidroxiacizii au fost folosiți de-a lungul istoriei sub diferite forme pentru a promova un ten luminos și sănătos, cu mult înainte ca structura chimică sau chiar existența lor să fie cunoscută. Femeile egiptene făceau băi în lapte acru pentru a-și îmbunătăți pielea. Femeile franceze de la curtea lui Ludovic al XIV-lea și-au spălat fața cu vin vechi din aceleași motive. Măștile faciale de modă veche, făcute din fructe, miere sau iaurt, profitau, fără să știe, de „acizii din fructe” ca ingrediente active.

Ce sunt hidroxiacizii?

Hidroxiacizii sunt acizi, care se găsesc în mod natural în plante, care accelerează ciclul celular și exfolierea pielii atunci când sunt aplicați local. Tipul de hidroxi-acid depinde de planta din care este derivat. De exemplu, acidul citric provine din citrice; acidul glicolic provine din trestie de zahăr, struguri și sfeclă de zahăr; acidul malic provine din fructe precum cireșe și mere; acid fitic din orez, și acidul lactic din fructe, legume și lactate și fermentate. Aceste ingrediente pot fi, de asemenea, fabricate în laborator pentru utilizarea lor în îngrijirea pielii.

În anii 1970, s-a descoperit că hidroxiacizii tratează  pielea uscată,  psoriazisul și alte afecțiuni similare ale pielii.

Apoi, în anii 1990, Dr. Van Scott a descoperit că acidul glicolic este eficient în îmbunătățirea aspectului pielii deteriorate de soare si a semnelor de  îmbătrânire.

Hidroxiacizii pot trata o gamă largă de probleme ale pielii, cum ar fi keratoza actinică, melasma, negii, hiper-pigmentareaacneea  și rozaceea .

Clasificarea hidroxi-acizilor

Hidroxiacizii sunt clasificati in: alfa-hidoxiacizi (AHA), beta-hidroxiacizi (BHA), hidroxiacizi aromatici și polihidroxiacizi (PHA).

Alfa-hidroxiacizii (AHA)

Mai sunt numiți și acizi de fructe. Aceștia sunt printre cei mai utilizați și studiați compuși anti-îmbătrânire  a pielii. Studiile clinice au arătat eficiența acestora în inversarea efectelor fotoîmbătrânirii și îmbunătățirea ridurilor, elasticității pielii, tonusului și a hidratării.

Atunci când sunt aplicați pe piele, alfa-hidroxiacizii stimulează  exfolierea  celulelor epidermice din stratul cornos interferând cu legătura ionică dintre aceste celule. Acest lucru are că rezultat eliminarea celulelor moarte și promovează reînnoirea celulară.

Alfa-hidroxiacizii au efecte benefice asupra pielii conferindu-i o textura fină netedă, ridurile sunt estompate, petele de vârstă diminuate și se constată o îmbunătățire semnificativă a petelor pigmentare

Îmbunătățesc, de asemenea, funcția de barieră cutanată a pielii, cresc proliferarea și grosimea epidermică și restabilesc hidratarea și curățarea prin creșterea conținutului de acid hialuronic.

Exemple de  alfa-hidroxiacizi (AHA):

Acidul glicolic 

Se găsește în strugurii necopți, trestia de zahar, sfecla de zahar, în frunzele viței de vie sălbatice și în rozmarin.. Poate fi produs și sintetic, dar în marea majoritate a cazurilor este extras din trestia de zahar

Beneficiile acidului glicolic

Acidul glicolic  este folosit în produse cosmetice cu rol de exfoliere,  anti-aginghidratarea tenului și tratarea  acneei.

Acidul glicolic  este utilizat cel mai frecvent în  peelinguri,  este o substanță exfoliantă, are cea mai mică greutate moleculară dintre toți alfa-hidroxiacizii, pătrunde cu ușurință în piele și se metabolizează rapid la nivel celular și molecular.

Atunci când este aplicat local, acționează atât la nivel epidermic, cât și la nivel dermic.

Este utilizat în concentrații de la 20% la 70% la toate tipurile de piele. Se utilizează începând de la concentrații mici și se crește treptat concentrația în sesiunile ulterioare.

Peelingul cu  acid glicolic  are efect antiinflamator, keratolitic și antioxidant.

Acneea,  cicatricile după acnee, melasma, hiperpigmentarea post-inflamatorie, fotoîmbătrânirea și seboreea sunt afecțiuni care pot fi tratate cu peelingul cu  acid glicolic.

Acidul glicolic  este eficient în tratarea ridurilor, stimulează producția de colagen și elastină care oferă un aspect ferm și sănătos pielii.

 Acidul lactic 

Este prezent în produsele lactate fermentate, în tomate, varză roșie murată etc. Are un rol decisiv în anumite procese de fermentație în industria laptelui la producerea derivatelor lactate ca: iaurt, chefir, sana, lapte bătut, urdă, brânză etc.

Acidul lactic  ajută organismul să producă energia necesară în tipul efortului și este dăunător atunci când se acumulează în cantitate mare la nivelul mușchilor, creând acea senzație de amorțeală, crampe, cârcei sau blocaj muscular.

Beneficiile acidului lactic

Acidul lactic  îmbunătățește producția de  ceramide  ducând la creșterea nivelului de lipide din stratul cornos, prevenind apariția xerozei cutanate.

Este un agent de peeling eficient în tratarea melasmei, are acțiune similară cu acidul glicolic. Dar, este superior altor agenți, deoarece acesta nu pot să fie asociat cu o varietate de efecte secundare.

Este considerat un agent de peeling nou, eficient, sigur și este o opțiune ieftină și disponibilă.

Aplicarea topică a unei creme care conține acid lactic  și  ceramide, îmbunătățește funcția de barieră și atenuează sensibilitatea pielii.

Acidul ascorbic (vitamina. C)

Acidul ascorbic (vitamina C),  se găsește in numeroase alimente vegetale, mai ales in legumele verzi, pătrunjel, spanac,  urzici, in citrice, varză roșie, ardeiul roșu, hrean, căpșuni, roșii, fructe de pădure și in ficat.

Deoarece este o vitamină hidrosolubilă se pierde din alimente datorită procesării la temperaturi ridicate și depozitarii prelungite.

Este folosit ca ajustor al pH-ului, este o vitamină solubila in apă, este folosit local pentru a trata si preveni modificarile asociate cu fotoîmbătrânirea si in tratamentul hiper-pigmentarii.

Una dintre cele mai importante funcții ale  acidului ascorbic  o reprezintă biosinteza  colagenului.

Din cauza absorbției limitate în intestine a  acidului ascorbic,  medicamentele nu pot fi absorbite chiar dacă sunt administrate în doze mari și atunci biodisponibilitatea în piele este inadecvată atunci când este administrat pe cale orală.

În consecință, administrarea pe cale orală nu poate furniza de fapt o sursă de  acid ascorbic  structurilor periferice ale pielii.

Singurul traseu care poate furniza o sursă de  acid ascorbic  pentru piele sunt rutele locale, demonstrând că aplicarea locală este eficientă în vindecarea rănilor și o mai bună reconstrucție a țesuturilor.

Acidul ascorbic în formulările de îngrijire a pielii este adesea utilizat în combinație cu vitamina E (alfa-tocoferol), pentru a întârzia degradarea sa oxidativă care cauzează relaxarea cutanată și alte semne de afecțiuni degenerative ale pielii, precum ridurile și petele de vârstă.

Acidul malic 

Este prezent în mere și în pere, dar și în cireșe, struguri, căpșune, caise, papaya, ananas, portocale, mango, prune, roșii, morcovi, măsline, mazăre, cartofi.

În industria cosmetică acidul malic este folosit în formulările cosmetice ca reglator al pH-ului, iar malatul de sodiu funcționează ca agent de condiționare a pielii – umectant.

Beneficiile acidului malic

Multe companii cosmetice folosesc acidul malic în formulările lor, iar includerea acestuia în rutina de îngrijire a pielii  are efecte în tratamentele   anti-îmbătrânireanti-pigmentare,  tratarea acneei  și  a pielii uscate.

Utilizarea produselor cu acid malic poate crește producția de  colagen  și reduce semnele de îmbătrânire. Indiferent dacă se află într-o loțiune, demachiant sau peeling ușor, acidul malic poate ajuta la îndepărtarea acumulării de celule moarte. Acidul malic din produsele de îngrijire a pielii  are efect de luminozitate și de netezire a texturii pielii, de aceea este un ingredient frecvent utilizat în cremele  anti-îmbătrânire.

Acidul malic este adesea folosit ca ingredient în produsele cosmetice pentru a echilibra nivelurile de pH. Are o capacitate tampon mai bună decât alți alfa-hidroxiacizi, cum ar fi acidul citric și  lactic. Dacă nivelul pH-ului pielii este dezechilibrat, atunci bariera de protecție a pielii poate fi destabilizată și mai predispusă la deshidratare sau infecții.

Beta-hidroxiacizii

Funcționează în mod similar cu alfa-hidroxiacizii, dar cu o diferență de solubilitate. Beta-hidoxiacizii sunt lipofili, spre deosebire de alfa-hidroxiacizi care sunt hidrofili și necesită un transport facilitat pentru absorbția în celule.

Astfel, beta-hidroxiacizii sunt capabili să pătrundă în piele prin foliculii sebacei (glandele cutanate care secretă sebum). Acest lucru este util mai ales pentru persoanele cu piele mai grasă și poate atinge, de asemenea, un nivel mai profund de exfoliere

Exemple de  beta-hidroxiacizi (BHA):

Acidul salicilic

Este present în frunza și scoarța de salcie și este un hidroxiacid aromatic.

Acidul salicilic  este un hidroxiacid, care nu se încadrează nici în categoria alfa-hidroxiacizilor, nici în categoria beta-hidroxiacizilor (deși este adesea descris în mod fals că beta-hidroxiacid). Acidul salicilic, asemenea beta-hidroxiacizilor este lipofil, dar conține un inel aromatic de benzen la care sunt atașate atât gruparea hidroxil, cât și gruparea carboxil.

Beneficiile acidului salicilic

Acidul salicilic  este folosit în cosmetică datorită numeroaselor proprietăți pe care le are. Este utilizat ca agent de peeling care are acțiune mai mult desmolitică decât cheratolitică și poate fi folosit și pentru pielea închisă la culoare.

Are proprietăți keratolitice și comedolitice, scade, de asemenea secreția de sebum și are efecte benefice asupra  acneei,  este antibacterian și anti-inflamator.

Acidul salicilic este un agent de peeling sigur și eficient pentru diferite probleme dermatologice și cosmetice, acnee  vulgaris, melasma, efelide și lentigine.

Fiind un agent comedolitic, acidul salicilic este utilizat în multe preparate topice pentru acnee. Este de asemenea, cunoscut pentru facilitarea pătrunderii altor agenți topici.

Acidul citric 

Este prezent în cantitate mare în citrice, și în cantitate mai mică în smochine, căpșuni, zmeură, merișoare, cireșe, roșii, cartofi, salata verde, mere, pere, vișine, coacăze, în conifere, ciuperci, foi de tutun, vin și chiar în lapte.

Acidul citric se prezintă ca o pulbere incoloră, cu un gust acru, ușor solubil în apă, fiind cunoscut și sub numele de sare de lămâie.

Beneficiile acidului citric

Acidul citric este un compus organic cu multiple beneficii pentru sănătate : susține sănătatea pielii (îndepărtează petele pigmentare sau cicatricile), previne formarea pietrelor la rinichi, facilitează absorbția nutrienților de către organism (fierului, calciului, magneziului, zincului etc.), protejează împotriva inflamației (antioxidant natural și antiinflamator).

În industria alimentară și farmaceutică, el este folosit drept conservant și aromatizant. În industria cosmetică este folosit în  produse de îngrijire a pielii  și a părului, precum creme, loțiuni, șampoane și balsamuri.

Acidul tartric 

Este prezent în struguri, vin, grapefruit, banane etc.

Acidul tartric este folosit ca aditiv alimentar (E334), antioxidant, regulator de pH etc.

Acidul mandelic

Este un hidoxiacid aromatic, are o moleculă mare și este derivat din migdale amare. Vechii egipteni au folosit o formă a acidului mandelic pentru a îmbunătăți efectele îmbătrânirii asupra pielii acum 3.600 de ani.

Datorită moleculei sale mari, acidul mandelic tinde să rămână pe suprafața pielii mai mult, pătrunde mai încet în stratul cornos astfel producând un efect epidermic uniform.

Este asociat cu mai putină usturime și arsură în comparatie cu alți alfa-hidroxiacizi. Este un peeling ideal pentru pielea sensibilă și este bine tolerat și mai eficient în comparație cu  acidul glicolic.

Beneficiile acidului mandelic

Acidul mandelic contribuie la îmbunătățirea exfolierii și la scăderea riscului de iritație atunci când este combinat cu acidul glicoliclactic  sau  salicilic.

Acidul mandelic este unul dintre ingredientele benefice folosite în dermatologie și cosmetică. Este blând cu pielea și este eficient în tratarea  acneei, îmbunătățește textura pielii, în tratarea leziunilor provocate de expunerea prelungită la acţiunea radiaţiilor solare, în tratarea  hiperpigmentarii și a efectelor îmbătrânirii.

Acidul mandelic, accelerează regenerarea celulară și funcționează ca un exfoliant puternic pentru îndepărtarea celulelor moarte și îmbunătățește producția de  cologen.

Poli-hidroxiacizii (PHA) 

Sunt mai recent utilizați  în domeniul cosmetic. Aceștia constituie o nouă generație de hidroxi-acizi cu beneficii multiple pentru piele, fiind foarte utilizați în  produsele cosmetice și de îngrijire a pielii.

Poli-hidroxiacizii (PHA) au acțiune de  anti-îmbatranire  a pielii comparabilă cu cea a hidroxi-acizilor. S-au efectuat studii în acest sens și comparativ, produsele cu  acid glicolic  și glucolactona utilizate timp de 6-12 săptămâni au indicat faptul că ambele produse prezintă efecte similare asupra pielii, dar formulările cu poli-hidroxiacizi au fost mai bine tolerate de către subiecți ,fiind mai puțin iritante.

Poli-hidroxiacizii (PHA) , care sunt și antioxidanți, acționează local pentru pielea sensibilă și pentru prevenirea daunelor oxidative cauzate de radiațiile UV.

Poli-hidroxiacizii (PHA) sunt exfolianți, rup legăturile dintre celulele mature ale pielii din stratul superior și le exfoliază ușor. Au proprietăți umectante, ceea ce înseamnă că rețin apa in piele, ceea ce ajută la hidratare.

Exemple de  poli-hidroxiacizi (PHA):

Acidul loctobionc 

Este derivat din lapte, este un exfoliant blând care este similar cu gluconolactona în proprietățile sale. Acidul lactobionic este, de asemenea, un umectant și poate ajuta la îmbunătățirea aspectului ridurilor, al liniilor fine, al petelor de vârstă și al tonului neuniform al pielii.

Acidul lactobionic se folosește în industria cosmetică pentru proprietățile sale antioxidante, deoarece protejează pielea de agresiunea factorilor de mediu, inclusiv de poluare.

Gluconolactona

Este derivată din zahăr, este un exfoliant blând care poate ajuta la îmbunătățirea aspectului ridurilor, al liniilor fine, al petelor de vârstă și al tonului neuniform al pielii.

Gluconolactona este, de asemenea, un umectant, ceea ce înseamnă că ajută la atragerea apei către piele și la menținerea hidratării acesteia.

Exfoliere delicată, fără iritații

Un avantaj principal al poli-hidroxiacizilor (PHA) este capacitatea lor de a exfolia pielea fără a provoca iritații.

Acest lucru este în contrast puternic cu caracteristicile adesea dure și de uscare ale alfa-hidroxiacizilor (AHA) tradiționali.

Poli-hidroxiacizii (PHA) îndepărtează ușor celulele moarte ale pielii și facilitează refacerea celulelor fără a declanșa roșeață sau iritație. Acest lucru, face o alegere excelentă pentru cei cu  piele uscată  sau sensibilă sau pentru cei care doresc să le folosească alături de alte produse de îngrijire activă a pielii, cum ar tretinoinul sau omologul său și mai puternic, tazarotenul , fără a irita pielea.

Beneficiile de hidratare și antioxidante ale poli-hidroxiacizilor (PHA)

Pe lângă capacitățile lor de exfoliere blândă, poli-hidroxiacizii (PHA), oferă beneficiul suplimentar al hidratării. Posedă o capacitate unică de a atrage și de a reține umezeala în piele, astfel pielea să rămână moale și suplă. Acest lucru este benefic mai ales pentru pielea uscată sau îmbătrânită.

Proprietățile umectante ale poli-hidroxiacizilor (PHA) le permit să reînnoiască umiditatea pierdută și să îmbunătățească aspectul general al pielii.

Poli-hidroxiacizii (PHA) au, de asemenea, proprietăți antioxidante. Aceasta înseamnă că servesc ca un scut protector pentru piele împotriva radicalilor liberi și a factorilor de stres din mediu. Acești radicali liberi, sau molecule instabile, pot dăuna celulelor pielii și pot provoca linii fine, riduri și alte semne de îmbătrânire. De asemenea neutralizează acești radicali liberi, ajutând astfel la contracararea și repararea daunelor pielii.

Poli-hidroxiacizii (PHA) îmbunătățesc aspectul petelor pigmentare și a nuanței neuniforme a pielii

Un alt beneficiu al poli-hidroxiacizilor (PHA), este capacitatea lor de a îmbunătăți aspectul petelor pigmentare și nuanța neuniformă a pielii.

Poli-hidroxiacizii (PHA) pot da luminozitate, îmbunătăți textura generală și netezimea pielii. Acest lucru este benefic pentru cicatrici, piele îmbătrânită sau  piele uscată.

Poli-hidroxiacizii (PHA)  în produsele de îngrijirea a pielii

Poli-hidroxiacizii (PHA)  sunt disponibil într-o varietate de produse de îngrijire a pielii, inclusiv în produsele de curățare,  loțiuni tonicecreme hidratante  și  seruri.

Pot fi utilizați singuri sau în combinație cu alte ingrediente, cum ar fi retinoizii,  vitamina C  și peptide.

De asemenea pot fi utilizați în combinație cu alte produse, ingrediente sau proceduri precum laserul și microdermabraziunea pentru a oferi beneficii suplimentare terapiei sau pentru a îmbunătăți efectul terapeutic.

Alfa-hidroxiacizii in produsele de îngrijirea a pielii

Multe produse de curățare  și  hidratare  conțin alfa-hidroxiacizi (AHA).

Aceste produse joacă un rol important în creșterea eficacității altor produse în regimul  de îngrijire a pielii, așa că trebuie aplicate în  ordinea corectă.

Produsele de curățare cu  alfa-hidroxiacizi (AHA), pregătesc pielea pentru ingredientele care urmează sa fie aplicate. Prin scăderea pH-ului, celulele moarte, descuamate ale pielii  se eliberează , permițând o penetrare sporită a produselor care urmează să fie aplicate pe piele.

Vitamina C,  de exemplu, este cea mai eficientă atunci când pH-ul pielii este în jur de 2 sau 2,5, așa că utilizarea mai întâi a demachiantului cu alfa-hidroxiacid, va ajuta pielea să obțină cele mai multe beneficii din serul cu vitamina C, care va fi  aplicat după demachiant.

Unii hidroxiacizi acționează și ca umectanți, ceea ce înseamnă că atrag apă în piele , făcându-i ingrediente benefice și în cremele hidratante.

Care sunt diferențele dintre affa-hidroxiacizi (AHA) și beta-hidrxiacizi (BHA)

Hidroxiacizii sunt adăugați frecvent în produsele de îngrijire a pielii pentru beneficiile lor. Pielea este exfoliată atât de alfa-hidroxiacizi (AHA), cât și de beta-hidroxiacizi (BHA), ceea ce ajută la repararea pielii deteriorate de soare.

Cu toate acestea, atunci când se tratează problemele de pigmentare a pielii, alfa-hidroxiacizii (AHA ) sunt mai eficienti.  Beta-hidroxiacizii (BHA) au mai multe calități antibacteriene și sunt mai puțin agresivi și iritanți.

Concluzie

Hidroxiacizii se află în atenția cercetătorilor din industria cosmetică, deoarece utilizarea acestora în ultimii ani a transformat piața produselor cosmetice și dermato-cosmetice.

Când sunt utilizați și formulați corespunzător, hidroxiacizii pot fi ingrediente foarte benefice pentru piele. Cu toate acestea, produsele de curățare  și  hidratante  cu hidroxiacizi trebuie să fie utilizate într-o anumită ordine în  regimul de îngrijire a pielii  pentru a maximiza eficacitatea acestora, precum și pentru a ajuta la minimizarea oricăror efecte secundare.

Rutina de îngrijirea pielii  ar trebui să fie o parte importantă a stilului tău de viață.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice   potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595.

Bibliografie

  1. Moghimipour E. Hydroxy Acids, the Most Widely Used Anti-aging Agents. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2012 Winter;7(1):9-10. Epub 2012 Jan 4. PMID: 24624144; PMCID: PMC3941867.
  2. Tang, Sheau-Chung, and Jen-Hung Yang. 2018. “Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin” Molecules 23, no. 4: 863. https://doi.org/10.3390/molecules23040863
  3. Kornhauser A, Coelho SG, Hearing VJ. Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010 Nov 24;3:135-42. doi: 10.2147/CCID.S9042. PMID: 21437068; PMCID: PMC3047947.
  4. https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/alpha-hydroxy-acids
  5. Grimes PE, Green BA, Wildnauer RH, Edison BL. The use of polyhydroxy acids (PHAs) in photoaged skin. Cutis. 2004 Feb;73(2 Suppl):3-13. PMID: 15002656.
  6. National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 7027,Gluconolactone. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Gluconolactone. Accessed Feb. 25, 2024.
  7. Umbayev B, Askarova S, Almabayeva A, Saliev T, Masoud AR, Bulanin D. Galactose-Induced Skin Aging: The Role of Oxidative Stress. Oxid Med Cell Longev. 2020 Jun 17;2020:7145656. doi: 10.1155/2020/7145656. PMID: 32655772; PMCID: PMC7317321.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.