ACIDUL LACTIC. CUM ESTE UTILIZAT ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Publicatfebruarie 05, 2024
Comentarii0 comentarii

ACIDUL LACTIC. CUM ESTE UTILIZAT ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Acidul lactic. Cum este utilizat in îngrijirea pielii.

Acidul lactic. Cum este utilizat în  îngrijirea pielii.  Acidul lactic este un alfa-hidroxi-acid (AHA) extras din lapte. Este un ingredient de  îngrijire a pielii,  un umectant care este utilizat pe scară largă pentru anti-îmbătrânirehiperpigmentare piele uscată  și  acnee.

Este eficient pentru toate  tipurile de ten,  inclusiv pentru cele sensibile.

Acidul lactic are efect keratolitic, ceea ce înseamnă că exfoliază celulele moarte de pe suprafața pielii. Are, de asemenea, proprietăți de hidratare (ca lactat de sodiu, face parte din factorul natural de hidratare al pielii, NMF).

Acidul lactic este folosit ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii. De asemenea, este folosit și de către specialiști i  tratamentele dermo-cosmetice   sau in  peeling-uri.

In ceea ce privește utilizarea modernă a acidului lactic în  produsele de îngrijire a pielii,  acesta a început sa fie folosit în mod frecvent începând cu anii 1990.

Acest lucru a fost posibil datorită avansărilor în tehnologia de extracție și purificare, care au permis producerea de acid lactic la o calitate și o concentrație adecvată pentru utilizarea în domeniul cosmetic.

De atunci, acidul lactic a devenit un ingredient standard în multe produse cosmetice, inclusiv loțiuni, seruri,  creme și  peelinguri chimice, datorită beneficiilor sale pentru piele.

Ce este acidul lactic?

Acidul lactic este unul dintre cei mai populari alfa-hidroxi-acizi. Are un rol benefic și este un ingredient comun în  produsele de îngrijire a pielii. De  asemenea, este folosit în peelinguri și   tratamente dermo-cosmetice.

Molecula acidului lactic este mai mare decât al altor alfa-hidroxi-acizi (AHA), precum  acidul glicolic, dar și al altor beta-hidroxi acizi (BHA), cum este  acidul salicilic,  ceea ce înseamnă că nu poate pătrunde atât de adânc în piele, drept urmare va acționa mai mult la suprafață.

Totodată, în comparație cu alți acizi, riscul ca acidul lactic să perturbe pH-ul pielii este mai mic, menținând astfel sănătoasă bariera naturală de hidratare.

De unde provine acidul lactic și cum este obținut?

Acidul lactic folosit în  produsele de îngrijire a pielii, nu provine din corpul uman, chiar dacă noi producem acid lactic.

Pentru produsele de îngrijire a pielii,  acidul lactic poate fi obținut din diverse surse, iar una dintre cele mai comune este laptele.

Procesul de extracție presupune fermentarea zaharurilor din lapte (lactoza) folosind bacterii, rezultând o reacție chimică care produce acid lactic.

Această metodă de producție naturală ne asigură că acidul lactic folosit în  îngrijirea pielii  este sigur și eficient.

Acidul lactic produs de aceste reacții este folosit alături de alte ingrediente pentru a îndeplini funcții speciale într-o varietate de tipuri de produse, cum ar fi creme hidratante, demachiantecreme de protecție solară, balsamuri și multe altele.

Sursele comune de acid lactic în produsele de îngrijirea pielii includ:

  • Fructe Fermentate
  • Lapte
  • Ciuperci
  • Trestie de zahăr
  • Iaurt

Beneficiile acidului lactic în îngrijirea pielii

Acidul lactic este apreciat pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra pielii. Pe lângă îmbunătățirea texturii si tonusului pielii, acesta îmbunătățește aspectul si fermitatea acesteia, dar este eficient și în reducerea punctelor negre sau pentru estomparea liniilor fine.

Acidul lactic este un ingredient versatil și cu mai multe beneficii în produsele de îngrijire a pielii.  Unele dintre cele mai notabile beneficii atribuite acestui ingredient în îngrijirea pielii sunt:

Efecte umectante 

Acidul lactic, ca și alți umectanți (cum ar fi glicerina , acidul hialuronic  și pantenolul ) atrag umezeala către ei înșiși, lăsând pielea să se simtă mai hidratată. Acidul lactic nu usucă pielea, Se află într-un grup de compuși cunoscuți sub numele de „factori naturali de hidratare” (NMF)

Acesta pătrunde ușor în piele, ajutând la reținerea apei si la menținerea unui nivel optim de hidratare. De asemenea, contribuie la întărirea barierei pielii. Prin acest proces, previne pierderea umidității și menține pielea hidratata și sănătoasă. Prin urmare, are efect puternic în prevenirea uscăciunii și prevenirea pielii deshidratate. O piele bine hidratata este mai puțin predispusă la apariția ridurilor și a altor semne de  îmbătrânire,  menținându-și elasticitatea și fermitatea.

Efecte exfoliante 

Hidroxi-acizii precum acidul lactic, au un pH scăzut , ceea ce înseamnă că sunt acizi și pot ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Pielea se  descuamează  în mod natural, iar acest ingredient poate completa acest proces. Exfolierea este benefică pentru tratamente  anti-îmbătrânirepete pigmentare  și sinteza  colagenului.

Exfolierea este o etapă importantă în  rutina de îngrijire,  dar nu trebuie realizată în exces sau cu produse care pot afecta bariera de protecție a pielii.

În comparație cu alți exfolianți chimici, acidul lactic este mai blând, făcându-l o alegere ideală pentru persoanele cu pielea sensibilă sau pentru acelea care abia încep să introducă în rutină  produse destinate regenerării celulare.

Efecte împotriva acneei

Un alt beneficiu atribuit pH-ului scăzut sunt proprietățile anti-microbiene. Ingrediente precum acidul lactic sunt capabile să elimine bacteriile care cauzează acneea.

Exfolierea chimică pe care o produce,  acidul lactic are efect cheratolitic ajută la prevenirea blocării porilor, un factor major în apariția acneei. De asemenea, are proprietăți anti-inflamatorii care pot reduce roșeața și inflamația asociate cu acneea.

Aceste proprietăți fac din acidul lactic un aliat potrivit pentru pielea sensibilă și inflamată, oferind o abordare mai blânda în tratarea acneei.

Toate aceste beneficii fac din acidul lactic un candidat excelent pentru tipurile de piele predispuse la acnee,  uscate sau îmbătrânite, care pot tolera un ingredient cu pH scăzut.

De asemenea, este de remarcat faptul, că studiile au descoperit, că acidul lactic este un tratament bun pentru psoriazis și xeroză.

 Efecte în îmbunătățirea texturii si tonusului pielii

Acidul lactic ajută la uniformizarea nuanței pielii, reducerea  petelor pigmentare  și îmbunătățirea texturii, prin  exfolierea  constantă și îndepărtarea celulelor moarte.

Prin urmare, datorita reducerii  hiperpigmentarii, cum ar fi a petelor provocate de soare sau a cicatricilor post-acneice, acest acid ajută la obținerea unui aspect mai uniform al pielii.

Utilizarea acidului lactic în  peelinguri  contribuie la îmbunătățirea texturii ți tonusului pielii, precum și la stimularea producției de  colagen.  Astfel jucând un rol esențial în menținerea elasticității și fermității pielii.

În concluzie, acidul lactic este folosit pentru un  peeling  moderat, care contribuie la uniformizarea aspectului pielii. Rolul său nu se oprește aici, datorita efectului pe care îl are in reducerea semnelor îmbătrânirii si îmbunătățirea tonusului si texturii. Deși acest ingredient este prezent în multe produse cosmetice de pe piață, este important să discutați cu un cosmetolog sau dermatolog înainte de a-l folosi, mți contribui la menținerea beneficiilor sale pentru piele și veți preveni apariția petelor pigmentare.

Efectele secundare ale acidului lactic în îngrijirea pielii

Acidul lactic a fost revizuit pe larg pentru utilizare în îngrijirea pielii și este foarte sigur de utilizat. Organizațiile de cercetare precum CIR ( The Cosmetic Ingredient Review Board) și EWG

(Environmental Working Group) au publicat rapoarte privind siguranța acidului lactic utilizat în îngrijirea pielii.

Acidul lactic este totuși unul dintre cei mai puțin iritanți hidroxi-acizi, dar asta nu înseamnă că este potrivit pentru toată lumea.

Există într-adevăr doar două considerente principale de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un produs cu acid lactic:

  • Tipurile de ten extrem de sensibile pot suferi în continuare iritații sau usturimi – unii oameni pur și simplu nu pot tolera produse sau ingrediente cu pH scăzut pe piele.
  • Este un acid alfa-hidroxi-acid (AHA) și, prin urmare, subțiază ușor stratul cornos, ceea ce reduce ușor protecția naturală a pielii. Așa că este necesar întotdeauna, folosirea protecției solare în timpul zilei dacă alfa- hidroxi-acizii (AHA) sunt prezenți în  rutina de îngrijire a pielii.

Utilizări ale acidului lactic în îngrijirea pielii

Acidul lactic a fost folosit de secole de unele dintre cele mai mari simboluri ale frumuseții din istorie. Cleopatra, cunoscută pentru estetica ei legendară, s-ar fi scăldat în lapte acru, care conținea mult acid lactic. Această practică a contribuit la renumita ei piele moale și strălucitoare.

În mod similar, personajul Scarlett O’Hara din „Pe aripile vântului” a folosit zer pe umeri pentru a trata petele pigmentare.

Acidul lactic utilizat in tratarea acneei

Proprietățile anti-microbiene ale acidului lactic îl fac un ingredient valoros în lupta împotriva acneei. Distrugând bacteriile care cauzează acneea și exfoliind suprafața pielii, poate ajuta la reducerea erupțiilor. Cu toate acestea, persoanele cu piele sensibilă ar trebui să fie precaute, deoarece acidul lactic poate provoca usturimi.

Acidul lactic utilizat pentru efectul de anti-îmbătrânire

Exfolierea  este una dintre cheile  anti-îmbătrânirii , iar acidul lactic excelează în acest sens. Îndepărtând celulele moarte ale pielii și stimulând producția de colagen, previne și reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor. În plus, acidul lactic, de asemenea poate reduce efectul daunelor  foto-îmbătrânirii cauzate de razele UV încetinind procesul de îmbătrânire.

Acid lactic utilizat pentru pielea uscată

Proprietățile umectante ale acidului lactic îl fac o alegere excelentă pentru pielea uscată.  Atrage și reține umiditatea, menținând pielea bine hidratată. Comparativ, acidul lactic poate fi mai blând cu pielea decât acidul glicolic ,  oferind rezultate eficiente. Este o alternativă excelentă la alte ingrediente hidratante precum glicerina și  acidul hialuronic.

Cu ce ingrediente poate fi folosit acidul lactic?

Deși este important să nu se folosească prea mulți exfolianți și ingrediente active în același timp, acidul lactic poate fi folosit în siguranță cu majoritatea ingredientelor de îngrijire a pielii.

Se poate asocia sau alterna acidul lactic cu alti exfoliați, cum ar fi  acidul salicilic  dacă pielea este predispusă la acnee, porii tind să se înfunde.

Acidul hialuronic  este o altă combinație excelentă pentru a stimula hidratarea pielii.

De asemenea acidul lactic poate fi folosit împreună cu  vitamina C  (acid etil ascorbic), aminoacizi, peptide  și pantenol.

Nu este recomandat să folosim acidul lactic cu  retinoizi, deoarece acest lucru poate irita pielea.

Concluzie

Prin prisma multiplelor sale beneficii, acidul lactic a devenit un ingredient nelipsit in cosmetica modernă. De la capacitatea sa de a exfolia în mod eficient și de a hidrata , până la capacitatea de a îmbunătăți textura si tonul pielii, acidul lactic se dovedește a fi un aliat de încredere în menținerea sănătății și frumuseții pielii.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung.

Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Smith WP. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. J Am Acad Dermatol. 1996 Sep;35(3 Pt 1):388-91. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7. PMID: 8784274.
  2. Huang HC, Lee IJ, Huang C, Chang TM. Lactic Acid Bacteria and Lactic Acid for Skin Health and Melanogenesis Inhibition. Curr Pharm Biotechnol. 2020;21(7):566-577. doi: 10.2174/1389201021666200109104701. PMID: 31916515.
  3. Tang, Sheau-Chung, and Jen-Hung Yang. 2018. “Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin” Molecules 23, no. 4: 863. https://doi.org/10.3390/molecules23040863
  4. Algiert-Zielińska B, Mucha P, Rotsztejn H. Lactic and lactobionic acids as typically moisturizing compounds. Int J Dermatol. 2019 Mar;58(3):374-379. doi: 10.1111/ijd.14202. Epub 2018 Sep 30. PMID: 30270529.
  5. Smith WP. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. J Am Acad Dermatol. 1996 Sep;35(3 Pt 1):388-91. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7. PMID: 8784274.
  6. Baumann L. Antiaging Ingredients in Ch. 37 of Baumann’s Cosmetic Dermatology Ed 3. (McGraw Hill 2022)
  7. Baumann, L. Ch.  Cosmeceuticals and cosmetic Ingredients (McGraw Hill 2015)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.