PANTENOL ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Publicatoctombrie 12, 2023
Comentarii0 comentarii

PANTENOL  ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licentiat, fondator AR Medical Cosmetic

Pantenol în îngrijirea pielii. Ce este pantenolul?

Pantenolul este un alcool derivat din țesuturi vegetale și animale și este din ce în ce mai frecvent într-o mare varietate de  produse de îngrijire a pielii.  Floarea soarelui și mușețelul sunt două plante care conțin pantenol.

Când este absorbit în piele, acest compus solubil în apă devine acid pantotenic (o formă a vitaminei B5.

Poate trata probleme de deshidratare, inflamație, oferind beneficii chiar și în îngrijirea părului.

Pantenolul este non-comedogenic, ceea ce înseamnă că este ingredient hidratant sigur pentru  tipurile de ten  predispuse la  acnee  și este puțin probabil să contribuie la dezvoltarea comedoanelor.

Funcția sa principală este cea de umectat. Reține și leagă apa și este ideal atunci când vine vorba de păstrarea apei în piele. De asemenea, funcționează ca un emolient, ceea ce înseamnă că poate hidrata și calma pielea, o ajută și o  protejează  de factorii de mediu.

Cum acționează Pantenolul în îngrijirea pielii?

Pantenolul este un umectant, este solubil în apă, ceea ce înseamnă că atrage umezeala în sine și o aduce la suprafața pielii. Umectanții sunt ingrediente hidratante și au benefici pentru tipurile de ten uscate.

A doua funcție notabilă a pantenolului este modul în care stimulează sinteza lipidelor în piele.

Această proprietate înseamnă că lipidele esențiale ale barierei pielii ( acizii grași liberi, colesterolul și ceramidele ) pot fi reglate parțial prin utilizarea acestui ingredient.

Deoarece ajută la geneza lipidelor care formează bariera cutanată, este, de asemenea, utilizat și considerat  un antiinflamator ușor, benefic pentru tenurile sensibile.

Pentru ce tip de ten este bun pantenolul?

Deși poate îmbunătăți orice tip de ten, pantenolul este  benefic în special pentru  tenul uscat, deshidratat și sensibil. Proprietățile sale de catifelare și de stimulare a hidratării, îmbunătățește aspectul pielii aspre și uscate, lăsând-o să se simtă mai suplă, calmată și hidratată.

Beneficiile pentanolului în îngrijireapielii

Pantenolul are o serie de beneficii relevante în   îngrijirea pielii,  în special ca ingredient hidratant.

De asemenea întărește funcția de barieră a pielii, mulțumită în parte capacității sale de a reduce pierderile transepidermice de apă (un mod elegant de a spune că ajută la prevenirea evaporării umidității din piele) și datorită proprietăților sale umectante.

Pe lângă beneficii, cercetările cumulate arată că D-pantenolul are proprietăți semnificative de reparare și calmare, făcându-l incredibil de benefic pentru pielea care a suferit deteriorări vizibile din cauza factorilor de stres. De asemenea, poate juca un rol în reducerea vizibilă a înroșirii pielii declanșate de sensibilitate.

Unele studii au arătat că pantenolul are efecte în tratarea daunelor solare și a înroșirii prin proprietățile sale antioxidante ușoare ( deși mult mai puțin decăt  vitaminele C  sau E ).

Studiile au arătat  că pantenolul este, de asemenea, foarte util în îngrijirea părului pentru menținerea sănătății scalpului și chiar întărirea firelor individuale de păr.

Efectele secundare ale pantenolului

Nu există efecte secundare notabile comune asociate cu pantenol sau vitamina B5 în îngrijirea pielii.

La fel ca majoritatea ingredientelor, există un risc de dermatită de contact ușoară, (iritare generală) care poate depinde dacă există sau nu alergie la pantenol. În caz contrar, pantenolul este non-comedogenic, nu formează radicali liberi pe piele și nici nu provoacă inflamație.

Singurele efecte secundare luate în considerare atunci când acest ingredient este folosit excesiv, poate duce la dependența de umectant ( la fel ca atunci când se utilizează balsam de buze prea des și utilizarea excesivă a cremelor hidratante poate duce la o modificare a microbiomului natural al pielii).

Hidratarea excesivă a pielii creează un mediu prielnic pentru formarea  acneei  si a altor baterii să se dezvolte pe suprafața pielii.

Pantenolul este un ingredient  sigur?

Pantenolul are o lungă istorie de utilizare sigură în produsele de îngrijire a pielii și alte produse de îngrijire personală.

Pantenolul a fost studiat riguros de mai multe organisme independente de cercetare și a fost găsit ca fiind un ingredient sigur.

Nu prezintă riscuri de carcinogeneză, toxicitate si nu produce alergii.

Pantenolul are același efect ca si acidul hialuronic în îngrijirea pielii?

Nu, pantenolul și acidul hialuronic sunt ingrediente diferite în îngrijire a pielii, deși ambele ajută ca pielea să fie netedă, hidratată și să arte mai tânără. De fapt, sunt ingrediente complementare pot  fi folosite împreună pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cum se folosește pantenolul în îngrijirea pielii?

Pantenolul poate fi găsit în multe tipuri de produse de îngrijire a pielii, ceea ce  permite să fie încorporat într-o varietate de moduri.

În general, pantenolul oferă multe beneficii atunci când este utilizat în produse , cum ar fi cremele hidratante, serurile, loțiunile tonice și loțiunile de corp, unde are o perioadă mai lungă de timp pentru a interacționa cu pielea. Cu toate acestea, poate fi  benefic și în formulele produselor de curățare, cum ar fi demachiantele faciale, deoarece oferă un efect de hidratare și de condiționare a pielii.

S-a dovedit că pantenolul este un ingredient blând, liniștitor și întărește bariera de protecție a pielii, ceea ce înseamnă că pantenolul poate fi utilizat zilnic în rutina de îngrijire a pielii si a corpului.

Pantenolul poate fi folosit cu vitamina C, retinol sau alte ingrediente active?

Pantenolul poate fi utilizat cu  vitamina C , retinol  și alte ingrediente active. De fapt, capacitatea sa de a calma  și de a crește hidratarea poate chiar ajuta pielea să răspundă mai bine la aceste tipuri puternice de ingrediente.

Pantenolul poate provoca acnee?

Nu s-a demonstrat că pantenolul cauzează acnee.  De fapt, proprietățile sale calmante pot completa o rutină anti-acnee. Dacă pielea este predispusă la erupții,  trebuie evitate produsele cu pantenol care sunt ocluzive și au texturi consistente, deoarece acestea pot duce la înfundarea porilor și exacerbarea acneei.

Pantenolul astupa porii?

Pantenolul nu este un ingredient care provoacă înfundarea a porilor în sine. Dacă produsul cu pantenol  are o consistență foarte emolientă și/sau ocluzivă, atunci acea formulă de bază poate înfunda porii. Cu toate acestea, acest lucru s-ar datora texturii generale a produsului – nu pantenolului în sine. Pantenolul poate fi încorporat în geluri ușoare și chiar în formule lichide, unde înfundarea porilor nu este o problemă.

Este pantenolul bun pentru păr?

Pantenolul este bun pentru păr atunci când este folosit ca agent de condiționare care servește la hidratare. Poate ajuta la îmbunătățirea hidratării, strălucirii și aspectului părului uscat. În afara metodelor locale tradiționale, D-pantenolul a fost studiat pentru a promova formarea unui păr mai puternic, deși cercetătorii observă că sunt necesare studii clinice independente suplimentare pentru a confirma rezultatele.

Cum se folosește pantenolul pentru păr

Pantenolul este inclus în mod obișnuit în balsamurile de păr și în alte tipuri de produse de îngrijire/aranjare a părului. Nu sunt necesare instrucțiuni speciale de utilizare, doar trebuie utilizat produsul ca de obicei. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie utilizare produse fără îndoială cu pantenol, deoarece natura sa solubilă în apă nu necesită o cantitate mare pentru a-și face efectul în produsele de clătire.

Concluzie

În concluzie, pantenolul este un ingredient versatil care poate fi folosit pentru a ajuta la hidratarea și repararea pielii. Proprietățile sale îl fac potrivit pentru toate  tipurile de piele inclusiv pentru pielea sensibilă și reactivă, și s-a dovedit că reduce eficient uscarea și deshidratarea, făcând pielea mai flexibilă și mai rezistentă. Pantenolul este un ingredient valoros pentru orice rutină de îngrijire a pielii.

O rutină adecvată de îngrijire a pielii  este esențială pentru a vă atinge obiectivele.

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii   care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595.

Bibliografie:

  1. Camargo FB Jr, Gaspar LR, Maia Campos PM. Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. J Cosmet Sci. 2011 Jul-Aug;62(4):361-70. PMID: 21982351.
  2. Gehring W, Gloor M. Effect of topically applied dexpanthenol on epidermal barrier function and stratum corneum hydration. Results of a human in vivo study. Arzneimittelforschung. 2000 Jul;50(7):659-63. doi: 10.1055/s-0031-1300268. PMID: 10965426.
  3. Bissett DL. Common cosmeceuticals. Clin Dermatol. 2009 Sep-Oct;27(5):435-45. doi: 10.1016/j.clindermatol.2009.05.006. PMID: 19695474.
  4. Scott LN, Fiume M, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW, Heldreth B. Safety Assessment of Panthenol, Pantothenic Acid, and Derivatives as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2022 Dec;41(3_suppl):77-128. doi: 10.1177/10915818221124809. Epub 2022 Sep 30. PMID: 36177798.
  5. Stettler H, Kurka P, Lunau N, Manger C, Böhling A, Bielfeldt S, Wilhelm KP, Dähnhardt-Pfeiffer S, Dähnhardt D, Brill FH, Lenz H. A new topical panthenol-containing emollient: Results from two randomized controlled studies assessing its skin moisturization and barrier restoration potential, and the effect on skin microflora. J Dermatolog Treat. 2017 Mar;28(2):173-180. doi: 10.1080/09546634.2016.1214235. Epub 2016 Aug 2. PMID: 27425824.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.