ORDINEA APLICĂRII PRODUSELOR DE ÎNGRIJIRE A PIELII

Publicatmartie 20, 2023
Comentarii0 comentarii

ORDINEA APLICĂRII PRODUSELOR DE ÎNGRIJIRE A PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

De ce este importantă ordinea aplicării produselor de îngrijire?

Ordinea aplicării produselor de îngrijire a pielii, din rutina ta,  este foarte importantă. Etapele  rutinei de îngrijire a pielii au fost concepute științific, astfel încât fiecare produs să crească eficacitatea celorlalte produse. Este important să utilizați produsele de îngrijire a pielii în ordinea corectă.

Schimbarea ordinii aplicării produselor în rutina de îngrijire a pielii ar putea afecta eficacitatea acestora.  Produsele trebuie să fie folosite în ordinea corectă pentru a avea cele mai bune beneficii pentru piele.

O piele sănătoasă nu reprezintă numai o parte importantă a aspectului fizic, dar face ca fiecare dintre noi sa se simtă și să arate mai sănătos.

Care este ordinea corectă a aplicării produselor in rutina de îngrijire a pielii?

Unul dintre cele mai importante lucruri in stabilirea unei rutine personalizate de îngrijire a pielii, este ritmul circadian al celulelor pielii.

Acest ritm determină ce produse de îngrijire a pielii ar trebui să fie utilizate dimineața și care  ar trebui să fie utilizate seara.

În general, procesele celulare care protejează pielea sunt active în timpul orelor de lumină solară, în timp ce procesele de reparare sunt active pe timp de noapte. Asta înseamnă că pielea are nevoie de ingrediente protectoare, antiinflamatoare  și antioxidanți dimineața, cum ar fi acidul ascorbic (vitamina C) și ingrediente  reparatoare și regeneratoare noaptea cum ar fi niacinamidele și retinoizii.

Identificarea corectă a tipului de ten, ajută la identificarea ingredientelor de îngrijire a pielii care sunt cele mai bune, pentru a vă proteja pielea în timpul zilei și ce procese de reparare să vizeze noaptea.

Odată identificat tipul de ten, se poate personaliza rutina de îngrijire a pielii si stabili ordinea corectă de aplicare a produselor.

Ordinea corectă a aplicării produselor în rutina de îngrijire a pielii dimineața

Fiecare pas în rutina de îngrijire a pielii personalizate a fost demonstrat științific, pentru a crește eficacitatea produselor de îngrijire a pielii.

Procesul de curățare al pielii în rutina de îngrijire este foarte important. Dimineața este indicat să se folosească produse de curățare cu pH scăzut, care conțin AHA (alfa-hidroxi-acizi) și acid salicilic.

Scăderea pH-ului pielii face ca unele ingrediente, cum ar fi Vitamina C, să pătrundă mai bine în piele, oferind o protecție antioxidantă  pe tot parcursul zilei.

Crema de ochi se aplică imediat după curățarea și tonifierea pielii dimineața, pentru a proteja zona delicată a ochilor de următorul produs (produs de tratament, ser sau booster), care poate irita ( in special produsele pentru acnee sau anti-aging).

Produsele hidratante, trebuie aplicate peste produsele de tratament pentru a avea un efect  ocluziv și pentru a facilita penetrarea  acestora in piele.

Ordinea corectă a aplicării produselor in rutina de îngrijire a pielii dimineața este:

 • Demachiere / curățare: trebuie utilizate produse de curățare și tonifiere, care pregătesc pielea pentru a deveni mai permeabilă, in vederea aplicării următoarelor produse.
 • Crema de ochi / ser: o crema de ochi sau un ser, are efect de a hidrata de a îmbunătăți elasticitatea pielii, efect anti-rid, anti-cearcăn si de a proteja pielea delicată a ochilor de produsul de tratament ce urmează a fi aplicat pe față.
 • Aplicarea produselor de tratament (ser, booster, esență): aceste produse se aplică pe pielea perfect curată, pentru a maximiza penetrarea acestora in piele.
 • Cremă hidratantă: crema hidratanta se aplică peste produsele de tratament pentru a crește penetrarea acestora. Trebuie să conțină ingrediente ocluzive care protejează pielea și trebuie sa fie adecvată pentru fiecare tip de ten in parte.
 • Protecţie solară: protejează pielea de radiațiile UV, hidratează și previne semnele de îmbătrânire prematură. Repară, protejează pielea și oferă protecție sigură după proceduri estetice.

Întrebări frecvente

Cand se aplică protecția solară?

Protecția solară este întotdeauna ultimul produs aplicat in rutina de îngrijire de dimineață. Se aplică peste crema hidratantă, apoi se poate aplica fondul de ten și  produsele de machiaj.

Când  se aplică  primer-ul  pentru tenul gras în rutina de îngrijire a pielii?

Dacă tipul de ten este gras, recomandarea este de a omite aplicarea cremei hidratante (pasul 4) in rutina de îngrijire. Se recomandă curățarea/demachierea, tonifierea, aplicarea cremei de ochi, aplicarea produsului de tratament ( ser, booster, esență), (pasul 3), apoi se aplică primer-ul, protecția solara si apoi produsele de machiaj. Se recomanda folosirea unei creme de protecție solară colorată, in loc de fond de ten, daca tenul nu necesită folosirea unui fond de ten cu putere mare de acoperire.

 Ordinea corectă a aplicării produselor în rutina de îngrijire a pielii seara

Seara pielea are nevoie de reparare și regenerare.

Demachiantele folosite seara în rutina de îngrijire a pielii ar trebui să aibă efecte sporite de curățare pentru a îndepărta machiajul, excesul de sebum, impuritățile,  protecția solară, transpirația și pentru a preveni înfundarea porilor.

Aceste demachiante pot fi prea puternice pentru fi utilizate de două ori pe zi. Este recomandat ca in rutina de îngrijire a pielii să fie folosite două demachiante, unul dimineața care scade ușor pH-ul pielii și unul seara care are efect de curățare.

Crema de ochi se aplică imediat după curățarea și tonifierea pielii, pentru a proteja zona delicată a ochilor. Produsele de îngrijire a pielii pot ajunge pe fața de pernă și pot irita zona ochilor, în special cele pentru acnee și produsele anti-aging.

După aplicarea cremei de ochi, se aplică produsul de tratament (ser, booster, esență). Peste produsul de tratament se aplică o cremă hidratantă, reparatoare, regeneratoare in funcție de necesități. Seara se pot aplica retinoizi. Când se începe  folosirea retinolului, se plică o dată la trei zile, iar înainte, se aplică o crema sau un ser hidratant pentru a evita iritarea sau înroșirea pielii. Retinolul este un produs iritant, exfoliant și trebuie introdus in rutina de îngrijire cu precauție pană când pielea se obișnuiește cu acest ingredient.

Ordinea corectă a aplicării produselor in rutina de îngrijire a pielii seara este:

 • Demachiere / curățare: trebuie utilizate produse de curățare cu efecte sporite de curățare și tonifiere. De asemenea pregătesc pielea pentru a deveni mai permeabilă, in vederea aplicării următoarelor produse.
 • Crema de ochi / ser: o crema de ochi sau un ser, are efect de a hidrata de a îmbunătăți elasticitatea pielii, efect anti-rid, anti-cearcăn. Protejează pielea delicată a ochilor de produsul de tratament ce urmează a fi aplicat pe față.
 • Aplicarea produselor de tratament (ser, booster, esență): aceste produse se aplică pe pielea perfect curată, pentru a maximiza penetrarea acestora in piele.
 • Cremă hidratantă /reparatoare / regeneratoare: se aplică peste produsele de tratament pentru a crește penetrarea acestora. Trebuie să conțină ingrediente ocluzive care protejează pielea și trebuie sa fie adecvată pentru fiecare tip de ten in parte.
 • Retinolul se poate aplica după o cremă sau un ser hidratant, daca pielea este sensibilă, uscată sau daca tratamentul este la început.

Întrebări frecvente

Cum se aplică retinolul, înainte sau după crema hidratantă?

Retinolul se aplică după crema hidratantă atunci când se începe folosirea acestuia. Cand se începe folosirea retinolului, se începe cu cea mai mică concentrație ( 0,2-0,3%). Se aplică peste o cremă sau un ser hidratant, de două ori pe săptămână. Se crește treptat frecvența aplicării pe măsură ce pielea se obișnuiește cu produsul.

Dacă produsul poate fi tolerat de piele in fiecare noapte, se poate se  mări concentrația treptat. Daca se ajunge la o concentrație de 1% si pielea tolerează folosirea acestei concentrații se poate utiliza retinolul înainte de a aplica un produs hidratant.

Este nevoie de folosirea a două demachiante diferite?

De multe ori este nevoie de cel puțin două demachiante. Unul dimineața pentru a pregăti pielea pentru rutina de îngrijire a pielii de dimineață. Și unul seara pentru a îndepărta machiajul, excesul de sebum, impuritățile, transpirația și crema de protecție solară. Unele  persoane, aleg să curățe de două ori tenul, mai ales daca folosesc machiaj sau tenul este foarte gras. Daca este necesar să curăți de două  ori pielea, iți recomandam să folosești prima dată un demachiant care efect de curățare mai puternic (spumă, gel, pudră demachiantă), urmat de un demachiant cremă care este mai blând cu pielea.

Cum pot afla care sunt pașii pentru rutina de îngrijire a pielii?

Pentru un diagnostic corect, apelează la un specialist, pentru a-ti face o evaluare a tipului de ten și pentru recomandări de produse.

De ce este importantă o rutină de îngrijire a pielii dimineața și seara?

Atât rutina de dimineață, cât și rutina de seară a pielii sunt importante. Pielea are un ritm circadian. Dimineața și in cursul zilei pielea necesită protecție. Pentru a-ți ajuta pielea să fie protejată pe tot parcursul zilei, rutina ta de îngrijire ar trebui să conțină antioxidanți și protecție solară.

Pe timp de noapte pielea necesită reparare, regenerare și are nevoie de ingrediente cum ar fi retinolul, niacinamide, enzime de reparare al ADN-ului și coezima Q10.

O rutină personalizată de îngrijire a pielii este cea mai eficientă modalitate de a obține o piele luminoasă, sănătoasă și cu un ton uniform. Determinarea tipului de ten și informarea despre folosirea produselor adecvate, este primul pas pentru a crea o buna rutina personalizată de îngrijire a pielii.

Ce este o rutină personalizată de îngrijire a pielii?

Toate rutinele de îngrijire a pielii constau în: curățare, tratare, hidratare și protecție. Modul în care aceste elemente se combină în propria rutină depinde de:

 • Tipul de ten.
 • Stilul de viață.
 • Preferințele fiecărei persoane
 • Valorile sau considerațiile etice.
 • Bugetul
 • Rutina  zilnică.
 • Culoarea pielii
 • Vârstă

Rutina de îngrijire a pielii, ar trebui să devină parte din viața de zi cu zi, astfel încât să poți profita din plin de beneficiile produselor pe care le folosești.

Care este beneficiul unei rutine personalizate de îngrijire a pielii?

Poți să urmezi o rutină pe care o găsești într-o revistă sau să folosești produsele recomandate de prieteni, dar personalizarea va oferi cele mai bune rezultate. Acest lucru se datorează faptului că:

 • Unele produse vă pot irita pielea.
 • Ai nevoie de o rutină care să se potrivească stilului tău de viață și bugetului tău.
 • Pielea ta are nevoi și provocări unice, iar crearea propriei rutine a pielii te ajută să lucrezi cu ea.

Concluzii

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii.

Combinată cu tratamentele din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung.

Descoperă un regim de îngrijire, combinat cu tratamente efectuate in cabinete de cosmetica medicală, care iți va  ajuta pielea sa rămână fermă si luminoasă.

Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, oferim tratamente de cosmetică medicală potrivite pentru nevoile specifice ale pielii tale și te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii   care funcționează pentru tine.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Biblliografie:

 1. Messaraa C, Robertson N, Walsh M, Hurley S, Doyle L, Mansfield A, Daly L, Tansey C, Mavon A. Clinical evidences of benefits from an advanced skin care routine in comparison with a simple routine. J Cosmet Dermatol. 2020 Aug;19(8):1993-1999. doi: 10.1111/jocd.13252. Epub 2019 Dec 15. PMID: 31840424.
 2. Rodan K, Fields K, Majewski G, Falla T. Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2016 Dec 14;4(12 Suppl Anatomy and Safety in Cosmetic Medicine: Cosmetic Bootcamp):e1152. doi: 10.1097/GOX.0000000000001152. PMID: 28018771; PMCID: PMC5172479.
 3. Lichterfeld A, Hauss A, Surber C, Peters T, Blume-Peytavi U, Kottner J. Evidence-Based Skin Care: A Systematic Literature Review and the Development of a Basic Skin Care Algorithm. J Wound Ostomy

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

  Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.