Publicat

9 octombrie 2022

Comentarii

Niciun comentariu

DEMACHIEREA

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

Ce este demachierea si care este rolul ei?

Demachierea  este o operațiune importantă, pentru o piele sănătoasă și îngrijită. Diferența între un ten curat și unul cu imperfecțiuni se poate datora metodelor de demachiere. Pielea feței este sensibilă, indiferent de tipul de ten pe care îl ai. Ea reacționează imediat dacă simte că ceva nu este în regulă.

Această operație reprezintă o manevră estetică prin care se înlă­tură de pe piele: praful, impuritățile, fardul, surplusul de sebum, de transpirație și deșeurile cutanate.

Se face cu grijă, corect, amănunțit, fără intensitate prea mare și cu cantități suficiente de produse.

Pielea necurățată nu respiră așa cum trebuie, motiv pentru care, se va încărca cu puncte negre, comedoane iar puterea de regenerare a pielii va scădea.

Demachierea trebuie făcută de 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Fiecare pas în rutina de îngrijire a pielii personalizate, trebuie sa fie atent gândit pentru a crește eficacitatea produselor de îngrijire a pielii. Un bun demachiant este o componentă cheie a oricărui regim eficient de îngrijire a pielii. De exemplu, demachiantele cu pH scăzut, cum ar fi cele care conțin AHA (alfa-hidroxiacizi), acid salicilic, sunt utilizate dimineața. Scăderea pH-ului pielii face ca unele ingrediente, cum ar fi Vitamina C, să pătrundă mai bine în piele, oferind o protecție antioxidantă toata ziua.

Demachiantele folosite seara ar trebui să aibă abilități sporite de curățare pentru a îndepărta machiajul, excesul de sebum, protecția solară și transpirația și pentru a preveni porii înfundați. Aceste demachiante pot fi prea puternice pentru a fi utilizate de două ori pe zi. De aceia este indicat sa fie folosite doua demachiante diferite pentru dimineață și seara.

De ce este important să alegi cel mai bun produs de curățare pentru tipul tău de piele?

     Produsele de curățare sunt esențiale într-o rutină de îngrijire a pielii personalizată si care se potrivesc tipului tău de piele.

Pe lângă curățarea porilor, îndepărtarea murdăriei, transpirației, protecției solare și a machiajului, demachiantele pregătesc pielea pentru produsele care urmează a fi aplicate.

Pentru a obține  cea mai buna eficacitate a produselor folosite in rutina de îngrijire, trebuie să alegeți un produs de demachiere care să curățe si să exfolieze, pentru facilita pătrunderea acestora în piele.

Cum să alegi un demachiant?

Pe piață există o gamă largă de produse pentru curățarea tenului (gel, spumă de curățare, cremă de curățare, lapte de curățare, demachiant pe bază de ulei, batoanele de curățare sau săpunurile de curățare, apa mincelară, etc). Dar cum alegem produsele? În funcție de tipul de ten.

Tenul uscat are nevoie de o formulă grasă, pe bază de lapte sau cremă. Este important ca ingredientele  sa fie cât mai emoliente și nutritive. Chiar dacă ele stau puțin timp pe ten, influențează în mod vizibil calitatea tenului. Un produs cu agenți de curățare mai duri poate deshidrata mai puternic tenul deja uscat, iar repararea printr-o cremă emolientă nu va fi de ajuns. 

Tenul gras are nevoie de un produs cu textură lejeră (gel, spuma), pe bază de apă, care să îndepărteze cu ușurință machiajul și impuritățile de peste zi. Însă, în același timp, trebuie să fie non-comodogenic, adică să nu blocheze porii, să nu stimuleze apariția anumitor imperfecțiuni, precum comedoane sau pustule acneice.

Tenul sensibil are nevoie de o combinație blândă, fără alcool, care conține uleiuri naturale. Demachiantul pentru piele uscată și sensibilă ar trebui să prevină și să trateze inflamația pielii cu ingredient antiinflamatoare.

Tenul normal poate fi curățat cu produse fără ingrediente ocluzive, care să nu îl încarce în zonele mai grase. Așadar, se poate opta pentru un produs cu pH neutru și ingrediente blânde, care curăță foarte bine, în profunzimea tenului, lăsând porii netezi și curați.

Cum se face corect demachierea? Care sunt pașii?

Ochi, buze, față, gât, decolteu.

Demachierea începe cu zona ochilor și a buzelor. Ochii se vor demachia cu un produs destinat acestei zone.

Pentru zona ochilor se aplică pe o dischetă demachiantă un produs special destinat pentru demachierea ochilor. Se aplică pe ochi și lasă-l să acționeze timp de 30 de secunde. Astfel se va preveni ruperea genelor și demachierea va deveni mai facilă.

Acest mic truc este valabil și pentru zona buzelor, mai ales dacă ai folosit un ruj foarte pigmentat.

Apoi, pentru o demachiere corectă, se aplică produsul din mijlocul feței spre tâmple, urcând spre frunte și terminând cu bărbia, zona gâtului și decolteu. Se emulsionează produsul pe față cu mișcări circulare. Demachierea se realizează cu mișcări ascendente, de jos în sus.

Atunci când se demachiază, multe persoane aplică direct pe dischetă demachiantă produsul. Este de preferat sa nu se procedeze așa, ci să  se aplice demachiantul direct pe fată, să se maseze si emulsioneze  foarte bine. După aceea se va  îndepărta ușor cu  o dischetă demachiantă sau o lavetă umedă, si astfel tenul va rămâne curat si va putea respira.

După ce s-a îndepărtat demachiantul, se aplică o loțiune tonică potrivită pentru tipul de ten. Este folosită după curățare pentru a îndepărta rezidirile rămase, calmează și restabilește pH-ul pielii. Se aplică pe piele prin pulverizare sau cu ajutorul unei dischete din bumbac.

Demachierea înseamnă mai mult decât simpla înlăturare a fardurilor de pe față

În primul rând, această etapă nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică de frumusețe, indiferent dacă folosești sau nu produse de machiaj. Termenul, care se traduce prin „îndepărtarea machiajului“, te poate induce în eroare.

Ea presupune curățarea tenului de impuritățile adunate peste zi, fie că este vorba doar de particule de praf sau de sebumul în exces secretat de glandele sebacee ale unui ten gras.

Prin demachiere deschidem porii, relaxăm țesutul, îl masăm ușor și pregătim pielea pentru substanțele binefăcătoare din produsele pe care le vom folosi ulterior în rutina de îngrijire, așa cum se cuvine, doar pe un ten perfect curat.

 Este importantă curățarea dublă a pielii?

Trebuie să vă curățați fața de două ori doar dacă aveți protecție solară rezistentă la apă, machiaj rezistent  greu de îndepărtat. Când curățați dublu, utilizați mai întâi un produs care are abilități sporite de curățare (gel, spumă de curățare), urmat  de un produs mai blând ( cremă, loțiune).

Concluzie

 Demachierea este esențiala in rutina de îngrijire  a pielii.

Demachierea corecta se poate realiza cu ușurința, urmând câteva reguli simple si alegând produse adecvate vârstei și tipului de piele.

Pentru mai multe recomandări  și informații despre îngrijirea pielii si tratamente puteți sa ne contactați la AR Medical Cosmetic, sa ne urmăriți pe Facebook sau Instagram sau pe www.armedicalcosmetic.ro .

Bibloigrafie:

  1. Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011 Jan;56(1):2-6. doi: 10.4103/0019-5154.77542. PMID: 21572782; PMCID: PMC3088928.
  2. Abbas S, Goldberg JW, Massaro M. Personal cleanser technology and clinical performance. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:35-42. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1004.x. PMID: 14728697.
  3. Fowler JF Jr, Eichenfield LF, Elias PM, Horowitz P, McLeod RP. The chemistry of skin cleansers: an overview for clinicians. Semin Cutan Med Surg. 2013 Jun;32(2 Suppl 2):S25-7. doi: 10.12788/j.sder.0023. PMID: 24156155.
  4. Isoda K, Seki T, Inoue Y, Umeda K, Nishizaka T, Tanabe H, Takagi Y, Ishida K, Mizutani H. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin. J Dermatol. 2015 Feb;42(2):181-8. doi: 10.1111/1346-8138.12720. Epub 2014 Dec 6. PMID: 25483138

 

    

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!