Tenul uscat. Caracteristici, tratamente , rutina de îngrijire

Publicatnoiembrie 15, 2022
Comentarii0 comentarii

 

Tenul uscat. Caracteristici, tratamente , rutina de îngrijire

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

 Caracteristicile tenului uscat  

Tenul uscat  este caracterizat printr-o hipofuncție a glandelor sebacee.  Insuficiența sebumului, care constituie o peliculă protectoare la suprafața pielii, determină și pierderea de apă din straturile su­perficiale. Acest lucru, face să apară, ca o consecință, și o deshidratare superficială.

 Factorii care influențează tenul uscat

Acest tip de ten se datorează fie unei predispoziții congenitale sau este dobândit (un ten normal se poate transforma cu timpul într-un ten uscat). Fie printr-o îngrijire necorespunzătoare, cu pro­duse care usucă. Fie datorită  procesului normal de îmbătrânire și modificărilor hormonale. Fie acțiunii factori­lor externi asupra unui ten neprotejat, fie unor cauze interne ce favorizează apariția semnelor specifice tenului uscat.

 Aspectul tenului uscat

 Pielea are un aspect mat, cu pori mici invizibili, uneori cu riduri superficiale fine, liniare sau în rețea (datorită deshidratării, cauzate de lipsa  peliculei grase de protecție în cazul că această piele nu este protejată de o cremă corespunzătoare).

Culoarea albă, ștearsă; uneori apare o descuamare albicioasă.

Pielea este subțire cu elasticitate diminuată, aderență diminuată (datorită insuficienței grăsimilor în țesutul adipos subcutanat și insuficiența apei din spațiile celulare și intracelulare).

Este o piele sensibilă la acțiunea factorilor mecanici.

Persoanele cu tenul uscat au adeseori senzație de mâncărime și usturime, fiindcă pielea este subțire și neprotejată, iar terminațiile nervoase sunt superficiale, factorii externi acționând ușor asupra lor.

Rutina de îngrijire a tenului uscat

Tipurile de piele uscată se caracterizează prin insuficiența apei din spațiile celulare și intracelulare, care permit apei să se evapore.

Care sunt cele mai potrivite produse de curățare pentru tenul uscat?

  Sunt recomandate produse de curățare cremoase pe bază de ulei și care conțin   lipide. Acestea ajută la sigilarea  spațiilor celulare și intracelulare din bariera pielii și ajută pielea să rețină apa. De asemenea, ajută la protejarea barierei pielii împotriva zgârieturilor și frecării care apar, fiind o caracteristică a pielii uscate și aspre.

Trebuie să utilizați un demachiant hidratant fără spumă, pentru a îndepărta ușor, machiajul, impuritățile si sebumul, fără a provoca iritații și uscăciune. Luați în considerare utilizarea  unei ape filtrate atunci când vă clătiți fața dacă pielea dv. este predispusă la iritații și roșeață. Studiile arată că pielea foarte sensibilă se agravează atunci când demachiantele sunt clătite cu apa de la robinet. Acesta conține calciu, magneziu, clor și sunt iritante pentru pielea sensibilă.

 Care sunt cele mai potrivite creme pentru tenul uscat?

  Cele mai bune creme hidratante pentru pielea uscată repară bariera pielii cu lipide care sigilează spațiile celulare și intracelulare ale pielii. Acestea sunt denumite „ creme hidratante pentru repararea barierei pielii ”.

Lipidele conțin diferite tipuri de acizi grași. Tipul de acid gras din cremele hidratante este foarte important atunci când se concepe o rutina de îngrijire a pielii pentru pielea uscată.

Cele mai bune ingrediente de îngrijire a pielii uscate

Cele mai bune ingrediente de îngrijire a pielii uscate, oferă hidratare, proprietăți antiinflamatorii și au efecte de luminozitate asupra  pielii. Aceste  ingrediente  benefice care pot fi adăugate în  rutina îngrijire a pielii sunt: ceramide, colesterol, aloe vera, argan, dexpanthenol (pro-vitamina B5), glicerina, ulei de macadamia, niacinamide, acid stearic, acid linoleic, retinol.

Ingredientele care ar trebui evitate

În rutina de îngrijire a pielii uscate, care pot declanșa inflamații și pot usca pielea sunt: orice ingredient care cauzează alergii, agenți tensioactivi anionici, apa de la robinet care  conține o cantitate mare de calciu, peroxid de benzoil etc.

Protecția solară este foarte importantă. Indiferent de anotimp, pielea trebuie protejată de razele nocive ale soarelui

Ce proceduri cosmetice sunt recomandate pentru tenul uscat?

Procedurile  cosmetice benefice și recomandate pentru tenurile uscate, trebuie efectuate cu produse personalizate în funcție necesitățile fiecărui client/pacient în parte sau combinate cu diferite proceduri sau echipamente medicale cum ar fi  peelingurile  chimice și enzimatice, măști cosmetice,   microdermabraziune  hidrodermabraziune,   microneedling etc.

  Tratamente cosmetică medicală   de hidratare și hrănire.

Scopul este de curățare superficială prin îndepărtarea celulelor descuamate, de hrănire și hidratare. Procesul de bază este hrănirea.

Tenul uscat se poate manifesta prin alipicitate sau prin deshidratare. Tenul uscat prin alipicitate, adică prin insuficiența secreției sebacee este cel caracteristic. Tenul uscat deshidratat este o complicație care se tratează în etape.

Tenul uscat prin alipicitate prezintă unele deficiențe și anume: duritate, celule descuamate, riduri superficiale liniare, piele subțire cu elasticitatea și aderența ușor diminuate.

Peelinguri-uri chimice

Sunt o tehnică folosită pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Promovează reînnoirea straturilor superficiale ale pielii, atenuând semnele vizibile ale îmbătrânirii pielii, precum ridurile, flaciditatea și lipsa de luminozitate. Au efect hidratant, de aceea sunt recomandate și pentru tenul sensibil, uscat și /sau deshidratat.

Microdermabraziunea  

Este o tehnică cosmetică non invazivă folosită pentru  îndepărtarea mecanică straturilor superficiale ale pielii  prin exfoliere, lăsând pielea cu un aspect mult mai sănătos și radiant.

Dacă este efectuată corect, microdermabraziunea reprezintă o modalitate sigură, ușoară și eficientă de exfoliere și stimulare a procesului de regenerare celulară, astfel încât produsele topice pot pătrunde mult mai ușor, mărind în același timp permeabilitatea pielii cu până la 50%.

Se poate trata fără riscuri pielea sensibilă din jurul ochilor, nasului, gâtului și zonele mai dificile. Esteticianul alege programul adecvat, ținând cont de problemele existențe și tipul de ten. Chiar și persoanele cu piele sensibilă pot urma un tratament de microdermabraziune întrucât programele pot fi ajustate.

Microdermabraziunea  se folosește adesea înainte de alte tratamente, tocmai pentru că această metodă mărește permeabilitatea pielii și o pregătește optim pentru absorbția completă a substanțelor active din produsele de îngrijire, putând fi aplicată independent sau în cadrul unor tratamente complexe de înfrumusețare.

   Hidrodermabraziunea

Este un procedeu avansat de îngrijire a pielii care îmbină masajul blând cu vacuum și curățarea / nutriția pielii cu soluții speciale bazate pe AHA (alfa-hidroxiacizi) / BHA (beta-hidroxiacizi) / Acid Hialuronic. Este un tratament intens hidratant și non-invaziv, cu un disconfort minim. Oferă  strălucire imediată după tratament și un rezultat imediat, cu o reducere a inflamației, o hidratare sporită și o piele cu aspect mai fin.

 Microneedling-ul    

Este o formă de terapie care utilizează dispozitive ce conțin ace subțiri care penetrează dermul la o adâncime uniformă, creând o leziune controlată a pielii. Această leziune controlată a pielii induce micropuncții cu vindecare rapidă și stimularea ulterioară a producției de fibre de colagen și elastină, ducând la remodelarea pielii.

Împreună cu produsele sterile cu ingredienți activi care penetrează straturile superioare ale pielii, ajută la refacerea echilibrului natural a pielii, reface activitatea celulară și conferă un aspect sănătos. Rezultatul este o piele care radiază de sănătate, tonifiată și hidratată.

 Concluzie

Tenul uscat  necesită o atenție deosebită, regimul adecvat de îngrijire a pielii trebuie sa conțină ingrediente pentru repararea barierei pielii, antiinflamatorii si care dau luminozitate. Rutina de îngrijire a pielii combinată cu procedurile cosmetice sunt cele două chei ale succesului atunci când tratăm  pielea uscată.

La AR Medical Cosmetic, vă vom ajuta să aveți o   rutină de îngrijire a pielii   care funcționează pentru dvs. și va vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperiți-vă regimul personalizat, pentru problemele și nevoile dumneavoastră actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

 Bibliografie:

  1. Kim S, Ly BK, Ha JH, Carson KA, Hawkins S, Kang S, Chien AL. A consistent skin care regimen leads to objective and subjective improvements in dry human skin: investigator-blinded randomized clinical trial. J Dermatolog Treat. 2022 Feb;33(1):300-305. doi: 10.1080/09546634.2020.1751037. Epub 2021 Jun 22. PMID: 32239984; PMCID: PMC7529700.
  2. Machado M, Bronze MR, Ribeiro H. New cosmetic emulsions for dry skin. J Cosmet Dermatol. 2007 Dec;6(4):239-42. doi: 10.1111/j.1473-2165.2007.00341.x. PMID: 18047608.
  3. Lodén M. Role of topical emollients and moisturizers in the treatment of dry skin barrier disorders. Am J Clin Dermatol. 2003;4(11):771-88. doi: 10.2165/00128071-200304110-00005. PMID: 14572299.
  4. Proksch E, Berardesca E, Misery L, Engblom J, Bouwstra J. Dry skin management: practical approach in light of latest research on skin structure and function. J Dermatolog Treat. 2020 Nov;31(7):716-722. doi: 10.1080/09546634.2019.1607024. Epub 2019 Jun 19. PMID: 30998081.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Folosește codul ODAPRO25 pentru 25% reducere la rutina pentru tenul predispus la acnee 5 zile 8 Ore 37 Minute 24 Secunde
    Vezi produsele