ACIDUL SALICILIC ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Publicatdecembrie 06, 2023
Comentarii0 comentarii

ACIDUL SALICILIC ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Acidul salicilic în îngrijirea pielii

Acidul salicilic în  îngrijirea pielii  este cel mai frecvent folosit în tratamentul  acneei,  punctelor negre, are proprietăți antibacteriene și  exfoliante.

Este un beta-hidroxi-acid (BHA) și este folosit ca peeling chimic și ca agent esențial în demachiante, loțiuni tonice,  exfoliante  și în tratamentele de hiperpigmentare.

Este solubil în grăsimi, are un pH scăzut ceea ce înseamnă că este un acid puternic care provoacă usturimi pe piele atunci când este utilizat în concentrații mari.

Ce este acidul salicilic?

Acidul salicilic a fost folosit de peste 2.000 de ani pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii. Este un beta-hidroxi-acid (BHA), un exfoliant chimic care acționează pentru a elimina celulele moarte ale pielii. Are proprietăți antiinflamatorii,  exfoliante  și anti-microbiene.

Acidul salicilic poate fi găsit în mod natural în coaja de salcie are proprietăți acide puternice, așa că este folosit în tratamente precum peelingurile chimice pentru a exfolia și curăța pielea.

Poate fi folosit pe tenul normal, gras sau pe o combinație a ambelor  tipuri de piele.  Acidul salicilic se găsește cu concentrații scăzute în creme hidratante, plasturi pentru  acnee, peelinguri chimice, seruri, geluri, măști și loțiuni tonice..

Cum funcționează acidul salicilic?

Acidul salicilic este lipofil, ceea ce înseamnă că este capabil să se deplaseze și să interacționeze cu grăsimi, cum ar fi sebumul de pe pielea grasă.

Se amestecă cu lipidele și sebumul de pe suprafața pielii, perturbând joncțiunile celulare. Această acțiune ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la îndepărtarea conținutului porilor înfundați – scăzând aspectul dimensiunii porilor și îmbunătățind sănătatea pielii.

Are un efect keratolitic, înmoaie și slăbește legăturile care țin keratinocitele în loc, efect comedolitic și  acțiune antiinflamatoare.

Aceasta înseamnă că este excelent pentru a elimina punctele negre și punctele albe de pe piele, precum și pentru a reduce roșeața atunci când apar erupții.

Acidul salicilic poate preveni, de asemenea, erupțiile viitoare, deoarece scade răspândirea Propionibacterium, o bacterie care provoacă  acneea.

Acidul salicilic ca BHA este cunoscut pentru capacitatea sa de a pătrunde în porii pielii, unde poate dizolva excesul de sebum, exfoliază celulele moarte ale pielii și poate ajuta la desfundarea porilor. Se știe, de asemenea, că inhibă producția de citokine pro-inflamatorii, sunt molecule care joacă un rol cheie în răspunsul inflamator și au proprietăți anti-microbiene . Toate proprietățile sale îl fac extrem de favorabil pentru rezolvarea problemelor pielii, cum ar fi pielea predispusă la acnee și alte forme de erupții. În plus, acidul salicilic poate ajuta la îmbunătățirea texturii generale și a aspectului pielii prin creșterea regenerării celulelor pielii și promovarea unui ton mai uniform și mai radiant al pielii.

Ce afecțiuni ale pielii pot fi tratate cu acid salicilic?

Cea mai frecventă utilizare a acestui acid este tratamentul acneei comedoniene, și anume, punctele negre , punctele albe și pustule. Acidul salicilic funcționează ca un exfoliant chimic și în concentrații scăzute exercită un efect antiinflamator, reducând roșeața.

Alte utilizări ale acidului salicilic includ:

  • Tratarea tenului gras
  • Micșorarea porilor dilatați
  • Daune solare și cheratoză solară
  • Îndepărtarea negilor
  • Îndepărtarea calusurilor
  • Psoriazis
  • Mătreață
  • Ihtioză

Beneficiile acidului salicilic în îngrijirea pielii

Acidul salicilic este un ingredient simplu cu multe beneficii care provin din aciditatea sa puternică și solubilitatea în grăsimi.

Acidul salicilic și alți hidroxiacizi sunt considerați cele mai eficiente ingrediente la desfundarea porilor.

Acest ingredient este, de asemenea, excelent pentru eliminarea bacteriilor care cauzează  acneea, promovarea sintezei de colagen și tratarea diferitelor tipuri de  hiperpigmentare.

Prin exfoliere, acidul salicilic, stimulează producția de colagen în piele, ceea ce înseamnă că este un bun aditiv în cremele  anti-îmbătrânire  sau alte produse.

Capacitatea sa de a curăța porii înfundați din interior se numește „proprietate comedolitică”.

Beneficiile tipice ale acidului salicilic includ:

  • Poate reduce probabilitatea și frecvența erupțiilor
  • Scade producția de sebum
  • Stimulează formarea de colagen
  • Efect de luminozitate asupra tenului
  • Reduce dimensiunea porilor
  • Poate ajuta la reducerea aspectului de  hiperpigmentare

Efectele secundare ale acidului salicilic

Cel mai frecvent efect secundar al acidului salicilic, este capacitatea sa, de a irita și usca pielea. Acest lucru este obișnuit mai ales la persoanele care îl folosesc în exces sau la cei care au afecțiuni ale pielii sensibile , cum ar fi eczema, dermatita și rozaceea.

Nu este considerat toxic în concentrațiile aprobate în prezent pentru  peelinguri chimice, dar studiile au identificat la copii și pacienții vârstnici  piele uscată  și salicilism după tratamente.

Salicilismul este un efect secundar potențial rar asociat cu utilizarea excesivă a acidului salicilic, simptomele pot include greață și diaree.  Acest lucru este mult mai frecvent dacă se administrează oral.

Nu este recomandat ca produsele și  peelingurile  cu acid salicilic cu concentrații ridicate, sa fie folosite pe suprafețe mari ale corpului sau sa fie folosite în timpul sarcinii sau in timpul alăptării.

De asemenea persoanele alergice la aspirină ar trebui să evite folosirea tuturor formelor de acid salicilic.

Utilizarea excesivă a beta-hidroxi-acizilor și a altor exfolianți poate duce la:

  • Subțierea excesivă a stratului cornos (stratul exterior al pielii)
  • Creșterea sensibilității la soare datorită subțierii stratului cornos
  • Acnee  din cauza unei perturbări a procesului normal de keratinizare
  • Incapacitatea de a tolera  retinoizii
  • Sensibilizarea pielii
  • Inflamație
  • Alte reacții ale pielii cum ar fi mici inflamații.

Este un ingredient sigur acidul salicilic?

Acidul salicilic este considerat sigur atunci când este utilizat corespunzător.

Însă poate avea si efecte adverse, cum ar fi: iritații, mâncărime, descuamarea pielii sau erupții cutanate.

Înainte de a include în ritualul zilnic produse cu acid salicilic, trebuie testate  pe o porțiune mica a pielii, pentru a observa eventuale semne ale unei alergii.

Deoarece salicilații precum acidul salicilic sunt absorbiți prin piele, unele urme reziduale pot fi găsite după aplicarea în organism. De aceea nu este recomandat sa fie folosit in timpul sarcinii sau alăptării.

În caz contrar, nu este considerat fototoxic sau fotosensibilizat.

Pentru tenul gras,  peelingul chimic  cu acidul salicilic este o opțiune sigură. Pentru  tenul uscat  este indicat peelingul cu  acid glicolic  sau alți alfa-hidroxi-acizi.

Cât timp durează ca acidul salicilic să funcționeze?

Produsele de îngrijire a pielii  necesită timp pentru a funcționa, dar acidul salicilic este unul dintre cele mai rapide ingrediente de îngrijire a pielii. Scade imediat pH-ul pielii, ajutând la curățarea porilor. Este nevoie de câteva săptămâni pentru ca acidul salicilic să ajute la reducerea roșeții.

Afecțiuni specifice ale pielii care pot fi tratate cu acid salicilic

Acidul salicilic este considerat foarte versatil, în special pentru beneficiile sale în îngrijirea  acneei  și proprietățile sale antiinflamatorii.

Deoarece are un pH scăzut, este excelent pentru formulările de  peeling chimic  pe pielea grasă.

Acidul salicilic are, de asemenea, beneficii semnificative în tratarea  petelor pigmentare  si a altor tipuri de hiperpigmentare  cum ar fi melasma sau pigmentarea post inflamatorie.

Acneea și cicatrici după acnee

Acidul salicilic este considerat este considerat unul dintre cele mai bune ingrediente pentru curățarea porilor în pielea grasă predispusă la  acnee.

Acidul salicilic este capabil să pătrundă în interiorul porilor înfundați și, practic, să dizolve sebumul , să elibereze acumularea de celule moarte ale pielii și să micșoreze temporar porii.

În timp ce pătrunde prin sebum, exfoliază și pielea, îndepărtând straturile exterioare ale pielii pentru a ajuta la  descuamarea naturală.

PH-ul scăzut care provoacă  exfolierea, scade și mediul general de pH al pielii, ceea ce face ca pielea să fie mai puțin atractivă pentru bacteriile care cauzează  acneea.

Proprietățile antiinflamatorii și exfoliante ale acestui ingredient ajută la prevenirea formării comedoanelor și a pustulelor (coșurilor). Dacă pielea nu se inflamează, este  puțin probabil ca porii să se înfunde si să apară pustulele (coșurile).

Hiperpigmentarea

Acidul salicilic lucrează pentru a trata  hiperpigmentarea  într-un mod foarte asemănător cu alfa-hidroxi-acizii precum  acidul glicolic  exfoliază  petele pigmentare  de pe suprafața pielii.

Îndepărtarea  petelor pigmentare de pe piele este o modalitate bună de a trata hiperpigmentarea, însă nu previne decolorarea viitoare.

Alte ingrediente care inhibă efectiv producția de melanină sunt necesare pentru a opri efectiv producerea viitoarelor  pete pigmentare.

Din acest motiv, acidul salicilic trebuie să fie asociat cu inhibitorii de tirozinază și blocanții PAR-2 și alte ingrediente pentru a da luminoztate pielii cum ar fi:

  • Coenzima Q10
  • Cistamina
  • Hexilrezorcinol
  • Extract de lemn dulce
  • Niacinamida
  • Resveratrolul

Este important de reținut că, deși acidul salicilic este utilizat pentru a trata afecțiunile de hiperpigmentare  cum ar fi  hiperpigmentarea  post inflamatorie sau melasma, utilizarea excesivă a acestuia poate duce la o inflamație suplimentară și, de fapt, stimularea  hiperpigmentarii  post inflamatorie.

Pentru tipurile de ten uscat

Tipurile de  ten uscat, ar trebui să evite produsele cu acid salicilic, deoarece îndepărtează sebumul de pe piele, ceea ce duce la o uscare suplimentară.

Tipurile de ten uscat pot face în continuare  acnee  și au adesea nevoie de   peeling chimic,  dar ar trebui fie folosiți alfa-hidroxi-acizii, nu beta-hidroxi-acizii.

Alfa-hidroxiacizii precum acidul glicolic sunt umectați care mențin pielea hidratată. Acidul salicilic nu are proprietăți umectante, deoarece este solubil în grăsimi în loc de apă.

Pentru tenurile cu riduri și piele îmbătrânită

Acidul salicilic este un ingredient bun pentru multe tipuri de ten cu riduri și piele îmbătrânită.

Proprietățile exfoliante ale acidului salicilic, stimulează un răspuns din partea pielii pentru a produce noi celule si pentru regenerarea colagenului.

Colagenul oferă pielii elasticitate, catifelare și rezistența. Orice ingredient care stimulează producția de colagen poate fi un bun ingredient  anti-îmbătrânire.

Ajutând la producerea de mai mult colagen, acidul salicilic face ca ridurile să devină mai puțin adânci în timp.

Utilizări ale acidului salicic

Ca ingredient versatil și eficient, acidul salicilic poate fi găsit în multe tipuri de produse, cum ar fi:

Demachiante și exfoliante

Acidul salicilic este unul dintre cele mai bune ingrediente pentru utilizare în demachiante  și exfoliante , deoarece are un pH  scăzut.

Produsele cu acid salicilic ajută la procesul natural de  descuamare  al organismului prin dizolvarea membranelor conjunctive dintre celulele moarte și cele vii ale pielii.

Exfolierea  cu acid salicilic face pielea să se simtă netedă și să arate strălucitoare și luminoasă.

Serurile

Produsele concepute pentru a avea concentrații mari de ingrediente active, cum ar fi serurile , pot conține acid salicilic.

Acidul salicilic se găsește adesea în  seruri  alături de ingrediente precum  vitamina C,  care au beneficii importante pentru piele.

Ce ingrediente de îngrijire a pielii se combină bine cu acidul salicilic?

Ingredientele compatibile includ  niacinamida  și  acidul hialuronic. Cel mai bun mod de a introduce orice ingredient nou este să- l introduci încet în rutina  de îngrijire a pielii. Începând la fiecare a doua zi sau noapte cu o cantitate mică, apoi creșterea treptată după cum este tolerat produsul, va asigura o rutină  sigură și eficientă.

Cum se utilizează acidul salicilic

Utilizarea excesivă a acidului salicilic poate duce la o piele hipersensibilă, iritată, uscăciune și descuamare.

Un produs cu acid salicilic cu concentrație scăzută ar putea fi folosit în siguranță în fiecare zi, în timp ce un produs cu concentrație mare cu siguranță nu ar trebui utilizat zilnic.

Folosirea  retinolului ,  acidului ascorbic, peroxidului de benzoil,  retinoizilor  și a altor produse de  îngrijire a pielii  potențial iritante NU este o contraindicație absolută, puteți utiliza acidul salicilic ascultând pielea, reducând cantitatea și frecvența aplicării în consecință.

Concluzie

Acidul salicilic este super flexibil, este un excelent agent de  exfoliere  pentru tratarea punctelor negre si a porilor infundați.

În concluzie, acidul salicilic este un ingredient bine-cunoscut și eficient în  îngrijirea pielii,  în special pentru tenul gras și mixt predispus la imperfecțiuni și  acnee.  Cu proprietățile sale de exfoliere și purificare, ajută la îmbunătățirea aspectului pielii, făcând-o să arate mai clară, mai strălucitoare și mai uniformă. Acidul  salicilic poate aduce beneficii semnificative pielii .

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii  care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 26;8:455-61. doi: 10.2147/CCID.S84765. PMID: 26347269; PMCID: PMC4554394.
  2. Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. Safety assessment of Salicylic Acid, Butyloctyl Salicylate, Calcium Salicylate, C12-15 Alkyl Salicylate, Capryloyl Salicylic Acid, Hexyldodecyl Salicylate, Isocetyl Salicylate, Isodecyl Salicylate, Magnesium Salicylate, MEA-Salicylate, Ethylhexyl Salicylate, Potassium Salicylate, Methyl Salicylate, Myristyl Salicylate, Sodium Salicylate, TEA-Salicylate, and Tridecyl Salicylate. Int J Toxicol. 22 Suppl 3:1, 2003.
  3. Baumann L, Saghari S. Chemical Peels, in Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, 2nd edition. L Baumann, S Saghari, E Weisberg, eds. New York: McGraw-Hill, 2009, pp. 148–162.
  4. Zander E, Weisman S. Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads. Clin Ther. 1992 Mar-Apr;14(2):247-53. PMID: 1535287.
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500675/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.