NIACINAMIDA ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Publicatnoiembrie 22, 2023
Comentarii0 comentarii

NIACINAMIDA ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Niacinamida în îngrijirea pielii

Niacinamida în  îngrijirea pielii, este unul dintre compușii care și-a găsit un loc binemeritat în lista de ingrediente utilizate în industria cosmetică. Datorită beneficiilor sale: calmarea iritațiilor, tratarea unor afecțiuni precum rozaceea, diminuarea porilor, combaterea cu succes a pistruilor sau a semnelor post-acneice de pe față, oferă rezolvări punctuale în funcție de caracteristicile fiecărui tip de ten.

Ce este niacinamida?

Niacinamida , numită și nicotinamidă sau vitamina B3 , este unică deoarece are multe beneficii pe care nu le au alte ingrediente de   îngrijire a pielii.

Reprezintă una dintre cele două forme de Vitamina B3 – de fapt, versiunea topică a acestei vitamine, cea de-a doua fiind reprezentată de acidul nicotinic și se numește niacină.

Fiind solubilă în apă, acest nutrient esențial pentru organism nu se păstrează bine în corp, iar rezervele trebuie completate prin alimentație

Vitamina B3 poate fi găsită în mod natural în alimentele pe care le consumăm.  Aceste alimente includ legume verzi, ouă, cereale, fasole, carne și lapte. În timp ce alimentele sunt o sursă excelentă de niacinamidă, nu se poate garanta că nutrienții vor ajunge direct la celulele pielii tale. Aplicarea locală este singura modalitate de a realiza acest lucru.

Niacinamida este un ingredient blând, drept urmare produsele cosmetice care o conțin pot fi folosite atât în rutina de dimineață,  cât și în cea de seară.

Rezultatele folosirii produselor topice care au în componența lor niacinamidă se văd după 4 până la 12 săptămâni. Pielea va fi mai netedă, mai hidratată și mai tonifiată.

Niacină versus Niacinamidă

Este niacinamida același lucru cu niacina? În ciuda asemănărilor de nume, niacinamida nu este același lucru cu niacina, sunt două tipuri diferite de vitamina B3.

Beneficiile niacinamidei în îngrijirea pielii

Niacinamida are multe beneficii pentru piele, dar efectele antiinflamatorii sunt cele mai utile. Datorită acestor proprietăți, niacinamida poate fi utilă în gestionarea acneei, rozaceei și a petelor pigmentare.

Niacinamida este un ingredient multifuncțional pentru îngrijirea pielii. În general,  poate ajuta la construirea proteinelor din piele și la blocarea umidității, pentru a preveni potențialele daune cauzate de factorii de mediu (vânt, praf etc.).

Beneficiile niacinamidei sunt:

 • Îmbunătățește bariera lipidică a pielii.

Niacinamida poate îmbunătăți funcția barierei lipidice a pielii. Acest lucru ajută la blocarea umidității și protejarea pielii împotriva poluanților sau a altor potențiali iritanți. Astfel pielea va fi mai hidratată și mai puțin sensibilă.

 • Oferă fermitate pielii.

 Niacinamida ajută la construirea cheratinei, un tip de proteină care menține pielea fermă și sănătoasă.

 • Calmează și minimizează înroșirea pielii

 Niacinamida reduce inflamația pielii, care poate ajuta la atenuarea roșeții asociată cu eczemele, acneea și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii.

S-a demonstrat că niacinamida atenuează inflamația, care poate ajuta la calmarea roșeții din cauza unor afecțiuni precum acneea, rozaceea și eczema. De asemenea, poate calma iritația cauzată de exfolianții puternici, cum ar fi retinolul sau acidul glicolic, care elimină celulele moarte de la suprafața pielii.

 • Poate reduce aspectul porilor

 Păstrarea pielii netede și hidratate poate avea un beneficiu secundar: o reducere naturală a dimensiunii porilor în timp. De asemenea, poate ajuta la reglarea cantității de sebum pe care o produc glandele sebacee, ceea ce poate preveni erupțiile și porii infundați.

 •  Tratează acneea.

Niacinamida poate fi de ajutor în cazurile de  acnee  severă, în special pentru formele inflamatorii, cum ar fi papulele și pustulele, reducând leziunile și îmbunătățind textura pielii.

 • Trateaza hiperpigmentarea

Niacinamida imbunătățește  luminozitatea și  tonului pielii. Unele cercetări sugerează că formulele de îngrijire a pielii cu 5% niacinamidă pot ajuta, de asemenea, la estomperea petelor pigmentare.

De asemenea studiile au mai arătat că în combinație cu alte ingrediente care dau luminozitate pielii cum ar fi retinolul,  petele pigmentare au fost reduse și ridurile fine.

 • Reduce aspectul ridurilor și a liniilor fine

 Proprietățile antioxidante ale acestei vitamine, protejează pielea de daunele apărute odată cu înaintarea în vârstă din cauza expunerii excesive la soare.

Unele cercetări au arătat că niacinamida topică poate ameliora  liniile fine și ridurile, precum și decolorarea pielii.

 • Reglează producția de sebum

Beneficiile retenției de umiditate nu sunt doar pentru persoanele cu pielea uscată. Niacinimida poate contribui, de asemenea, la reglarea cantității de sebum pe care o produc glandele sebacee.

 • Protejează împotriva daunelor cauzate de razele solare și a stresului oxidativ

Niacinamida poate reconstitui celulele sănătoase ale pielii, protejându-le, de asemenea, de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete. De asemenea protejează celulele de stresul cauzat de factorii de mediu cum ar fi poluarea și toxinele.

Se poate folosi niacinamida zilnic în rutina de îngrijire a pielii?

Niacinamida nu este iritantă pentru piele, numai în cazul in care aveți o alergie la aceast ingredient. Poate fi folosită o dată sau de două ori pe zi în  rutina de îngrijire a pielii.

Cât timp durează până când niacinamida începe să acționeze?

Majoritatea persoanelor vor observa o îmbunătățire în decurs de 2 săptămâni de la aplicare. Cu toate acestea, cele mai bune rezultate sunt observate după 6-8 saptămâni.

Efectele antiinflamatorii sunt observate mai repede în comparație cu efectele de reducere a porilor.

Cele mai comune formulări sunt între 5-10% niacinamidă.

Există efecte secundare ale niacinamidei?

Niacinamida este, în general, considerată blândă și sigură de utilizat. Aplicată pe piele, niacinamida reduce și nu agravează inflamația. 95% dintre persoane pot tolera utilizarea pe timp de noapte. Alergiile cutanate după niacinamidă sunt extrem de rare. Rareori, poate provoca: reactie alergică, mâncărime, senzație de arsură ușoară, roşeaţă.

Cu ce cremă hidratantă se poate folosi niacinamida?

Toate cremele hidratante merg bine cu niacinamida. Alege un tip de cremă hidratantă care se potrivește cel mai bine   tipului tău de ten. Se pot folosi separat, sau se poate amesteca serul cu niacinamida cu crema hidratantă, sau se poate folosi o cremă care conține  niacinamidă.

Creme hidratante

Seruri cu niacinamidă

Creme cu niacinamide

Se poate folosi niacinamida împreună cu acidul hialuronic?

Acidul hialuronic  și niacinamida sunt ambele molecule „pe bază de apă”, așa că pot fi utilizate împreună . Începeți prin aplicarea  acidului hialuronic  mai întâi, apoi urmat de niacinamidă . Această combinație este super sigură pentru persoanele cu piele sensibilă.  Acidul hialuronic hidratează și face ca celelalte ingrediente să se absoarbă mai bine în piele. Niacinamida este antiinflamatoare,  are efect anti-îmbătrânire, crește energia celulară și dă luminozitate pielii.

Seruri hidratante

Se poate folosi niacinamida împreună cu vitamina C?

Deși multe persoane spun că nu se pot amesteca niacinamida cu  vitamina C, acest lucru este incorect. Niacinamida și  vitamina C pot fi utilizate împreună. Ambele sunt ingrediente solubile în apă care sunt compatibile împreună.

Vitamina C și niacinamida acționează diferit. Ambele pot fi folosite pentru a da luminozitate pielii și pentru a îmbunătăți aspectul petelor pigmentare. Dar,  vitamina C este un inhibitor al tirozinazei în timp ce niacinamida este un blocant PAR-2. Niacinamida poate fi utilizată pe pielea sensibilă, dar vitamina C nu poate sa fie utilizată.

Niacinamida calmează inflamația, în timp ce  vitamina C poate provoca inflamații. Niacinamida poate fi utilizată pentru erupții cutanate sau arsuri,  vitamina C nu.

Ambele pot fi folosite împotriva îmbătrânirii pielii, dar funcționează diferit:

Vitamina C este un antioxidant, niacinamida nu. Ambele cresc producția de colagen, dar prin mecanisme diferite. Niacinamida crește energia celulară,  vitamina C nu. Niacinamida crește repararea ADN-ului, vitamina C nu. Vitamina C este un exfoliant, iar niacinamida nu.

Se poate folosi niacinamida împreună cu retinolul?

Atât  retinolul, cât și niacinamida sunt două ingrediente de bază. Pot fi folosite împreună, deoarece ambele au beneficii, daca pielea poate tolera  retinolul.

Împreună au urmatoarele beneficii:

 • Regenerarea celulelor pielii este îmbunătățită: Niacinamida crește hidratarea pielii, ajutând la descompunerea structurilor care țin împreună celulele moarte, facilitând eliminarea lor de pe suprafața pielii.
 • Iritația pielii este redusă: Niacinamida îmbunătățește funcția de barieră a pielii, făcând-o mai tolerantă la retinol. Poate ajuta la reducerea efectelor secundare provocate de retinol.
 • Niveluri similare de pH: atât niacinamida, cât și retinolul funcționează eficient la niveluri de pH suprapuse (între 5,0 și 7,0), asigurând o interferență minimă de pH între ele.
 • Tratează afecțiuni similare ale pielii: Niacinamida și retinolul sunt eficiente pentru acnee, linii fine, riduri și  hiperpigmentare, completându-se reciproc.

Pentru efectul de anti-îmbătrânire  retinolul este mai eficient.

Seruri antirid și cu retinol

Seruri pentru luminozitate și anti-pigmentare

Cum se utilizează niacinamida cu retinol?

 • Se începe folosirea niacinamidei cu câteva săptămâni înainte de a începe să folosirea  retinolului.
 • Se continuă utilizarea niacinamidei ca „tampon” în timp ce se utilizează  retinolul.
 • Se lasă un interval de 5 minute între aplicații sau se utilizează în diferite momente ale zilei.
 • Tot timpul zilnic se utilizează o cremă de protecție solară cu spectru larg atunci când se folosește retinol (oricum ar trebui să se utilizeze zilnic  protecție solară).
 • Pentru cei cu pielea sensibilă,  retinolul poate fi iritant, așa că se aplică la început o dată pe săptămână și se crește treptat frecvența pe măsură ce pielea dezvoltă o toleranță. De asemenea, se poate folosi, adăuga o în crema hidratantă.

Se poate folosi niacinamida cu orice ingredient?

Da, niacinamida se poate combina cu orice ingredient de îngrijire a pielii. Este compatibilă cu următoare ingrediente de îngrijire a pielii: AHA ( alfa-hidroxiacizi) ca acidul glicolic, antioxidanți – acidul ascorbic (vitamina C), BHA (beta-hidroxiacizi – acidul salicilic,   acidul hialuronic,   peptide,   retinol și retinoizi.

Seruri cu peptide

Seruri de combatere a radicalilor liberi sau antioxidante

Concluzie

Niacinamida, sau  vitamina B3,  este un adevărat superstar cu mai multe beneficii dovedite în  îngrijirea pielii. Este un excelent ingredient  anti-îmbătrânire, pentru netezirea ridurilor, estompează   petele pigmentare   și da luminozitate pielii, mărește sinteza de  ceramide, ceea ce are ca rezultat o barieră mai puternică și mai sănătoasă și o hidratare mai bună a pielii.

Niacinamida , numită și nicotinamidă sau vitamina B3 , este unică deoarece are multe beneficii pe care nu le au alte ingrediente de   îngrijire a pielii.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o   rutină de îngrijire a pielii   care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice   potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

 1. Madaan P, Sikka P, Malik DS. Cosmeceutical Aptitudes of Niacinamide: A Review. Recent Adv Antiinfect Drug Discov. 2021;16(3):196-208. doi: 10.2174/2772434416666211129105629. PMID: 34844552.
 2. Wohlrab J, Kreft D. Niacinamide – mechanisms of action and its topical use in dermatology. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6):311-5. doi: 10.1159/000359974. Epub 2014 Jun 27. PMID: 24993939.
 3. Baumann. Ch 44 Niacinamide in Cosmeceutical and Cosmetic Ingredients (McGraw Hill 2015)
 4. Zhu W, Gao J. The use of botanical extracts as topical skin-lightening agents for the improvement of skin pigmentation disorders. J Investig Dermatol Symp Proc. 2008 Apr;13(1):20-4.
 5. Bissett DL, Oblong JE, Berge CA. Niacinamide: A B vitamin that improves aging facial skin appearance. Dermatol Surg. 2005 Jul;31(7 Pt 2):860-5; discussion 865. doi: 10.1111/j.1524-4725.2005.31732. PMID: 16029679.
 6. Hakozaki T, Minwalla L, Zhuang J, Chhoa M, Matsubara A, Miyamoto K, Greatens A, Hillebrand GG, Bissett DL, Boissy RE. The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. Br J Dermatol. 2002 Jul;147(1):20-31.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

  Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.