Importanța protecției solare

Publicatiulie 22, 2022
Comentarii0 comentarii

AR Medical Cosmetic

Importanța  protecției solare

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

Indiferent de tipul  de piele, orice  rutină completă de îngrijire  ar trebui să se încheie cu aplicarea protecției solare. De fapt, crema de protecție solară este, fără îndoială, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătatea pielii tale, atât în ​​prezent, cât și în viitor.

Purtarea zilnică a protecției solare, este unul dintre cele mai bune lucruri, pentru ca pielea sa fie protejată și pentru a preveni formarea ridurilor, a petelor pigmentare si împotriva cancerului de piele. Razele UV ale soarelui dăunează colagenului și elastinei. Încetinesc reînnoirea celulelor și provoacă formarea de pete pigmentare, uneori numite „pete de vârstă”  pe piele. Cu toate acestea, aceste pete pigmentare nu sunt deloc cauzate de vârstă, ci sunt complet prevenite prin practicarea unor bune obiceiuri si anume aplicarea protecției solare.

Ce sunt razele UV si cum ne afectează pielea?

Dintre toate cauzele externe care afectează pielea, cea mai importantă este reprezentată de radiația UV, care produce fotoîmbătrânire (fotoaging).

Pentru ca  protecția solară să reducă în mod eficient impactul negativ pe care razele solare îl au asupra pielii, trebuie să blocheze un spectru larg de raze UV.

Razele UV sunt de trei tipuri:

Razele UV de tip A – UVA (315 până la 399 nm)

Reprezintă aproximativ 95% din radiația UV care ajunge la sol, aceste raze lungi pătrund cel mai adânc în piele și  afectează indirect ADN-ul. Ele sunt principalul contributor la fotoîmbătrânire și unele tipuri de cancer de piele. Pot pătrunde prin ferestre, apă și nori.

Razele UV de tip B – UVB (280 până la 314 nm)

Cu lungimi de undă mai scurte și niveluri de energie mai ridicate, aceste raze reprezintă 5% din toată lumina care trece de stratul de ozon. Expunerea la UVB provoacă arsuri solare și alte daune, dăunând direct ADN-ului și provocând majoritatea cancerelor de piele.

Razele UV de tip C – UVC (100 până la 279 nm)

În timp ce razele UVC sunt extrem de dăunătoare, ele sunt cel mai puțin îngrijorătoare. Sunt complet absorbite de stratul de ozon. În consecință, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la aceste lungimi de undă de înaltă energie atunci când alegeți o protecție solară.

Factorii care pot amplifica efectele dăunătoare ale razelor UV includ:

Momentul zilei

  • La amiază, soarele este cel mai aproape. Așa că razele UV sunt cele mai puternice. O oră de expunere la ora 9:00, este echivalent  cu 15 minute de expunere la ora 13:00.

Altitudine

  •  În mod similar, când vă aflați la o altitudine mare, soarele este mai aproape, deci mai direct, intens și dăunător.

Vremea

  • Norii sunt buni la filtrarea luminii vizibile, dar nu te poți baza pe ei să facă același lucru cu toate radiațiile UV. De fapt, acoperirea norilor poate reflecta și amplifica uneori razele UV. Așadar protecția este necesara si  în zilele senine si in zilele înnorate.

Durată

  •  Cu cât timpul de expunere este mai lung, cu atât energia solară pătrunde mai mult în piele.

Cremele de protecție solară  ca sa fie eficiente trebuie să aibă  un spectru larg de protecție, astfel încât să protejeze atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB.

Lumina UVB are o lungime de undă mai scurtă, astfel încât nu pătrunde atât de departe în piele ca lumina UVA. Prin urmare, lumina UVB este responsabilă pentru simptomele superficiale ale unei arsuri solare pe care le vedeți, cum ar fi roșeața și exfolierea. Lumina UVA, pe de altă parte, poate pătrunde mai adânc în piele, provocând  îmbătrânire  accelerată, pete pigmentare și cancer de piele. Acesta este motivul pentru care este esențial ca, crema de protecție solară să ofere atât protecție UVA, cât și UVB.

   Cremă solară chimică vs. fizică

Există două tipuri principale de protecție solară: chimică și fizică.

Cremele de protecție solară chimice

Funcționează prin absorbția razelor UV, apoi transformându-le în căldură. Acest lucru împiedică razele UV să pătrundă în piele și să provoace daune celulare.

Cremele de protecție solară fizică

Funcționează prin crearea unei bariere fizice între piele și razele UV. Aceste ingrediente reflectă razele UV de pe piele, împiedicându-le să pătrundă în piele și să provoace daune.

Ingredientele chimice conținute de produsele protecție solară

Oxibenzona și octinoxatul, au fost recent criticate. Au efecte hormonale nedorite asupra utilizatorului și  ar putea  cauza distrugerea și deteriorarea recifelor de corali. Un alt ingredient găsit în mod obișnuit în cremele chimice de protecție solară, avobenzona, poate provoca usturime și iritații.

Cremele de protecție solară fizice, în schimb, nu prezintă aceste riscuri, dar pot fi mai puțin aplicabile și pot lăsa o peliculă albă pe piele. Oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt ingredientele active folosite în majoritatea cremelor solare fizice.

Recomandarea specialiștilor

Recomandarea specialiștilor este să se folosească o protecție solară fizică, ori de câte ori este posibil. Totuși, dacă exista  disponibilitatea de a folosi doar protecție chimică, este mai sigur de utilizat decât sa nu existe deloc protecție solară.

Ce este protecția solară colorată?

Protecția solară colorată conține oxizi de fier, cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan. Sunt particule minerale despre care s-a demonstrat că blochează nu numai lumina UV, ci și lumina albastră emisă de ecranele computerelor și telefoanelor mobile. Cu toate acestea, cremele solare pe bază de minerale din trecut lăsau o peliculă albă  pe piele. Pentru a remedia acest lucru, cremele de protecție solară pe bază de minerale de astăzi conțin pigmenți adăugați într-o gamă variată de nuanțe.

Produsele de machiaj care conțin SPF trebuie folosite împreuna cu un produs de protecție solară de sine stătător

Fondurile de ten și alte produse cosmetice care conțin SPF nu sunt suficient de eficiente pentru a fi utilizate în locul cremei solare. Ar trebui folosite în schimb pe lângă un SPF de sine stătător, cum ar fi o protecție solară colorată.

Se poate folosi  fondul de ten sau crema hidratantă SPF preferată, dar ar trebui să-l combinați întotdeauna cu o protecție solară de sine stătătoare. Din cauza interdicțiilor recente privind cremele de protecție solară chimice, vă recomandăm să utilizați o cremă solară pe bază de minerale. Aceste produse folosesc ingrediente precum oxidul de zinc și dioxidul de titan pentru a crea o barieră fizică între piele și razele UV ale soarelui.

Utilizați zilnic SPF 15 sau mai mare, aplicat deasupra produselor de tratament și a cremelor hidratante. Dacă aveți de gând să stați afară pe toată ziua, purtați un SPF mai mare și amintiți-vă să îl aplicați din nou la fiecare oră.

Există două produse de machiaj care conțin SPF care merită purtate: balsam de buze și fardul de pleoape. Buzele și pleoapele  sunt zone foarte sensibile și multe persoane uită să aplice SPF pe aceste zone. Buzele nu produc sebum (ulei), care conține vitamina E, un antioxidant natural. Pielea de pe buzele este, de asemenea, mult mai subțire decât în ​​alte părți ale feței și corpului, ceea ce o face mai susceptibilă la daunele solare. Încercați să utilizați un balsam de buze mat în loc de un luciu, deoarece luciul de buze strălucitor poate atrage razele UV.

Pleoapele sunt o zonă adesea omisă atunci când se aplică protecție solară, așa că nu strica să folosiți un fard de pleoape care conține SPF pentru a vă oferi o protecție suplimentară.

Ai nevoie de protecție solară rezistentă la apă?

Cremele de protecție solară rezistente la apă sunt testate diferit de cele care nu sunt rezistente la apă. Trebuie să utilizați un produs rezistent la apă doar dacă stați un timp mai îndelungat în apă, cum ar fi înotul sau stați într-o cadă cu hidromasaj, sau dacă veți transpira excesiv, cum ar fi alergarea sau practicarea sporturilor afară. Rețineți că trebuie să aplicați din nou cremă de protecție solară rezistentă la apă – testarea acestor produse le etichetează fie drept „rezistente la apă timp de 40 de minute” fie „rezistente la apă timp de 80 de minute”. Dacă nu veți înota sau nu veți transpira abundent, nu trebuie să folosiți o protecție solară rezistentă la apă.

Concluzie

Utilizarea tipului, și cantității potrivite de protecție solară este un pas vital în regimul  de îngrijire a pielii, indiferent de tipul de piele. Nu vă bazați niciodată doar pe SPF adăugat la machiaj sau creme hidratante pentru a vă proteja pielea – acestea trebuie utilizate împreună cu o protecție solară independentă

Alegeți o cremă de protecție solară care să corespundă bugetului și preferințelor dvs. personale, astfel încât să o utilizați zilnic și să aplicați cantitatea potrivită. Nu alegeți o protecție solară scumpă pe care veți dori să o utilizați cu moderație. Există multe opțiuni disponibile, așa că găsiți una care vă place și folosiți-o în mod regulat!

Există o protecție solară potrivită pentru fiecare tip de piele, așa că nu există nicio scuză pentru a nu o purta zilnic! Dacă întâmpinați probleme în a găsi o formulă care să funcționeze bine pentru dvs., cereți recomandări specialiștilor.

Utilizați cel puțin SPF 15 zilnic și SPF 30 sau mai mare în zilele în care intenționați să stați în aer liber timp de o oră sau mai mult.

 

Bibliografie:

  1. Schalka S, de Paula Corrêa M, Sawada LY, Canale CC, de Andrade TN. A novel method for evaluating sun visible light protection factor and pigmentation protection factor of sunscreens. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2019 Aug 28;12:605-616. doi: 10.2147/CCID.S207256. PMID: 31695466; PMCID: PMC6718061.
  2. Krutmann J, Passeron T, Gilaberte Y, Granger C, Leone G, Narda M, Schalka S, Trullas C, Masson P, Lim HW. Photoprotection of the future: challenges and opportunities. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Mar;34(3):447-454. doi: 10.1111/jdv.16030. Epub 2020 Jan 3. PMID: 31898355.
  3. González S, Aguilera J, Berman B, Calzavara-Pinton P, Gilaberte Y, Goh CL, Lim HW, Schalka S, Stengel F, Wolf P, Xiang F. Expert Recommendations on the Evaluation of Sunscreen Efficacy and the Beneficial Role of Non-filtering Ingredients. Front Med (Lausanne). 2022 Mar 31;9:790207. doi: 10.3389/fmed.2022.790207. PMID: 35433750; PMCID: PMC9008233.
  4. Kim MA, Jung YC, Bae J, Ha J, Kim E. Layering sunscreen with facial makeup enhances its sun protection factor under real-use conditions. Skin Res Technol. 2021 Sep;27(5):751-757. doi: 10.1111/srt.13010. Epub 2021 Mar 3. PMID: 33660348.
  5. He H, Li A, Li S, Tang J, Li L, Xiong L. Natural components in sunscreens: Topical formulations with sun protection factor (SPF). Biomed Pharmacother. 2021 Feb;134:111161. doi: 10.1016/j.biopha.2020.111161. Epub 2020 Dec 24. PMID: 33360043.
  6. Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;3(3):185-91. doi: 10.2165/00128071-200203030-00005. PMID: 11978139.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Folosește codul ODAPRO25 pentru 25% reducere la rutina pentru tenul predispus la acnee 3 zile 23 Ore 0 Minute 7 Secunde
    Vezi produsele