Îngrijirea pielii în sezonul rece

Publicatoctombrie 25, 2022
Comentarii0 comentarii

Îngrijirea pielii în sezonul rece 

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Ai nevoie de un alt regim de îngrijire a pielii pentru sezonul rece?

   Rutina  de îngrijire a pielii este recomandată pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp sau vreme.

Ne întrebăm adesea dacă trebuie să trecem la un nou regim de îngrijire a pielii în sezonul rece? În timp ce majoritatea oamenilor pot continua să folosească aceleași produse de tratament pentru probleme precum acneea și îmbătrânirea pielii, este posibil ca tipurile de piele uscată să fie nevoite să facă câteva mici schimbări sezoniere în regimul lor zilnic.

Acest lucru se datorează faptului că vremea în sezonul rece, se caracterizează prin temperaturi scăzute, intensificări ale vântului, iar  căldura din casele și birourile noastre pot înrăutăți starea pielii uscate.

 Recomandări  pentru  îngrijirea pielii în sezonul  rece

Folosirea unei creme hidratante pentru repararea barierei pielii.

 • În lunile calde de vară putem folosi o cremă hidratanta cu textură mai ușoară, dar in sezonul rece, pielea devine uscată și deshidratată. Daca ne confruntam cu această problemă trebuie sa schimbăm crema cu textură ușoara cu una reparatoare  cu textură mai consistentă. Sau folosirea cremei hidratante cu textură ușoară ziua, sub machiaj, iar seara crema reparatoare.
 • Cremele hidratante pentru repararea barierei pielii, conțin acizi grași care imită structura naturală lamelară a pielii, redându-i capacitatea de a reține umiditatea.

 Folosirea de  produse cosmetice delicate 

 • începând de la demachiante, continuând cu săpunul cu care ne  spălăm pe mâini și terminând cu gelul de duș

Nu trebuie să exagerăm cu exfolierea.

 • Pielea poate deveni descuamată iarna. Persoanele cu piele extrem de uscată, nu ar trebui sa apeleze deloc la procedura de exfoliere. Pentru cele care au pielea normală, este indicată o exfoliere mai rară din cauza faptului ca bariera pielii este deja compromisă ca urmare a aerului rece si uscat. Tipurile de piele sensibilă inclusiv cele cu rozacee ar trebui de asemenea să evite exfolierea fizică. Se pot utiliza exfolianți chimici precum acidul glicolic. Poate fi folosit de câteva ori pe săptămână, deoarece aceste ingredient poate provoca, de asemenea, descuamări dacă este folosit prea des.

Evitarea băilor si a dușurilor fierbinți.

 • Dușurile fierbinți si lipsa hidratării în lunile de iarnă pot crea crăpături la nivelul epidermei. Nu sunt indicate pentru pielea uscată sau afecțiuni precum eczema și rozaceea. Se recomandă folosirea după dușuri, produse cu ceramide, precum și cu acid hialuronic. De asemenea, se poate

Aplicare protecției solare.

 • Chiar dacă suntem in sezonul rece, nu trebuie să renunțam la aplicarea protecției solare. În continuare este important să folosim o crema cu SPF de cel puțin 15, indiferent de cum arată vremea afară. Razele UV ale soarelui încă pot ajunge pe piele in sezonul rece, iar  razele UVA pot pătrunde prin geamurile de sticlă ale mașinii sau la birou. Dacă locuiți într-o zonă cu zăpadă, razele UV se pot reflecta pe zăpadă și pot deteriora pielea expusă.

Alegeți o alimentație potrivită

 • Este util sa consumați alimente sau suplimente alimentare cu acizi grași omega 3 sau omega 6, precum ulei de peste si ulei din semințe de in.

  Ce tratamente si proceduri cosmetice se pot face in sezonul rece?

 Rutina de îngrijire a pielii

 Rutina de îngrijire a pielii împreună cu tratamentele și procedurile cosmetice efectuate în clinicile de specialitate sunt recomandate pe tot parcursul anului.

Dar in sezonul rece, unele proceduri, sunt ideale  să fie efectuate deoarece expunerea la razele UV este mai mică si nu duce la creșterea sensibilității pielii. Procesul de vindecare al pielii este mai sigur si vor fi evitate problemele de pigmentare.

Câteva exemple de proceduri recomandate în sezonul rece:

Peelingurile chimice

Peelingurile chimice sunt o tehnică folosită pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Este o deteriorare chimică controlată a anumitor straturi din epiderm și / sau derm.

Cum funcționează un peeling chimic?  Substanțele acide, utilizate în peelinguri, scad pH-ul pielii, răsturnând echilibrul     dintre aciditate și alcalinitate. Această acțiune provoacă o ruptură a conexiunilor intercelulare. Ca urmare, stratul bazal al pielii începe procesul, de reînnoire a țesuturilor, formându-se celule noi până la înlocuirea celulelor vechi și deteriorate.

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea este o tehnică cosmetică non invazivă folosită pentru  îndepărtarea mecanică straturilor superficiale ale pielii  prin exfoliere, lăsând pielea cu un aspect mult mai sănătos și radiant. De asemenea, tratamentele îmbunătățesc producția de colagen prin creșterea fluxului de sânge către zonele afectate ale pielii.  Pe lângă exfolierea generală a pielii, acest tratament poate viza probleme specifice, cum ar fi petele pigmentare, cicatricile după acnee și hiperpigmentarea indusă de sarcină.

Microneedilingul 

Microneedilingul  este o formă de terapie care utilizează dispozitive ce conțin ace subțiri care penetrează dermul la o adâncime uniformă, creând o leziune controlată a pielii. Această leziune controlată a pielii induce micro puncții cu vindecare rapidă și stimularea ulterioară a producției de fibre de colagen și elastină, ducând la remodelarea pielii. Alte beneficii principale ale tratamentului sunt:

 • refacerea generală a condiției pielii
 • timp de refacere scurt, fără distanțare socială
 • reducerea ridurilor și liniilor fine
 • stimularea fibroblaștilor pentru producția de colagen
 • penetrarea mai bună a ingrediențelor activi

 Hidrodermabraziunea

 Hidrodermabraziunea  este o metodă mai nouă. Aceasta implică combinarea exfolierii simultane fără cristale și infuzia de produse în piele. Procesul stimulează producția de colagen și maximizează fluxul sanguin către piele.

Beneficiile si avantajele  hidrodermabraziunii:

 • curățare profunda a tenului
 • tratamente exfoliere
 • reducerea dimensiunii porilor
 • îmbunătățirea texturii pielii
 • tonifiere și hidratare
 • livrare substanțe active
 • tratamentul ridurilor superficiale
 • efect de lifting

Concluzie

      În sezonul rece este posibil sa faceți mici modificări în rutina de îngrijire a pielii dacă aveți tendința de a avea pielea uscată și descuamată. Acest lucru este important dacă vă confruntați cu anumite afecțiuni ale pielii cum ar fi eczema sau rozaceea. Indiferent de anotimp, rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă si bineînțeles tratamentele cosmetice efectuate in clinicile de specialitate.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

     Bibliografie:

 1. Ishikawa J, Yoshida H, Ito S, Naoe A, Fujimura T, Kitahara T, Takema Y, Zerweck C, Grove GL. Dry skin in the winter is related to the ceramide profile in the stratum corneum and can be improved by treatment with a Eucalyptus extract. J Cosmet Dermatol. 2013 Mar;12(1):3-11. doi: 10.1111/jocd.12019. PMID: 23438136.
 2. Top 5 fixes for itchy winter skin. A humidifier, moisturizer, and lukewarm water can help. Harv Health Lett. 2014 Feb;39(4):4. PMID: 24683615.
 3. Weistenhöfer W, Uter W, Drexler H. Has dry/cold weather an impact on the skin condition of cleanroom workers? J Toxicol Environ Health A. 2016;79(22-23):1118-1124. doi: 10.1080/15287394.2016.1219602. PMID: 27924708.
 4. Jiang W, Wang J, Zhang H, Xu Y, Jiang C, Yang J, Liu W, Tan Y. Seasonal changes in the physiological features of healthy and sensitive skin. J Cosmet Dermatol. 2022 Jun;21(6):2581-2589. doi: 10.1111/jocd.14476. Epub 2021 Oct 2. PMID: 34599628.
 5. Qiu H, Long X, Ye JC, Hou J, Senee J, Laurent A, Bazin R, Flament F, Adam A, Coutet J, Piot B. Influence of season on some skin properties: winter vs. summer, as experienced by 354 Shanghaiese women of various ages. Int J Cosmet Sci. 2011 Aug;33(4):377-83. doi: 10.1111/j.1468-2494.2011.00639.x. Epub 2011 Mar 8. PMID: 21382055.
 6. Wang JV, Ugonabo N, Geronemus RG. Seasonality of procedures in dermatology: Insights for practice management. J Cosmet Dermatol. 2020 Dec;19(12):3205-3207. doi: 10.1111/jocd.13809. Epub 2020 Nov 3. PMID: 33085821.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

  Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.