Acneea, cauze, factori de risc, tratamente, prevenție, rutina de îngrijire
Autor, Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic
Ce este acneea?
Acneea reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, provocată de stafilococi localizați la nivelul foliculilor pilo-sebacei.
Este cea mai frecventă complicație a sindromului seboreic, fiind considerată o afecțiune dermatologică comună, ce afectează aproximativ 80% din persoane.
Poate afecta atât adolescenții, cât și adulții. Provoacă apariția comedoanelor (puncte albe si negre) și a pustulelor (coșuri) la nivelul feței, umerilor, gatului, toracelui si brațelor, deoarece aceste zone prezintă cele mai multe glande sebacee.
Cauzele apariției acneei
Există o serie de factori care contribuie la apariția acneei, cum ar fi dieta, fluctuațiile hormonale și stresul. Dar cauzele principale ale apariției acneei sunt:
- Hipersecreția glandelor sebacee(producția de sebum în exces) – acest lucru se datorează modificărilor hormonale, stresului
- Keratinizarea infundibulară (pori înfundați) – excesul de sebum, murdărie, machiaj si alte deșeuri cutanate se acumulează in pori și duc la formarea comedoanelor. Utilizarea produselor non-comedogenice pot ajuta la evitarea acestei probleme deoarece sunt special concepute.
- Inflamația bacteriană – bacteriile care rămân în porii înfundați – bacteriile (Propionibacterium acnes) provoacă formarea de papule și pustule (coșuri) datorită enzimelor bacteriene și a secreției purulente cauzată de agenții microbieni.
Pe lângă cauzele menționate, mai amintim predispoziția genetică, factorul hormonal, respectiv dezechilibrul între androgeni și estrogeni, flora microbiană, alcatuită din bacillii existenți totdeauna in comedoane si pustule. Bacilii eliberează o enzimă- esteraza care pune in libertate acizii grași liberi din trigliceridele care intră în compoziția sebumului. Acizii grași liberi proveniți din sebum irită foliculii pilosebacei și determină apariția hiperkeratozei și proceselor inflamatorii din acnee. Tulburările nervoase, stările emoționale, surmenajul, sedentarismul, privarea de somn, duc la apariția acneei.
Factori de risc
Acești factori pot declanșa sau agrava acneea:
- Vârsta. Persoanele de toate vârstele pot dezvolta acnee, însă este mai frecventă în rândul adolescenților.
- Hormonii. Androgenii sunt hormoni care se dezvoltă în timpul pubertății și care contribuie la dezvoltarea glandelor sebacee, acestea producând mai mult sebum. De asemenea, modificarile hormonale din sarcină sau folosirea contraceptivelor orale poate influenta producția de sebum.
- Anumite medicamente. Exemplele pot include medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.
- Alimentația. Studiile arată că anumite alimente, precum laptele gras și carbohidrații cu indice glicemic mare – pâine, covrigi, chips-uri – pot agrava acneea. Si ciocolata este responsabilă de acest lucru.
- Frecarea sau presiunea pe piele. Se poate intampla când folosești telefonul, șapca, îmbrăcămintea strâmtă sau rucsacul.
- Istoricul familial. Genetica are un rol în declanșarea acneei. Daca ambii părinți au avut acnee, este probabil să ai și tu.
- Stresul. Stresul nu provoacă acnee, însă dacă te confrunți deja cu acnee, stresul o poate agrava.
Tipuri de acnee
Acneea vulgară prezintă următoarele forme clinice, în funcție de gravitate:
- Acneea comedoniană; este cea mai facilă formă. Apare pe fondul seboreei și se mai numește acneea punctată. Comedonul este cel mai simplu element lezional, el se constituie prin oxidarea porțiunii sale superioare și prin retenția sebumului
- Acneea papulo-pustuloasă, este o formă mai avansată în care predomină papulele rezultate din inflamația microbiană a foliculului sebaceu. În formele grave, pustulele se pot inflama suplimentar, rezultând noduli dureroși la palpare : acneea papulo-nodulară.
- Acneea nodulo-chistică, este caracterizată prin apariția unor leziuni profunde d 1 – 3 cm, roșii, dureroase la palpare. Nodulii au conținut purulent, vindecarea acestor leziuni profunde lasă cicatrici. Această variantă de acnee este mai frecventă la sexul masculin.
- Acneea conglobată este o variantă generalizată a formelor grave, formă în care sunt afectate și alte regiuni decât fața (brațe, regiunea presternală). Leziunile sunt de tip nodul, dar uneori acești noduli confluează, dând naştere la adevărate placarde noduloase.
Forme legate de vârstă:
- Acneea neo-natală; apare la copii născuți din mame având diverse forme de virilism, ce transmit copilului, în timpul vieții fetale cantități importante din androgenii lor.
- Acneea juvenilă; apare în adolescență, dar poate persista și la adultul tânăr.
Forme de acnee de cauză medicamentoasă:
- Aceste forme apar in urma administrării necorespunzătoare a antibioticelor pentru acnee (generând rezistență), cortizonice administrate îndelungat, steroizi anabolizanți (cresc secreția sebacee), imunosupresoare (Ciclosporină, Azatioprină).
Forme profesionale de acnee:
- Există forme profesionale de acnee, la persoanele care manipulează, hidrocarburi, uleiuri de gresare, gudroane.
- Acneea cosmetică, prin folosirea de unguente grase (lanolină, acid oleic), care sunt comedogene și obstrucționează glandele sebacee.
- Acneea excoriată, apărută la tinerele fete cu forme ușoare de acnee, care își traumatizează mecanic leziunile, în cabinete cosmetice cu personal neavizat. Cicatricile rezultate vor fi mult mai inestetice decât leziunile inițiale.
Tipuri de leziuni acneice
Leziunile acneice pot fi de mai multe tipuri:
- Puncte albe (pori blocați, închiși): acestea rămân sub piele ăi au dimensiune mici. Deoarece substanțele nu au contact cu exteriorul, culoarea ramane albă.
- Puncte negre (pori deschiși): sunt vizibile, sunt negre și apar la suprafața pielii. Porii sunt deschiși, comunică la exterior iar substanțele conținute se oxidează în contact cu aerul, ceea ce determină culoare neagră vizibilă.
- Papule: sunt mici leziuni în relief (mici umflături), de obicei rozalii, sau roșii, vizibile la suprafața pielii și dureroase
- Pustule (coșuri): vizibile cu claritate la suprafața pielii, sunt roșii la bază și au puroi (papule cu puroi în vârf)
- Noduli: vizibili la suprafață pielii, sunt mari, au structura solidă, sunt dureroși și sunt situați adânc in piele
- Chisturi: vizibili la suprafață pielii, sunt dureroși și conțin puroi, pot provoca cicatrici
Natura leziunilor cauzate de acnee
Leziuni non-inflamatorii – acestea sunt leziunile tipice acneice care nu sunt infectate cu bacterii. Comedoanele închise (punctele albe) și punctele negre (comedoane deschise) se încadrează de obicei în categoria de leziuni acneice non-inflamatorii.
Leziuni inflamatorii – acestea se referă la leziunile care devin infectate cu bacterii; pot determina cicatrici severe. Papulele și pustulele sunt leziuni acneice inflamatorii, care își au originea in comedoane. Și nodulii intră tot în aceasta categorie. Diagnosticarea acneei
Cosmetologul, medicul dermatolog poate stabili diagnosticul de acnee după examinarea pielii. Gradul de severitate al acneei va determina tipul de tratament pe care îl vei urma.
Exista mai multe grade de severitate:
- Ușoară – de obicei, punctele albe si punctele negre, unele papule si pustule
- Moderată– răspândirea punctelor albe si negre, cu multe papule si pustule
- Severă– numeroase papule mari si dureroase, pustule, noduli sau chisturi; pot apărea și cicatrici.
Tratamente recomandate pentru acnee
Exista tratamente variate disponibile pentru vindecarea acneei incluzând:
- Tratamente care se aplica pe piele (topice)
- Tratamente ce se administrează sub forma de pastile pe bază de prescripție medicala recomandate de dermatologi
- Tratamente executate in cabinete si clinici de specialitate de cosmetologi si dermatologi
În funcție de severitatea acneei, se face tratament topic sau se combină medicamente administrate sistemic cu cele administrate local. Topic se pot folosi retinoizi, antibiotice, peroxid de benzoil, acid azelaic și, mai puțin în prezent, alte diferite substanțe cheratolitice. Tratamentul sistemic se poate face cu retinoizi și antibiotic.
Terapia adjuvantă în acnee, tratamentele executate in clinici de specialitate:
- Microdermoabraziunea, o tehnică ce utilizează microcristale pentru a exfolia pielea.
- Peelinguri chimice cu acid glicolic sau acid salicilic.
- Terapia cu lumină
- Terapia fotodinamică
Prevenție
Iată câteva recomandări daca te confrunți cu acnee sau ești predispus la a dezvolta aceasta problemă:
- Curăță si demachiază tenul de doua ori pe zi cu un produs special pentru acnee.
- Nu exfolia pielea feței și nu umbla la pustule (coșuri), deoarece se pot infecta mai rău si provoca blocaj, inflamație si roșeața. Stoarcerea coșurilor creste riscul de cicatrici.
- Evita sa iți atingi zona feței.
- Tine telefonul mai departe de fata atunci când vorbești, deoarece este posibil sa conțină sebum si reziduuri ale pielii.
- Spală-te pe mâini frecvent, in special înainte sa aplici loțiuni, creme sau machiaj.
- Curăță ochelarii regulat, deoarece aceștia adună sebum și reziduri cutanate.
- Aplică produse de machiaj pentru piele sensibilă și obligatoriu demachiază-te înainte de culcare.
- Evită expunerea excesivă la soare, întrucât determină pielea sa producă mai mult sebum.
- Evită anxietatea și stresul – acestea cresc producția de cortizolși adrenalină, care exacerbează acneea.
- Încearcă să menții răcoare si un climat uscat în încăperile calde și umede, pentru a preveni transpirația.
Rutina de îngrijire a pielii pentru acnee
Acneea trebuie tratată cu o rutină de îngrijire a pielii personalizată pentru tipul tău de ten. Acneea are un ciclu de 8 săptămâni. Așa că rutina de îngrijire a pielii pe care o începeți astăzi va avea nevoie de 8 săptămâni pentru a funcționa. Tratamentele pentru acnee trebuie utilizate în mod constant pentru a preveni acneea. Cheia pentru tratarea acneei este distrugerea bacteriilor care cauzează acneea, curățarea porilor și calmarea inflamației.
Concluzie
Dacă acneea este o problemă constantă a pielii, asigură-te că discuți cu cosmetologul sau dermatologul tău. Aceștia îți pot recomanda cele mai eficiente, mai sigure tratamente și produse pentru tipul tău de ten pentru a te ajuta să iți menții tenul curat și sănătos.
La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și îți vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.
Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595
Bibliografie
- Baldwin, H., & Tan, J. (2020). Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment. American Journal of Clinical Dermatology.doi:10.1007/s40257-020-00542-y
- Choi, C. W., Choi, J. W., & Youn, S. W. (2012). Subjective facial skin type, based on the sebum related symptoms, can reflect the objective casual sebum level in acne patients. Skin Research and Technology, 19(2), 176–182.doi:10.1111/srt.12030
- org/public/diseases/acne/
- Fabbrocini G, Cacciapuoti S, Monfrecola G. A Qualitative Investigation of the Impact of Acne on Health-Related Quality of Life (HRQL): Development of a Conceptual Model. Dermatol Ther (Heidelb). 2018;8(1):85-99. doi:10.1007/s13555-018-0224-7
- Kraft, John, and Anatoli Freiman. “Management of acne.” CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne 183,7 (2011): E430-5. doi:10.1503/cmaj.090374
- health.harvard.edu
- mayoclinic.org