fbpx

Publicat

27 ianuarie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

DIFERENȚA DINTRE DESCUAMARE  ȘI EXFOLIERE

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

  Diferența dintre descuamare și exfoliere este că descuamarea este procesul natural  al pielii de eliminare a celulelor moarte în timp ce exfolierea este un o practică obișnuită de curățare in industria cosmetică.

Descuamarea și exfolierea sunt responsabile pentru menținerea suprafeței pielii netede și pentru  luminozitate.

Descuamarea și  exfolierea  pielii apar atunci când celulele din stratul exterior al pielii, cunoscut sub denumirea de stratul cornos, sunt îndepărtate.

Ce este descuamarea?

Descuamarea este procesul de eliminare a celulelor moarte în mod natural de pe suprafața pielii. Ciclul  normal al celulelor pielii este  de a se  forma la nivelul stratului bazal al epidermei, de a se maturiza, de a se reînnoi și in final celulele moarte se  descuamează de pe suprafața pielii.

Când procesul de descuamare nu funcționează corespunzător, celulele moarte   se acumulează pe suprafața pielii, făcând-o să pară ternă și lipsită de viață.

Pielea  elimină în mod natural în medie între  200.000.000 și 1.000.000.000 de celule , ceea ce reprezintă până la maximum 14 grame pe zi.  Funcția de barieră a pielii protejează corpul uman împotriva infecțiilor, bolilor, toxinelor naturale și chiar a radiațiilor UV.

Pielea și, prin urmare, funcția de barieră sunt sănătoase doar atunci când  are o rată normală de descuamare naturală, celulele pielii se elimină uniform și în mod obișnuit.

Acest lucru se datorează faptului că descuamarea permite pielii să creeze continuu o structură uniformă sub formă de cărămidă și mortar de celule moarte ale pielii împachetate împreună de un lipici lipidic. O barieră care permite pielii să păstreze hidratarea și să reziste la atacuri.

De ce este importantă descuamarea?

Atunci când pielea nu se  descuamează într-un mod normal,  va deveni deshidratată, uscată (xe, va prezentă scuame uscate, mâncărime . Simptomele de mai sus duc la modificări in interiorul pielii care pot fi observate vizual. Se pot observa o nuanță neuniformă a pielii, o îngroșare generală si o matifiere a pielii sau o dezvoltare prematură a liniilor fine și a ridurilor.

Într-o stare de piele grasă, descuamarea poate fi încetinită, deoarece pielea grasă acționează ca un lipici care ține celulele moarte ale pielii la suprafață. Acest lucru poate contribui la înfundarea foliculilor, ceea ce duce la acumularea de bacterii acneice care stimulează producerea de erupții.

În timp ce descuamarea naturală poate fi mai greu de influențat (datorită naturii sale din interior spre exterior), exfolierea pasivă și, prin urmare, accelerarea din exterior spre interior a reînnoirii celulare este mult mai ușoară.

Cât durează descuamarea?

Studiile arată că timpul necesar unei celule ale pielii pentru a călători din la stratul bazal al pielii la stratul superior este în medie de 52-75 de zile la un individ normal și sănătos. De asemenea, studiile sugerează că acest timp de tranzit poate fi încetinit odată cu vârsta, sexul, etnia și perioada anului.

Stratul superior al pielii, numit stratul cornos, durează în medie 2 săptămâni pentru a elimina/descuama celulele moarte  și prin urmare apar celule noi și sănătoase.

Ce este exfolierea?

Exfolierea este îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și a impurităților acumulate de pe suprafața pielii. Termenul provine din cuvântul latin exfoliare (a desprinde).

Aceasta este o practică obișnuită în industria cosmetică, atât pentru rezultatul său de a promova regenerarea pielii, cât și pentru a oferi o curățare profundă pielii. Fiind folosită în cadrul tratamentelor faciale, acest proces poate fi realizat prin mijloace mecanice sau chimice, cum ar fi microderabraziunea,   hidrodermabraziunea   sau peelingurile chimice.

Exfolianții sunt promovați ca tratamente  care sporesc frumusețea și promovează un aspect tânăr și sănătos.

Cum se realizează exfolierea?

Există două moduri principale prin care o rată lentă de descuamare poate fi accelerată prin exfoliere.

Aceasta se face fie prin utilizarea exfolianților fizici și a exfolianților chimici

Exfolianții fizici

Exfolianții fizici includ: perii faciale, scrub-uri, lavete exfoliante.

 Exfolianții chimici

Exfolianții chimici includ:

  • Alfa hidroxiacizi – de exemplu acid glicolic
  • Beta hidroxiacizi – de exemplu acid salicilic
  • Acid retinoic (retinol)
  • Enzime – de exemplu bromelaina și papaina (se găsesc în mod natural în papaya)
  • Vitamina C ca acid ascorbic
  • Ureea – o componentă a factorului natural de hidratare al pielii

O modalitate mai puțin cunoscută de a ajuta la exfolierea pielii sau descuamarea naturală este menținerea pielii bine hidratată.

Când celulele pielii se maturizează în straturile superioare ale pielii, ele necesită hidratare și prin urmare, induce slăbirea legăturilor intercelulare.

Menținerea pielii bine hidratate cu substanțe active precum acidul hialuronic poate ajuta la reaccelerarea în mod natural a ratei de descuamare. De asemenea, se observă că multe dintre enzimele necesare pentru descuamare sunt hidrolitice, adică necesită apă/hidratare pentru activitatea lor.

În pielea normală, hidratarea adecvată și descuamarea lor naturală sunt puternic influențate de factorul natural de hidratare al pielii (NMF).

Cum se poate face exfolierea în funcție de tipul de ten

Zonele  expuse în mod obișnuit mediului înconjurător pot suferi adesea de descuamare neuniformă sau de o încetinire a descuamării. Pielea poate arăta deteriorată, lipsită  de luminozitate, pală si cu un ton neuniform. Aceste caracteristici duc la o percepție generală că pielea are un aspect îmbătrânit. Prin urmare, poate fi benefic să exfoliați aceste zone în mod regulat.

Găsirea celui mai bun tip de exfoliant depinde de tipul de ten.

Exfoliatul cel mai potrivit este în funcție de tipul de ten pe care îl ai.

O persoană cu piele sensibilă  spre exemplu, trebuie să folosească un exfoliant  diferit față de o persoană cu piele matură.

În general, pentru tenul sensibil un exfoliant fizic ușor este cel mai potrivit. În timpul exfolierii, este important să aplicați doar o presiune delicată, cu mișcări circulare blânde, permițând celulelor moarte ale pielii să se exfolieze ușor. Utilizarea acestui proces evită riscul de exfoliere excesivă, care este cel mai frecvent în cazul exfolianților chimici.

Pentru tipurile de ten matur, exfolianții chimici pot fi cei mai adecvați din cauza îngroșării generale a pielii. Exfolianții chimici sunt capabili să exfolieze mai profund  pielea decât  exfolianții fizici și, prin urmare, pot ajuta la creșterea refacerii celulelor pielii mature într-o măsură mai mare.

Pentru tipurile de ten uscat, gras și normal, alegerea unui exfoliant depinde în parte de preferințele personale și de sensibilitatea pielii.

Tipurile de ten gras poate fi exfoliat cel mai bine cu acid salicilic, deoarece acest ingredient  dizolvă bine sebumul și este eficient  pentru combaterea acneei.

Tipurile de piele uscată care sunt sensibile și predispuse la cuperoză, pot fi cel mai bine exfoliate cu un exfoliant fizic ușor și cu utilizarea zilnică  în rutina de îngrijire a unei creme hidratante.

Diferența dintre descuamare și exfoliere

Diferența dintre descuamare și exfoliere este că descuamarea este un proces natural și activ influențat de modificările care au loc din interior spre exterior, iar exfolierea  este un proces care funcționează din exterior spre interior.

Utilizarea unui exfoliant este deosebit de utilă pentru corectarea semnelor vizibile ale unei descuamări naturale lente, de exemplu, dacă pielea are un aspect tern sau o nuanță neuniformă.

Pe măsură ce oamenii de știință se concentrează asupra beneficiilor exfolierii, scopul este să cerceteze și să descopere noi complexe de ingrediente care sa mențină starea optimă si sănătatea pielii.

Regimul de exfoliere va depinde de analiza tipului de ten efectuată de un cosmetolog, care poate recomanda exfolierea cu exfolianți chimici, fizici sau ambele pentru a obține rezultatul dorit. Îți poate recomanda cât de des să îți exfoliezi pielea și cum să încorporezi cu succes exfolierea în rutina ta de îngrijire a pielii.

Concluzii

Descoperă un regim de îngrijire, combinat cu tratamente efectuate in cabinete de cosmetica medicală, care iți va  ajuta pielea sa rămână fermă si luminoasă.

La AR Medical Cosmetic, te  vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie:

  1. Piérard G.E., Hermanns-Lê T., Piérard-Franchimont C. (2017) Stratum Corneum Desquamation. In: Humbert P., Fanian F., Maibach H., Agache P. (eds) Agache’s Measuring the Skin. Springer, Cham
  2. The determination of regional and age variations in the rate of desquamation: a comparison of four techniques. D. Roberts, R. Marks J Invest Dermatol. 1980 Jan; 74(1): 13–16.
  3. July 1972 The Journal of Lipid Research, 13, 458-467.
  4. Corneocyte desquamation. G. E. Pierard, V. Goffin, T. Hermanns-Le, C. Pierard-Franchimont, Int J Mol Med. 2000 Aug; 6(2): 217–221.
  5. Epidermal desquamation. Leonard M. Milstone, J Dermatol Sci. 2004 Dec; 36(3): 131–140. doi: 10.1016/j.jdermsci.2004.05.004

 

 

 

 

 

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!