Publicat

11 august 2022

Comentarii

Niciun comentariu

AR Medical Cosmetic

RUTINA DE INGRIJIRE A PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

Pielea este cel mai mare organ pe care corpul uman îl are. Dar, din păcate foarte mulți oameni nu acordă importanța pe care o are si ii neglijează îngrijirea. O piele sănătoasă nu reprezintă numai o parte importantă a aspectului fizic, dar face ca fiecare dintre noi sa se simtă și să arate mai sănătos. Pielea este expusă tot timpul la factorii externi si anume la poluanții de mediu si la razele UV care sunt cele mai nocive. Odată ce deteriorarea  s-a produs, poate fi dificil sa o inversam. De aceea este foarte important să avem  o rutina bună de îngrijire a pielii care să fie adecvată fiecărei persoane in parte. Cu cât se începe de la o vârstă  mai tânără, cu atât mai bine. Niciodată nu este prea târziu pentru a avea obiceiuri sănăt0ase.

Beneficiile unei rutine de îngrijire a pielii

Pentru unele persoane, ideea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii poate fi considerată o sarcină laborioasă și costisitoare. Dar, nu este așa. S-ar putea sa fiți surprinși cat de ușor este sa-ti menții pielea sănătoasă si strălucitoare. În plus, a avea grija de piele și a respecta o rutina zilnică de îngrijire poate avea multe avantaje:

  • Pielea va avea un aspect mai tânăr și va fi mai luminoasă

Nu contează ce vârstă avem. Cu toții ne dorim să avem o piele impecabilă, tânără, care să ne facă să arătăm bine. Rutina de îngrijire a pielii este esențială, deoarece prin curățare și exfoliere regulată, celulele moarte se elimină, fiind înlocuite cu altele noi. Apoi asigurând o hidratare optimă, oferim pielii o mâna de ajutor pentru a se menține tânără, strălucitoare si sănătoasă.

  • Pot fi prevenite problemele înainte ca acestea sa apară

Prevenirea este mai ușoară decât corectarea. Prevenirea problemelor pielii este mai ușoară și mai puțin costisitoare decât încercarea de a le remedia în viitor. Mulți dintre noi așteptăm până când apare o problemă a pielii înainte de a începe un tratament de terapie de înfrumusețare pentru a o remedia. Cu toate acestea, anumite probleme ale pielii cum ar fi acneea ridurile,  relaxarea cutanata, poate fi foarte dificil si costisitor să le corectam. În schimb, dacă alegem să investim într-o  rutină de îngrijire a pielii  adecvată, putem preveni și ajuta la stoparea problemelor pielii economisind bani si stres pe termen lung.

  • Încrederea în sine va primi un impuls

Când pielea noastră arată bine, ne vom simți și mai bine și vom avea mai multă încredere în noi. Tot ce trebuie sa facem, este, să preluăm controlul asupra tenului nostru. prin stabilirea unei rutine eficiente de îngrijire.

Rutina simpla de îngrijire a pielii

O rutina simplă de îngrijire a pielii conține trei pași și indiferent de vârsta pe care o aveti, ar trebui să funcționeze și aceștia sunt: curățare, tonifiere si hidratare. Pentru curățare ar trebui sa folosiți un produs care să fie blând cu pielea dumneavoastră si care ajuta la îndepărtarea impurităților, a sebumului in exces a machiajului etc. Următorul pas care completează curățarea pielii cu ajutorul demachiantului este loțiunea tonică.  Are rolul de reechilibra pH-ul pielii, de a-l aduce la un nivel normal și de a pregăti pielea pentru restul produselor ce vor fi aplicate. După curățare și tonifiere se aplică o crema hidratantă care acționează ca o bariera intre piele si factorii de mediu externi.

Pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră specifice, există multe produse pe piață care pot fi încorporate în rutina dumneavoastră de îngrijire a pielii. Există produse destinate  pentru fiecare tip de ten si anume: pentru tenul gras, uscat sau mixt etc. Pentru a beneficia de produse eficiente ar fi bine să consultați un cosmetolog, medic dermatolog sau estetician care să vă recomande ce vi se potrivește pentru tipul dumneavoastră de ten.

Pentru o rutină mai complexa de îngrijire a pielii există:

  • Rutina de îngrijirea a pielii pe timp de zi
  • Rutina de îngrijire a pielii pe timp de noapte

Rutina de îngrijire a pielii pe timp de zi

Scopul unei bune rutine de îngrijire a pielii dimineața este dublu. Să-ți împrospăteze pielea după trezire și să-ți pregătească pielea pentru a face față oricărei provocări, fie că este vorba de poluare sau de razele UV. Vă prezentam o rutină  de îngrijire a pielii pentru dimineața, inclusiv în ce ordine să utilizați produsele:

  • Pasul 1: Curățarea sau demachierea
  • Pasul 2: Tonifierea
  • Pasul 3: Aplicarea unui ser
  • Pasul 4: Aplicarea cremei de ochi
  • Pasul 5: Aplicarea unei creme hidratante de zi
  • Pasul 6: Aplicarea protecției solare

Pasul 1: Curățarea sau demachierea

Chiar dacă s-a efectuat  demachierea  seara, dimineața trebuie să facem din nou acest lucru. Deoarece pe timpul nopții pielea secretă sebum, transpirație si atunci trebuie curățată. Se pot folosi produse adecvate fiecărui tip de ten in parte.

Pasul 2: Tonifierea

Completează demachierea și are rolul de a pregăti pielea pentru următorii pași de îngrijire și de a normaliza pH-ul.

Pasul 3: Aplicarea unui ser

 După curățare și tonifiere pielea este pregătită să primească ingredienții activi. Serurile sunt tratamente țintite care ajută la tratarea liniilor fine, ridurilor, a petelor pigmentare etc.

Pasul 4: Aplicarea cremei de ochi

 Pielea din jurul ochilor este foarte subțire și delicată și de aceea necesită o îngrijire specială. În zona ochilor apar primele semne de îmbătrânire. Prin urmare, folosirea unei creme pentru ochi este foarte importantă. Mai ales dacă se observă apariția in mod regulat a cearcănelor și pungilor de sub ochi. Crema se aplică cu mișcări circulare pe întreg conturul ochilor.

Pasul 5: Aplicarea unei creme hidratante de zi

 Este unul dintre pașii cheie din rutina de îngrijire. Hidratarea este importantă pentru a avea o piele cu aspect sănătos.

Pasul 6: Aplicarea protecției solare

 Chiar dacă este vară, iarnă, soare, înnourat, crema cu protecție solară  trebuie să facă parte din rutina de îngrijire a pielii. Cercetările arată că expunerea la soare si razele UV sunt responsabile 80% pentru semnele de îmbătrânire: ridurile, lăsarea pielii, inclusive apariția petelor pigmentare. Pentru protejarea pielii împotriva razelor UVA și UVB, trebuie folosită o cremă cu spectru larg de protecție.

Rutina de îngrijire a pielii pe timp de noapte

Rutina de îngrijire a pielii pe timp de noapte este benefică și foarte importantă. Noapte pielea este mai permeabilă, musculatura este relaxată și permite pătrunderea ingredienților activi mai bine.

Rutina de noapte cuprinde urmatorii pași:

  • Pasul 1: Curățarea sau demachierea
  • Pasul 2: Tonifierea
  • Pasul 3: Aplicarea  unei măști sau a unui exfoliant
  • Pasul 4: Aplicarea unui ser
  • Pasul 5: Aplicarea cremei de ochi
  • Pasul 6: Aplicarea unei  creme de noapte

Pasul 1: Curățarea sau demachierea

 Seara trebuie să facem o curățare minuțioasă.  În timpul zilei s-au adunat pe piele impurități, praf care trebuie îndepărtate împreuna cu machiajul si excesul de sebum. Se demachiază și ochii și fata cu produse special concepute pentru fiecare zonă și pentru fiecare tip de ten. Pentru ochi se folosesc demachiante eficiente care îndepărtează formulele rezistente la apă. O fac suficient de blând încât să fie sigure pentru persoanele cu ochi sensibili sau care poartă lentile de contact. De asemenea este foarte importantă protejarea regiunii ochilor și evitarea agresării și frecării care poate duce la deteriorarea pielii delicate din zona ochilor.

Pasul 2: Tonifierea

 După curățare, tonifiem pentru a rehidratata si reechilibra pH-ul pielii și pentru a pregăti pielea pentru următorii pași.

Pasul 3: Aplicarea  unei măști sau a unui exfoliant

După curățare se  poate aplica un exfoliant care are rolul de a îndepărta celule moarte de pe suprafața pielii pentru a facilita pătrunderea ingredienților activi. Se poate folosi un scrub care  îndepărtează mecanic celulele moarte si impuritățile pielii. Este recomandat pentru toate tipurile de piele mai puțin pentru pielea sensibilă. O altă metodă de exfoliere este folosirea unui peeling enzimatic sau a unui peeling cu AHA( alfa-hidroxiacizi) sau BHA (beta-hidroxiacizi). In funcție de tipul de piele exfolierea se poate face o data sau de doua ori pe săptămână. De asemenea de se poate aplica  o data sau de doua ori pe săptămâna o mască adecvată tipului de ten care poate avea beneficii si efecte imediate.

Pasul 4: Aplicarea unui ser

Serurile sunt concepute pentru a oferi formule eficiente pentru tratarea diferitelor probleme ale pielii cum ar fi: ridurile, petele pigmentare, laxitatea cutanată. Reprezintă un pilon important in rutina de îngrijire a pielii pe timp de noapte.

Pasul 5: Aplicarea cremei de ochi

Aplicarea unei creme de ochi sau a unui ser ajută la reîmprospătarea si iluminarea zonei ochilor. Este un bun tratament pe timp de noapte si face parte din rutina de îngrijire a pielii.

 Pasul 6: Aplicarea unei creme de noapte

Este ultimul pas din rutina de noapte de îngrijire a pielii. Crema de noapte este o crema mai bogata in ingredienți activi decât crema de zi si menține pielea bine hidratata peste noapte. Cercetările arată că bariera pielii este mai permeabilă peste noapte. Asta înseamnă că absoarbe mai bine toți ingredienții activi din produsele aplicate dar în același timp este predispusă la pierderea umidității. De aceea cremele de noapte sunt formulate cu emolienți  care ajută la etanșarea umidității și la întărirea barierei de pe suprafața pielii.

 Concluzie

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu tratamentele din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

 Bibliografie

  1. Messaraa C, Robertson N, Walsh M, Hurley S, Doyle L, Mansfield A, Daly L, Tansey C, Mavon A. Clinical evidences of benefits from an advanced skin care routine in comparison with a simple routine. J Cosmet Dermatol. 2020 Aug;19(8):1993-1999. doi: 10.1111/jocd.13252. Epub 2019 Dec 15. PMID: 31840424.
  2. Sooyoung Kim, Baochau K. Ly, Judy H. Ha, Kathryn A. Carson, Stacy Hawkins, Sewon Kang & Anna L. Chien (2022) Un regim consistent de îngrijire a pielii duce la îmbunătățiri obiective și subiective ale pielii umane uscate: studiu clinic randomizat orbit de investigator, Journal of Dermatological Treatment, 33:1, 300-305, DOI: 1080/09546634.2020.1751037
  3. Hodges AL, Walker DK. Skin Care for Women. Nurs Womens Health. 2017 Dec 2016 – Jan;20(6):609-613. doi: 10.1016/j.nwh.2016.10.001. PMID: 27938801.
  4. Zhang, L.; Adique, A.; Sarkar, P.; Shenai, V.; Sampath, M.; Lai, R.; Qi, J.; Wang, M.; Farage, M.A. The Impact of Routine Skin Care on the Quality of Life. Cosmetics20207, 59. https://doi.org/10.3390/cosmetics7030059
Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!