Publicat

7 februarie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

CUM POTI AFLA CE TIP DE TEN AI?

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AMedical Cosmetic

Te-ai întrebat vreodată cum poți afla ce tip de ten ai?

Toate tipurile de ten pot beneficia de curățarea și hidratarea zilnică, dar diferitele tipuri de ten – care includ pielea grasă, uscată, normală, mixtă și sensibilă – au nevoi diferite. De aceea, înțelegerea tipului tău de ten este primul pas în îngrijirea corectă a acestuia. Dar de unde știi ce tip de ten ai?

Ce trebuie să știi ca să poți afla ce tip de ten ai?

Există cinci tipuri principale de ten: gras, uscat, normal, mixt și sensibil. Fiecare tip de ten are propriul său set de caracteristici și nevoi unice care pot afecta aspectul și senzația pielii.

Înțelegând mai întâi ce tip de ten ai, poți începe să iei decizii în cunoștință de cauză  oferindu-i pielii tale îngrijirea și protecția personalizată de care are nevoie acum și pentru anii următori. Dacă nu ești sigur care este tipul tău de ten, mai jos  găsești toate elementele de bază despre cum să îți identificați tipul de ten, plus sfaturi pentru alegerea produselor și  rutinele ideale de îngrijire  a pielii pentru fiecare ten în parte.

Care este tipul tău de ten?

Tipul tău de ten se bazează pe cantitatea de sebum (ulei) produsă de pielea ta. Cantitatea de sebum din piele se poate schimba în timp și poate fi influențată de factori precum stresul, genetica, hormonii, umiditatea și procesul natural de îmbătrânire.

Odată ce știi ce să cauți- folosind caracteristicile comune enumerate mai jos – identificarea tipului tău de ten poate fi de obicei determinată printr-o simplă observație.

Există două teste pe care le poți efectua acasă pentru a te ajuta să înțelegi ce fel de ten ai în doar 30 de minute: metoda “hârtiei absorbante” sau metoda servețelului și metoda „watch and wait” (vizionează și așteaptă).

Dar cel mai bun mod de ați cunoaște corect tipul de ten este să mergi la  un cosmetolog sau un medic dermatolog.

Care este tipul meu de piele? Caracteristici comune fiecărui tip de ten.

Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea îndeplinește o varietate de funcții importante și complexe, de la reglarea temperaturii corpului până la protejarea împotriva germenilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru stratul exterior al pielii, cunoscut și sub numele de bariera pielii. Compusă în mare parte din lipide (cum ar fi ceramide), această barieră de protecție acționează ca elementul principal de gardă între piele și mediul extern, păstrând apa în interior și substanțele nocive în afară.

Deși o barieră cutanată sănătoasă este esențială pentru toate tipurile de piele, este, de asemenea, important să ne amintim că pielea fiecărui individ este unică în multe privințe. Aceasta înseamnă că nu există o abordare „unică pentru toate” pentru a obține o piele strălucitoare și cu aspect sănătos. Cu toate acestea, există o serie de caracteristici unificatoare de căutat care te pot ajuta să răspunzi la întrebarea „Care este tipul meu de ten?”

Iată principalii indicatori de care trebuie să ții cont atunci când descifrezi dacă pielea ta este predominant grasă, uscată, normală, mixtă sau sensibilă.

Tenul normal

Cum se prezintă tenul normal?

„Normal” este un termen folosit pe scară largă pentru a se referi la pielea bine echilibrată. Tenul normal este de fapt un tip normal de ten gras, deoarece produce o cantitate adecvată de sebum pentru a menține pielea sănătoasă și „normală”.

Termenul științific pentru pielea bine echilibrată este eudermic. Zona T (frunte, bărbie și nas) poate fi puțin grasă, dar sebumul și umiditatea generală sunt echilibrate, iar pielea nu este nici prea grasă, nici prea uscată.

Pielea normală produce cel puțin 1 mg de sebum la 10 cm 2 de piele la fiecare 3 ore.

Cum să identifici un ten normal?

Tenul normal este caracterizat prin aspectul său neted, fin, cu o cu­loare ușor rozată.

Aceste calități se datorează bunei funcționări a întregului orga­nism, care influențează organul cutanat (procese metabolice normale), cât și buna funcționare a acestui organ.

Aceleași caracteristici ale tenului se mai pot întâlni în jurul vârstei de 25 de ani la persoanele cu un organism perfect sănătos.

Tenul normal are:

  • pori fini
  • bună circulație a sângelui
  • o textură catifelată, moale și netedă
  • o transparență uniformă de culoare proaspătă, trandafirie
  • fără pete pigmentare și nu este predispus la sensibilitate.

Pe măsură ce o persoană cu piele normală îmbătrânește, pielea poate deveni uscată.

Tenul uscat

Cum se prezintă tenul uscat?

Tenul uscat este caracterizat printr-o hipofuncție a glandelor sebacee. Insuficiența de sebum, care constituie o peliculă protectoare la suprafața pielii, determină și pierderea de apă din straturile superficiale, ceea ce face să apară, ca o consecință, și o deshidratare superficială.

Acest tip de ten se datorează  unei predispoziții congenitale sau este dobândit (un ten normal se poate transforma cu timpul într-un ten uscat).

O altă cauză poate fi  fi o îngrijire necorespunzătoare, cu produse care usucă, sau datorită înaintării în vârstă.

Acțiunea factorilor externi asupra unui ten neprotejat, sau a  unor cauze interne ce favorizează apariția semnelor specifice tenului uscat.

Cum să identifici un ten uscat?

Aspectul tenului uscat , oricare ar fi originea sa, caracteristicile sunt următoarele:

  • pielea este mată, cu pori mici invizibili
  • prezintă uneori cu riduri superficiale fine, liniare sau în rețea (datorită deshidratării, cauzate de lipsa peliculei grase de protecție în cazul că această piele nu este protejată de o cremă corespunzătoare).
  • culoarea este albă, ștearsă; uneori, la comisuri, apare o descuamare furfuracee-albicioasă.
  • piele este subțire cu elasticitate diminuată, aderență diminuată (datorită insuficienței grăsimilor în țesutul adipos subcutanat și insuficiența apei din spațiile celulare şi intracelulare).
  • este o piele sensibilă la acțiunea factorilor mecanici
  • persoanele cu tenul uscat au adeseori senzație de mâncărime şi usturime, fiindcă pielea este subțire și neprotejată, iar terminațiile nervoase sunt superficiale, factorii externi acționând ușor asupra lor.
  • tonusul muscular este menținut in funcție de vârstă.
  • la examenul cu șervețelul nu se observă urmă de grăsime.

Tratamentul adresat acestui tip de ten urmărește să corecteze deficiența de grăsimi naturale și aspectele datorate acestei deficiențe.

O rutină de îngrijire  a tenului uscat ar trebui să includă ingrediente blânde, liniștitoare și hidratante care ajută la menținerea barierei protectoare de umiditate a pielii, cum ar fi ceramidele. Pentru tipurile de piele uscată se recomandă evitarea dușurilor excesiv de lungi și fierbinți, hidratarea de mai multe ori pe zi și optarea pentru produse de îngrijire a pielii care nu sunt parfumate, non-comedogenice și fără alcool.

Tenul gras

Cum se prezintă tenul gras?

Tenul gras este caracterizat printr-o hipersecreție de sebum și o cantitate mărită de grăsimi fixe în țesutul adipos subcutanat.

Activitatea glandelor sebacee este legată de funcția glandelor sexuale. Activitatea acestor glande începe odată cu pubertatea, când funcționarea lor este foarte intensă, se menține la un nivel variabil în tot timpul activității glandelor sexuale, pentru ca la menopauză, odată cu încetinirea funcției lor, să se producă și o diminuare a funcției sebacee.

Excesul de sebum secretat de glandele sebacee este influențat de mai mulți factori, printre care se menționează :

  • factorii interni: tulburări nervoase, surmenaj, tulburări hepa­tice, tulburări endocrine (hipotiroidia), alimentație prea bogată în proteine,  grăsimi, constipație.
  • factorii externi: excesul de soluții alcoolice puternic astringente care stimulează secreția glandelor sebacee.

Cum să identifici un ten gras?

Tenul gras se poate prezenta sub formă de: ten gras uleios, asfixic și acneic.

Tenul  gras uleios

Se caracterizează printr-o scurgere liberă a sebumului la nivelul pielii.

Aspectul tenului este următorul:

  • porii sunt deschiși (ca o coajă de porto­cală), aspect lucios, unsuros, culoare gălbuie (predomină cheratina în stratul superficial).
  • se simte o piele granuloasă (datorită texturii întreruptă de pori) ;
  • pielea este îngroșată.
  • aderența este păs­trată datorită cantității suficiente de grăsimi fixe din țesutul sub­cutanat.
  • pielea este elastică sau fermă (opune rezistență la palpare).
  • la examenul cu șervețelul, lasă urmă grasă (se pătează cu grăsime).
  • uneori este aspră datorita sebumului uscat și a celulelor ce se descuamează
  • este o piele sensibilă la acțiunea factorilor mecanici.
  • sebumul constituie și un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor, iar tenul prezintă o receptivitate la infecții microbiene.

 Tenul gras asfixic

Un ten uleios, neîngrijit, sau un ten care a suferit aplicarea unui tratament neadecvat, poate să evolueze spre ten  asfixic.

Se știe că fiziologic pielea respiră (absoarbe oxigen și elimină bioxid de carbon). Oxigenul este preluat pe două căi: din aer și din sânge. Tot ceea ce împiedică sau încetinește aceste schimbări pro­duce asfixia cutanată.

Factorii care determină asfixia cutanată sunt :  

  • descuamarea incompletă   de   pe   piele   a   celulelor   cornoase moarte ;
  • sebumul uscat din porii pilosebacei
  • excesul de secreție sudoripară (evaporarea apei și depunerea sărurilor din transpirație în orificiile canalelor excretoare;
  • hipercheratinizarea foliculului pilosebaceu, ceea ce împiedică evacuarea sebumului la suprafața pielii ;
  • circulația sanguină încetinită, care determină o diminuare a aprovizionării cu oxigen a țesutului cutanat ;
  • folosirea de produse de igienă sau cosmetice necorespunzătoare cu tipul de piele ce obstruează porii;
  • curățarea insuficientă a pielii, impuritățile împiedicând funcțiile sale normale.

Toate aceste cauze pot determina o asfixie a tenului, atât a celui gras cât și a tenului uscat, însă cele mai multe posibilități spre asfixie le are tenul gras, prin hipersecreția sa de sebum, prin hipercheratinizare.

Aspectul tenului gras asfixic se prezintă astfel :

  • comedoane rezultate din retenția de sebum în foliculi pilosebacei, care se amestecă cu celulele moarte de pe pereții foliculului, și cu impurități.
  • prin deshidratarea sebumului se formează un filament seboreic (o formațiune grasă, păstoasă albicioasă).
  • la nivelul pielii, comedonul are aspectul unui punct negru din cauza oxidării, în contact cu aerul, a cheratinei.
  • datorită existenței comedoanelor, secreția nu se mai poate elimina, la suprafața pielii se acumulează în foliculi, iar porii se dilată.
  • culoarea pielii este cenușie, din cauza punctelor negre și a oxigenării insuficiente.
  • pielea este neregulată ca relief, din cauza depozitelor de sebum închistat
  • este aspră datorită celulelor descuamate și sebumului uscat
  • este îngroșată datorită hipercheratinizării;
  • aderența este menținută, de asemenea și tonusul, în funcție de vârstă.
  • este sensibilă la acțiunea agenților mecanici (prin trasarea unei linii cu o riglă de plexi, apare reacția vasculară — o dungă roșiatică);
  • datorită retenției de sebum și mediului alcalin este un ten foarte
    receptiv la acțiunea factorilor microbieni.
  • este tenul care prin supra infectare evoluează spre forma acneică.
  • uneori, comedoanele nu se exteriorizează la suprafață ca puncte negre, sebumul se închistează in piele, formând chisturi sebacee, care la palpare apar ca niste îndurații.

Tratamentul acestui tip de  ten urmărește, în primul rând, evacuarea comedoanelor pentru a elibera porii pilosebacei și a înlesni astfel respirația pielii; în al doilea rând, se urmărește refacerea aspectului pielii prin închiderea porilor.

Tenul acneic

Are la bază un ten gras asfixic. Acesta, netratat, da­torită comedoanelor ce reprezintă un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor se poate infecta foarte ușor, rezultând în jurul comedonului o reacție inflamatorie și apoi pustula cu un conținut purulent.

Acneea poate îmbrăca mai multe forme: acneea comedoniană, acneea pustuloasă, acneea indurată.

Evoluția acută a acneei se produce în majoritatea cazurilor la pubertate. Erupția poate cuprinde fața, spatele, decolteul.

Erupția acneică este frecventă Ia persoanele cu tulburări interne.

Aspectul tenului acneic se prezintă astfel :

  • pori dilatați, închistați cu comedoane, pustule acneice; culoarea este cenușie.
  • pielea este îngroșată datorită hipercheratinizării; este unsuroasă
  • se irită foarte ușor la acțiunea fac­torilor mecanici; este foarte aderentă
  • granulația pielii este neregulată datorită comedoanelor, pustulelor, crustelor şi cicatricelor.

Tratamentul aplicat acestei forme de ten se face numai de către cosmetolog in colaborare cu medicul dermatolog.

Tenul mixt

Cum se prezintă tenul mixt?

Tenul mixt include zone uscate, precum și grase, zona T ( fruntea, nasul și bărbia) fiind de obicei grasă, iar  zona obrajilor fiind fie uscată, fie normală.

Acest tip de ten poate varia în diferite anotimpuri ale anului și din cauza diferiților factori, cum ar fi stresul sau fluctuația hormonală. Curățarea și hidratarea eficientă sunt cheia pentru îngrijirea pielii care este grasă sau normală.

Cauzele tenului mixt

Părțile mai grase ale pielii mixte sunt cauzate de o producție excesivă de sebum. Părțile mai uscate ale tenului mixt sunt cauzate de lipsa de sebum și de o deficiență de lipide corespunzătoare.

Odată ce ai determinat dacă pielea ta este uscată sau grasă, atunci poți trece la evaluare dacă pielea ta este susceptibilă la inflamație (cunoscută ca piele sensibilă). Atât tipurile de piele uscată, cât și tipul de piele gras pot fi tipuri de piele sensibilă.

Tenul sensibil

Cum se prezintă tenul sensibil?

Pielea sensibilă este pielea care se poate inflama cu ușurință. Inflamația se manifestă prin roșeață, înțepături, înroșire, arsuri, acnee sau erupții cutanate.

La nivelul pielii apar, la foarte multe persoane, imperfecțiuni vasculare, ce modifică aspectul tenului.

Aceste afecțiuni pot fi localizate (angioame, telangiectazii) sau difuze (eritem, eritroză). Pot fi temporare (se mențin doar un timp scurt, cât suferă acțiunea factorilor cauzanți) sau pot fi permanente. Pot apărea pe un ten cu un colorit normal sau contribuie la modi­ficarea coloritului. Imperfecțiunile vasculare pot apărea solitare sau asociate între ele.

Cum să identifici un ten sensibil?

O afecțiune care modifică aspectul tenului normal poate fi rozaceea. Aceasta evoluează în trei stadii :

  • eritroza facială sau roșeaţa difuză
  • cuperoza
  • acneea rozacee.

 Eritroza

Eritroza facială este o roșeață difuză, permanentizată. Se deosebește de eritem, care este o roșeață difuză, trecătoare. Instalarea eritrozei faciale poate avea loc chiar de la pubertate la unele persoane, sau în diverse etape ale vieții.

Sub acțiunea diverșilor factori interni și externi, la nivelul fetei se produce o congestionare în puse.

La început, aceste pusee sunt trecătoare (eriteme trecătoare). Prin repetarea puseelor la intervale scurte de timp sub acțiunea facto­rilor cauzanți, sângele stagnează eritrozei  faciale. Eritroza facială cuprinde regiunea frunții, a nasului, pomeților. Ca aspect, pielea apare rozată, iar Ia palpare temperatura este ridicată.

Cuperoza

Poate îmbrăca două forme :

  • Cuperoza propriu-zisă, atunci când pe pielea normal colo­rată se observă desenul vascular sub forma unor linii roșii. Acestea sunt telangiectaziile (vase capilare dilatate), desenul vascular apare sub forma unor linii roșii, în care stagnează sângele, de un roșu viu, vizibile pe pomeți, aripile nasului, bărbie. Prezența acestora nu pro­duce modificări în biochimia pielii și nici ridicarea temperaturii Ca aspect, tenul apare ca o coală de hârtie brăzdată de linii roșii.
  • Cuperoza, însoțită de eritroză, este cea mai frecventă. Telangi-ectaziile apar pe un fond eritematos. Ele sunt puțin vizibile în acest caz.

Instalarea cuperozei este uneori foarte lentă. Cuperoza și eritroza se datorează unei dilatații permanente a vaselor capilare ale feței, provocate de pusee congestive repetate, care sunt favorizate și de o insuficientă elasticitate a pereților vasculari. Fragilitatea vasculară predispune anumite persoane la cuperoză. Cauzele care favorizează instalarea acestor afecțiuni pot fi de ordin intern sau extern.

Cauze externe :

  • acțiunea prelungită a factorilor atmosferici (vântul, soarele, temperatura ridicată, schimbările bruște de temperatură). Aceștia acționează asupra capilarelor; la început produc o vasoconstricție, apoi o vasodilatație puternică, cu stagnarea sângelui în diferite teri­torii ale pielii. Instalarea cuperozei și a eritrozei este frecventă la fe­meile cu o piele subțire, uscată, care nu își protejează tenul cu creme protectoare sau de machiaj, făcând posibilă acțiunea acestor factori;
  • acțiunea degresantă a săpunurilor grăbește fenomenul de us­care a pielii și ușurează congestionarea rapidă a pielii sub acțiunea factorilor atmosferici ;
  • produsele cosmetice neadecvate,   astringente,   măștile calde, grăbesc fenomenul de dilatare a vaselor, de congestionare a feței.

Cauze interne :

  • tulburări digestive sau nervoase pot determina pusee congestive repetate, ușurând formarea telangiectaziilor sau stagnarea sângelui în vase.
  • tulburările digestive decurg dintr-o masticație defectuoasă a ali­mentelor, ca urmare a rapidității cu care se mănâncă. Ele pot surveni și în cazul unui regim alimentar bogat în produse greu digerabile, grăsimi, zaharuri, condimente, alcool.
  • digestia îngreunată provoacă la unele persoane pusee congestive care, repetându-se la nivelul feței, dau naștere la telangiectazii.
  • tulburările nervoase, stările emoționale prin acțiunea vasomotoare a stimulilor nervoși determină o înroșire la cea mai mică iritare.
    Cu timpul, aceste eriteme se permanentizează, declanșând apariția
    cuperozei și a eritrozei faciale.

 Acneea rozacee

Este dermatoză care produce modificări impor­tante în structura și biochimia pielii.

Apare la unele persoane cu un ten seboreic la vârsta când se insta­lează premenopauza sau menopauza.

Se caracterizează printr-o congestionare a feței în special în re­giunea pomeților, a frunții, a nasului. Pe fondul eritematos se insta­lează elemente de foliculită. Acestea apar ca niste indurații roșiatice localizate la nivelul foliculului pilosebaceu, care cu timpul se trans­formă în pustule.

Evoluția elementelor de foliculită poate fi rapidă (2—3 zile) sau lentă (atunci când sunt mai profunde).

Papulopustulele nu au la bază un comedon infectat, fapt ce face ca acneea rozacee să se deosebească de acneea vulgară.

Cauzele instalării acneei rozacee sunt :

  • rezistența scăzută a organismului la infecții datorită vârstei sau datorită unor afecțiuni interne;
  • tulburări endocrine, digestive (gastrită acidă, constipații, tul­burări nervoase şi vasomotorii ce favorizează congestionarea feței).

Reprezentând o stare de boală, acneea rozacee este tratată de cosmetolog în colaborare  cu medicul dermatolog.

Cum îmi pot identifica tipul de ten acasă?

Dacă descrierile diferitelor tipuri de piele nu te-au ajutat să ajungi  la o concluzie, există mai multe teste pe care le poți efectua acasă pentru a te ajuta să îți determini tipul de ten. Iată două metode pe care le puteți folosi:

Metoda „vizionați și așteptați”

Acest test la domiciliu îți permite să înțelegi tipul tău de ten observând cum se comportă pielea după curățare.

Pentru început, curăță tenul cu un produs de curățare delicat, apoi usucă cu un sevețel.

Așteaptă 30 de minute.

Dacă pielea ta pare strălucitoare pe tot parcursul, probabil că ai tenul gras.

Dacă se simte strânsă și este descuamată sau solzoasă, probabil că ai tenul uscat.

Dacă strălucirea este doar în zona T, probabil că ai tenul mixt.

Dacă pielea ta se simte hidratată și confortabilă, dar nu grasă, probabil că ai tenul normală.

Metoda hârtiei absorbante” sau metoda șervețelului

Curăță tenul cu un demachiant delicat, uscă, și așteptă 30 de minute.

Aplică un șervețel pe diferite zone ale feței, apoi ține-l  la lumină pentru a vedea dacă au rămas pete uleioase.

Dacă șervețelul a absorbit din belșug sebum din toate zonele feței, ai pielea grasă.

Dacă se observă că pe șervețel sunt puține urme de sebum  sau deloc, atunci probabil că ai tenul uscat.

Dacă pe șervețel se observă  o cantitate mică de sebum din zona T, ai tenul mixt.

Dacă se observă urme minime de sebum pe șervețel din fiecare zonă a feței, cel mai probabil ai tenul normal.

Este important să  amintim că orice tip de piele poate fi, de asemenea, sensibil sau predispus la erupții  acneice, deși cei cu piele normală pot fi mai puțin susceptibili de a experimenta acest lucru. Cu toate acestea, cu produsele potrivite, iți poți îngriji tenul în timp ce abordezi probleme precum sensibilitatea și petele de acnee.

Pentru un diagnostic corect, mergi la un cosmetolog sau dermatolog  pentru o evaluare personalizată a pielii și îndrumări cu privire la cea mai bună  rutină de îngrijire a pielii  pentru tipul tău de ten.

De ce este important sa îmi știu tipul de ten?

Dacă nu îți cunoașteți tipul de ten, nu vei putea alege corect produsele de îngrijire a pielii. Există mai multe motive pentru a ați  cunoaște tipul de ten:

  • Diagnosticarea corectă a tipului de ten duce la recomandări mai bune pentru îngrijire a pielii
  • Poți urmări progresul pe măsură ce tipul tău de ten se îmbunătățește
  • Permite o comunicare mai bună cu cosmetologul/dermatologul tău
  • Te ajută să cumperi produse pentru  îngrijirea corectă a pielii pentru tipul  de ten
  • Utilizarea produselor greșite de îngrijire a pielii poate reduce sănătatea pielii
  • Permite cosmetologului/dermatologului tău să îți  actualizeze regimul de îngrijire a pielii pe măsură ce pielea se îmbunătățește

Concluzie

Ce se întâmplă dacă folosesc produse greșite de îngrijire a pielii pentru tipul meu de piele?

Folosirea greșită a produselor pentru  îngrijirea tipul tău de ten este mai mult decât o pierdere de timp și bani. Poate cauza probleme de bază ale pielii, cum ar fi uscăciunea și inflamația. Inflamația duce atât la pigmentarea neuniformă a pielii, cât și la îmbătrânirea pielii – și chiar mai rău – inflamația poate duce la boli sistemice precum diabetul, bolile de inimă și boala Alzheimer. Multe studii arată că, calmarea inflamației pielii are un beneficiu asupra sănătății generale.

De asemenea abordarea unei rutine greșite de îngrijire a pielii, te va împiedica  să obții beneficiile unei rutine corecte pentru o piele luminoasă, sănătoasă și fără pete pigmentare.

Descoperă un regim de îngrijire, combinat cu tratamente efectuate in cabinete de cosmetica medicală, care iți va  ajuta pielea sa rămână fermă si luminoasă.

La AR Medical Cosmetic, te  vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie:

  1. Skin Care Tips Dermatologists Use.” American Academy of Dermatology Association, 2022.
  2. How to Control Oily Skin.” American Academy of Dermatology Association, 2022.
  3. Dry Skin – Diagnosis and Treatment.” Mayo Clinic, 25 Jan. 2022.
  4. Baumann L. Understanding and treating various skin types: the Baumann Skin Type Indicator. Dermatol Clin. 2008 Jul;26(3):359-73, vi. doi: 10.1016/j.det.2008.03.007. PMID: 18555952.
  5. Roberts WE. Skin type classification systems old and new. Dermatol Clin. 2009 Oct;27(4):529-33, viii. doi: 10.1016/j.det.2009.08.006. PMID: 19850202.
  6. Youn SW, Kim SJ, Hwang IA, Park KC. Evaluation of facial skin type by sebum secretion: discrepancies between subjective descriptions and sebum secretion. Skin Res Technol. 2002 Aug;8(3):168-72. doi: 10.1034/j.1600-0846.2002.10320.x. PMID: 12236886.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!