GLICAȚIA . CE ESTE ȘI CUM AFECTEAZĂ PIELEA?

Publicatianuarie 07, 2024
Comentarii0 comentarii

GLICAȚIA . CE ESTE ȘI CUM AFECTEAZĂ PIELEA?

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Glicația. Ce este și cum afectează pielea?

Glicația. Ce este și cum afectează pielea? Glicația este un proces complex care poate duce la îmbătrânirea pielii.

Îmbătrânirea  reprezintă un proces complex si multifactorial, ce determină disfuncționalități la nivelul celulelor, țesuturilor și organelor interne, proces in care sunt implicați multipli factori (genetici, endogeni si exogeni).

Pielea constituie cel mai mare organ al corpului si, pe lângă multiplele sale funcții, reprezintă un foarte bun indicator al stării generale de sănătate.

Îmbătrânirea  cutanată este asociată cu o scădere a elasticității si fermității pielii, creșterea numărului de riduri,  pigmentare neuniformă  pe zonele foto-expuse, precum și un aspect rugos si aspru la palpare.

Una dintre cauzele procesului de  îmbătrânire  o reprezintă produșii avansați de glicație (AGE – Advanced Glycation End Products), un grup de molecule pro inflamatorii, prezente atât în circulația sanguină, cat si la nivelul pielii.

Ce este glicația?

Glicația este termenul chimic pe care oamenii de știință îl dau procesului de legare a zahărului cu proteinele din corpul nostru. Când mâncăm zahăr, acesta duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge. Pe măsură ce glicemia crește, crește oportunitatea ca zaharurile să se lege de proteine, formând în acest proces molecule nedorite.

Aceste molecule care rezultă din glicare sunt numite „produși finali de glicare avansată” sau AGE (Advanced Glycation End Products).

„Produși finali de glicare avansată” sau AGE (Advanced Glycation End Products), au fost asemănați  cu rugina de pe mașină. La fel cum o mașină va dezvolta coroziune dacă este expusă la prea multă apă și sare, celulele noastre vor experimenta o acumulare de resturi celulare sub formă de AGE dacă mâncăm în exces  zahăr rafinat.

„Produși finali de glicare avansată” sau AGE (Advanced Glycation End Products),  deteriorează mașinile celulare, inhibă capacitatea celulelor de a îndeplini funcțiile de bază și le fac să se comporte ca și cum ar fi mult mai în vârstă.

Glucoza captează fibrele de colagen și elastină, care se transformă în proteine ​​glicate. Calitatea acestor fibre este afectată și matricea extracelulară este deteriorată. Pielea își pierde elasticitatea, apar ridurile, iar tenul devine neuniform.

Cum ne afectează?

Procesul de glicație începe la vârsta adultă timpurie. Deși este un proces natural, dietele bogate în zahăr accelerează glicația, determinând formarea mai multor „Produși finali de glicare avansată” sau AGE (Advanced Glycation End Products) în piele. Cele două proteine ​​cheie ale pielii, care sunt vulnerabile în timpul procesului sunt colagenul și elastina.

Colagenul menține netezimea și hidratarea pielii, în timp ce elastina permite pielii să revină la forma normală după ce a fost întinsă sau contractată.

„Produșii finali de glicare avansată” sau AGE (Advanced Glycation End Products),  fac, ca pielea să pară rigidă, uscată, lăsată și încrețită.

Deși corpul nostru are mecanismele de a elimina „produșii finali de glicare avansată” AGE, nu poate ține pasul atunci când se acumulează prea mulți.

S-a demonstrat că nivelurile ridicate de „produși finali de glicare avansată” sau AGE (Advanced Glycation End Products) provoacă stres oxidativ și inflamație, ceea ce ne crește riscul pentru multe probleme de sănătate. Fără o protecție antioxidantă adecvată, determină, de asemenea, pielea noastră să devină mai vulnerabilă la deteriorarea radicalilor liberi, ceea ce contribuie la  îmbătrânirea  prematură a pielii.

Efectele glicației la nivelul pielii

Procesul de glicație poate provoca o serie de probleme ale pielii, inclusiv linii fine, riduri,  pete pigmentare,  afecțiuni inflamatorii, riduri și pungi sub ochi.

Glicația nu acționează pentru a deteriora pielea printr-un singur mecanism: în schimb, funcționează printr-o varietate de canale pentru a submina frumusețea naturală tinerească a pielii, distrugând-o la nivel celular.

Încetinește regenerarea pielii.

La fiecare câteva luni, corpul nostru înlocuiește toate celulele pielii cu altele noi. Celulele vechi se uzează, se desprind și trebuie înlocuite.

Cu toate acestea, glicația poate întrerupe acest proces de regenerare prin reducerea capacității organismului de a crea constituenți importanți ai pielii, cum ar fi colagenul.

Glicația – din cauza daunelor pe care le provoacă capilarelor – împiedică, de asemenea, furnizarea de noi nutrienți la locul de producere a celulelor pielii, încetinind procesul de regenerare și făcând pielea să pară mai puțin vibrantă și mai tânără.

Stimulează generarea radicalilor liberi

Radicalii liberi, sunt substanțe chimice foarte reactive eliminate de procesele metabolice.

Glicația poate stimula producția de radicali liberi. Aceștia reacționează apoi cu orice intră în contact, dăunând membranelor celulelor pielii, ADN-ului și capacității celulelor de a se repara.

Reduce producția de colagen și elastină

Corpul produce colagen și elastină pentru a face pielea să-și păstreze elasticitatea și fermitatea. Aceste proteine sunt produse în cantități mari în tinerețe. Capacitatea organismului de a produce colagen și elastină scade odată cu vârsta.

Glicația poate accelera această scădere a producției  de colagen și elastină, făcând să apară ridurile și relaxarea cutanată.

Glicarea colagenului

Glicația are un impact negativ asupra colagenului , o proteină structurală cheie a pielii. Când moleculele de zahăr se atașează de colagen, se formează legături încrucișate între fibrele de colagen. Această reticulare face moleculele de colagen rigide și incapabile să se remodeleze în mod corespunzător. Colagenul glicat își pierde rezistența și flexibilitatea, ducând la riduri și lăsarea pielii. Legăturile încrucișate se acumulează, de asemenea, în timp, întărind progresiv rețeaua de colagen. Această flexibilitate redusă a colagenului afectează funcția și rezistența pielii.

Glicarea  elastinei

Fibrele de elastina sunt, de asemenea, vulnerabile în timpul procesului de  glicație. Legarea zahărului degradează structura proteinei elastinei. Elastină glicată  afectează funcției fibroblastelor, deteriorând și mai mult matricea extracelulară.

Factori care contribuie la accelerarea glicației și formarea de produși finali de glicare avansată” sau AGE (Advanced Glycation End Products)

În timp ce o dietă bogată în zahăr este unul dintre principalii vinovați atunci când vine vorba de dezvoltarea și acumularea „produșilor finali de glicare avansată– AGE; cu siguranță nu este singura sursă care contribuie.

Alimentele foarte procesate, carnea roșie, anumite brânzeturi, precum și untul au, de asemenea, niveluri mai mari de „produși finali de glicare avansată– AGE.

Modul în care sunt pregătite și gătite ingredientele alimentare joacă, de asemenea, un rol important în formarea „produșilor finali de glicare avansată– AGE.

S-a descoperit că alimentele la grătar sau prăjite (gătite folosind căldură uscată la temperaturi ridicate) conțin cantități mai mari de „produși finali de glicare avansată– AGE în comparație cu alimentele fierte și înăbușite (gătite cu căldură umedă).

De asemenea, s-a sugerat că radiațiile UV pot juca un rol important în formarea „produșilor finali de glicare avansată– AGE, precum și a fumului de țigară.

Prevenirea și combaterea efectelor glicației

Deteriorarea fibrelor de colagen și elastină nu poate fi inversată sau reparată, dar poate fi prevenită prin reducerea efectelor glicației.

Cel mai bun mod de a preveni glicația este să te asiguri că ai o dietă sănătoasă, că faci sport regulat și să ai o  rutină de îngrijire a pielii  adecvată  tipului de ten.

Antioxidanții pot ajuta la prevenirea glicației pielii

Reacțiile de glicație provocate de radicalii liberi pot amplifica leziunile pielii legate de vârstă. Speciile reactive de oxigen propagă reacții de oxidare distructivă cu proteinele glicate. Utilizarea antioxidanților topici, cum ar fi  vitamina C, ajută la atenuarea acestui stres oxidativ și la prevenirea acțiunii „produșilor finali de glicare avansată– AGE.

Creme de protecție solară, de asemenea pot ajuta la prevenirea glicației pielii

Radiațiile ultraviolete de la lumina soarelui pot exacerba procesele de glicație în piele. Expunerea la UV generează specii reactive de oxigen care interacționează cu proteinele glicate, propagând daune oxidative.

Acest lucru duce la formarea accelerată a „produșilor finali de glicare avansată– AGE.

Lumina UV provoacă, de asemenea, reticularea între proteine ​​și între proteine ​​și zaharuri, creând complexe ale „produșilor finali de glicare avansată– AGE, care se acumulează în timp.

Combinația de lumină UV și glicație mărește distrugerea colagenului și a elastinei. Utilizarea protecției solare și limitarea expunerii neprotejate la soare poate ajuta la apărarea împotriva fotoîmbătrânirii determinate de reacțiile de glicație.

Controlul zahărului din sânge

Reducerea nivelului de zahăr din sânge scade efectele glicației prin limitarea cantității de glucoză disponibilă pentru a lega proteinele.

O dietă săracă în zahăr și exercițiile fizice ajută la reducerea efectelor glicației.

Reduceți consumului de zahăr acolo unde este posibil, în special zahărul alb și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Este ușor să supraîncărcați cu zahăr sub formă de băuturi răcoritoare, sucuri îndulcite și deserturi, așa că bucurați-vă de acestea cu moderație ca un tratament special ocazional în loc de o doză zilnică obișnuită. Alegeți alimente proaspete, cum ar fi legumele, peștele, cerealele integrale și fructele.

Când vine vorba de gătit, luați în considerare, gătirea la aburi sau fierberea în loc să folosiți metode uscate și la temperaturi ridicate, cum ar fi grătarul sau prăjirea.

Îmbogățiți dieta cu alimente bogate în antioxidanți, vitamina B, C și E pentru lupta împotriva radicalilor liberi și a efectelor adverse ale „produșilor finali de glicare avansată– AGE.

Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat

Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat face minuni. De la îmbunătățirea sănătății circulatorii generale, optimizarea ratei noastre metabolice, menținerea obezității la distanță, creșterea nivelului de oxigen din corpul nostru; s-a demonstrat că păstrarea unui stil de viață activ cu activitate fizică regulată reduce cantitatea  „produșilor finali de glicare avansată– AGE. din organism. Împreună cu o dietă sănătoasă, exercițiile fizice îmbunătățesc și mai mult activitatea organismului.

Adoptarea unei rutine de îngrijire a pielii adecvate

Adoptarea unei  rutine simple, dar eficiente de îngrijire a pielii, folosind produse de îngrijire potrivite, hipoalergenice și fără iritanți cu ingrediente active concentrate.

Un bun  demachiant  ar trebui să poată curăța pielea în mod eficient, dar ușor, și să nu  lase pielea strânsă și uscată din cauza îndepărtării excesive a uleiurilor naturale de protecție ale pielii.

Produse de curațare

Loțiuni tonice

Utilizarea un produs de  exfoliere  blând pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, care ajută la menținerea luminozității și permite pielii să absoarbă mai bine produsele benefice.

Produse exfoliante

O cremă hidratantă non-comedogenă va menține pielea hidratată, fără a amenința să înfunde porii, ceea ce poate duce la formarea de acneei.

În cele din urmă, aplicarea  protecție solară  pentru a  proteja pielea împotriva razelor UV dăunătoare.

Creme protecție solară

Pentru a stimula producția de colagen în mod natural: produsele cu  vitamina C,  retinol și aloe vera ajută la creșterea producției naturale de colagen a pielii atunci când sunt aplicate local sau administrate pe cale orală.

Seruri cu vitamina C

Seruri cu retinol

Prin adoptarea conștientă a unei diete care este „anti-glicație” și unei rutine de îngrijire a pielii corespunzătoare, putem crea o barieră mai puternică și eficientă împotriva îmbătrânirii premature, fie pentru pielea noastră, fie pentru sănătatea noastră generală.

Concluzie

Procesul de glicație în sine nu poate fi oprit cu totul, dar poate fi încetinit și efectele sale inversate sau chiar prevenite în viitor.

Organismul nostru poate folosi antioxidanți pentru a combate efectele negative ale glicației, dar această apărare nu este adesea suficientă atunci când se confruntă cu formarea accelerată a „produșilor finali de glicare avansată– AGE.

Primul pas spre reducerea efectelor glicației asupra pielii este evitarea sau reducerea semnificativă a expunerii la acele lucruri care o cauzează: consumul de zahăr, radiațiile UV, stresul cronic și altele.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung.

Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595.

Bibliografie

  1. Gkogkolou P, Böhm M. Advanced glycation end products: Key players in skin aging? Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):259-70. doi: 10.4161/derm.22028. PMID: 23467327; PMCID: PMC3583887.
  2. Kim CS, Park S, Kim J. The role of glycation in the pathogenesis of aging and its prevention through herbal products and physical exercise. J Exerc Nutrition Biochem. 2017 Sep 30;21(3):55-61. doi: 10.20463/jenb.2017.0027. PMID: 29036767; PMCID: PMC5643203.
  3. Vasan S, Foiles P, Founds H. Therapeutic potential of breakers of advanced glycation end product-protein crosslinks. Arch Biochem Biophys. 2003 Nov 1;419(1):89-96. doi: 10.1016/j.abb.2003.08.016. PMID: 14568012.
  4. Farrar, M.D. Advanced glycation end products in skin ageing and photoageing: What are the implications for epidermal function. Exp. Dermatol. 2016, 25, 947–948.
  5. Farrar, M.D. Advanced glycation end products in skin ageing and photoageing: What are the implications for epidermal function. Exp. Dermatol. 2016, 25, 947–948.
  6. Farrar, M.D. Advanced glycation end products in skin ageing and photoageing: What are the implications for epidermal function. Exp. Dermatol. 2016, 25, 947–948.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online

Programare

    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.