Publicat

29 ianuarie 2024

Categorie

Comentarii

Niciun comentariu

FACTORII DE CREȘTERE. ROLUL LOR ÎN INGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Factorii de creștere. Rolul lor în îngrijirea pielii

Factorii de creștere reprezintă o nouă tendință în îngrijirea pielii  și se regăsesc în măști, creme hidratante și seruri.  Ei susțin și  ajută celulele pielii să se regenereze.

Factorii de creștere. Rolul lor în îngrijirea pielii.  Factorii de creștere sunt proteine, care se găsesc în mod natural în piele, au rolul de a proteja pielea de agresiunea factorilor de mediu și contribuie la regenerarea celulelor pielii.

Așa cum sugerează și numele, o modalitate de a ne gândi la beneficiile factorilor de creștere, este să ne imaginăm „creșterea” calității pielii, favorizând formarea de  colagen  și elastină pentru a oferi fermitate și elasticitate.

Factorii de creștere reprezintă o nouă tendință în îngrijirea pielii  și se regăsesc în măști, creme hidratante și seruri.  Ei susțin și  ajută celulele pielii să se regenereze.

Ce sunt factorii de creștere?

Factorii de creștere se găsesc în mod natural în tot organismul nostru. Aceste proteine ​​care comunică, trimit mesaje între celule, semnalând vindecarea și regenerarea atunci când este necesar.

Datorită factorilor de creștere, corpul este capabili să vindece rănile și să repare vasele de sânge deteriorate prin declanșarea producerii de noi celule. O varietate de factori de creștere sunt eliberați de sistemul imunitar după cum este necesar pentru repararea, replicarea, regenerarea și întinerirea celulelor.

În  produsele de îngrijire a pielii, factorii de creștere comunică pielii că este nevoie de întinerire sau reparare, stimulând producția de  colagen  și alte proteine ​​care mențin pielea netedă, fermă și strălucitoare.

Factorii de creștere promovează refacerea celulară și producția de proteine ​​structurale precum elastina și colagenul, care sunt esențiale pentru a combate deteriorarea pielii, liniile fine și ridurile și pentru a menține pielea cu aspect tânăr.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, nivelul factorilor  naturali de creștere scade. Acest lucru duce la mai puține reparații și protecție și, la rândul său, la semne vizibile de îmbătrânire. Utilizarea îngrijirii pielii  cu factori de creștere poate ajuta.

Cum funcționează factorii de creștere din produsele de îngrijire a pielii?

Factorii de creștere, sunt un tratament eficient, deoarece se găsesc în mod natural în piele. Sunt utilizați pentru întări bariera pielii și pentru a stimula producerea de  elastină, colagen și glicozaminoglicani (acidul hialuronic)

Când sunt aplicați prin produse de îngrijire a pielii, factorii de creștere încep imediat să lucreze pentru a remedia  problemele pielii cum ar fi cicatrici, acneehiperpigmentarelinii fine si riduri,  relaxare cutanată.

Factorii de creștere se leagă de receptorii celulari și promovează proliferarea celulară, care este procesul prin care celulele cresc și se divid pentru a produce noi celule. Acest lucru stimulează producția de elastină și colagen.

Turnover-ul celular sănătos poate reduce, de asemenea, inflamația. De aceea, unii specialiști recomandă îngrijirea pielii cu factori de creștere ca alternativă la retinol, ideală pentru pielea sensibilă.

Factorii de creștere pot fi, de asemenea, utilizați împreună cu retinolul pentru un regim anti-îmbătrânire, acționând ca un tampon pentru orice efecte secundare ale retinolului, cum ar fi iritația.

De unde provin factorii de creștere folosiți in produsele cosmetice?

Progresele biotehnologiei din ultimul deceniu au creat surse multiple de factori de creștere.

Factorii de creștere din   produsele de îngrijire a pielii   au fost derivați ​​inițial din celulele stem umane. O celulă stem poate fi găsită în măduva osoasă, în plasma bogată în trombocite sau în celulele adipoase. Ele sunt apoi replicate într-un laborator și pot fi identificați factorii de creștere.

Experții cred că aceste celule derivate de la om pot fi cea mai bună sursă de factori de creștere pentru îngrijirea pielii. Celulele stem sunt celule nespecializate, care au capacitatea unică de a se transforma în orice tip de celulă de care are nevoie organismul, în funcție de locul în care sunt plasate.

Factorii de creștere pot fi, de asemenea, extrași sau modificați din surse animale sau vegetale. Unele mărci folosesc factorii de creștere din melci.

Mărcile vegane folosesc ADN-ul din semințe de orz pentru a produce factor de creștere epidermic care îl imită îndeaproape pe cel al oamenilor.

Factorii de creștere prezenți in produsele de îngrijire a pielii.

  • Factori de creștere epidermali (EGF)
  • Factorii de creștere a fibroblastelor
  • Factorul de creștere asemănător insulinei (IGF)-I
  • Factorul de creștere a keratinocitelor
  • Factori de creștere derivați din trombocite
  • Factorul de creștere transformator alfa
  • Factorul de creștere TGF-beta
  • Factorul de creștere a endoteliului vascular

Factorii de creștere epidermali (EGF)

Factorii de creștere epidermali (EGF), au mai multe beneficii care îi fac atractivi pentru utilizarea în produsele de îngrijire a pielii. cum ar fi:

  • Stimulează proliferarea și migrarea keratinocitelor
  • Stimulează activitatea fibroblastelor
  • Stimulează creșterea părului
  • Controlează dezvoltarea glandelor sebacee și sudoripare
  • Stimulează creșterea producției de  acid hialuronic (HA).
  • Stimulează procesul de vindecare a rănilor.

Factorul de creștere TGF-beta

Factorul de creștere TGF-beta, este cel mai important factor de creștere care reglează producția de proteine ​​din matricea extracelulară (ECM), cum ar fi colagenul  elastina și glicozaminoglicanii din piele, cum ar fi  acidul hialuronic  și sulfatul de heparan.

Eficacitatea produselor topice pentru piele care conțin factorul de creștere TGF-beta poate varia, în funcție de formulare și de  tipul de ten   al individului.

Cercetările privind eficacitatea TGF-beta aplicate local sunt în curs de desfășurare, dar unele studii sugerează că acesta poate avea efecte benefice asupra aspectului pielii, inclusiv reducerea aspectului ridurilor și îmbunătățirea texturii și tonusului pielii,  prin stimularea producției de  colagen  și alte tipuri de procese de reînnoire a pielii.

Care sunt efectele factorilor de creștere în produsele de îngrijire a pielii?

Există o dezbatere în rândul specialiștilor dacă factorii de creștere aplicați local pot pătrunde suficient în piele pentru a fi eficienți.

S-a afirmat că factorii de creștere au o dimensiune moleculară mare care îi împiedică să intre în epiderm.

Cu toate acestea, mai multe studii clinice, în ultimii 15 ani, au evidențiat beneficiile produselor cu factori de creștere aplicate local , arătând îmbunătățiri ale aspectului pielii.

Combinațiile dintre de factori de creștere și antioxidanți (de exemplu, vitamina C ) și peptide (de exemplu, citokine ) au rezultate bune.

Factorii de creștere utilizați împreună cu microneedling-ul, resurfacing-ul cu laser sunt mai eficienți decât atunci când sunt utilizați numai în produse topice (creme, seruri)

Efectele factorilor de creștere in produsele topice sunt:

  • Reduc aspectul liniilor fine și al ridurilor ca rezultat al noii sinteze de  colagen
  • Îmbunătățesc aspectul petelor de vârstă și uniformizează tonul pielii
  • Reduc rugozitatea pielii
  • Îmbunătățesc textura și elasticitatea pielii

Esențe cu factori de creștere epidermali (EGF)

Seruri cu factori de creștere epidermali (EGF)

Maști cu factori de creștere epidermali (EGF)

Concluzie

Factorii de creștere sunt polipeptide naturale care sunt prezente nu doar in piele, ci in tot organismul. Sunt produse de celulele noastre si au rolul de a susține repararea si regenerarea țesuturilor afectate de îmbătrânirea biologică sau de factorii externi  de mediu. Au fost puse multe semne de întrebare asupra eficientei lor pentru ca având o molecula mare, penetrează epidermul într-o proporție mica. Studiile desfășurate in ultimii 15 ani arată ca acea fracție mica ce penetrează epidermul inițiază un lanț de semnale biochimice care stimulează fibroblastii din derm sa sintetizeze colagenul.

Rutina de îngrijire a pielii   este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung.

Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de  tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii   care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice   potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro,  sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Pamela RD. Topical Growth Factors for the Treatment of Facial Photoaging: A Clinical Experience of Eight Cases. J Clin Aesthet Dermatol. 2018 Dec;11(12):28-29. Epub 2018 Dec 1. PMID: 30666276; PMCID: PMC6334836.
  2. Mehta RC, Fitzpatrick RE. Endogenous growth factors as cosmeceuticals. Dermatol Ther. 2007 Sep-Oct;20(5):350-9. doi: 10.1111/j.1529-8019.2007.00149.x. PMID: 18045360.
  3. Miller-Kobisher B, Suárez-Vega DV, Velazco de Maldonado GJ. Epidermal Growth Factor in Aesthetics and Regenerative Medicine: Systematic Review. J Cutan Aesthet Surg. 2021 Apr-Jun;14(2):137-146. doi: 10.4103/JCAS.JCAS_25_20. PMID: 34566354; PMCID: PMC8423211.
  4. Fabi S, Sundaram H. The potential of topical and injectable growth factors and cytokines for skin rejuvenation. Facial Plast Surg. 2014 Apr;30(2):157-71. doi: 10.1055/s-0034-1372423. Epub 2014 May 8. PMID: 24810127.
  5. Husein El Hadmed H, Castillo RF. Cosmeceuticals: peptides, proteins, and growth factors. J Cosmet Dermatol. 2016 Dec;15(4):514-519. doi: 10.1111/jocd.12229. Epub 2016 May 3. PMID: 27142709.
  6. Gold MH, Goldman MP, Biron J. Efficacy of novel skin cream containing mixture of human growth factors and cytokines for skin rejuvenation. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):197-201. PMID: 17373178.

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!