PEPTIDE ÎN INGRIJIREA PIELII
Autor, Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic
Peptide în îngrijirea pielii.
Peptidele în îngrijirea pielii, fac parte din cele mai noi tendințe și sunt cele mai la modă molecule anti-îmbătrânire.
Aplicate pe piele, peptidele, au proprietăți anti-aging , cresc producția de colagen și elastină, revitalizând pielea și făcând-o mai rezistentă și mai puternică.
De asemenea au proprietăți de hidratare, de reparare a barierei naturale a pielii și de uniformizare a texturii tenului, aspecte la mare căutare, mai ales la persoanele 30+.
Ce sunt peptidele și ce fac ele?
V-ați întrebat vreodată ce sunt peptidele și ce fac ele pentru piele, mai exact?
Peptidele sunt șiruri de aminoacizi, sunt elementele de bază care formează proteinele din corpul nostru.
Când proteinele sunt digerate, sunt descompuse în peptide.
Ele se găsesc pe tot corpul și sunt utilizate de multe celule diferite din organism, inclusiv celulele pielii.
Peptidele servesc ca elemente de bază nu numai pentru noul colagen, ci și pentru fibrele de elastină. Aceste fibre sunt elementele de bază ale pielii noastre și contribuie la fermitatea și elasticitatea țesuturilor.
Pe lângă faptul că sunt esențiale pentru structura și funcțiile pielii (factori importanți în fermitate, textura și aspectul general), peptidele se găsesc în fiecare celulă umană. Joacă un rol important în modul în care funcționează organismul, acționând adesea ca un mesager biologic.
Avem nevoie de peptide în orice moment. Dacă avem deficit, corpul nostru nu poate funcționa. Peptidele au o multitudine de utilizări în organism, de la a fi elementele de bază pentru enzime, hormoni, la sursă de energie.
Cum funcționează peptidele în îngrijirea pielii?
Pentru a înțelege de ce sunt importante peptidele în produsele de îngrijire a pielii, trebuie să cunoști felul în care acestea acționează.
Peptidele au multe funcții, cum ar fi să acționeze ca receptori în celule și să ajute la alcătuirea unor structuri importante precum stimularea producției de colagen.
Peptidele reglează multe funcții celulare.
Acesta este motivul pentru care există atât de multe tipuri diferite de peptide și toate au atribute diferite.
Unul dintre rolurile peptidelor este acela de a estompa ridurile si de a oferi pielii un aspect întinerit, stimulând producția de colagen. În același timp, cu cat nivelul de colagen este mai mare, cu atât pielea îmbătrânește mai greu. De asemenea, peptidele au un rol important in îmbunătățirea elasticității si a fermității pielii.
Diferite tipuri de peptide în îngrijirea pielii
Când vine vorba de îngrijirea pielii, nu toate peptidele acționează la fel.
Deși există sute de peptide, există peptide specifice care sunt mai eficiente pentru piele decât altele.
De exemplu, peptidele purtătoare furnizează urme de minerale în piele pentru a stimula colagenul, în timp ce peptidele inhibitoare a enzimelor lucrează pentru a încetini descompunerea naturală a colagenului de către piele.
Peptidele semnal trimit mesaje către diferite părți ale pielii pentru a stimula colagenul, elastina și alte proteine; și peptidele neurotransmițătoare, cunoscute drept „asemănătoare Botoxului”, blochează eliberarea de substanțe chimice care provoacă contracția musculară a liniilor de expresie, netezind astfel ridurile.
Peptide neurotransmițătoare
Peptidele neurotransmițătoare se găsesc în injectabile precum Botox și produse topice, precum Argireline. Ambele lucrează pentru a relaxa mușchii feței, astfel încât să nu se contracte la fel de mult, ajutând la reducerea liniilor fine și a ridurilor de expresie.
Peptide semnal
Peptidele semnal, sau pentapeptidele palmitoil, sunt cele mai comune în ceea ce privește îngrijirea pielii. Se știe că stimulează producția de colagen, elastină și alte proteine de structură care fac pielea să pară mai fermă și mai plină.
Peptide purtătoare
Peptidele purtătoare își iau numele de la rolul lor în furnizarea de oligoelemente precum cuprul și magneziul către piele. Cuprul a fost un ingredient deosebit de popular în ultimii ani pentru capacitatea sa de a îmbunătăți producția de colagen, întărind astfel pielea și sporind elasticitatea. De asemenea, s-a dovedit că, complexele de cupru combat apariția fotoîmbătrânirii pielii prin îmbunătățirea si prevenirea petelor de vârstă.
Peptide inhibitoare de enzime
După cum sugerează și numele lor, peptidele inhibitoare de enzime funcționează prin frânarea procesului natural al organismului de pierdere a colagenului. Peptidele derivate din proteinele din orez lucrează pentru a reține mai mult colagen, în timp ce anumite peptide derivate din soia pot ajuta la prevenirea pigmentării.
Beneficiile peptidelor în îngrijirea pielii
Peptidele din produsele de îngrijire a pielii au efecte benefice. Când sunt utilizate local în îngrijirea pielii, conferă cremelor și serurilor o consistență distinctivă.
Peptidele pot avea următoarele efecte asupra pielii:
Previn și îmbunătățesc aspectul ridurilor
Chiar dacă înaintam în vârsta, aportul mai mare de colagen ajuta pielea sa se mențină sănătoasă pentru o vreme mai îndelungata. Aceasta proteina are un efect de umplere a liniilor fine.
In același timp, peptidele stimulează si producția de elastina, un alt tip de proteina din piele. Astfel, acestea îmbunătățesc elasticitatea pielii, menținându-i-i fermitatea si aspectul tânăr.
Prin toate aceste efecte, peptidele contribuie la ameliorarea si prevenirea ridurilor ceea ce le conferă proprietăți anti-îmbătrânire. Peptidele de cupru, cunoscute si sub denumirea de GHK-Cu, s-au dovedit a fi cele mai utile pentru sinteza de colagen si elastina.
Susțin și îmbunătățesc bariera pielii
Bariera naturala a pielii are rolul de a o proteja de factorii de mediu, cum ar fi razele ultraviolete, poluarea, impuritățile si bacteriile. În același timp, aceasta menține un nivel de hidratare optim, prevenind pielea uscată.
Numeroși factori pot distruge bariera cutanată, cum ar fi exfolierea excesivă, utilizarea unor produse cosmetice inadecvate, expunerea la fumul de țigară sau poluanții. Aplicate topic, peptidele ajuta la întărirea barierei hidrolipidice.
Stimulează regenerarea pielii
O alta calitate a peptidelor este aceea de a accelera vindecarea leziunilor cutanate, favorizând procesul de regenerare a pielii.
In mod particular, peptidele de cupru ajuta la regenerarea pielii si la uniformizarea nuanței sale.
Îmbunătățesc inclusiv diferite imperfecțiuni ale tenului, cum ar fi pete cauzate de soare sau cicatrici post-acneice.
Efecte antioxidante
Pe de alta parte, peptidele au efect antiinflamator, fiind extrem de utile in cazul expunerii excesive la radiații ultraviolete.
Aplicarea topica a peptidelor pe ten, in special a celor de cupru, ar putea avea efecte antioxidante si antiinflamatorii. Acest lucru ajuta la prevenirea deteriorării pielii.
De asemenea, peptidele GHK-Cu ar putea scădea riscul de infecții cutanate, deci au potențial in ameliorarea acneei.
Cum să adaugi peptidele în rutina ta de îngrijire a pielii?
Peptidele sunt bine cunoscute că interacționează cu alte ingrediente din produsele de îngrijire a pielii. Acest lucru, face aceste ingrediente să fie mai puțin eficiente și pot crește efectele secundare.
Sunt foarte reactive, ceea ce poate afecta stabilitatea și eficacitatea altor ingrediente din produs.
De exemplu, se pot oxida atunci când sunt expuse la peroxizi, cum ar fi peroxidul de hidrogen și peroxidul de benzoil. Peptidele oxidate nu au efecte bune asupra pielii.
Este important să fim atenți la potențialele interacțiuni cu diferitele ingredientele de îngrijire a pielii.
Unele studii sugerează că peptidele pot avea un impact negativ asupra stabilității vitaminei C, care este sensibilă la oxidare.
În mod similar, pot interacționa și cu retinolul, care poate fi destabilizat de anumite ingrediente.
Evitați să utilizați aceste ingrediente împreună cu peptidele în rutina de îngrijire a pielii: alfa hidroxiacizii(AHA) cum ar fi acidul glicolic și acidul lactic, beta hidroxiacizii cum ar fi acidul salicilic, acidul ascorbic (vitamina C), peroxidul de benzoil, retinoizii.
Coform studiilor, utilizarea peptidelor cu alte ingrediente le poate determina modificarea parametrilor de siguranță, așa că se recomandă prudență atunci când le combinați împreună sau cu alte ingrediente.
De asemenea, nu se știe dacă sunt sigure atunci când sunt aplicate pe pielea deteriorată, cum ar fi după microneedling sau când sunt injectate în piele.
Efecte secundare ale peptidelor în îngrijirea pielii
Efectele secundare ale peptidelor sunt puțin probabile, deoarece rămân pe suprafața pielii și nu intră în piele.
Rareori provoacă alergii cutanate, sunt de obicei noncomedogenice și nu sunt iritante.
Siguranța lor este un alt motiv pentru care sunt cel mai bine vândut ingredient cosmeceutic.
Sunt sigure peptidele pentru utilizarea zilnică în îngrijirea pielii?
Peptidele din produsele de îngrijire a pielii pot fi folosite de 1-2 ori pe zi fără efecte periculoase.
Cu toate acestea, cele mai multe pot fi combinate cu produse compatibile în rutina îngrijire a pielii.
Peptidele au efecte mai bune decât acidul hialuronic?
Ambele au rezultate temporare.
Acidul hialuronic, face ca produsele să se absoarbă mai bine în piele.
Peptidele pot inactiva alte ingrediente. Deci acidul hialuronic este un ingredient mai eficient decât majoritatea peptidelor.
Peptidele sunt mai bune decât retinolul?
Nu! retinoizii sunt mult mai eficienți decât peptidele și sunt multe studii care arată că tratează cauzele îmbătrânirii.
Peptidele au efecte mai bune decât factorii de creștere?
Există multe tipuri de factori de creștere și multe tipuri de peptide, așa că este greu de răspuns fără a discuta detalii.
În general, peptidele sunt mai sigure decât factorii de creștere.
Peptidele au efecte mai bune decât vitamina C?
Studiile susțin ca utilizarea vitaminei C este mai eficientă în tratarea ridurilor decât peptidele.
Vitamina C stimulează producția de colagen și este un antioxidant puternic.
Peptidele nu sunt antioxidanți.
Peptide anti-îmbătrânire
Cele mai eficiente peptide anti-îmbătrânire sunt:
- Defensinele
- Tripeptidele și hexapeptidele
Defensinele activează celulele stem din epiderm. Cu toate acestea, defensinele nu ajută la stimularea producției de colagen, a acidului hialuronic sau a elastinei în piele.
Tripeptidele și hexapeptidele ajută la eliminarea vechiului colagen și elastinei din piele, care oferă spațiu pentru producerea de colagen nou.
Peptide pentru fermitatea pielii
Toate peptidele fac pielea să se simtă mai fermă , lăsând o peliculă temporară pe suprafața pielii.
Gândiți-vă la peptide ca la fondant pe o prăjitură. Glazura fondant netezește suprafața și susține tortul. Acest lucru îl face să pară mai ferm; dar când fondantul este îndepărtat, tortul își pierde fermitatea.
Peptidele funcționează în același mod prin acoperirea celulelor pielii de pe suprafața pielii, făcând temporar pielea să se simtă mai fermă.
Peptidele și acneea
Deși peptidele sunt noncomedogenice, ele nu sunt un ingredient bun de utilizat într-o rutină de îngrijire a pielii pentru acnee, deoarece reacționează cu alte tratamente pentru acnee, cum ar fi: peroxidul de benzoil și retinoizii.
Există o sursă naturală de peptide pentru piele?
Consumul de proteine vă va oferi peptide naturale.
Tipuri de peptide în îngrijirea pielii:
Acetil Hexapeptidă-3 (Argirilină)
Peptide de cupru
Peptide de colagen
Peptide derivate din elastină
Defensine
Pentapeptidă – 4 (KTTKS) și Palmitoyl Pentapeptide-4 (Pal-KTTKS)
Tripeptide și hexapeptide
Care sunt cele mai bune peptide pentru îngrijirea pielii?
Cele mai multe peptide au puține cercetări pentru a susține utilizarea lor, dar există peptide care au efecte benefice.
S-a demonstrat că aceste peptide funcționează cu adevărat.
Defensinele, tripeptidele și hexapeptidele.
Concluzie
Utilizarea peptidelor în îngrijirea pielii va cunoaște o creștere în următoarele decenii, când clinicienii și cercetătorii vor găsi noi molecule și metode de administrare pentru a îmbunătăți proprietățile regenerative ale pielii.
Studiile asupra peptidelor sunt încă noi. Peptidele în îngrijirea pielii vor avea un rol sinergic , alături de îngrijirea generală a pielii testată în timp, cu ingrediente precum retinoizii, vitamina C, împreună cu antioxidanți.
Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu tratamentele din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.
La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.
Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595
Bibliografie:
- Aldag C, Nogueira Teixeira D, Leventhal PS. Skin rejuvenation using cosmetic products containing growth factors, cytokines, and matrikines: a review of the literature. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016 Nov 9;9:411-419. doi: 10.2147/CCID.S116158. PMID: 27877059; PMCID: PMC5108505.
- Borg M, Brincat S, Camilleri G, Schembri-Wismayer P, Brincat M, Calleja-Agius J. The role of cytokines in skin aging. Climacteric. 2013 Oct;16(5):514-21. doi: 10.3109/13697137.2013.802303. Epub 2013 May 31. PMID: 23659624.
- Shishira Sreenivas. “What Are Peptides?” WebMD, WebMD, 25 Mar. 2021, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-are-peptides. Accessed 15 Sept. 2022.
- “What Are Peptides and How Can They Benefit Your Skin? | Vichy Mag.” Committed to Skin Health Science | Vichy, 2022, www.vichy.ca/en_CA/what-are-peptides-and-how-can-they-benefit-your-skin.html. Accessed 15 Sept. 2022.
- Gallagher, Grace. “Peptides and Your Skin Care Routine.” Healthline, Healthline Media, 12 May 2022, www.healthline.com/health/peptides-for-skin. Accessed 15 Sept. 2022.
- Cherney, Kristeen. “How Copper Peptides Assist the Health of Your Skin and Hair.” Healthline, Healthline Media, 26 Oct. 2020, www.healthline.com/health/copper-peptides. Accessed 15 Sept. 2022.
- Baumann, L. Ch. 37 Antiaging Ingredients in Baumann’s Cosmetic dermatology. 3rd ed. (McGraw Hill 2022)
- Baumann ,L. Ch. 81 in Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients (McGraw Hill 2015)