Publicat

21 septembrie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

RETINOIZI VERSUS RETINOL ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licentiat, fondator AR Medical Cosmetic

Retinoizi versus retinol în ingijirea pielii

Retinoizii versus retinol în îngrijirea pielii sunt cele mai eficiente ingrediente cu cele mai multe cercetări bazate pe dovezi.

Retinoizi versus retinol în ingijirea pielii. Ce sunt retinoizii?

Retinoizii sunt compuși naturali sau fabricați în laborator din familia vitaminei A. Sunt cele mai eficiente ingrediente anti-îmbătrânire  cu cele mai multe  cercetări bazate pe dovezi. Stimulează producerea de colagen si îngroașă straturile profunde ale pielii (care sunt sursa ridurilor).

Retinoizii ajută la creșterea celulelor epiteliale, îmbunătățesc refacerea celulară, luptă împotriva inflamației și îndepărtează bacteriile de pe piele.

Retinoizii se găsesc sub doua forme: naturali si sintetici.

Retinoizi naturali se găsesc sub forma de:

Palmitat de retinil (un ester al retinolului, cel mai slab), retinaldehida și retinolul.

Cel mai puternic retinoid care se găsește sub forma de retinoid natural, este tretinoinul .

Retinoizii sintetici  (sunt transformati in laborator pentru a reduce riscul de reacții adverse, însă produc aceleași rezultate precum retinoizii naturali), cum este adapalenul, tazaroten, trifarotenul, isotretinoinul.

Retinoizi versus retinol în ingijirea pielii. Ce este retinolul?

Retinolul este un derivat al vitaminei A, care in mod normal se găsește in pielea noastră. Există de zeci de ani și este o soluție de  îngrijire a pielii,   unii ar putea spune chiar standardul de aur.

Retinolul se găsește în componența   produselor de îngrijire,   în mod normal în concentrații de la 0.05 la 1%. Cand este aplicat topic pe piele, enzimele încep sa lucreze pentru a-l converti în acid retinoic. Procesul de convertire a retinolului in acid retinoic poate dura săptămâni întregi. Studiile au arătat ca folosirea zilnică a produselor care au în componența lor retinol, s-au obținut rezultate vizibile după 3 – 6 luni.

Beneficiile retinolului sunt: îmbunătățirea liniilor fine, a aspectelor legate de uniformizare a culorii pielii, combaterea acneei,   micșorarea porilor, inversarea dunelor solare si revitalizarea pielii.

Retinolul a primit aprobare de folosire pentru prima data in anii 1970 pentru persoanele cu acnee. Acest ingredient susține procesul de regenerare celulară și previne înfundarea porilor.

Înțelegerea procentelor de retinol și puterea de acțiune a  retinoizilor

Retinolul, tretinoina, adapalena, tazarotenul și trifarotenul sunt retiniozi, dar puterea de acțiune și concentrațiile lor variază.

Indiferent dacă începeți să utilizați retinoizi pentru prima dată, sau ați folosit retinol, și doriți să treceți la o concentrație mai mare de retinol sau doriți să treceți de la retinol la un retinoid cu prescrpție medicală, este important să înțelegeți diagrama de la cel mai slab retinoid la cel mai puternic.  Există multe tipuri, procente și concentrații diferite de retinoizi.

Retinoizii enumerați în ordinea puterii de la cel mai slab la cel mai puternic sunt:

  • Palmitat de retinil
  • Retinaldehidă
  • Retinol
  • Adapalene
  • Trifaroten
  • Tretinoină
  • Tazarotene

Cremă cu retinoizi vs gel vs loțiune – care este cea mai potrivită textură?

Modul în care este formulat un retinoid afectează puterea prin creșterea sau scăderea absorbției. Acesta este motivul pentru care există o diferență de acțiune între o cremă, un gel sau o loțiune cu tretinoină.

Puterea de acțiune a retinoizilor în ordine pe baza formulării:

  • Cremă
  • Loțiune
  • Gel
  • Unguent

Gelurile sunt mai puternice decât cremele, deoarece se absorb mai bine în piele. Unguentele sunt cele mai puternice din cauza ocluziei.

Beneficii ale retinolului

Retinol pentru tratarea acneei

Persoanele care suferă de  acnee  rezistenta la tratament pot apela la retinol cu mare încredere. Acesta desfunda porii, curata pielea si previne apariția unor noi focare. Mai puțină  acnee  înseamnă automat mai puține cicatrici lăsate de aceasta afecțiune. In plus, retinoizii pot amplifica efectele altor creme, geluri si produse medicamentoase pe care persoanele cu  acnee  le folosesc in mod uzual.

Retinol pentru combaterea semnelor îmbătrânirii 

Faptul că retinolul este unul dintre cele mai utilizate și mai bine studiate ingrediente   anti-îmbătrânire   de pe piață ar trebui sa-ți aducă liniște si confort. Inițial, oamenii au folosit retinol ca tratament anti-acneic in anii 70, însă s-a demonstrat rapid că tretinoina poate avea efecte anti-îmbătrânire evidente.

Retinol pentru uniformizarea tonului  pielii

De asemenea, retinolul mai are un beneficiu demn de remarcat: stimulează regenerarea celulelor pielii, acțiune care poate avea un fel de efect “exfoliant”. Cu ajutorul retinolului, pielea uscată capătă un aspect nou, mai luminoasă si mai uniformă, bogată în colagen și elastină. Este bine-cunoscut faptul că pielea mai groasă este mai puternică și si are mai puține imperfecțiuni. În acest fel, pielea poate avea parte de efectele radiante oferite de retinol.

Este rentabil

In funcție de bugetul de care dispui, ți s-ar putea părea o extravaganță să învestești în produsele cu retinol. Cu toate acestea, se pare că soluțiile mai ieftine nu sunt atât de eficiente ca variantele care conțin retinol. Retinolul este unul dintre singurele ingrediente cu beneficii dovedite științific, ceea ce îl face o investiție de încredere pentru viitor.

Este disponibil cu sau fără prescripție medicală

Pentru început, majoritatea oamenilor pot folosi un retinoid eliberat fără prescripție medicala. Optează pentru un produs cu o concentrație mai mica de retinol pentru a-i permite pielii să se acomodeze cu acesta și pentru a evita eventualele iritații. Produsele care au un conținut mai mic de retinol au mai puține efecte secundare decât acidul retinoic pe baza de prescripție medicală. Cu toate acestea, în cazul acestora, primele rezultate ar putea apărea după o perioadă mai lungă de timp. Dacă ai preferințe în ceea ce privește doza necesară, discută cu un cosmetolog sau medicul dermatolog.

Retinol – lista completa a beneficiilor:

Retinoizi versus retinol în ingijirea pielii

Întrebări frecvente privind procentul de retinol:

Retinolul se folosește cu prescripție medicală?

Nu există retinol cu ​​prescripție medicala. Retinolul 1% este cel mai puternic retinol și este disponibil fără prescripție medicală. Cel mai puternic retinoid cu  prescripție medicala este tazarotenul 0,1% gel.

Care este cea mai mare concentrație de retinol fără prescripție medicală?

Cea mai mare concentrație de retinol fără prescripție medicală este de 3%, dar doar concentrația de 1% retinol este disponibilă în prezent.

Puterea de acțiune a retinolului este determinată de:

  • Tipul de retinol (retinol vs palmitat de retinil vs retinaldehida, toate putând fi numite “retinol”)
  • Procentul de retinol existent în produs
  • Cum a fost fabricat retinolul (a fost expus la aer sau la lumină care l-a inactivat)
  • Modul de ambalare: pompa fără aer, borcan sau sticlă
  • Cu ce alte ingrediente este combinat in formularea  produselor (Bakuchiol, acid hialuronic, uleiuri, glicerină)
  • Modul cum  produsul cu retinol este utilizat în   rutina de îngrijire a pielii

Multe produse care spun că au in compoziție retinol, au de fapt un ester al retinolului precum palmitatul de retinil sau retinaldehida care nu sunt eficiente.

Adesea, procentul de retinol de pe etichetă nu se potrivește cu cât de mult retinol este de fapt în produs.

Dacă retinolul nu este formulat, fabricat, îmbuteliat și depozitat corespunzător (ceea ce este adesea cazul!!!), atunci eficacitatea produsului este îndoielnică.

Acestea sunt cele mai frecvente doze sau concentrații de retinol găsite în produsele cu retinol:

Retinol cu ​​rezistență scăzută = 0,25% sau 2X și 0,3% sau 3X

Retinol de putere medie= 0.5% sau 5x

Retinol de înaltă rezistență = 1% sau 10x

Vă recomand să folosiți  produse cu retinol cu concentrații intre 0,25% – 1% și să evitați produsele care conțin retinaldehidă sau palmitat de retinil.

Ce procent de retinol este eficient?

Dacă retinolul este absorbit de piele, chiar și retinolul cu putere scăzută poate fi eficient. Atâta timp cât folosești o marcă bună care este făcută corespunzător, un retinol cu ​​rezistență scăzută poate avea beneficii pentru piele. Cu cât puterea unui retinoid este mai mare, cu atât este mai eficient, dar în același timp are  are mai multe efecte secundare.

Care este cel mai puternic retinoid cu prescripție medicală?

Pentru retinol nu este necesară prescripție medicala. Cel mai puternic retinoid pe bază de rețetă este tazarotenul.

Tazarotenul poate avea concentrații de 0,025%, 0,05% și 0,1%.

Deși trifarotenul este, de asemenea, un retinoid foarte puternic, există mai puține date în comparație cu ceilalți retinoizi.

Ce este Retinal?

Retinal este denumirea pentru retinaldehidă. Mulți oameni devin confuzi și cred că este la fel cu retinolul, dar nu este.

Retinalul are o penetrare slabă în piele și, prin urmare, este mai puțin eficient decât retinolul.

Retinalul este un retinoid foarte slab și nu este foarte eficient în tratarea acneei, a hiperpigmentării și  a ridurilor.

Retinoizi versus retinol în ingrijirea pielii

Important de  reținut:

  1. Retinolul deține o concentrație activă de acid retinoic mai mică decât retinoizii.
  2. Retinolul este mai blând decât retinoizii, însă mai puternic decât palmitatul de retinil.
  3. Retinolul acționează mai lent in comparație cu retinoizii, datorita structurii sale moleculare si a modului in care este procesat de către piele.
  4. Retinolul se poate folosi fără prescripție medicală, in timp ce retinozii se eliberează numai pe baza de prescripție medicală în urma unei consultații.
  5. Retinoizii sunt mai eficienți și se folosesc în tratarea mai multor afecțiuni ale pielii (acnee, psoriazis, stimularea producției de colagen, reducerea petelor pigmentare)
  6. Retinolul are tendința de a usca pielea, prin urmare persoanele care au tenul uscat trebuie să folosească si o cremă intens hidratantă.
  7. Retinoizii se aplică doar seara, iar ziua este obligatoriu sa folosești o cremă cu factor de protecție ridicat, indiferent ca folosești retinol sau retinoizi in schema de îngrijire a pielii. Expunerea la razele UV face produsul mai puțin activ, prin urmarea acțiunea sa benefică este considerabil diminuată. Mai mult decât atât, retinolul poate creste fotosensibilitatea la nivelul pielii si apare riscul de hiperpigmentare. Foarte important: daca NU folosești cremă cu SPF, aceste tratamente îți pot dăuna.
  8. Retinoizii pot sensibiliza, descuama, usca, irita pielea, prin urmare trebuie introduși în rutina de îngrijire cu mare atenție și pielea trebuie “învățată” sa ii tolereze. Consultă medicul dermatolog întotdeauna si mai ales INAINTE sa începi să ii utilizezi.

Retinoizi versus retinol în ingijirea pielii

Retinoizi sau retinol, care este mai bun?

Fiecare persoana este unica, la fel si pielea. Pielea trebuie examinata de către un cosmetolog sau dermatolog înainte, iar rutina de îngrijire trebuie sa fie personalizată in funcție de nevoile pacientului.

Utilizarea retinoizilor si alegerea concentrației lor depinde foarte mult de:

Bineînțeles ca ideal este sa utilizezi întâi variantele blânde ale retinoizilor pentru a vedea evoluția tenului. Daca efectele nu sunt cele dorite, in mod cert poți apela si la derivații mai puternici eliberați pe baza de prescripție medicala.

Aplicarea clinică a retinoizilor

Retinoizii topici din prima, a doua, a treia și a patra generație pot fi utilizați doar cu prescripție medicală.

Retinoizi de prima generație

Tretinoina (acidul all-trans retinoic) este primul retinoid topic dezvoltat. Tretinoina este indicată în tratamentul acneei vulgare și  a fotoîmbătrânirii. Este, de asemenea, utilizat pentru a trata keratoza pilară, keratoza actinică și hiperpigmentarea (melasma, lentiginele solare).

Tretinoina este prezentă în diferite formulări, inclusiv cremă și gel. Este unul dintre cei mai rentabili retinoizi; cu toate acestea, este ușor iritant pentru piele.

Retinoizi de a doua generație

Nu există formulări de retinoizi de a doua generație disponibile.

Retinoizi de a treia generație

Tazarotenul este un retinoid local indicat în acneea vulgară și singurul retinoid indicat în utilizarea psoriazisului în plăci. Ca monoterapie, este disponibil sub formă de cremă și gel (0,05% și 0,1%) și este unul dintre cei mai puternici retinoizi. De asemenea, a fost combinat într-o loțiune, cu corticosteroidul topic de mare potență halobetasol, ca agent topic pentru psoriazisul în plăci.

Adapalene este un retinoid local indicat în acneea vulgară.  Este, de asemenea, utilizat în tratamentul hiperpigmentării și al keratozei actinice, iar datorită tolerabilității sale, este adesea folosit  pentru fotoîmbătrânire. Este disponibil în 2 concentrații diferite, cremă și gel în 0,1% și gel în 0,3% și este disponibil fără prescripție medicală (OTC) în Statele Unite. Adapalenul este cel mai puțin iritant și cel mai puțin predispus la fotodegradare permițând aplicarea chiar și în timpul zilei. Adapalene a fost, de asemenea, formulat împreună cu peroxid de benzoil pentru utilizare în acneea vulgară. Trebuie remarcat faptul că atât retinoizii, cât și peroxidul de benzoil pot fi iritanți și usucă  pielea; prin urmare, utilizarea lor într-un produs combinat poate amplifica acest efect secundar.

Retinoizi de a patra generație

Trifarotenul este un retinoid topic de a patra generațieț  Este indicat pentru tratarea acneei vulgare atăt pentru ten cât si prntru corp. Acest retinoid este disponibil sub formă de cremă.

Diferențierea retinolului cosmetic de retinoizii cu prescripție medicală

De-a lungul anilor, in practica dermato-cosmetică un rol important îl ocupă   produsele cosmeceutice.   Un subiect comun de discuție în rândul pacienților și practicienilor este distincția dintre retinoizii de calitate cosmeceutică și retinoizii cu prescripție medicală.

Retinoizii de calitate cosmeceutică și fără prescripție medicală suferă mai multe conversii în funcție de structura lor moleculară inițială.

Procesul de conversie este: palmitat de retinil > retinol > retinaldehida (retinal) > acid retinoic.

Palmitatul de retinil, retinolul și retinaldehida  sunt cei trei precursori ai acidului retinoic sunt clasificați ca produse cosmeceutice care pot fi achiziționate fără prescripție medicală spre deosebire de tretinoină (acid retinoic all-trans) și alți retinoizi  care necesită prescripție medicală.

O rutină corespunzătoare de îngrijire a pielii include un proces în 7 pași:

  1. Curățarea/demachierea  tenului cu un produs de curățare adecvat  în fiecare dimineață și seară.
  1. Completarea curățarea curățării/demachierii cu o  loțiune tonică fără alcool  (pentru a preveni uscarea) pentru a restabili pH-ul la 5,5 si a pregăti pielea pentru aplicarea produselor de îngrijire.
  1. Aplicarea zilnică a  unui produs exfoliant care sa conțină un alfa hidroxi acid 8% până la 12% pentru a exfolia pielea, pentru a preveni  apariția liniilor fine și a ridurilor, pentru a crește depunerea de glicozaminoglicani și pentru a îmbunătăți culoarea și textura pielii
  2. Aplicarea zilnică  un  unui antioxidant, cum ar fi acidul L-ascorbic (vitamina C) topic într-o formulă de 10% până la 20%, cu un pH mai mic de 3,5, pentru a funcționa ca un captator de radicali liberi de oxigen, pentru a crește depunerea de colagen și pentru a preveni  hiperpigmentara.
  1. Aplicarea zilnică a unui produs care sa conțină agenti , cum ar fi hidrochinona  acidul Kojic, aciddul azelaic, arbutină, pentru a reduce hiperpigmentarea prin inhibarea producției de melanină.
  2. Aplicarea unui produs care conține retinol, zilnic, seara, pentru a îmbunătăți textura pielii, pentru a reduce ridurile fine, pentru a îmbunătăți hiperpigmentarea, pentru a crește volumul și puterea dermului și tonusul pielii.
  3. Aplicarea unei creme cu  protecție solară  cu  spectru larg de protecție de unde UVA și UVB dimineața și apoi reaplicată la 4 ore.

 Concluzie

Indiferent de problemele pielii, riduri, linii fine, acnee, pete pigmentare, este dovedit științific ca retinoizii sunt o soluție. Este esențial să fie utilizați în mod corespunzător în rutina de îngrijire a pielii pentru a evita efectele secundare. Trebuie sa ai răbdare pentru ca retinoizii nu funcționează imediat. Folosiți in mod constant si corect rezultatele vor fi pe măsură.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu tratamentele din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii  care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Zasada M, Budzisz E. Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Postepy Dermatol Alergol. 2019 Aug;36(4):392-397. doi: 10.5114/ada.2019.87443. Epub 2019 Aug 30. PMID: 31616211; PMCID: PMC6791161.
  2. Baumann L. Ch 45 Retinoids in Baumann’s Cosmetic Dermatology McGraw Hill 2022 (3rd edition)
  3. Temova Rakuša Ž, Škufca P, Kristl A, Roškar R. Quality control of retinoids in commercial cosmetic products. J Cosmet Dermatol. 2021;20(4):1166-1175.
  4. Kafi, R., Kwak, H. S. R., Schumacher, W. E., Cho, S., Hanft, V. N., Hamilton, T. A., … & Kang, S. (2007). Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Archives of dermatology, 143(5), 606-612.
  5. BOSWELL, C. (2006). Skincare science: Update on topical retinoids. Aesthetic Surgery Journal, 26(2), 233–239.doi:10.1016/j.asj.2006.02.003

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!