Publicat

15 noiembrie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

CERAMIDELE. ROLUL LOR ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Ceramidele. Rolul lor în îngrijirea pielii

Ceramidele, rolul lor în îngrijirea  pielii este, de a reda hidratarea, de a fortifica și îmbunătăți bariera naturală și de a o proteja de factorii externi.

Ceramidele sunt folosite in produsele pentru îngrijirea pielii cu scopul de a înlocui lipidele naturale de la nivelul pielii, care se pierd din cauza expunerii la factorii de mediu agresivi, dar și din cauza procesului natural de îmbătrânire.

Ce sunt ceramidele? Rolul lor în îngrijirea pielii

Ceramidele sunt lipide, reprezintă familia unor molecule cu textura ceroasă. Formează bariera cutanată, alături de colesterol și acizii grași liberi. Concentrații mari de ceramide se regasesc in membrana celulară și sunt componentul principal al epidermului. Împreuna cu colesterolul si acizii grași saturați, ceramidele creează un strat protector la nivelul pielii, menit sa prevină pierderea excesiva de apă din organism.

Din ce sunt făcute ceramidele? În termeni științifici, ceramidele sunt sfingolipide, molecule lipidice (grase) care se găsesc în mod natural în concentrație mare în membranele celulare din toate cele patru straturi ale epidermei. Cu toate acestea, ceramidele sunt concentrate în special în stratul cornos, cel mai exterior strat al pielii.

Există multe tipuri de ceramide care se găsesc în mod obișnuit într-o varietate de creme pentru repararea barierei pielii, creme hidratanteseruri si alte produse.

Ceramidele sunt benefice pentru tenurile sensibile, uscate, mature si mixte.

Tipuri de ceramide. Rolul lor în îngrijirea pielii

Există două mari categorii de ceramide:

  • ceramide naturale
  • ceramide sintetice

Ceramidele naturale se găsesc în stratul exterior al pielii, iar nivelul lor scade odată cu înaintarea în vârstă. Există nouă tipuri diferite de ceramide care sunt produse de piele. Tipul și structura ceramidelor determină funcția acestora.

Ceramidele sintetice sau pseudoceramidele sunt produse în mod artificial. În general, acestea sunt considerate a fi mai stabile decât ceramidele naturale. Acest lucru face mai ușoară utilizarea ceramidelor sintetice în  produsele de îngrijire a pielii.

Printre ceramidele care se găsesc în produsele de îngrijire a pielii a pielii se numără:

  • Ceramida 1 sau ceramida EOS;
  • Ceramida 2, numită și ceramidă NS sau NG;
  • Ceramida 3, numită și ceramida NP;
  • Ceramida 6-II sau ceramida AP;
  • Ceramida 9, numită și ceramida EOP;
  • Fitosfingozina;
  • Sfingozina.

Alegerea produselor cu ceramide se face în funcție de nevoile pielii. De pilldă, în produsele pentru pielea uscată și iritată se găsesc, de regulă, ceramide EOS, NP sau AP. Ceramidele 2 și 3 sunt utilizate în produsele pentru față și gât.

Ce sunt pseudoceramidele?

Pseudoceramidele sunt o formă sintetică a ceramidelor  care îndeplinesc aceleași funcții ca și cele  naturale.

Pseudoceramidele sunt din ce în ce mai populare ca opțiuni de tratament pentru afecțiuni precum eczema. De asemenea sunt benefice  și pentru alte probleme ale pielii, precum uscăciunea, inflamația, deoarece nu sunt de origine animală.

Pseudoceramidele funcționează cel mai bine atunci când sunt utilizate într-un raport de 1:1:1 cu colesterol/beta-sitosterol și acizi grași liberi.

Pseudoceramidele sunt interesante, deoarece natura lor sintetică permite personalizarea în laborator, ceea ce înseamnă că pot fi adaptate pentru a prezenta proprietăți foarte specifice în produse.

Dacă aveți nevoie de un ingredient pentru repararea barierei, dar doriți să evitați ingredientele  de origine animală, luați în considerare pseudoceramidele.

De unde provin ceramidele?

Ceramidele sunt lipide care sunt sintetizate în mod natural de organism în condiții normale. Există multe tipuri de ceramide și există diferite enzime implicate în sinteza lor. Enzima primară implicată în sinteza ceramidelor se numește palmitoil transferază.

Pentru pielea uscată sau sensibilă, procesele naturale ale corpului  nu sunt suficiente pentru reface bariera pielii. De aceea cremele hidratante reparatoare care conțin un raport egal de colesterol, acizi grași și ceramide sunt foarte benefice.

Ceramidele utilizate în produsele de îngrijire a pielii sunt adesea recoltate din microorganisme, plante sau produse sintetice obținute într-un laborator.

Beneficiile ceramidelor.

Ceramidele sunt una dintre cele trei componente lipidice primare ale barierei cutanate. Fără un raport egal de ceramide, acizi grași liberi și colesterol, bariera pielii este expusă riscului de deteriorare.

Ceramidele sunt excelente în prevenirea prevenirea pierderii de apă transdermal (TEWL), o pierdere a hidratării pielii, de obicei asociată cu o barieră afectată.

De asemenea, sunt benefice pentru calmarea inflamației o altă problemă cauzată adesea de bariera pielii deteriorate.

Tipurile de ten mature beneficiază de aceste lipide, deoarece pielea matură are o concentrație mai mică de grăsimi din cauza scăderii producției de ceramide pe măsură ce îmbătrânim.

Așadar, ceramidele sunt necesare pentru menținerea  pielii hidratate și cu aspect tânăr, având numeroase beneficii pentru sănătatea cutanată.

Mențin bariera de protecție a pielii

Procesul natural de îmbătrânire si utilizarea excesiva a săpunurilor dure sau a exfolianților pot duce la pierderea ceramidelor din piele. Această deteriorare a barierei cutanate poate facilita apariția infecțiilor și a inflamațiilor pielii.

Cand nivelurile de ceramide scad, stratul cornos sau bariera exterioară de protecție a pielii devine compromisă.

Prin refacerea ceramidelor pierdute se menține funcția de bariera pielii, pentru ca aceasta să funcționeze așa cum ar trebui.

Îmbunătățesc și mențin hidratarea pielii

Ceramidele pot contribui la menținerea unui nivel optim de umiditate și pot crește nivelul hidratării. Cand pielea este deshidratată, poate deveni aspra si se pot dezvolta fisuri.

În momentul în care funcția de barieră a pielii este compromisă, pierderea transepidermică de apă este mai frecventă. Acest proces se referă la cantitatea de apă care trece prin epiderm și se evaporă la suprafața pielii. Din cauza pierderii transepidermice de apă, pielea poate deveni uscată și inflamată, iar riscul de apariție a unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema este mai mare.

Produsele cosmetice care conțin ceramide limitează pierderea transepidermică de apă, ceea ce stimulează hidratarea pielii și îmbunătățesc funcția de barieră.

Previn și estompează semnele îmbătrânirii

Pe măsura ce oamenii îmbătrânesc, pielea suferă modificări, din cauza diminuării  unor proteine structurale pentru sănătatea pielii, precum colagenul, elastina și cheratina. Această modificare la nivel structural, precum și alte procese implicate în degradarea barierei cutanate contribuie la apariția semnelor îmbătrânirii: linii fine, riduri, piele lăsată.

Ceramidele au proprietăți de reținere a apei, împiedicând pierderea nivelului de umiditate a pielii. Prin hidratarea pielii, se minimizează aspectul liniilor fine si al ridurilor, care sunt adesea mai vizibile atunci când pielea este uscată.

Ceramidele nu cresc producția de elastină sau colagen , nici nu accelerează descuamarea sau combat radicalii liberi. În schimb, ceramidele pur și simplu ajută la menținerea sănătoasă a barierei pielii, ceea ce previne problemele asociate în mod obișnuit cu  îmbătrânirea pielii, cum ar fi  uscăciunea și inflamația.

Produsele de îngrijire a pielii care conțin ceramide pot stimula producția cheratinocitelor, celulele care produc cheratina, proteină ce intră în componența epidermului. Creșterea nivelului de cheratină ajută la susținerea funcției de barieră a pielii și la reducerea semnelor de îmbătrânire.

Protejează împotriva daunelor cauzate radiațiile UV

Expunerea la soare si la razele UV sunt responsabile pentru modificarile vizibile ale pielii, cum ar fi ridurile, liniile fine si modificarile pigmentare. Fotoîmbătrânirea este rezultatul direct al daunelor cauzate de razele UV cumulate de-a lungul vietii.

Un studiu realizat in  2021 a arătat, că utilizarea cremelor hidratante si a cremelor de protecție solară care conțin ceramide pot proteja pielea împotriva daunelor UV asupra barierei pielii. În plus, s-a constatat că produsele au îmbunătățit hidratarea cutanată, roșeața si hiperpigmentarea.

Reduc inflamația și îmbunătățesc textura pielii

Ceramidele, prin întărirea funcției de barieră a pielii, contribuie la reducerea inflamației. Accesul iritanților și alergenilor, care pot pătrunde în organism prin piele, cauzează un răspuns inflamator. Rolul principal al pielii este acela de a proteja organismul de factorii de mediu dăunători si de alergeni.

Ceramidele au proprietăți antiinflamatoare, care ajută la calmarea pielii iritate, reducând roșeața și disconfortul. Prin protejarea funcției de barieră a pielii și reducerea inflamației, ceramidele pot contribui la îmbunătățirea sănătății și aspectului general al pielii.

Cu ce alte ingrediente  se pot combina ceramidele?

In primul rând, putem combina ceramidele cu celelalte lipide cu care in mod natural formează bariera protectoare si anume colesterolul si acizii grași liberi. Formula ideala ar fi aceea in care se respecta raporturile compoziției naturale a pielii 1:1:1 adică 1 parte colesterol, 1 parte ceramide, 1 parte acizi grași.

Ceramidele sunt compatibile si cu glicerolul, fiind eficiente la hidratarea pielii. De asemenea sunt compatibile si se pot combina cu niacinamida, scăzând împreuna starea de inflamație. Se pot combina de asemenea cu peptide, antioxidanți, vitamina C retinol pentru ca au efecte anti-rid și  se potențează reciproc.

Efectele benefice ale ceramidelor asupra pielii se văd în timp, mai ales când vine vorba despre reducerea semnelor îmbătrânirii. Totul depinde de frecvența regenerării celulare, proces care încetinește odată cu înaintarea în vârstă.

Beneficiile ceramidelor în funcție de tipul de ten

Utilizarea ceramidelor în rutina de îngrijire a pielii, au beneficii pentru toate tipurile de ten. Aceste ingrediente care susțin bariera pielii pot fi incluse în rutina de îngrijire sub formă de ser, cremă  sau în funcție de ceea ce are nevoie pielea.

Tenul uscat 

Ceramidele sunt cele mai bune ingrediente pentru tenul uscat. O barieră a pielii compromisă înseamnă că se pierde multă apă prin suprafața pielii. Utilizarea ceramidelor poate ajuta pielea să rețină mai multă umiditate și astfel sa prevină uscarea și să îmbunătățească funcția de barieră a pielii.

Tenul sensibil 

Dacă  bariera pielii este compromisă, pielea  devine mai vulnerabilă la factorii de stres din mediu, cum ar fi poluarea și iritanții. De aceea, introducerea ceramidelor în rutina de îngrijire a pielii poate ajuta pielea sensibilă să devină mai rezistentă.

Tenul gras

Tenul gras nu are nevoie de creme sau balsamuri hidratante, intense, deoarece aceste texturi pot fi prea consistente și pot exacerba orice congestie. În schimb, utilizarea unei formule hidratante mai ușoare, îmbogățită cu ceramide, este o modalitate excelentă de a susține hidratarea în pielea grasă, fără a contribui la înfundarea porilor.

Tenul normal 

Tenul normal are nevoie de  ceramide în rutina de îngrijire, pentru a susține funcțiile pielii optime. Îngrijirea pielii cu ceramide va deveni, de asemenea, din ce în ce mai benefică, pe măsură ce nivelurile  naturale încep să scadă odată cu înaintarea în vârstă.

Efecte secundare ale ceramidelor

Aplicarea produselor cu ceramide fără a menține în mod corespunzător un raport 1:1:1 de acizi grași și colesterol poate duce la un dezechilibru al lipidelor barierei pielii. Acest dezechilibru poate duce la o barieră a pielii instabilă și fragilă, susceptibilă la deteriorarea ulterioară.

Dacă nu aveți nevoie de ingrediente hidratante în îngrijirea pielii, folosirea excesivă a acestora poate duce la o schimbare a microbiomului pielii. Când pielea este excesiv de hidratată, există posibilitatea ca bacteriile sa găsească un mediu prielnic de  dezvoltare.

Atunci când ceramidele sunt utilizate corect, nu există riscuri notabile asociate în rutina de îngrijirea a pielii.

Sunt ingrediente sigure ceramidele?

Sunt sigure de utilizat și sunt unul dintre cele mai importante ingrediente în îngrijirea pielii și cruciale pentru menținerea barierei pielii.

Concluzie

Ceramidele sunt ingrediente extrem de valoroase pentru sănătatea si frumusețea pielii. Totuși, se discută mai puțin despre ceramide si nu sunt nici pe departe atât de explicate precum retinolul, peptidele, vitamina C.

Ceramidele sunt vitale pentru menținerea apei in piele. Contribuie la formarea barierei protectoare care protejează pielea de factorii de mediu agresivi și au proprietăți anti-rid remarcabile ajutând tegumentul sa rămână ferm, elastic si plin de vitalitate.

Ceramidele sunt o parte importantă din structura pielii. Pentru că nivelul lor scade odată cu înaintarea în vârstă, este necesară suplimentarea ceramidelor cu ajutorul produselor cosmetice.

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu tratamleente din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Coderch L, López O, de la Maza A, Parra JL. Ceramides and skin function. Am J Clin Dermatol. 2003;4(2):107-29. doi: 10.2165/00128071-200304020-00004. PMID: 12553851.
  2. https://jddonline.com/articles/article-efficacy-of-ceramide-containing-formulations-on-uv-induced-skin-surface-barrier-alterations-S1545961621S0s29X/
  3. https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-ceramides-for-skin
  4. Meckfessel MH, Brandt S. The structure, function, and importance of ceramides in skin and their use as therapeutic agents in skin-care products. J Am Acad Dermatol. 2014 Jul;71(1):177-84. doi: 10.1016/j.jaad.2014.01.891. Epub 2014 Mar 20. PMID: 24656726.
  5. Bzioueche H, Tamelghaghet M, Chignon-Sicard B, Bazile N, Hauchecorne P, Barbero Calderón M, Meunier P, Rocchi S, Passeron T, Tulic MK. Ceramide AD™ Restores Skin Integrity and Function following Exposure to House Dust Mite. Int J Mol Sci. 2023 May 25;24(11):9234. doi: 10.3390/ijms24119234. PMID: 37298186; PMCID: PMC10252232.
  6. Spada F, Harrison IP, Barnes TM, Greive KA, Daniels D, Townley JP, Mostafa N, Fong AT, Tong PL, Shumack S. A daily regimen of a ceramide-dominant moisturizing cream and cleanser restores the skin permeability barrier in adults with moderate eczema: A randomized trial. Dermatol Ther. 2021 Jul;34(4):e14970. doi: 10.1111/dth.14970. Epub 2021 May 24. PMID: 33984185; PMCID: PMC8459234.
Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!