Publicat

18 ianuarie 2024

Comentarii

Niciun comentariu

BENEFICIILE COLAGENULUI PENTRU PIELE

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Beneficiile colagenului pentru piele

Beneficiile colagenului pentru piele. Colagenul joacă un rol esențial în multe organe ale corpului, articulații, oase și cel mai evident în piele.

Colagenul conferă pielii rezistenta si grosime. Pierderea de colagen duce la o piele subțire, ridată și fragilă. Metodologiile și tratamenteleprodusele de îngrijire a pielii, suplimentele și dieta pot ajuta la creșterea nivelului de colagen din piele.

Cel mai bun mod de a reconstrui și de a restabili colagenul, este de a oferi pielii elementele de bază, enzimele și semnalele de comunicare de care are nevoie pentru a produce  colagen în mod natural.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină care se găsește în mod natural în piele, mai ales în țesuturile conjunctive, fibroase și  de susținere. Se regăsește în cea mai mare cantitate în organism, adică 30% dintre proteinele din organism sunt de acest fel.

Această proteină structurală își trage numele de la cuvântul grecesc „kolla”, care înseamnă lipici (un indiciu util pentru rolul pe care îl joacă în organism). Colagenul  leagă celulele și țesuturile pielii, ajutându-le să-și păstreze forma, elasticitatea și rezistența. Este ca adezivul, care ține pielea, mușchii, oasele și țesuturile.

Colagenului se găsește și se produce în derm (al doilea strat al pielii). Aici, fibroblastele sintetizează fire de colagen care arată ca împletituri lungi sau frânghii.

Structura primară a colagenului constă din aminoacizi, în principal din glicină (33%), prolină și hidroxiprolină (22%).

De ce este colagenul important pentru piele?

Colagenul și elastina sunt proteine vitale responsabile pentru  elasticitatea și tonusul pielii.

Oferă rezistență, sprijin și elasticitate pentru a menține pielea fermă, plină și tânără.

Colagenul joacă un rol foarte important în sănătatea și funcționarea întregului organism. Pe lângă faptul că oferă suport intern crucial, există și beneficii majore ale colagenului pentru piele.

Colagenul este produs de-a lungul vieții, dar scade în mod natural odată cu vârsta. Nivelurile de colagen și elastină ating cote maxime când fătul este în uter și încet, încet se estompează odată cu vârsta.

Pielea copiilor este fermă, are o textură netedă și moale, pentru că producția  de colagen și elastină sunt la apogeu.

Cum produce pielea colagen

Formarea colagenului este un proces biochimic, numit sinteză de colagen.

Acest prces începe în celulele specializate cunoscute sub numele de fibroblaste.

Fibroblastele sunt celulele responsabile de producerea proteinelor de colagen . Ele există într-un strat structural cunoscut sub numele de matrice extracelulară .

Matricea extracelulară (ECM) este o rețea de celule, proteine ​​și alte molecule care conferă structură diferitelor țesuturi din organism . Este practic un strat de bază pentru multe țesuturi precum pielea sau cartilajul și găzduiește fibroblaste alături de colagen , elastina și glicozaminoglicani, cum ar fi acidul hialuronic.

Seruri hidratante

Aici, colagenul își începe viața ca o moleculă precursoare numită procolagen. Adevărata magie se întâmplă atunci când anumiți aminoacizi din acest lanț de procolagen suferă transformări, datorită enzimelor.

Prolina, de exemplu, este transformată în hidroxiprolină de către enzima prolil hidroxilază. Pentru ca această transformare să aibă loc, este nevoie de câțiva jucători esențiali: fier (Fe++), vitamina C (acid ascorbic), zinc, cupru .

Înțelegerea acestor pași biochimici în sinteza de colagen, ne poate oferi o nouă apreciere pentru rolul dietei și al nutriției în menținerea pielii tinere și rezistente.

Tipuri de colagen

Există 28 de tipuri de colagen găsite în organism, dar Tipurile I, II și III sunt cele mai abundente. Aceste trei tipuri constituie până la 90 la sută din aportul total de colagen al organismului. Iată o detaliere a modului în care diferă:

Colagenul de tip I

Colagenul de tip I este cel mai comun tip de colagen și oferă suport structural pentru oase, organe și țesuturi conjunctive (inclusiv pielea). Este incredibil de elastic și se poate întinde considerabil fără a se rupe. De fapt, un studiu a constatat că fibrilele de colagen de tip I sunt de cinci până la zece ori mai puternice decât oțelul.

Colagenul de tip II

Colagenul de tip II este elementul de construcție al cartilajului. Spre deosebire de colagenul de tip I, care este ordonat, tipul II formează mai mult un amestec. Acest aranjament conferă cartilajului calitatea sa flexibilă și elastică, ceea ce îi permite să să comprime și să să amortizeze cu ușurință articulațiile.

Colagenul de tip III

Colagenul de tip III este concentrat în măduva osoasă și țesuturile limfatice. Fibrele sale înguste sunt aranjate în ramuri care oferă suport pentru celulele specializate implicate în generarea celulelor sanguine. Se găsește adesea alături de colagenul de tip I în piele și joacă un rol cheie în repararea rănilor.

De ce pierdem colagenul?

Pielea conține din abundență  colagen când suntem tineri, dar odată cu vârsta începe să scadă.

Pielea noastră are un echilibru fin între producția de colagen și descompunerea colagenului.

Poate dura până la șase luni pentru ca, colagenul să fie sintetizat în corpul nostru.

Pe măsură ce  îmbătrânim, corticosteroizii tind să oprească producția de colagen nou și să accelereze descompunerea noului colagen.

Expunerea la factorii de stres din mediu accelerează și mai mult acest proces. Obiceiurile nesănătoase ale stilului de viață (cum ar fi fumatul și consumul ridicat de zahăr), precum stresul, poluarea și razele UV, lumina albastră, provoacă daune ale radicalilor liberi care accelerează epuizarea colagenului.

Până la vârsta de douăzeci de ani, pierdem aproximativ un procent din colagen în fiecare an.

Deși pierderea de colagen poate începe mai devreme, este  mai semnificativă pentru femei în timpul menopauzei. Studiile arată că pielea unei femei pierde aproximativ 30% din colagen în primii cinci ani de menopauză. După aceea, femeile pierd aproximativ două procente din colagen în fiecare an în următorii 20 de ani.

Când pierdem mai mult colagen decât producem, semnele vizibile ale îmbătrânirii încep să apară rapid.

Colagenul slăbit nu poate oferi suportul structural atât de necesar și, pe măsură ce nivelul de colagen scade, pielea noastră devine mai subțire, începe relaxarea cutanată și dezvoltă linii fine și riduri.

Factori care diminuează producția de colagen din organism

Cei mai importanți factori care duc la diminuarea cantității de colagen natural sunt:

  • înaintarea în vârstă: pierderea colagenului duce la apariția ridurilor și la pierderea fermității pielii. Deficitul de colagen poate duce și la instalarea durerilor la nivelul articulațiilor.
  • radiațiile ultraviolete: expunerea la soare și bronzul obținut la solar pot duce la scăderea producției de colagen din organism.
  • poluarea: indiferent de tipul de poluare, efectele ei asupra organismului pot intensifica scăderea producției de colagen din organism.
  • fumatul: este o certitudine, fumatul are un impact negativ asupra pielii (o îmbătrânește).
  • radicalii liberi, aceștia cresc stresul oxidativ din organism, ceea ce duce la scăderea rezervelor de colagen.
  • sedentarismul: efortul fizic susține producerea de colagen, prin urmare lipsa exercițiului fizic are un efect contrar.

Creme protecție solară

Ingrediente care stimulează producția de colagen

Cu numeroasele beneficii pe care colagenul le are pentru piele, nu este de mirare că este un ingredient popular care a început să apară în  produsele pentru îngrijirea pielii.

Cea mai mare problemă (întâmpinată) cu colagenul din produsele pentru îngrijirea pielii, este dimensiunea acestuia.

Moleculele de colagen pur sunt prea mari pentru a fi absorbite de piele ca atare. Datorită dimensiunii lor, aceste proteine ​​benefice nu pot pătrunde în piele.

În schimb, experții în îngrijirea pielii recomandă utilizarea unor ingrediente topice, care stimuează producția de colagen în piele.

Rolul crucial al vitaminei C pentru a stimula producția de colagen 

Vitamina C (acidul ascorbic) joacă un rol indispensabil în producerea de colagen, în special în transformarea prolinei în hidroxiprolină.

Această transformare este facilitată de enzima prolil hidroxilază, care necesită  vitamina C  pentru a funcționa. Fără această vitamină vitală, calea biochimică se blochează, hidroxiprolina nu este produsă, iar sinteza colagenului devine compromisă.

Acesta este motivul pentru care  vitamina C  joacă un rol atât de important în întinerirea pielii.

Dacă organismul nu are suficientă vitamina C, nu contează ce alte ingrediente sau proceduri se  fac pentru a întineri pielea – colagenul nu se poate produce fără ea!

Aceasta înseamnă că celulele stem, factorii de creștere, exozomii, peptidele și alte ingrediente anti-îmbătrânire sunt inutile fără prezența vitaminei C   în piele.

Studiile arată că atunci când  vitamina C  este adăugată la culturile de celule fibroblastice, există o creștere semnificativă a producției de colagen.

Acest lucru subliniază  rolul esențial pe care îl joacă  vitamina C  în stimularea producției de colagen.

Prin urmare, serurile cu vitamina C, alimentele bogate în vitamina C și suplimentele care conțin vitamina C, sunt componente importante ale unei strategii de întinerire a pielii.

Seruri cu vitamina C

Alte ingrediente care stimulează producția de colagen

Exozomi

Exozomii sunt mici sfere naturale pe care celulele le eliberează pentru a comunica între ele.

Acestea pot fi extrase din drojdie, plante, animale și organismul uman și utilizate în produsele de îngrijire a pielii. Doar exozomii derivați umani sunt de ajutor pentru a crește colagenul pielii. (Plantele nu au colagen, așa că exozomii lor nu au semnalul corect pentru a stimula producția de colagen).

Exozomii cu cele mai multe studii bazate pe dovezi, sunt exozomii derivați din trombocite.

Oamenii de știință au descoperit că exozomii eliberați de trombocite conțin o varietate de factori care pot promova întinerirea pielii și vindecarea rănilor.

Aceștia acționează ca molecule de semnalizare, comunicând cu celulele pentru a stimula producția de colagen, regenerarea celulară și creșterea vaselor de sânge.

Studiile arată că aplicarea locală a exozomilor derivați din trombocite poate avea beneficii anti-îmbătrânire și de restaurare.

Factorii de creștere din exozomii trombocitelor, activează fibroblastele și celulele stem din piele, crescând producția de colagen nou.

Peptidele

Tratamentele topice care conțin  peptide, aceste lanțuri mai mici de aminoacizi sunt absorbite mai ușor, deoarece pot trece prin stratul exterior al pielii. Când ajung în derm, peptidele oferă fibroblastelor  elementele de construcție de care au nevoie pentru a produce colagen nou. Prin aplicarea  peptidelor din produse de îngrijire a pielii, se stimulează producția de colagen.

Seruri cu peptide

Factorii de creștere

Factorii de creștere, au un rol important în  stimularea regenerării colagenului.

Rolul central in regenerarea colagenului il are TGF-β, alți factori de creștere cum ar fi factorul de creștere derivat din trombocite (PDGF), factorul de creștere epidermic (EGF) și factorul de creștere a fibroblastelor (FGF) reglează, de asemenea, sinteza colagenului, dar TGF-β este cel mai bun și mai sigur factor de creștere pentru a reconstrui colagenul.

Hidroxiacizi

Hidroxiacizii, în special  alfa-hidroxiacizii (AHA) precum  acidul glicoloc,  cu studii bazate pe dovezi, stimulează regenerarea cologenului.

Hidroxiacizii pot fi gășiti în multe tipuri de produse care stimulează producerea colagenului cum ar fi demachiante, loțiuni toniceseruri, creme, peeling-uri.

PH-ul scăzut al hidroxiacizilor, ajuta serurile cu vitamina C să pătrundă mai bine în piele.

Demachiantele și loțiunile tonice  cu hidroxiacizi sunt bune de utilizat înainte de a aplica serurile cu vitamina C.

Cremele cu hidroxiacizi pot fi folosite după  Vitamina C  în  rutina de îngrijire a pielii. Se începe cu o cremă cu hidroxiacid cu putere mai mică. Apoi, odată ce pielea se  obișnuiește cu crema, se poate crește la o putere medie.

Pentru a reconstrui colagenul, trebuie,  utilizată o cremă cu hidroxiacizi de înaltă rezistență.

Retinoizi

Retinoizii precum retinolul sunt cel mai bun mod de a reconstrui colagenul.

Întreaga  rutină de îngrijire a pielii ar trebui să fie concepută pentru a ajuta retinoidul din rutină să funcționeze bine, fără să provoace efecte secundare

Retinoizii  trec prin straturile exterioare protectoare ale pielii către derm, unde intră în citoplasma  fibroblastelor.  Odată ajunși în citoplasmă, toți retinoizii se transformă în acid trans retinoic (ATRA). ATRA intră apoi în nucleul celulei cu ajutorul proteinelor celulare de legare a acidului retinoic.

Puterea unui retinoid depinde de capacitatea sa de a ajunge la nucleul celulei. Procentele de retinol pe care îl contin produsele afectează această capacitate.

Retinoizii  mai puternici vor funcționa mai bine decât retinoizii mai slabi pentru a preveni și trata pielea îmbătrânită.

Pielea mai tânără are mai mult colagen de tip 1 și 3 decât pielea matură. Scopul oricărei rutine de îngrijire a pielii anti-îmbătrânire este de a crește cantitatea de colagen din piele.

Retinoizii au demonstrat în zeci de studii în ultimele 3 decenii că stimulează producția colagen.

Din acest motiv, mulți dermatologi sugerează începerea tratamentului cu  retinoizi  la 20 de ani pentru a preveni imbătrânirea pielii.

Retinoizii  previn îmbătrânirea, inclusiv ridurile, relaxarea cutanată, subțierea și fragilitatea pielii.

Seruri cu retinol

Dietă, pulberi de colagen și suplimente

Colagenul este o proteină care se găsește din  abundență în mod natural în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, carnea de pasăre și peștele.

Pentru persoanele omnivore, aceste surse, fac relativ simplu să încorporeze colagenul în dieta lor.

Cu toate acestea, vegetarienii și veganii ar putea considera că este mai dificil să obțină această proteină importantă.

În acest sens, ei pot opta pentru pulberi și suplimente de colagen special concepute pentru a fi pe bază de plante.

Alternativ, o dietă bogată în vitamina C și aminoacizi specifici poate oferi elementele de bază necesare pentru sinteza colagenului. Aminoacizii cheie necesari pentru producerea de colagen sunt:

  • Glicina – se găsește în surse pe bază de plante, cum ar fi conopida, lintea, kale, soia, spanacul și semințele de dovleac.
  • Prolina – se găsește în sparanghel, fasole, ciuperci, nuci, varză și semințe.
  • Hidroxiprolina – mai rar întâlnită în alimentele pe bază de plante, dar poate fi suplimentată prin pulberi de colagen pe bază de plante.
  • Arginina – disponibilă în linte, semințe de dovleac, boabe de soia, arahide, năut și cereale integrale.

Asigurând un aport din acești aminoacizi și  vitamina C,  vegetarienii și veganii își pot promova capacitatea organismului de a produce colagen.

Suplimentele și pulberile de colagen nu sunt necesare dacă aveți o dietă sănătoasă din alimentele de mai sus sau dacă mâncați supă de oase, care este o sursă bogată de colagen în dietă.

Deteriorarea controlată a pielii crește producția de colagen

Există multe tratamente care deteriorează în mod controlat pielea pentru a îmbunătăți textura pielii.

Dar toate acestea se pot întoarce și pot provoca cicatrici dacă sunt făcute excesiv, incorect sau dacă apare o infecție.

Întotdeauna trebuie utilizate seruri cu vitamina C,  suplimente cu vitamina C și  trebuie consumate alimente bogate în vitamina C atunci când se apelează la proceduri de întinerire.

Proceduri și tratamente care stimulează producția de colagen

Microneedling-ul

Microneedling-ul  provoacă răni ale pielii, crește și restabilește colagenul din piele. Cât de eficientă este aceasta procedură depinde de:

  • dimensiunea acelor
  • diametrul acelor
  • aptitudinile profesionistului care efectuează procedura
  • ce se folosește pe piele cu 2 săptămâni înainte
  • ce se folosește pe piele în timpul procedurii
  • ce se folosește în piele imediat după
  • ce se folosește pe piele la 2 saptamani după

Ultrasunetele

Ultrasunetele, stimulează producția de colagen.Procedurile cu ultrasunetele, acționează pentru a trimite căldură adânc în staturile profunde ale pielii, determinând și stimulând producerea colagenului.

Radiofrecvența

La fel ca în cazul ultrasunetelor, radiofrecvența implică un concept similar de încălzire a țesutului, pentru a stimula producția de colagen. Deși poate dura aproximativ șase luni pentru a vedea cele mai bune rezultate, acestea pot dura doi până la trei ani cu o îngrijire adecvată a pielii.

Peeling-urile chimice 

Aplicarea pe piele a uneia sau a mai multor substanţe chimice, care provoacă o distrugere controlată a straturilor epidermice, rezultat prin descuamarea corespunzătoare datorată accelerării reînnoirii celulare.

Peeling-urile chimice  regenerarează ulterior epidermul, și dermul prin stimularea fibroblaştilor și formarea de colagen nou.

Filere dermice pentru stimularea colagenului

Diferitele substanțe pot fi injectate în piele pentru a crește producția de colagen.

Aceste proceduri pot fi efectuate doar de furnizori de servicii medicale sau dermatologi.

Sculptra este un tratament cosmetic injectabil care folosește acid poli-lactic pentru a stimula producția de colagen.

Acesta servește ca un bio-stimulator, determinând celulele fibroblaste să-și intensifice activitățile de producere a colagenului.

Rezultatul este o restabilire treptată a volumului și o netezire a texturii pielii în zonele tratate. Sculptra oferă o abordare unică  anti-îmbătrânire prin angajarea directă a mecanismelor proprii de producere a colagenului.

Lasere nonablative

Laserele precum CO2 sau Erbium pot întineri pielea îmbătrânită sau deteriorată prin direcționarea precisă a țesuturilor.

Aceste proceduri cu lasere pot fi efectuate doar de furnizori de servicii medicale sau dermatologi.

Aceste lasere creează mici răni care stimulează factori de creștere, semnalează fibroblastelor să migreze în zona de tratament, unde sintetizează colagen nou. Sesiunile multiple de stimulare cu laser promovează producția de colagen și reînnoirea pielii, întorcând efectiv ceasul înapoi la îmbătrânirea pielii.

Cu toate acestea, medicul care administrează laserul trebuie să rămână vigilent. Rănile laser excesiv de adânci pot copleși capacitatea pielii de vindecare adecvată. Acest lucru poate duce la cicatrici din depunerea nereglementată de colagen, hipopigmentare  sau hiperpigmentare din cauza leziunilor post inflamatorii.

Cheia este de a induce micro-răni controlate pentru a activa repararea țesuturilor și căile de sinteza a colagenului.

Când sunt utilizate în mod judicios, laserele fracționate de refacere la suprafață pot provoca întinerirea pielii prin producția de colagen nou, fără a induce cicatrici permanente sau decolorare.

Concluzie

Cantitatea de colagen  se corelează direct cu gradul de  îmbătrânire a pielii.

Nu se poate stimula producția de colagen fără  vitamina C.

Se pot utiliza diverse produse de îngrijire a pielii, cum ar fi exozomi și factori de creștere, retinoizi, peptide pentru a crește producția de colagen, dar acestea funcționează cel mai bine atunci când este prezentă suficientă  vitamina C.

Ar trebui să adăugată vitamina C în dieta, băuturi, suplimente și  produse de îngrijire a pielii.

Produsele topice cu  vitamina C  sunt instabile, reacționează cu alte produse și nu penetrează bine, astfel încât întreaga ta rutină de îngrijire a pielii trebuie să fie adecvată tipului de ten.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung.

Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de  tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro,  sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Sionkowska A, Adamiak K, Musiał K, Gadomska M. Collagen Based Materials in Cosmetic Applications: A Review. Materials (Basel). 2020 Sep 23;13(19):4217. doi: 10.3390/ma13194217. PMID: 32977407; PMCID: PMC7578929.
  2. Al-Atif H. Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics. Dermatol Pract Concept. 2022 Jan 1;12(1):e2022018. doi: 10.5826/dpc.1201a18. PMID: 35223163; PMCID: PMC8824545.
  3. de Miranda RB, Weimer P, Rossi RC. Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. Int J Dermatol. 2021 Dec;60(12):1449-1461. doi: 10.1111/ijd.15518. Epub 2021 Mar 20. PMID: 33742704.
  4. Baumann L. Ch.2 Dermis Ch. 5 Intrinsic Aging,  Ch. 6 Extrinsic Aging, and Ch. 37 Antiaging Ingredients in Ch. 37 of Baumann’s Cosmetic Dermatology Ed 3. (McGraw Hill 2022)
  5. Baumann, L. Ch.  Cosmeceuticals and cosmetic Ingredients (McGraw Hill 2015)
  6. Rinnerhaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative Stress in Aging Human Skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89.
  7. Avila Rodríguez MI, Rodriguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. Journal of Cosmetic Dermatology. 2018 Feb;17(1):20-6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!