fbpx

Publicat

16 decembrie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

ÎȚI CURĂȚI (DEMACHIEZI) TENUL ÎN MOD CORECT?

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Îți curăți (demachiezi) tenul în mod corect?

Îți curăți (demachiezi) tenul în mod corect? Curățarea (demachierea) tenului este unul dintre cei mai importanți pași din orice rutină de  îngrijire a pielii.

Atunci când vine vorba de curățarea (demachierea) tenului, fiind o operațiune comună si aparent ușoară, oare o facem sau nu, corect?

Dacă ne dorim un ten cu un aspect sănătos și strălucitor, puțină spumă de curățare și câțiva stropi de apă zilnic ar putea fi insuficienți. Prin urmare, ce trebuie să facem pentru curățarea corectă a tenului?

Iată câteva recomandări pentru o curățare (demachiere) corectă.

De ce trebuie să ne curățăm (demachiem) tenul? 

Nu doar  produsele de îngrijire  și machiaj se acumulează la suprafața pielii de-a lungul unei zile. Murdăria, impuritățile, factorii poluanți și acumularea celulelor epiteliale moarte pot afecta, de asemenea, sănătatea pielii. Curățarea tenului de două ori pe zi poate îndepărta prezența acestor factori la suprafața pielii. În caz contrar, aceștia pot duce la pori înfundați, acnee și iritații.

Diferența între un ten curat și unul cu imperfecțiuni se poate datora metodelor de curățare și demachiere. Pielea feței este sensibilă, indiferent de  tipul de ten  pe care îl ai. Ea reacționează imediat dacă simte că ceva nu este în regulă.

Curățarea (demachierea) tenului reprezintă o manevră estetică prin care se înlă­tură de pe piele: praful, impuritățile, fardul, surplusul de sebum, de transpirație și deșeurile cutanate.

Se face cu grijă, corect, amănunțit, fără intensitate prea mare și cu cantități suficiente de produse.

Pielea necurățată nu respiră așa cum trebuie, motiv pentru care, se va încărca cu puncte negre, comedoane iar puterea de regenerare a pielii va scădea.

De ce este important să alegi cel mai bun produs de curățare pentru tipul tău de ten?

Produsele de curățare  sunt esențiale într-o  rutină de îngrijire a pielii  personalizată si care se potrivesc tipului tău de ten.

Pe lângă curățarea porilor, îndepărtarea murdăriei, transpirației, protecției solare  și a machiajului, demachiantele,  produsele de curățare,  pregătesc pielea pentru produsele care urmează a fi aplicate.

Pentru a obține  cea mai buna eficacitate a produselor folosite in  rutina de îngrijire,  trebuie să alegeți un produs de curățare care sa curățe și să exfolieze, pentru facilita pătrunderea acestora în piele.

Produse de curațare

Cum îmi curăț (demachiez) corect tenul? Care sunt pașii?

Ochi, buze, față, gât, decolteu.

Curățarea (demachierea) începe cu zona ochilor și a buzelor. Ochii se vor demachia cu un produs destinat acestei zone.

Pentru zona ochilor se aplică pe o dischetă de bumbac un produs special destinat pentru demachierea ochilor. Se aplică pe ochi și lasă-l să acționeze timp de 30 de secunde. Astfel se va preveni ruperea genelor și demachierea va deveni mai facilă.

Acest mic truc este valabil și pentru zona buzelor, mai ales dacă ai folosit un ruj foarte pigmentat.

Continuam cu zona feței a gâtului și a decolteului. Pentru o curățare corectă, se aplică produsul  din mijlocul feței spre tâmple, urcând spre frunte și terminând cu bărbia, zona gâtului și a decolteului.

Se emulsionează bine produsul de curățare cu mișcări circulare, ascendente, de jos în sus.

Atunci când se curăță (demachiază), multe persoane aplică direct pe discheta demachiantă produsul. Este de preferat sa nu se procedeze așa, ci să  se aplice produsul de curățare direct pe piele, și  să se maseze, emulsioneze  foarte bine. După aceea se va  îndepărta ușor cu o dischetă demachiantă sau o lavetă umedă, si astfel tenul va rămâne curat si va putea respira.

După ce s-a îndepărtat produsul de curățare, se aplică o loțiune tonică potrivită pentru tipul de ten. Loțiunea tonică este folosită după curățare pentru a îndepărta rezidirile rămase, calmează și restabilește pH-ul pielii. Se aplică pe piele prin pulverizare sau cu ajutorul unei dischete din bumbac.

Loțiuni tonice

Indiferent de  tipul de ten,  există câteva sfaturi generale pentru curățare (demachiere):

  • Clătiți-vă bine fața. Resturile de  la curățare se pot instala în pori și pot irita pielea
  • Folosește lavete sau dischete demachiante curate, pentru a evita depunerea murdăriei și a machiajului înapoi pe piele
  • Hidratează-ți pielea imediat după curățare sau după duș , cât timp este încă umedă. Acest lucru va ajuta la blocarea umidității în piele.

Alege produsul de curățare potrivit 

Atunci când îți curăți tenul, pielea ar trebui să capete un aspect sănătos și o senzație de prospețime. Dacă ai senzația de piele uscată sau care „strânge”, produsul de curățare pe care îl folosești ar putea fi nepotrivit pentru tenul tău. Unele săpunuri și geluri de curățare conțin substanțe chimice dure, care privează pielea de nivelul natural de hidratare, așadar, cel mai bine ar fi să le eviți și să folosești frecvent produse cu o formulă delicată, la care pielea reacționează pozitiv.

Pe piață există o gamă largă de  produse pentru curățarea tenului  (gel, spumă de curățare, cremă de curățare, lapte de curățare, demachiant pe bază de ulei, batoanele de curățare sau săpunurile de curățare, apa mincelară, etc).

Produse de curațare

Cum alegem produsele? În funcție de tipul de ten.

Tenul uscat are nevoie de o formulă grasă, pe bază de lapte sau cremă. Este important ca ingredientele  sa fie cât mai emoliente și nutritive. Chiar dacă ele stau puțin timp pe ten, influențează în mod vizibil calitatea tenului. Un produs cu agenți de curățare mai duri poate deshidrata mai puternic tenul deja uscat, iar repararea printr-o cremă emolientă nu va fi de ajuns. 

Tenul gras are nevoie de un produs cu textură lejeră (gel, spuma), pe bază de apă, care să îndepărteze cu ușurință machiajul și impuritățile de peste zi. Însă, în același timp, trebuie să fie non-comedogenic, adică să nu blocheze porii, să nu stimuleze apariția anumitor imperfecțiuni, precum comedoane sau pustule acneice.

Tenul sensibil are nevoie de o combinație blândă, fără alcool, care conține uleiuri naturale. Demachiantul pentru piele uscată și sensibilă ar trebui să prevină și să trateze inflamația pielii cu ingredient antiinflamatoare.

Tenul normal poate fi curățat cu produse fără ingrediente ocluzive, care să nu îl încarce în zonele mai grase. Așadar, se poate opta pentru un produs cu pH neutru și ingrediente blânde, care curăță foarte bine, în profunzimea tenului, lăsând porii netezi și curați.

Tipuri de produse de curățare

1. Produse de curățare spumă

Acest tip de produse de curățare sunt ușoare, au o textură intre gel și cremă, când intră în contact cu apa formează o spumă bogată. Sunt indicate pentru tenurile grase si mixte. După o zi lungă, dacă există straturi de machiaj, cremă de protecție solară după o zi de plajă, un demachiant spumă va curăța pielea foarte bine fără a afecta echilibrul sau natural. Spumele de curățare favorizează curățarea în profunzime a pielii, îndepărtând și excesul de sebum;

 2. Produse de curățare tip gel de curățare

În general, sunt concepute pentru curățarea profundă. Sunt eficiente în decongestionarea porilor înfundați, înlăturarea excesului de sebum și distrugerea bacteriilor care cauzează  acneea, datorită proprietăților lor antiseptice și exfoliante. Au o textura ușoară, au proprietăți calmante, reduc roșeața și iritația. De aceea sunt eficiente nu numai pentru combaterea acneei ci și pentru prevenirea ei.               Păstrează pielea mată pentru o perioada mai lungă de timp. Se recomanda folosirea lor pentru tenurile grase predispuse la  acnee.

3. Produse tip cremă de curățare sau lapte de curățare

Cremele de curățare sau laptele de curățare au o textura consistentă și cremoasă. Sunt mai blânde și mai hidratante decât alte produse de curățare, fiind ideale pentru tipurile de  piele uscată  și sensibilă. Curăță delicat pielea fără a elimina uleiurile sale naturale. Aceste produse sunt ideale pentru al doilea pas al demachierii daca se face o curățare dublă. De exemplu se poate folosi la primul pas al demachierii o spuma sau un gel si al doilea pas o crema sau lapte demachiant pentru o curățare eficientă.

4. Produse de curățare pe baza de ulei

Conceptul de a pune mai mult ulei pe pielea grasă poate să nu aibă sens, dar aceste produse de curățare conțin de obicei o bază de ulei pentru a ajuta la îndepărtarea rezidurilor de pe piele fără a interfera cu bariera pielii. Un ulei de curățare este o modalitate blândă de a îndepărta excesul de sebum, celulele moarte, care înfundă porii, inclusiv machiajul rezistent la apă, fără a vă usca pielea. Este recomandat sa fie folosit ca prim pas al demachierii pentru a îndepărta rezidurile si machiajul rezistent, apoi se poate aplica un demachiant care se potrivește tipului de piele. Se recomanda sa fie folosite pentru toate tipurile de piele.

5.Produse de curățare tip balsamuri de curățare

Balsamurile de curățare sunt o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își simplifice rutina de îngrijire a pielii. Multe dintre aceste formule nici măcar nu au nevoie de apă pentru a îndepărta  rezidurile, machiajul sau excesul de sebum. Sunt extrem de hidratante și chiar pot oferi beneficii de hidratare datorită ingredientelor inovatoare. Sunt o alegere excelentă pentru oricine are pielea uscată sau sensibilă dar si pentru toate tipurile de piele.

6. Batoanele de curățare sau săpunurile de curățare

Batoanele de curățare sau sunt o alternativă minunată la demachiantele tradiționale pentru față și sunt grozave pentru  fi folosite in timpul călătoriilor daca ținem cont de sustenabilitate. Nu sunt ca săpunul obișnuit de corp, care poate îndepărta uleiurile naturale, sunt special concepute pentru a nu usca pielea, fiind o alegere buna pentru pielea deshidratată. Este o completare excelentă, atât a regimului de îngrijire a feței, cât și a  regimului  de îngrijire a corpului datorită formulărilor blânde.

7.Produsele de curățare de tip apă micelară

Apa micelară este alcătuită din apă purificată, substanțe hidratante precum glicerina și agenți tensioactivi blânzi, care sunt compuși folosiți pentru curățare. Este potrivită pentru aproape orice tip de ten, indiferent dacă este ten gras, uscat sau mixt. Este foarte eficientă în îndepărtarea rezidurilor, a machiajului și a excesului de sebum. Ajuta la curățarea porilor și la tonifierea pielii.

Cât de des ar trebui să îmi curăț (demachiez) tenul? 

Curățarea (demachierea) trebuie făcută de 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Fiecare pas în  rutina de îngrijire a pielii  personalizate, trebuie sa fie atent gândit pentru a crește eficacitatea  produselor de îngrijire a pielii. Un bun produs de curățare este o componentă cheie a oricărui  regim eficient de îngrijire a pielii.

De exemplu, produsele de curățare cu pH scăzut, cum ar fi cele care conțin AHA (alfa-hidroxiacizi), acid salicilic, sunt utilizate dimineața. Scăderea pH-ului pielii face ca unele ingrediente, cum ar fi  Vitamina C, să pătrundă mai bine în piele, oferind o protecție antioxidantă toata ziua.

Produsele de curățare folosite seara ar trebui să aibă abilități sporite de curățare pentru a îndepărta machiajul, excesul de sebum,  protecția solară, transpirația și pentru a preveni porii înfundați. Aceste produse pot fi prea puternice pentru a fi utilizate de două ori pe zi. De aceia este indicat sa fie folosite două produse diferite pentru dimineață și seara.

Ar fi bine să îți curăți tenul de două ori pe zi, dimineața și seara. Este foarte importantă curățarea tenului dimineața pentru a îndepărta urmele de produse aplicate peste noapte.

În plus, vei obține o bază excelentă pentru aplicarea cremei zilnice cu SPF sau a produselor de machiaj.

Înainte de culcare, curățarea tenului este foarte importantă deoarece se  va îndepărta de pe  piele  impuritățile și factorii poluanți acumulați în timpul zilei, urmele de machiaj și deșeurile cutanate. În plus, pielea va deveni mult mai permeabilă. va permite produselor aplicate peste noapte să își facă efectul în timp ce dormi.

Este importantă curățarea dublă a tenului?

Trebuie să îți curăți tenul de două ori doar dacă ai protecție solară rezistentă la apă, machiaj rezistent  greu de îndepărtat, sau tenul este gras și foarte încărcat. Când curăți  dublu, utilizează mai întâi un produs care are abilități sporite de curățare (gel, spumă de curățare), urmat  de un produs mai blând ( cremă, loțiune).

Nu uita: găsirea și asocierea produselor potrivite pentru tenul tău este la fel de importantă precum curățarea zilnică a pielii. Așadar, dacă simți că un produs îți irită pielea, o usucă sau ai senzația de piele care „strânge”, elimină-l din rutina ta și încearcă altceva.

Concluzie

Curățarea tenului  este fundamentală în orice rutină de îngrijire a pielii  și are multe beneficii. Fără o curățare adecvată, celulele moarte, produsele și poluanții continuă să rămână pe suprafața pielii. Mizeria și resturile înfundă porii, ducând la erupții, deschizând calea către pielea uscată și ternă. Este vital să scapi de toate urmele de machiaj, murdărie de pe ten înainte de a te retrage la culcare. Când tenul nu este curățat în fiecare zi, celelalte produse de îngrijire nu pătrund în piele.

De aceea orice  rutină de îngrijire a pielii,  începe cu o curățare (demachiere) făcută corect.

Atunci când alegi un produs de curățare, ia în considerare compatibilitatea acestuia cu celelalte produse de îngrijire a pielii din rutina ta, pentru a menține pielea sănătoasă și luminoasă.

Rutina de îngrijire a pielii   este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii  care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice   potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Draelos ZD. The effect of a daily facial cleanser for normal to oily skin on the skin barrier of subjects with acne. Cutis. 2006 Jul;78(1 Suppl):34-40. PMID: 16910029.
  2. Mijaljica D, Spada F, Harrison IP. Skin Cleansing without or with Compromise: Soaps and Syndets. Molecules. 2022 Mar 21;27(6):2010. doi: 10.3390/molecules27062010. PMID: 35335373; PMCID: PMC8954092.
  3.  Draelos ZD. The science behind skin care: Cleansers. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):8-14. doi: 10.1111/jocd.12469. Epub 2017 Dec 12. PMID: 29231284.
  4.  Glass GF Jr, Goh CCK, Cheong RQ, Ong ZL, Khong PCB, Chan EY. Effectiveness of skin cleanser and protectant regimen on incontinence-associated dermatitis outcomes in acute care patients: A cluster randomised trial. Int Wound J. 2021 Dec;18(6):862-873. doi: 10.1111/iwj.13588. Epub 2021 May 7. Erratum in: Int Wound J. 2022 Nov;19(7):1955. PMID: 33960676; PMCID: PMC8613386.
  5.  Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011 Jan;56(1):2-6. doi: 10.4103/0019-5154.77542. PMID: 21572782; PMCID: PMC3088928.
  6.  Abbas S, Goldberg JW, Massaro M. Personal cleanser technology and clinical performance. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:35-42. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1004.x. PMID: 14728697.
  7.  Fowler JF Jr, Eichenfield LF, Elias PM, Horowitz P, McLeod RP. The chemistry of skin cleansers: an overview for clinicians. Semin Cutan Med Surg. 2013 Jun;32(2 Suppl 2):S25-7. doi: 10.12788/j.sder.0023. PMID: 24156155.
  8.  Isoda K, Seki T, Inoue Y, Umeda K, Nishizaka T, Tanabe H, Takagi Y, Ishida K, Mizutani H. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin. J Dermatol. 2015 Feb;42(2):181-8. doi: 10.1111/1346-8138.12720. Epub 2014 Dec 6. PMID: 25483138.

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!