Publicat

9 noiembrie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

BENEFICIILE SERURILOR ÎN ÎNGRIJIRIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Beneficiile serurilor în îngrijirea pielii

Beneficiile serurilor în îngrijirea pielii, sunt esențiale și au la bază studii clinice care  le dovedesc eficiența. Aduc o valoare unică  rutinei de îngrijire a pielii, datorită concentrației lor ridicate în ingrediente active.

Ce sunt serurile și care este rolul lor în îngrijirea pielii?

Denumirea „ser de față” provine de la textura lichidă. Serurile au de obicei o concentrație mai mare de ingrediente decât alte produse de îngrijire a pielii.

Sunt  produse topice ce conțin ingrediente active în diferite tipuri de concentrații. De cele mai multe ori, utilizarea serurilor conferă rezultate rapide într-un timp foarte scurt.

Serurile au o textură ușoară, pe bază de apă, asemănătoare gelurilor. Formularea specială, cu masă moleculară mică, ajută pielea să absoarbă mai ușor ingredientele active benefice.

Sunt de obicei ambalate in sticle special concepute cu picurător dar pot fi ambalate si în recipiente cu pompe fără aer.

Serurile nu înlocuiesc cremele de față, în schimb 2-3 picături aplicate dimineața și seara dintr-un ser potrivit tipului de ten, amplifică efectele cremei și îmbunătățesc tonusul pielii, prin prevenirea și reducerea ridurilor, intensificarea hidratării sau diminuarea imperfecțiunilor.

Seruri versus loțiuni tonice

Loțiunile tonice si esențele , au o cantitate mare de apă si pot conține alcool. Acestea au rolul de a regla sau a modifica pH-ul  sau să elimine orice detergenți lăsați pe piele după curățare. O mare parte din conținutul loțiunilor tonice   și a esențelor se evaporă rapid, în timp ce serurile rămân mai mult timp pe suprafața pielii. Dar, deoarece majoritatea serurilor sunt umectați pe bază de apă , ele tind să se evapore de asemenea destul de repede.

Seruri  versus creme hidratante

Diferența dintre seruri și cremele hidratante este că, cremele, loțiunile și uleiurile hidratante conțin lipide (grăsimi) ocluzive care rămân pe suprafața pielii. Acesta este motivul pentru care crema hidratantă și loțiunile hidratante trebuie folosite după seruri pentru a ajuta la prevenirea evaporării serurilor și pentru a crește absorbția ingredientelor din ser.

Seruri versus uleiuri

Unele seruri sunt de fapt uleiuri. Uleiurile au mai multe lipide, sunt hidrofobe și nu se evaporă ușor. Uleiurile nu trebuie să fie urmate de o loțiune sau o cremă hidratantă, așa cum se procedează când se aplică un ser. Uleiurile pot fi aplicate de sine stătător sau pot fi aplicate după aplicarea serurilor si a cremelor sau loțiunilor hidratante.

Când și cum se aplică serurile în rutina de îngrijire a pielii?

Serurile trebuie incluse în  rutina de îngrijire cat mai timpuriu, pentru a menține aspectul sănătos și ferm al pielii. Este mai bine să acționăm din timp, pentru a preveni și trata diferitele probleme ale pielii cum ar fi: apariția semnelor îmbătrânirii, pigmentareahidratarealuminozitatea, sensibilitatea pielii, acneea  si îmbunătățirea texturii pielii.

Serurile se aplică pe tenul curățat și tonifiat, înainte de a aplica crema de îngrijire.

Înainte de a pune în aplicare recomandări legate de îngrijirea facială, este necesar sa știți ca fiecare ten este unic in felul sau, motiv pentru care are nevoie de produse specifice. Cea mai in măsura persoana care să vi le recomande este un specialist, cosmetolog sau dermatolog. De asemenea, când luați decizia de cumpărare a unui produs, nu vă orientați după popularitatea brandului sau părerile clientelor, ci după ingredientele de la baza ale acestuia.

Iată un exemplu de rutină de îngrijire a pielii pentru  dimineață:  

Pasul 1: curățați si tonifiați tenul cu produse specifice tipului de ten

Pasul 2: aplicați crema de ochi

Pasul 3: aplicați un ser cu vitamina C, dacă este necesar puteti aplica și un ser cu acid hiauronic.

Pasul 4: aplicați local tratamentul pentru acnee (dimineața sau seara, doar daca este nevoie);

Pasul 5: aplicați crema hidratantă

Pasul 6: aplicați un produs cu SPF (cel puțin SPF30) pe timpul zilei

Pasul 7: aplicați produsele obișnuite de machiaj

Exemplu de rutină de îngrijire a pielii înainte de culcare:

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară. Iată un exemplu de ritual de îngrijire pe care trebuie sa îl faceți înainte de culcare:

Pasul 1: curățați si tonifiați tenul cu produse specifice tipului de ten. Daca este necesar curățați de două ori.

Pasul 2: aplicați crema de ochi

Pasul 3: aplicați un ser cu retinol sau unul specific problemelor tenului

Pasul 4: aplicați crema hidratantă

Într-adevăr, practicarea unui  rutine de îngrijire a pielii   va poate consuma chiar si 10 – 15 minute per sesiune. Însă alocarea timpului in acest sens vă ajuta să vă mențineți pielea tânără, sănătoasă si frumoasa pentru o perioada îndelungată.

Prevenirea este mai ușoară decât corectarea. Prevenirea problemelor pielii este mai ușoară și mai puțin costisitoare decât încercarea de a le remedia în viitor. Mulți dintre noi așteptăm până când apare o problemă a pielii înainte de a începe un tratament de terapie de înfrumusețare  pentru a o remedia. Cu toate acestea, anumite probleme ale pielii cum ar fi acneea, ridurile, relaxarea cutanata, poate fi foarte dificil si costisitor să le corectam. În schimb, dacă alegem să investim într-o rutină de îngrijire a pielii adecvată, putem preveni și ajuta la stoparea problemelor pielii economisind bani si stres pe termen lung.

Tipuri de seruri în rutina de îngrijire a pielii

Există multe tipuri de seruri faciale care pot fi folosite în rutina de îngrijire a pielii. Este important să știm ca serurile trebuie alese in funcție de nevoile specifice ale tenurilor:

  • seruri pentru strălucire si luminozitate;
  • seruri hidratante;
  • seruri pentru piele sensibila si/sau predispusa la acnee;
  • seruri pentru tenul gras
  • seruri de combatere a radicalilor liberi sau antioxidante
  • seruri cu colagen
  • seruri de îmbunătățire a texturii pielii.
  • seruri anti-aging (anti-îmbătrânire);
  • seruri cu retinoizi

Seruri pentru luminozitate și anti-pigmentare

Seruri hidratante

Seruri pentru piele sensibilă si/sau predispuse la acnee

Seruri de combatere a radicalilor liberi sau antioxidante

Seruri cu peptide

Seruri antirid și cu retinol

Seruri pentru strălucire si luminozitate în rutina de îngrijire a pielii

Serurile pentru luminozitate trebuie folosite când aveți pete pigmentare, hiperpigmentare sau o nuanță neuniformă a pielii. Conțin ingrediente care dau luminozitate pielii, antioxidanți și exfolianți.

Serurile trebuie să fie alese în funcție se tipul de ten. Pentru melasmă este necesar să folosiți seruri mai puternice care au efecte de albire.

Nu există mare diferență între serurile folosite pentru tipurile de ten gras, mixt și uscat. Cu toate acestea, crema hidratantă pe care o folosiși după un ser ar trebui să fie aleasă în funcție de tipul de ten (gras, uscat etc).

Serurile cu vitamina C pot fi, de asemenea, folosite pentru a da luminozitate pielii. dar nu sunt la fel de eficiente in blocarea  tirozinazei, enzima care blochează melanina, precum sunt alte seruri.

Seruri pentru luminozitate și anti-pigmentare

Seruri hidratante în rutina de îngrijire a pielii

Serurile hidratante conțin umectanți precum glicerina și acidul hialuronic care atrag apa la suprafața pielii. Acestea sunt cele mai bune seruri pentru o piele strălucitoare si luminoasă. Dacă le utilizați  înainte de a filma un videoclip sau de a face o fotografie, vă pot face fața prea lucioasă. Dar pentru a fi văzut în persoană, serurile hidratante conferă pielii strălucire proaspătă.

Aceste seruri îmbunătățesc eficacitatea altor produse din rutina de îngrijire a pielii.

Dacă aveți tenul gras, aceste seruri hidratante vă vor oferi suficientă hidratare încât ați putea să renunțați la  crema hidratantă.

Dacă aveți tenul uscat, aceste seruri nu hidratează suficient, așa că aplicați  o cremă hidratantă pentru repararea barierei pielii pentru a facilita introducerea ingredientelor hidratante în piele.

Acidul hialuronic este produs in mod natural de organism. Aceasta substanță joaca un rol important in sănătatea pielii, vindecarea rănilor sau mobilitatea articulațiilor.

Este capabil sa retina pana la 1000 de ori greutatea sa in apa. Principala funcție este de a retine apa pentru a menține țesuturile lubrifiate si umede.

Pentru a va putea bucura de beneficiile unui ser cu acid hialuronic, acest produs va fi aplicat intotdeauna pe pielea umezida cu apa obisnuită, apa tonica sau apa termala.

Seruri hidratante

Seruri pentru tenurile sensibile în rutina de îngrijire a pielii

Serurile pentru pielea sensibilă ar trebui să conțină ingrediente antinflamatoare si trebuie alese în funcție de afecțiunea sau  tipul de ten pe care îl aveți.

Unele tipuri de ten sensibile, cum ar fi  tenul cu rozacee sau tenurile foarte sensibile care prezintă senzații de usturine, ar trebui fie evitate, vitamina C, retinolul și hidroxiacizii.

Există 4 tipuri de ten sensibil:

  • Tenul acneic
  • Tenul cu rozacee
  • Tenul foarte sensibil care prezintă senzație de usturime
  • Tenul alergic

În funcție de tipul de ten trebuie ales serul potrivit.

Seruri pentru piele sensibilă si/sau predispuse la acnee

Seruri pentru tipurile de ten gras în rutina de îngrijire a pielii

Pentru tipurile de ten gras serurile trebuie sa nu conțină ingrediente  care conșin lipide (grasimi), sau ocluzive pentru a evita înfundarea porilor.

Seruri pentru tipurile de ten uscat

Acidul hialuronic este un ser grozav pentru pielea uscată dacă este urmat de o cremă hidratantă pentru repararea barierei pielii.

Dacă problemele cu care se confruntă tenul sunt: rozaceea, hiperpigmentarea sau îmbătrânirea trebuie sa utilizați seruri specifice pentru aceste  afecțiuni. Apoi in funcție de necesități puteti utiliza o cremă hidratantă pentru repararea barierei și a vă hidrata pielea.

Efectele serului cu  acid hialuronic  sunt temporare, în timp ce efectele cremelor hidratante de reparare a barierei sunt de lungă durată.

Dacă aveți pielea uscată, este indicat să folosiți un ulei in rutina de îngrijire, mai degrabă decât a unui ser.

Seruri antioxidante în rutina de îngrijire a pielii

Serurile antioxidante au multe beneficii, care depind de  ingredientele antioxidante pe care le conțin.

În general, sunt seruri anti-îmbătrânire care ajută la prevenirea apariției ridurilor, dar nu tratează ridurile pe care le aveți deja.

Unele seruri antioxidante vor avea, următoarele beneficii:

  • cresc producția de colagen
  • conferă protecție împotriva radicalilor liberi și a poluării
  • îmbunătățesc și dau luminozitate pielii
  • efect calmant

Seruri de combatere a radicalilor liberi sau antioxidante

Serurile cu  colagen în rutina de îngrijire a pielii

Serurile cu colagen sunt o risipă de bani, deoarece colagenul are molecula prea mare pentru a pătrunde în piele.

Dacă doriți să creșteți producția de colagen, cele mai bune 3 tipuri de seruri pentru a face acest lucru sunt:

Serurile anti-îmbătrânire în rutina de îngrijire a pielii

Există multe tipuri diferite de seruri anti-rid, iar  modul în care funcționează depinde de ingredientele anti-îmbătrânire pe care le conțin.

Tipuri de seruri anti-îmbătrânire:

Seruri cu vitamina C

Seruri cu peptide

Seruri antirid și cu retinol

Serurile care pot fi folosite dimineața în rutina de îngrijire a pielii

Serurile care pot fi folosite dimineața în rutina de îngrijire , ar trebui să se concentreze pe protejarea pielii. Ar trebui să conțină antioxidanți și ingrediente care blochează daunele cauzate de poluare.

Pielea în mod natural are un ritm circadian și își activează mecanismele sale de protecție dimineața. Așa că serurile folosite dimineața ar trebui să ofere nutrienți acestor procese de protecție.

Exemple de seruri protectoare care pot fi aplicate dimineața includ serurile antioxidante și serurile și cu vitamina C.

Seruri cu vitamina C

Seruri de combatere a radicalilor liberi sau antioxidante

Serurile care pot fi folosite seara în rutina de îngrijire a pielii

Serurile care pot fi folosite seara în rutina de îngrijire a pielii, trebuie să vizeze leziunile pielii care au avut loc în timpul zilei. Seara ritmul circadian al pielii se concentrează pe mecanismele de reparare pe timp de noapte.

Deci – serurile folosite în rutina de îngrijire a pielii seara ar trebui să ajute pielea în procesele de reparare sau să ofere pielii energia de care are nevoie pentru a se repara.

Seruri antirid și cu retinol

Serurile cu retinoizi în rutina de îngrijire a pielii

Serurile cu retinoizi în rutina de îngrijire a pielii precum retinolul sunt o alegere bună ca ser de noapte. Ele pot fi utilizate cu creme hidratante care conțin și alte ingrediente care ajută la repararea pielii, cum ar fi coenzima Q10, niacinamidele etc.

Când începeți să folosiți un ser cu retinol,  trebuie sa începeți cu concentrație scăzută.  Trebuie aplicat treptat, de doua, trei ori pe săptămână pentru a evita efectele secundare.

Seruri  cu retinol

Beneficiile serurilor faciale în rutina de îngrijire a pielii

Beneficiile serurilor faciale în rutina de îngrijire a pielii depind de ingredientele pe care le conțin. Acestea sunt tipurile de ingrediente pe care le conțin serurile:

  • Ingrediente anti-îmbătrânire
  • Ingrediente antioxidante
  • Ingrediente anti-inflamatoare
  • Ingrediente exfoliante
  • Ingrediente umectante și hidratante
  • Ingrediente pentru luminozitate

Dezavantajele serurilor faciale în rutina de îngrijire a pielii

Un dezavantaj al serurilor faciale este costul. Serurile care au concentrații mici au costul mai scăzut dar si eficiența lor este mai mică. Serurile de calitate medicală, sunt mai scumpe dar sunt si mai eficiente, în special cele cu exozomi și cu vitamina C.

Iată câteva recomandări generale despre dezavantajele și siguranța serurilor:

  • Dacă utilizați un ser cu retinol respectați, recomandările de utilizare pentru a preveni efectele secundare
  • Evitați palmitatul de retinil
  • Daca serurile cu vitamina C se oxidează și se închid la culoare nu le mai folosiți
  • Exozomii derivați din plante nu sunt eficienți
  • Celulele stem derivate din plante sunt o risipă de bani
  • Serurile cu acid hialuronic pot crește efectele secundare ale altor produse

Iată câteva dezavantaje ale serurilor în rutina de îngrijire a pielii

Ce ser nu ar trebui să folosiți dacă aveți rozacee?

Tenul cu rozacee tinde să aibă senzație de usturime care este declanșată de ingredientele acide și exfoliante.

Dacă aveți rozacee, acestea sunt tipurile de seruri pe care nu ar trebui să le utilizați:

  • Seruri cu  AH ( alfa-hidroxiacizi)
  • Seruri puternic exfoliante
  • Seruri cu vitamina C

Pot folosi un ser cu retinol dacă am rozacee?

Retinoizii au beneficii atât de mari pentru piele încât merită să îi încercați odată ce rozaceea este calmată de ingrediente antiinflamatoare din rutina de îngrijire a pielii. Puteți adăuga un un ser cu retinol cu putere scăzută și urmați îndeaproape recomandările pentru folosire și este posibil sa puteți tolera.

Concluzie

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu tratamentele din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, oferim tratamente de cosmetică medicală potrivite pentru nevoile specifice ale pielii tale și vă vom ajuta să aveți o  rutină de îngrijire a pielii   care funcționează.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro,  sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie:

  1. Raab S, Yatskayer M, Lynch S, Manco M, Oresajo C. Clinical Evaluation of a Multi-Modal Facial Serum That Addresses Hyaluronic Acid Levels in Skin. J Drugs Dermatol. 2017 Sep 1;16(9):884-890. PMID: 28915283.
  2. McCall-Perez F, Stephens TJ, Herndon JH Jr. Efficacy and tolerability of a facial serum for fine lines, wrinkles, and photodamaged skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011 Jul;4(7):51-4. PMID: 21779421; PMCID: PMC3140905.
  3. Draelos ZD, Diaz I, Namkoong J, Wu J, Boyd T. Efficacy Evaluation of a Topical Hyaluronic Acid Serum in Facial Photoaging. Dermatol Ther (Heidelb). 2021 Aug;11(4):1385-1394. doi: 10.1007/s13555-021-00566-0. Epub 2021 Jun 26. PMID: 34176098; PMCID: PMC8322246.
  4. Garre A, Narda M, Valderas-Martinez P, Piquero J, Granger C. Antiaging effects of a novel facial serum containing L-Ascorbic acid, proteoglycans, and proteoglycan-stimulating tripeptide: ex vivo skin explant studies and in vivo clinical studies in women. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018 May 29;11:253-263. doi: 10.2147/CCID.S161352. PMID: 29881301; PMCID: PMC5985795.
  5. Sonti S, Makino ET, Garruto JA, Gruber JV, Rao S, Mehta RC. Efficacy of a novel treatment serum in the improvement of photodamaged skin. Int J Cosmet Sci. 2013 Apr;35(2):156-62. doi: 10.1111/ics.12018. Epub 2012 Dec 5. PMID: 23075252; PMCID: PMC3617458.
  6. Werschler WP, Trookman NS, Rizer RL, Ho ET, Mehta R. Enhanced efficacy of a facial hydrating serum in subjects with normal or self-perceived dry skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011 Feb;4(2):51-5. PMID: 21386958; PMCID: PMC3050617.
  7. Al-Niaimi F, Chiang NYZ. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Jul;10(7):14-17. Epub 2017 Jul 1. PMID: 29104718; PMCID: PMC5605218.

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!