Publicat

14 februarie 2024

Comentarii

Niciun comentariu

CREMELE HIDRATANTE. CUM FUNCȚIONEAZĂ, CĂND ȘI CUM SE FOLOSESC

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Cremele hidratante. Cum funcționează, când și cum se folosesc

Cremele hidratante. Cum funcționează, când și cum se folosesc. Când pielea este  uscată  sau deteriorată, cremele hidratante sunt adesea prima linie de apărare.

Cremele hidratante sunt o componentă majoră a  îngrijirii zilnice  a pielii, în special în prezența modificării barierei epidermice și a conținutului redus de apă epidermică.

Au rolul de a hidrata și hrăni pielea, astfel încât aceasta să rămână sănătoasă, luminoasă și să fie protejată de factorii de mediu agresivi.

În realitate, indiferent de nume, reclamă, sau textură (loțiune,  ser,  sau chiar lichid), o cremă hidratantă trebuie să furnizeze pielii ingredientele care îi mențin structura, care reduc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi (efectele mediului înconjurător asupra pielii – de la soare, poluare, și oxigenul din aer), și ajută celulele pielii să funcționeze normal.

Cremele hidratante fac mult mai mult decât hidratează pielea. Influențează modul în care funcționează celelalte  produse  din  rutina de îngrijire a pielii ,  stabilitatea, structura chimică și penetrarea altor ingrediente. Cremele hidratante pot conține ingrediente antiinflamatoare, antioxidante și pentru iluminarea pielii. Acizii grași din crema hidratantă pot afecta cât de bine funcționează aceste ingrediente antiinflamatoare și de iluminare a pielii.

Ce sunt  cremele hidratante?

Cremele hidratante sunt produse de  îngrijire a pielii  care se aplică pe față sau pe corp pentru a crește hidratarea pielii.

Ingredientele utilizate în cremele hidratante au o gamă largă de acțiuni, inclusiv prevenirea pierderii trans-epidermice de apă și stimularea  descuamării.

Cu alte cuvinte, cremele hidratante acționează în mai multe moduri diferite, în funcție de ingredientele lor, pentru a împiedica evaporarea apei din celulele pielii (pierderea trans-epidermică de apă) și pentru a stimula eliminarea celulelor moarte și uscate ale pielii  (descuamare).

Prin prevenirea pierderii de apă trans-epidermică (TEWL), cremele hidratante susțin sănătatea barierei pielii. În multe cazuri, cremele hidratante trebuie să facă treaba pe care o barieră cutanată compromisă nu o poate face singură.

De ce contează cantitatea de apă din piele?

Majoritatea proceselor celulare necesită apă. Enzimele care necesită apă ajută pielea să se descuameze, să producă componente celulare și să funcționeze în protecția și repararea celulară. Lipsa apei perturbă procesele celulare normale, ducând la inflamație și îmbătrânire. Acesta este motivul pentru care deshidratarea este prima problemă care trebuie rezolvată în orice   rutină de îngrijire a pielii,   făcând utilizarea cremelor hidratante unul dintre cele mai importante  produse de îngrijire.

Aplicarea repetată a cremei hidratante crește conținutul de apă din piele și ajută la reglarea eliminării celulelor moarte.

Ce fac cremele hidratante pentru piele?

Majoritatea cremelor hidratante (de fapt, aproape toate produsele cosmetice în general) acționează exclusiv asupra celulelor din epiderm (stratul superior al pielii).

Cremele hidratante cresc cantitatea de apă din piele. Apa din piele se găsește în interiorul celulelor pielii, (apa intracelulară) și între celulele pielii (apa intercelulară). Cremele hidratante ajută la creșterea nivelului de apă intercelulară.

Factorul natural de hidratare (NMF), care este produs de celulele pielii, crește nivelul apei intracelulare. NMF nu poate fi înlocuit local cu o cremă hidratantă, deoarece nu poate pătrunde în celulele pielii, atunci când este aplicat pe suprafața pielii. Deci, când vorbim despre hidratarea pielii cu creme hidratante, discutăm despre creșterea nivelului apei intercelulare între celulele pielii (keratinocite) din epiderm.

Cum funcționează cremele hidratante?

Cremele hidratante funcționează în unul sau mai multe dintre următoarele moduri:

  • Repara bariera pielii – ajutând pielea sa rețină apa.
  • Oferă o acoperire ocluzivă pe suprafața pielii, care previne evaporarea apei.
  • Sunt un umectant care trage apa în piele
  • Sunt un emolient care umple spațiile dintre celule, făcând pielea netedă

Dintre aceste 4 moduri de funcționare a cremelor hidratante, doar repararea barierei pielii oferă o îmbunătățire de lungă durată a pielii .

Acesta este motivul pentru care cremele hidratante pentru repararea barierei pielii sunt cele mai bune hidratante pentru tipurile de piele uscată și pentru pielea predispusă la eczeme .

Celelalte 3 moduri de funcționare, sunt temporare, dau rezultate doar în timp ce crema hidratantă este pe piele. Odată ce crema hidratantă este îndepărtată, spălată, beneficiul dispare.

Acesta este motivul pentru care cele mai bune creme hidratante sunt cele de reparare a barierei pielii.

Pielea funcționează ca o barieră, protejând țesuturile subiacente de uscare, infecție, stres mecanic și iritație chimică. Funcția afectată duce la creșterea pierderii de apă trans-epidermică asociată cu diferite tipuri de dermatită.

Apa din straturile epidermice mai profunde se deplasează în sus pentru a hidrata celulele stratului cornos și apoi se pierde prin evaporare. Conținutul de apă epidermală este esențial pentru a preveni uscarea pielii și pentru a menține plasticitatea.

Cremele hidratante îmbunătățesc repararea barierei pielii, mențin integritatea și aspectul pielii acționând ca umectanți, emolienți și ocluzivi, fiecare având propriul său mecanism de acțiune.

Creme reparatoare

Tipuri de creme hidratante

Cremele hidratante pot fi clasificate pe scară largă în trei categorii:

Creme hidratante ocluzive

Cremele hidratante ocluzive, formează o barieră la suprafața pielii pe care moleculele de apă nu o pot penetra. În acest fel, practic blochează moleculele de apă care sunt deja prezente în interiorul pielii, ceea ce le face foarte eficiente în menținerea hidratării pieii pentru o perioadă.

Creme hidratante emoliente

Cremele hidratante emoliente, au rolul de a umple spațiile dintre celulele pielii, pentru a o face să fie mai netedă și catifelată. Deși cremele hidratante emoliente și ocluzive au unele componente comune, acestea funcționează destul de diferit.

În timp ce cremele hidratante ocluzive formează pur și simplu o barieră pe stratul exterior al pielii, cremele hidratante emoliente pătrund de fapt în piele și umplu golurile dintre celulele cărora le lipsesc straturile grase de lipide.

Modul de acțiune al cremelor hidratante emoliente este diferit de cremele hidratante ocluzive, motiv pentru care au devenit destul de populare în ultimii ani.

Creme hidratante umectante

Cremele hidratante umectante au rolul de a atrage apa către piele pentru a o menține hidratată. Atunci când sunt aplicate pe piele, cremele hidratante umectante atrag umezeala din mediu și o rețin în interiorul pielii, motiv pentru care multe loțiuni pentru piele conțin umectanți.

În plus, ele stimulează producția naturală a organismului de ceramide, care țin sub control orice pierdere de apă din stratul exterior.

Umectanții  din cremele hidratante pot, de asemenea, intensifică pierderea de apă trans-epidermică prin creșterea absorbției de apă din derm în epiderm, unde se evaporă ușor. Prin urmare, combinația cu cremele hidratante ocluzive este frecvent necesară pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției de barieră epidermică și a hidratării.  Mierea, sorbitolul, glicerina,  pantenolul,  ureea, gelatina,   acidul hialuronic,  alfa hidroxiacizii (acidul glicolic,  acidul lactic), propilenglicol și butilen glicol sunt exemple de umectanți.

Majoritatea cremelor hidratante combină emolienți, ocluzivi și umectanți. Combinațiile de ocluzive și umectanți măresc capacitatea pielii de reținere a apei. Mai mult, adăugarea anumitor emolienți poate îmbunătăți calitatea estetică și stabilitatea ingredientelor active ale cremei hidratante.

Cremele hidratante poate fi considerate atât cosmetice, cât și produse terapeutice atunci când sunt aplicate pe piele.

Creme hidratante

Creme antirid

Seruri hidratante

Crema cu ceramide

Care sunt beneficiile cremelor hidratante?

Principalele beneficii ale cremelor hidratante sunt:

  • hidratare – după cum arată și denumirea, au rolul de a menține umiditatea, prevenind uscarea și descuamarea  pielii
  • protecție – susține bariera cutanată, ferind pielea de factorii agresivi externi, de exemplu, condițiile meteo nefavorabile sau poluarea
  • hrănire – numeroase creme hidratante conțin și ingrediente care hrănesc pielea, îmbunătățindu-i starea generală de sănătate și aspectul
  • anti-aging – unele creme hidratante conțin și ingrediente cu proprietăți  anti-îmbătrânire,  care ajută la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor.

Cremele hidratante previn inflamația și pot îmbunătăți sănătatea pielii

Pielea uscată  duce la inflamație, prin urmare hidratarea pielii poate reduce inflamația. Inflamația poate duce la  îmbătrânirea   și la  pigmentarea pielii.  Inflamația este, de asemenea, asociată cu boli sistemice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și boala Alzheimer.

Beneficiile pentru sănătate ale cremelor hidratante

Multe studii au arătat că utilizarea cremelor de corp pentru repararea barierelor la bebeluși va ajuta la prevenirea dezvoltării eczemei, alergiilor alimentare și astmului. Această protecție apare deoarece hidratantul pentru repararea barierei face bariera cutanată mai puternică, ceea ce scade capacitatea iritanților și a alergenilor de a pătrunde în pielea bebelușului. Cremele hidratante pot, de asemenea, să calmeze pielea, să reducă mâncărimea și să îmbunătățească simptomele eczemelor și a psoriazisului.

Acizii grași și lipidele din cremele hidratante pot afecta sănătatea pielii

Diverse tipuri de acizi conținute de cremele hidratante pot ajuta la reducerea inflamației, în timp ce alți acizi grași pot crește inflamația.

Microbiomul de pe piele digeră lipidele din cremele hidratante și le descompune în acizi grași cu lanț scurt. Aceștia joacă un rol în inflamația și stabilizarea microbiomului.

Deci, atât tipul de acizi grași din cremele hidratante, cât și tipul de bacterii prezente pe piele reglează efectul cremelor hidratante asupra sistemului imunitar. Acesta este motivul pentru care tipul de acid gras din cremele hidratante este important. Unii acizi grași reduc inflamația, unii scad producția de pigment, iar unii acizi grași cresc producția de pigment.

Acizii grași pot afecta, de asemenea, cât de bine pătrund în piele cremele hidratante și alte produse de îngrijire, utilizate în aceeași rutină de îngrijire a pielii. Cu alte cuvinte, alegerea cremelor de hidratare afectează foarte mult sănătatea pielii și cât de bine funcționează  rutina de îngrijire.

Prebiotice și probiotice în cremele hidratante

Probioticele și prebioticele se găsesc adesea în cremele hidratante.

Probioticele sunt organisme vii, în timp ce prebioticele sunt ca îngrășămintele pentru anumite tipuri de bacterii. Diversitatea bacteriilor pielii este mai sănătoasă decât abundența unui tip de bacterii. Pre și probioticele pot favoriza unul sau două tipuri de bacterii, scăzând diversitatea.

Fiecare ingredient din cremele hidratante are un efect asupra sănătății pielii. pH-ul, tipul de apă, acizii grași, conservanții și parfumurile utilizate în crema hidratantă sunt toate importante

Creme hidratante pentru pielea grasă vs pielea uscată

Tipurile de piele grasă au nevoie de creme hidratante cu texturi ușoare, cum ar fi o cremă ușoară, loțiune sau  ser.

Este posibil ca tipurile de piele extrem de grasă să nu aibă deloc nevoie de o cremă hidratantă.

Tipurile de piele uscată au nevoie de creme hidratante  consistente pentru repararea barierei. Cea mai mare greșeală  care se  face în   rutina de îngrijire a pielii  este utilizarea cremei hidratante greșite pentru  tipul de ten.

În multe cazuri, când există tipul de ten gras se folosește o cremă hidratantă prea consistentă. Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni ghicesc în mod incorect dacă pielea lor este grasă sau uscată.

Apa în cremele hidratante

Adesea, apa se află în fruntea listei de ingrediente în cremele hidratante. Acest lucru se datorează faptului că scopul cremelor hidratante este înlocuirea apei pierdute în piele. Apa într-o cremă hidratantă este un lucru bun, dar depinde de tipul de apă din crema hidratantă. Este întotdeauna o idee bună să aplicați crema hidratantă pe pielea umedă pentru a ajuta la captarea apei în piele, mai ales dacă utilizați o cremă hidratantă care nu are apă la începutul listei de ingrediente.

Există multe tipuri diferite de apă care pot fi folosite împreună sau cu cremele hidratante. Apa poate conține diverse minerale care joacă un rol în sănătatea pielii. De exemplu, apa termală de izvor conține minerale precum Ca2+, bicarbonat (HCO3), silicați, fier, sodiu, magneziu, seleniu, sulf, stronțiu și alte metale. Prezența metalelor în apă, temperatura apei și pH-ul, afectează eficacitatea hidratantului.

Acizi grași saturați vs nesaturați în cremele hidratante

Acizii grași funcționează ca ingrediente ocluzive în cremele hidratante și afectează direct pielea. Toți acizii grași repară bariera pielii, dar acizii grași saturați sunt acizii grași incluși de obicei în cremele hidratante pentru repararea barierei. Acizii grași saturați sunt acizii grași care sunt utilizați cel mai frecvent în cremele hidratante, deoarece au o durată de valabilitate mai lungă. Acizii grași saturați găsiți în cremele hidratante includ acidul stearic, acidul lauric, acidul miristic și acidul palmitic.

Acizii grași nesaturați au o perioadă de valabilitate mai scurtă, cu excepția cazului în care sunt formulați cu antioxidanți pentru a preveni oxidarea. Îți poți da seama dacă crema hidratantă este oxidată, deoarece va avea un miros urât. Acizii grași nesaturați găsiți în cremele hidratante includ acidul oleic și acidul linoleic. Acizii grași nesaturați sunt folosiți în cele mai bune creme hidratante pentru a trata nuanța neuniformă a pielii.

Concluzie

Folosirea unei creme hidratante este esențială pentru menținerea unui ten sănătos și strălucitor. Acest lucru trebuie să facă parte din  rutina zilnică de îngrijire,  pentru a preveni deteriorarea pielii și a o menține hrănită și hidratată.

Cu utilizarea continuă, cremele hidratante pot îmbunătăți bariera pielii. Cremele hidratante cu ingrediente  anti-îmbătrânire  pot, de asemenea, calma pielea sensibilă și pot îmbunătăți nuanța și textura pielii, ajutând în același timp pielea să arate mai fermă și mai sănătoasă. Utilizarea unei creme hidratante peste un   ser  va ajuta la blocarea substanțelor active și a nutrienților din  ser.

Rutina de îngrijirea pielii ar trebui să fie o parte importantă a stilului tău de viață.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595.

Bibliografie:

  1. Purnamawati S, Indrastuti N, Danarti R, Saefudin T. The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clin Med Res. 2017 Dec;15(3-4):75-87. doi: 10.3121/cmr.2017.1363. Epub 2017 Dec 11. PMID: 29229630; PMCID: PMC5849435.
  2. Lodén, M. (2003), Do moisturizers work?. Journal of Cosmetic Dermatology, 2: 141-149. https://doi.org/10.1111/j.1473-2130.2004.00062.x
  3. Baumann, L. Moisturizers in “Baumann’s Cosmetic Dermatology” Ed. 3 McGraw Hill 2021.
  4. Yang M, Zhou M, Song L. A review of fatty acids influencing skin condition. J Cosmet Dermatol. 2020;19(12):3199-3204.
  5. DermNet – Emollients and moisturizers
    https://dermnetnz.org/topics/emollients-and-moisturisers
  6. Baldwin HE, Bhatia ND, Friedman A, Eng RM, Seite S. The Role of Cutaneous Microbiota Harmony in Maintaining a Functional Skin Barrier. J Drugs Dermatol. 2017;16(1):12-18.
  7. Baumann, L. Skin Microbiome Ch 4 in “Baumann’s Cosmetic Dermatology” Ed. 3 McGraw Hill 2021.
  8. Ye L, Mauro TM, Dang E, Wang G, Hu LZ, Yu C, et al. Topical applications of an emollient reduce circulating pro-inflammatory cytokine levels in chronically aged humans: a pilot clinical study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019;33(11):2197-2201.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!