Publicat

28 octombrie 2023

Categorie

Comentarii

Niciun comentariu

CUM SĂ ALEGI CREMA POTRIVITĂ PENTRU OCHI

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Cum să alegi cremă potrivită pentru  ochi?

Cum să alegi crema potrivită pentru ochi? Și de ce este necesar să o folosești în  rutina ta de îngrijire?

Pielea din zona ochilor este mult mai subțire și mult mai sensibilă decât restul tenului si, prin urmare necesită o îngrijire specială.

Întrucât clipim de cel puțin 10.000 de ori pe zi, pielea din jurul ochilor este prima care trădează semnele îmbătrânirii.

De ce este necesar să folosești o cremă potrivită pentru ochi?

Radiațiile solare, poluarea din mediul înconjurător, afectează zona sensibilă a ochilor.

Stresul, lipsa somnului, expresiile faciale sau agresiunile mecanice din timpul demachierii și chiar banalul frecat la ochi sunt resimțite foarte intens in această zonă.

De aceea, avem nevoie de produse special formulate pentru a asigura o hidratare optimă și a preveni apariția  ridurilor. De asemenea  și  combaterea altor probleme ale ochilor precum pungile de sub ochi, cearcănele și chiar uscăciunea.

Indiferent de problemele existente, există o cremă potrivită pentru îngrijirea ochilor.

Crema pentru conturul ochilor trebuie să devină (daca nu este deja) un must-have în rutina ta de îngrijire, indiferent de vârstă.

Cu cat o incluzi mai devreme în  rutina ta zilnică, cu atât mai mult va putea amâna apariția semnelor vizibile ale îmbătrânirii.  Si pielea își va păstra elasticitatea si fermitatea pentru mai mult timp.

Cum aplicam corect crema potrivită pentru  ochi?

Cremele pentru ochi ar trebui să fie al doilea pas în  rutina zilnică de îngrijire a pielii  și trebuie aplicate înaintea cremei hidratante.

Începem întotdeauna cu  demachierea  și tonifierea tenului, dimineața si seara, cu produsele adecvate tipului de ten.

Produsele pentru ochi, inclusiv serurile, cremele sau gelurile, trebuie aplicate direct după curățare. Aceasta din mai multe motive:

  • Crema de ochi va putea pătrunde în piele fără a fi nevoie să interacționeze cu alte produse.
  • Crema de ochi va putea umple orice cute ale pielii pentru a netezi ridurile. Multe sunt concepute pentru a face acest lucru. Nu vor funcționa la fel de bine dacă sunt aplicate peste alte seruri, geluri, creme și alte produse.
  • Crema pentru ochi va proteja zona delicată a ochilor. În a treia etapă a regimului de îngrijire a pielii, serurile de tratament, conțin adesea ingrediente care pot irita pielea delicată din apropierea ochilor.

Modul de aplicare a cremei potrivite pentru  ochi

  • Se aplică o cantitate cât un bob de mazăre prin tapotare ușoara, în jurul și sub zona ochilor ( pe pleoapa superioară si pleoapa inferioară). Este de preferat sa folosim degetul inelar, care are cea mai putină forță. Exercită, cea mai mică presiune asupra acestei zone foarte delicate.
  • Sau putem prin masaj ușor, din coltul intern al ochiului către cel extern. Ritualul de îngrijire poate fi completat cu mișcări  de presopunctură. Aceste mișcări ajută în procesul de drenaj. Din aproape în aproape, cu degetul inelar și mijlociu, apăsam moderat de-a lungul osului orbital, încercuind practic ochiul.
  • Daca problema cu care te confrunți sunt pungile de sub ochi, poate fi de ajutor sa păstram crema în frigider. Efectul răcoritor și decongestionant va fi garantat.
  • Crema de ochi este și o bază excelenta pentru machiaj. Anti-cearcănul se va aplica mai ușor și mai uniform dacă pielea din jurul ochilor este bine hidratată.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi crema potrivită pentru îngrijirea ochilor?

Crema potrivită pentru îngrijirea ochilor trebuie să conțină ingrediente benefice. Pentru a viza principalele probleme din regiunea ochilor cu care te confrunți.

Iată câteva dintre ingredientele benefice: antioxidanți ( vitamina c, vitamina E, acidul ferulic, etc.), retinol, peptide, acid hialuronic, ceramide, niacinamide, acid kojic, etc.

Care sunt  tipurile de cremă potrivită pentru îngrijirea ochilor?

Există șase tipuri principale de creme pentru îngrijirea ochilor.

Cel mai bun produs, potrivit pentru îngrijirea ochilor  va depinde de  tipul tău de ten  și de nevoile specifice ale pielii.

Primul pas în alegerea  cremei potrivite de ochi  este să-ți cunoști tipul de ten si cu ce probleme te cofrunți în regiunea ochilor.

Cele 6 tipuri de creme pentru  ochi

Creme hidratante pentru ochi

Aceste produse pentru ochi, conțin ingrediente hidratante precum  acidul hialuronic, ceramide și acizi grași pentru a hidrata pielea subțire din jurul ochilor. Acest lucru ajută la îmbunătățirea aspectului liniilor fine și al pielii ridate cauzate de deshidratare .

Creme anti-îmbătrânire pentru ochi

Produsele anti-îmbătrânire pentru ochi, conțin în general ingrediente precum peptide, retinol, factori de creștere, antioxidanți etc. Mai conțin și alte ingrediente de ultimă oră, cum ar fi sulfatul de heparan și defensinele. Acestea  îmbunătățesc aspectul liniilor fine, al ridurilor  și alte semne de îmbătrânire ale pielii din zona ochilor.

Seruri calmantepentru ochi

Serurile antiinflamatoare pentru ochi, sunt indicate pentru tipurile de ten sensibile, cum ar fi rozaceea și tipurile de ten alergice.

Persoanele cu rozacee au adesea pleoapele roșii. Acesta este un simptom al rozaceei și au nevoie de creme și seruri pentru ochi sigure pentru a preveni aceste simptome.

Sunt recomandate cremele și serurile pentru ochi care conțin ingrediente antiinflamatoare pentru a calma roșeața și pentru a calma usturimea, arsurile sau alte semne de iritare. Dacă aveți piele alergică, cremele pentru ochi care sunt etichetate ca hipoalergenice sunt alegeri excelente.

Cele mai bune creme de ochi pentru pielea sensibilă ar trebui să  conțină parfumuri și conservanți în cantități minime sau ar trebui sa nu conțină deloc și cât mai puțini alergeni posibili.

Creme care dau luminozitate regiunii din zona ochilor

Cearcănele de sub ochi sunt una dintre cele mai frecvente probleme cosmetice în rândul multor tipuri de ten.

Pentru a remedia acest lucru, alege o cremă pentru ochi care conține inhibitori de tirozinază și antiinflamatoare. Toate aceste ingrediente lucrează pentru a preveni producerea de melanină. Prin urmare, se îmbunătățește aspectul  petelor pigmentare  și cearcănele.

Creme pentru ochi antiinflamatoare. 

Pungile de sub ochi sunt cauzate de o acumulare de lichid limfatic sau retenție de apă în țesutul din pleoapa inferioară.

Utilizează o cremă de ochi care conține ingrediente antiinflamatoare și cofeină pentru a reduce umflarea. Cremele antiinflamatoare pentru ochi nu ar trebui să conțină ingrediente umectante. Acestea atrag umezeala și, prin urmare, cresc efectul de umflare a pungilor de sub ochi.

Creme pentru ochi cu alfa-hidroxiacizi. 

Cremele pentru ochi cu alfa-hidroxiacizi pot ajută la reducerea ridurilor, a daunelor solare și a altor semne de îmbătrânire ale pielii. Cu toate acestea, nu ar trebui să utilizezi aceste produse  dacă ai  ten sensibil. Hidroxiacizii pot provoca uscăciune, descuamare și iritare mai ales în regiunea delicată a ochilor.

Când este bine să aplici crema de ochi? Dimineața sau seara?

Cremele pentru ochi trebuie aplicate atât în  ​​rutina de îngrijire a pielii  pe timpul zilei, cât și seara înainte de culcare.

Seara, in  rutina de îngrijire   produsele  aplicate pe ten se frecă adesea de fața de pernă și se transferă în zona ochilor.

Aceste produse pot irita pielea delicată a ochilor, în special retinoizii și hidroxiacizii. Așadar, este o idee bună să folosești cremă de protecție pentru ochi seara, mai ales dacă utilizezi retinoizi precum retinolul.

Este indicat să folosești o cremă de ochi pentru repararea barierei pielii. Acesta, îți va  proteja zona ochilor de orice produse iritante. Acest lucru este foarte important mai ales pentru tipurile de ten sensibile.

Când este bine să aplici crema de ochi? Înainte sau după SPF?

Crema de  protecție solară  se aplică după crema de ochi, seruri și creme hidratante.

Crema de protecție solară este ultimul produs care se aplică  pe piele înainte de a utiliza machiajul.

Seruri sau creme pentru îngrijirea ochilor? Ce este indicat să folosesc?

Există o mare varietate de creme și seruri concepute special pentru zona ochilor.

Atunci când decizi să folosești o cremă pentru o ochi sau un ser, trebuie să ai în vedre tipul de ten și problemele cu care te confrunți

Cremele sunt mai consistente ca textură, cu mai multe lipide și sunt mai hidratante. Serurile,  au o consistență mai lejeră asemănătoare gelului.

Dacă ai pielea uscată, vei prefera o cremă de ochi care hidratează și îmbunătățește aspectul ridurilor fine de sub ochi.

Dacă ai pielea foarte uscată, alege o cremă de ochi pentru repararea barierei pielii.

Dacă ai pungi sub ochi sau ești predispusă pentru a avea acestă problemă, cremele de ochi pot favoriza acest aspect, în acest caz alege un ser pentru ochi.

Pentru tipurile de ten gras este indicat folosirea unui ser pentru ochi.

Nu este necesar  să folosești atât un ser pentru ochi, cât și o cremă pentru ochi în același timp. Pur și simplu se diluează reciproc și își reduc eficacitatea.

Dacă dorești să utilizezi și  o cremă pentru ochi, cât și un ser pentru ochi, ar trebui folosite separat. Dimineața serul și seara crema sau invers în funcție de necesități.

Folosesc mai întâi  crema pentru ochi sau un serul pentru ochi?

Nu utiliza niciodată o cremă pentru ochi sau un ser pentru ochi în același timp pentru că risipești bani și reduci eficacitatea ambelor produse.

Cu toate acestea, poți alege să utilizezi un produs dimineața și unul seara.

Ce produs poți să utilizezi dimineața si ce produs poți să utilizezi seara?

  • Te machiezi? Dacă da, alege produsele pentru ochi care fac ca, corectorul pe care urmează sa-l folosești să arate bine după aplicare. Gândește-te la crema pentru ochi sau la serul pentru ochi ca la un primer pentru ridurile de sub ochi. Alegerea produsului potrivit pentru ochi va ajuta la împiedicarea corectorului să se aseze în cute și liniile fine de sub ochi. Este greu de spus care produs este cel mai bine să fie aplicat sub corector – un ser sau o cremă?  Deoarece depinde de caracteristicile produselor pentru ochi și de ingredientele din corector. Așadar, îți recomandăm să încerci mai multe produse pentru a găsi care ser pentru ochi este cel mai bun. Alegerea produsului potrivit, previne ca machiajul să se adune in cute si liniile fine de sub ochi.
  • Folosești un retinoid seara? Dacă da, alege o cremă de ochi pentru seară. Te va proteja de efectele retinolului  și  de alte produse din clasa  retinoizilor  care ajung pe pernă și se transferă pe pielea sensibila a pleoapelor. Acest lucru poate provoca iritarea pleoapelor de la retinoizi. Utilizarea unei creme de ochi te poate ajuta să tolerezi retinoizii noaptea.
  • Ai iritații oculare din cauza efectelor secundare ale medicamentelor faciale, cum ar fi medicamentele pentru acnee și tratamentele pentru cancerul de piele? Aplicarea mai întâi a unei creme de ochi poate ajuta la prevenirea efectelor secundare.
  • Ai eczeme în jurul ochilor sau dermatită ? Alege o cremă de ochi pentru repararea barierei pentru a proteja pielea delicată a ochilor. Folosește cremă de ochi și dimineața și seara. Un ser nu este suficient de hidratant dacă ai eczeme în jurul ochilor.
  • Ai ochii umflați? Daca ai pungi sub ochi, evită cremele de ochi și foloseste doar  seruri. O cremă de ochi va agrava aspectul pungilor de sub ochi. Utilizează un produs antiinflamator pentru ochi seara, deoarece aspectul pungilor de sub ochi  este mai este mai accentuat când te trezești dimineața. Acest lucru va ajuta la prevenirea acumulării de lichid sub ochi pe timp de noapte.

Ce să eviți când alegi o cremă pentru îngrijirea ochilor

În primul rând, este foarte important sa-ti  cunoști tipul de ten, astfel încât să știi ce ingrediente trebuie evitate.

În general, dacă ai senzație de arsură  de la cremele pentru ochi, evită hamamelisul, acidul ascorbic, hidroxiacizii,  retinolul,  cremele solare cu avobenzonă, uleiurile esențiale și parfumurile din cremele pentru ochi.

Parfumurile, inclusiv cele derivate din ingrediente naturale, sunt adesea iritante pentru piele, în special în zona delicată a ochilor. În mod similar, unii coloranți, conservanți și alți alergeni obișnuiți pot irita pielea din zona ochilor, în special la tipurile de ten predispuse la rozacee. Alege o cremă hipoalergenică pentru ochi dacă pielea ta tinde să reacționeze negativ la multe ingrediente comune.

Când începi să folosești un retinoid în rutina ta de îngrijire a pielii pe timp de noapte, evită  retinolul și hidroxiacizii din cremele pentru ochi până când pielea ta se obișnuiește cu retinolul.

Când este bine să încep să utilizez crema de ochi?

Nu este niciodată prea devreme să începi să utilizezi o cremă  sau un ser pentru ochi. Cu toate acestea, este foarte important să folosești o cremă  sau un ser pentru ochi, daca ai una din urmatorele probleme:

  • Pielea uscată în regiunea ochilor
  • Riduri fine sub ochi
  • Laba gâștei
  • Pungi sub ochi
  • Ochi roșii și senzație de usturime
  • Ton neuniform in regiunea ochilor, cearcăne

Daca aceste probleme nu există este totuși bine să utilizezi produse pentru îngrijirea ochilor pentru a preveni apariția lor.

În unele cazuri, este important să folosești o cremă pentru a preveni iritarea ochilor de la alte produse, cum ar fi produsele anti-îmbătrânire sau pentru acnee.

 Pot folosi crema de ochi pe față?

Nu! nu utilizați niciodată o cremă de ochi pe față. Cremele pentru ochi sunt special concepute pentru zona ochilor, ca un primer.

Pentru a putea fi folosită sub machiaj și pentru a preveni adunarea machiajului sub ochi. Folosirea cremelor pentru ochi pe față poate duce la înfundarea porilor și la apariția punctelor negre.

Diferența dintre crema de ochi și crema de față este formularea de bază, nu ingredientele active.

Crema de ochi este menită să creeze un strat subțire de primer pe piele, care maschează cearcănele, reflectă lumina, umple pliurile de sub ochi și permite machiajului să se așeze fără probleme.

În  pleoapa inferioar nu există atât de multe glande sebacee cât există în zona T și în alte zone ale feței. Deci, deși cremele pentru ochi  pot provoca apariția punctelor albe (milia) și pori înfundați sub ochi, este și mai probabil să provoace  apariția punctelor  negre atunci când sunt folosite pe alte părți ale feței.

Din acest motiv, nu utiliza creme de ochi pe față. În orice caz, poți folosi creme hidratante faciale pe pleoape. Cremele de față sunt menite să se intindă ușor pe piele și să nu provoace comedoane.

Pot să folosesc o  cremă hidratantă facială în regiunea  ochilor în loc de o cremă de ochi? 

Cremele pentru ochi sunt scumpe. În unele cazuri, este posibil să dorești să reduci costurile de îngrijire a pielii prin eliminarea unui produs. Crema/serul pentru ochi este primul produs de îngrijire a pielii pe care trebuie să îl elimini atunci când ai un buget redus. Sau, poate pleci într-o călătorie și trebuie să eliberezi spațiu în bagaj, poți să-ți lași crema de ochi acasă. Dar ce poți să folosești în loc de crema de ochi? Crema ta hidratantă facială. Atâta timp cât nu conține retinol, hidroxiacizi sau peroxid de benzoil sau parfumuri puternice, ar trebui să poți folosi o cremă hidratantă facială în loc de o cremă de ochi.

Concluzie

Cel mai important este să folosești produsul potrivit pentru tipul tău de ten și pentru problemele cu care te confrunți.

O rutină adecvată de îngrijire a pielii este esențială pentru a vă atinge obiectivele.

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu tratamentele din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie:

  1. Mukherjee S, Date A, Patravale V, Korting HC, Roeder A, Weindl G. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006;1(4):327-48. doi: 10.2147/ciia.2006.1.4.327. PMID: 18046911; PMCID: PMC2699641.
  2. Colvan L, Fleck T, Vega VL. Global periorbital skin rejuvenation by a topical eye cream containing low molecular weight heparan sulfate (LMW-HS) and a blend of naturally derived extracts. J Cosmet Dermatol. 2019 Apr;18(2):530-538. doi: 10.1111/jocd.12857. Epub 2019 Jan 12. PMID: 30636356; PMCID: PMC6850077.
  3. Kaufman J, Callender V, Young C, Jones P, Wortzman M, Nelson D. Efficacy and Tolerability of a Retinoid Eye Cream for Fine to Moderate Wrinkles of the Periorbital Region. J Drugs Dermatol. 2022 Sep 1;21(9):932-937. doi: 10.36849/JDD.6815. PMID: 36074511.
  4. Ng A, et al. (2016). Impact of eye cosmetics on the eye, adnexa, and ocular surface.
    https://journals.lww.com/claojournal/Abstract/2016/07000/Impact_of_Eye_Cosmetics_on_the_Eye,_Adnexa,_and.1.aspx

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!