fbpx

Publicat

7 martie 2024

Comentarii

Niciun comentariu

PEELINGURI CHIMICE

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Peelinguri chimice

Peelinguri chimice.  Peelingurile chimice, reprezintă o procedură care îndepărtează  stratul superficial al pielii cu ajutorul unor substanţe chimice.

Este o procedură destul de frecventă care este utilizată pentru tratarea pielii foto-îmbătrânite, a ridurilor profunde și a liniilor fine, a cicatricilor după   acnee   și pentru a îmbunătăți vitalitatea, tonusul și textura pielii.

In cadrul acestei proceduri se folosesc diferite soluții acide  (acid salicilic,  acid lactic,   acid glicolic) pe piele pentru a stimula  exfolierea, depigmentarea si revitalizarea pielii prin stimularea glicozaminoglicanilor, fibroblastelor și remodelarea fibrelor de elastina și   colagen.

Ce sunt peelingurile chimice?

Peelingurile chimice, reprezintă o tehnică de înfrumusețare, un proces de  exfoliere  a corneocitelor (celulelor moarte) pentru a îmbunătăți aspectul vizual și starea generală a pielii.

Acest proces nu constă în exfoliere mecanică precum  micro-dermabraziunea, ci în disiparea celulelor moarte din stratul superficial al pielii la contactul cu componentele acide.

Mai exact, este vorba despre o  exfoliere  controlată, care permite regenerarea țesuturilor, rezultatul fiind o piele mai fină, mai fermă și mai sănătoasă.

De regulă,  acizii organici  sunt componentele active ale peelingurilor chimice. Un peeling chimic are ca rezultat modificarea sau deteriorarea structurilor epidermice și dermice.  

Tipuri de peelinguri chimice

Peelingurile chimice sunt clasificate în mod obișnuit în funcție de adâncimea de penetrare în piele, în peelinguri superficiale, medii și profunde.

Factorii care afectează profunzimea peelingului și, prin urmare, gradul efectelor sale terapeutice, includ proprietățile agentului chimic utilizat (de exemplu, concentrația și pH-ul), tehnica de aplicare a acestuia, starea și sensibilitatea pielii.

În funcție de problemele pielii, și in urma consultului de specialitate  se pot recomanda:

Peelinguri chimice foarte superficiale și superficiale

Îndepărtează stratul exterior al pielii (epiderm). Sunt folosite pentru a trata ridurile fine,  acneea, nuanța neuniformă a pielii și uscăciunea. Este necesară efectuarea de mai multe proceduri, la fiecare două până la cinci săptămâni.

Timpul de vindecare: 1 până la 7 zile. Pielea va fi roșie. După ce roșeața dispare, poate să apară descuamarea, care durează 3 până la 7 zile.

Îngrijirea post procedură:  Se recomandă aplicarea de loțiuni,  seruri  sau  creme  reparatoare până când pielea se vindecă, urmată de aplicarea zilnică de  protecție solară.

Cand se poate aplica machiaj:  De obicei imediat după   exfoliere,  dar uneori a doua zi, în funcție de starea pielii.

Vizită de urmărire:  Nu este necesară. Cu toate acestea, 3 până la 5 peelinguri pot fi necesare pentru a vă oferi rezultatele dorite. Aceste peelinguri pot fi repetate la fiecare 2 până la 5 săptămâni.

 Peelinguri chimice medii

Îndepărtează celulele pielii de pe epiderm și din porțiuni din partea superioară a stratului mijlociu al pielii (dermul). Sunt folosite pentru a trata  ridurile,  cicatricile după   acnee  și nuanța neuniformă a pielii. Poate fi necesar ca procedura să fie repetată pentru a obține sau a menține rezultatul dorit.

Timpul de vindecare: 1 până la 14 zile. Pielea va fi roșie și inflamată. De asemenea se pot inflama inclusiv pleoapele. Inflamarea poate dura pâna 48 de ore. Se pot forma de asemenea vezicule.  După ce roșeața dispare, poate să apară  descuamarea, care durează 7 până la 14 zile.

Îngrijirea post procedură: Se recomandă aplicarea de   creme si loțiuni  reparatoare de mai multe ori pe zi, ori de câte ori este nevoie. De asemenea se recomandă de către medic, medicamente antivirale sau unguente cu antibiotic dacă este necesar timp de 10 până la 14 zile. Evitarea totala a soarelui până când pielea se vindeca.

Cand se poate aplica machiaj:  După 5 până la 7 zile,  în funcție de starea pielii.

Vizită de urmărire:  Da, este necesară vizita de urmărire după această procedură.

Peelinguri chimice profunde 

Îndepărtează celulele pielii mai profund. Este o procedură  medicală efectuată de  sub anestezie de către medic. Se recomandă pentru riduri profunde, cicatrici sau leziuni pre-canceroase.

Timp de vindecare:  14 până la 21 de zile. Zona va fi bandajată.

Îngrijire post procedură:   Se recomandă aplicarea de  creme si loțiuni  reparatoare de mai multe ori pe zi, ori de câte ori este nevoie. Timp de 14 zile, aplicați unguent după fiecare curățare. După 14 zile, se aplică o cremă hidratantă conform instrucțiunilor. De asemenea se recomandă de către medic, medicamente antivirale sau unguente cu antibiotic dacă este necesar timp de 10 până la 14 zile. Evitarea totală a soarelui timp de 3 până la 6 luni.

Cand se poate aplica machiaj:  După vindecarea pielii  în funcție de starea acesteia.

Vizită de urmărire:  Da, este necesară vizita de urmărire după această procedură. A doua zi, după procedură este necesar ca medicul, sa vadă starea pielii după procedură. Sunt necesare mai multe vizite de urmărire în prima săptămână

Efectele secundare ale peelingurilor chimice

Peelingurile chimice pot provoca diferite efecte secundare, cum ar fi:

  • Roșeață, cruste și inflamare. Vindecarea normală după peeling chimic implică înroșirea pielii, apariția crustelor și inflamarea. După un peeling chimic mediu sau profund, roșeața poate dura câteva luni.
  • Cicatrici. Rareori, un peeling chimic poate provoca cicatrici – de obicei pe partea inferioară a feței. Antibioticele și medicamentele cu steroizi pot fi recomandate de către medic pentru a evita apariția cicatricilor.
  • Modificări ale culorii pielii. Peelingurile chimice, pot determina ca pielea tratată să devină mai închisă la culoare decât în mod normal (hiperpigmentare) sau mai deschisă decât în mod normal (hipopigmentare).  Hiperpigmentarea  este mai frecventă după peelingul superficial, în timp ce hipopigmentarea este mai frecventă după un peeling profund. Aceste probleme sunt mai frecvente la persoanele cu pielea închisă la culoare și uneori pot fi permanente.
  • Infecţie. Peelingurile chimice, pot provoca infecții bacteriene, fungice sau virale, cum ar fi apariția  virusului herpesului – virusul care provoacă herpesul labial.
  • Leziuni ale inimii, rinichilor sau ficatului. Peelingurile chimice profunde folosesc acizi carboxilici (fenoli), care pot deteriora mușchiul inimii și pot face ca inima să bată neregulat. Fenolul poate dăuna, de asemenea, rinichilor și ficatului. Pentru a limita expunerea îndelungată la fenol, se poate face un peeling chimic profund pe rând în două tranșe. la intervale de 10 până la 20 de minute.

Ingrediente active ale peelingurilor chimice

Eficacitatea  peelingurilor chimice   depinde în mare măsură de ingredientele sale active, fiecare oferind beneficii unice pentru diferitele probleme ale pielii.

TCA (Acid tricloracetic)

Ideal pentru peelingul  mediu, TCA poate aborda ridurile moderate, problemele de textură a pielii și neregularitățile pigmentare. Acesta ar trebui să fie utilizat numai de medici , deoarece este un ingredient foarte periculos.

Acidul glicolic 

Acidul glicolic  este un alfa-hidroxiacid (AHA) cunoscut pentru dimensiunea mică a moleculei sale, care permite pătrunderea profundă in piele. Este eficient în stimularea colagenului și exfolierea pielii.

Acidul lactic

Acidul lactic  este un alfa-hidroxiacid (AHA), derivat din lapte, acidul lactic este mai blând decât acidul glicolic  și hidratează pielea în timp ce îmbunătățește textura și pigmentarea.

Acidul salicilic

Acidul salicilic  este un beta hidroxi acid (BHA) care pătrunde adânc în pori, făcându-l eficient in acnee,  problemele legate de  îmbătrânire a pielii  și daunele solare.

Acidul azelaic 

Cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii, acidul azelaic este eficient în tratarea rozaceei,  hiperpigmentării și îmbunătățirea texturii generale a pielii.

Acidul piruvic 

Are proprietăți lipofile și keratolitice similare cu cele ale  acidului salicilic,  dar are o lipofilitate mai mică. Este parțial hidrofil, ceea ce îi conferă proprietăți atât ale acidului glicolic cât si ale acidului salicilic. Indicații:  acne  vulgară,  acnee inflamatorie și comedogenă, excces de  sebum, fotoîmbătrânire, hiperpigmentari  superficiale.

Acidul mandelic 

Este un  alfa hidroxiacid  aromatic, acționează pentru a accelera reînnoirea celulară prin micile legături care țin împreună celulele pielii, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii. Derivat din amigdalina, un extract din migdale amare, molecula de acid mandelic este mai mare decât molecula de   acid glicolic, așa că nu pătrunde adânc în piele. Indicații:  acnee, rozacee, foliculită, post  acnee  și seboree uleioasă, comedoane (puncte negre), riduri minore de expresie, tonus scăzut al pielii,  pete pigmentare, pistrui, ten neuniform.

Acidul fitic

Este un extract de plante cu unele efecte antioxidante și antiinflamatorii. La fel ca alți antioxidanți, acidul fitic poate ajuta la neutralizarea daunelor radicalilor liberi din piele. Asigură o activitate de auto-neutralizare, care produce efecte keratolitice blânde și ajută la refacerea celulară. Moleculele au dimensiuni relativ mari; în timpul tratamentului , acestea nu pătrund adânc în piele, ci rămân în stratul cornos. Indicații: piele cu pori dilatați,  hiperpigmentare,   îmbătrânirea pielii, vergeturi, cicatrici vechi și noi, foto-îmbătrânirea, pierderea elasticității pielii, piele deshidratată.

Acidul ferulic

Se găsește în natură, în plante ca acid liber sau ca ester, în principal în semințe, în frunze și în scoarțe. Peelingul cu acid ferulic este superficial. Are proprietăți antioxidante puternice care luptă împotriva speciilor reactive de oxigen. Efectele sale depigmentante derivă din funcția sa de inhibitor necompetitiv al tirozinazei. Indicații: deshidratare epidermica  (piele uscata,  însetata, care se descuamează), foto-îmbătrânire (îmbătrânirea pielii cauzată de radiațiile UV excesive),  hiperpigmentare   epidermică (pete  pigmentare pe stratul exterior al pielii), riduri fine și riduri superficiale, piele slăbită, lăsată, tonul tern neuniform al pielii.

Gluconolactona

Produsă în mod natural prin fermentarea surselor regenerabile de carbohidrați. Pătrunde lent în celule datorită greutății sale moleculare mari. Are proprietăți de hidratare mai bune în comparație cu  alfa-hidroxiacizii  (AHA) și este potrivită pentru pielea sensibilă. În peeling-uri, poli-hidroxiacizii PHA reprezintă următoarea generație de peelinguri chimice superficiale. Gluconolactona este un ingredient activ care tratează pielea foarte delicat, fără a afecta straturile mai profunde. Deoarece este o moleculă mai mare, gluconolactona pătrunde încet în piele. Indicații: deshidratare epidermică   piele uscată, însetată, care se descuamează),  acnee  (comedoane, puncte negre, puncte albe, post-acnee), hiperpigmentare  (pete pigmentare pe stratul exterior al pielii), hiperkeratoza (stratul cornos aspru și îngroșat ), seboree (secreție excesivă de sebum ), piele hipersensibilă predispusă la alergii, pori dilatați, piele slăbită, lăsată, ternă, ton neuniform al pielii.

Acidul lactobionic

Obținut în mod natural din oxidarea lactozei. Este un poli-hidroxiacid cu numeroase beneficii pentru îngrijirea pielii, care nu provoacă iritații. Este un umectant puternic cu un conținut ridicat de apă/umiditate suplimentară, menținând pielea strălucitoare și fermă. Este un ingredient activ care tratează pielea foarte delicat, fără a afecta straturile profunde. Indicații:  îmbătrânirea pielii, îmbătrânire prematură,  hperpigmentare,  elasticitate redusă a pielii, piele predispusă la alergii, riduri – atât liniile fine, cât și riduri profunde legate de vârstă, relaxare cutanată, cicatrici.

Acidul tranexamic

În mod tradițional, acidul tranexamic este de fapt un medicament care a fost folosit în chirurgie pentru a stopa sângerarea. De asemenea, studiile arată că are un impact pozitiv asupra melasmei și hiperpigmentării.  Este sigur de utilizat pentru toate  tipurile de piele.  Asigură o acțiune antiinflamatoare puternică și specifică, inhibând sinteza tirozinazei din melanocite până la cheratinocite din epiderm. De asemenea, calmează pielea și ajută la refacerea barierei pielii.

Indicații ale peelingurilor chimice

Atunci când se efectuează un peeling chimic, evaluarea adecvată a pacientului și executarea unui plan cuprinzător de tratament pot produce rezultate sigure, fiabile și satisfăcătoare. Există diverse indicații pentru utilizarea peelingului chimic ca tehnică de refacere a pielii si anume:

  • Acnee  (unele tipuri)
  • Pete de vârstă
  • Decolorare (pete pigmentare, nuanță neuniformă a pielii)
  • Ten tern
  • Riduri fine (în special sub ochi și în jurul gurii)
  • Pistrui
  • Melasmă
  • Piele  aspră
  • Fotoîmbătrănire

Contraindicații ale peelingurilor chimice

  • Istoricul unei reacții alergice la un agent de peeling
  • Infecție continuă, la răni deschise sau răni în zona peelingului
  • Utilizare recentă de izotretinoină în ultimele 6 luni (relevantă în special pentru peelingurile medii și profunde)
  • Paciente însărcinate sau care alăptează
  • Psoriazis, boli ale țesutului conjunctiv, dermatită atopică, expunere la radioterapie sau pacienți care au suferit recent intervenții chirurgicale faciale nu sunt, în general, candidați pentru peeling chimic.
  • Considerații speciale sunt, de asemenea, necesare pentru pacienții cu o tendință cunoscută pentru formarea cicatricilor cheloide sau vindecarea slabă a rănilor cu diabet necontrolat.
  • Pacienții clasificați  cu tipuri de piele Fitzpatrick III-VI, deoarece pot fi predispuși la hipopigmentare sau discromii.

Pregătirea pentru peelingurile chimice

Înainte de efectuarea peelingurilor chimice alegeți pentru peelingurile superficiale cosmetologi, persoane bine pregătite, iar pentru peelingurile medii și profunde medici și personal medical calificat.

Rezultatele pot fi variabile și depind de expertiza persoanei care efectuează peelingul. Efectuat incorect, un peeling chimic poate duce la complicații, inclusiv infecții și cicatrici permanente.

Înainte de efectuarea peelingurilor chimice, se are în vedere:

  • Examinarea istoricului medical. Fiți pregătiti să răspundeți la întrebări despre afecțiuni medicale actuale și trecute și despre orice medicamente pe care le luați sau pe care le-ați luat recent, precum și despre orice proceduri cosmetice pe care le-ați avut.
  • Se face un examen fizic. Se va inspecta pielea și zona care urmează să fie tratată pentru a determina ce tip de peeling ați putea beneficia, precum și caracteristicile fizice – de exemplu, tonul și grosimea pielii – care pot afecta rezultatele peelingului.
  • Se discută așteptările. Se discută despre motivațiile, așteptările și riscurile potențiale. Asigurați-vă că înțelegeți de câte tratamente ați putea avea nevoie, cât timp va dura vindecarea și care ar putea fi rezultatele dvs.

Înainte de efectuarea procedurii de exfoliere cu peelinguri chimice, este posibil să aveți nevoie, de asemenea:

  • Să luați medicamente antivirale. Medicul vă poate prescrie un medicament antiviral înainte și după tratament pentru a ajuta la prevenirea unei infecții virale.
  • Recomandarea utilizării unei  creme cu   retinoizi.  Medicul vă poate recomanda utilizarea unei creme cu  retinoizi,  cum ar fi tretinoina cu câteva săptămâni înainte de tratament pentru a ajuta la vindecare. Acestă recomandare este necesară în cazul peelingurilor medii și profunde.
  • Recomandarea evitării expunerii neprotejate la soare. Prea multă expunere la soare înainte de procedură poate provoca pigmentare neregulată permanentă în zonele tratate.
  • Evitarea unor tratamente cosmetice si anumite tipuri de epilare. Cu aproximativ o săptămână înainte de exfoliere, nu mai folosiți tehnici de îndepărtare a părului, cum ar fi electroliza sau depilatoarele. De asemenea trebuie evitate tratamentele de vopsire a părului, epilarea definitivă cu laser, măștile faciale sau scruburile faciale în săptămâna înainte de peeling. Nu trebuie rase zonele care vor fi tratate, cu 24 de ore înainte de peeling.

Procedura de tratament al peelingurilor chimice

Înainte de procedură

Procedura de tratament al peelingurilor chimice, se face de obicei la un cabinet de cosmetică medicală sau într-o unitate chirurgicală ambulatorie daca se efectuează peelinguri medii și profunde.

Înainte de procedură, cosmetologul sau medicul  va curăța fața, va proteja părul și  va acoperi ochii cu unguent, bandă adezivă sau ochelari de protecție.

De obicei, calmarea durerii nu este necesară pentru un peeling chimic superficial. Dacă se efectuează un peeling mediu, este posibil să primiți un sedativ și un analgezic. Pentru un peeling profund, se face anestezie locală.

În timpul procedurii

În timpul unui peeling chimic superficial:

  • Se va folosi o pensulă, un bețisor din bumbac, un tifon sau un burete pentru a aplica o soluție chimică care conține de obicei   acid glicolic  sau  acid salicilic,   acid lactic, etc. Pielea tratată va începe să se albească.
  • Este posibil să simțiți usturime ușoară în timp ce soluția chimică se află pe piele.
  • La finalul tratamentului se va aplica o soluție neutralizantă sau se clătește cu apă rece, pentru a îndepărta soluția chimică de pe pielea tratată.

În timpul unui peeling chimic mediu:

  • Se va folosi un aplicator cu vârf de bumbac sau tifon pentru a aplica o soluție chimică care conține acid tricloracetic, uneori în combinație cu  acid glicolic.  Pielea tratată va începe să se albească.
  • După câteva minute, medicul va aplica comprese reci pentru a calma pielea tratată. De asemenea, s-ar putea să vi se ofere un ventilator de mână pentru a vă răcori pielea. Cu toate acestea, nu este necesară nicio soluție de neutralizare.
  • Este posibil să simțiți usturime și arsură timp de până la 20 de minute.

În timpul unui peeling chimic profund:

  • Vi se vor administra fluide intravenoase (IV) și ritmul cardiac va fi monitorizat îndeaproape.
  • Medicul va folosi un aplicator cu vârf de bumbac pentru a aplica acid carboxilic (fenol) pe piele. Pielea tratată va începe să devină albă sau gri.
  • Pentru a vă limita expunerea la fenol, medicul dumneavoastră va efectua procedura în două intervale la aproximativ 15 minute distanță. O procedură facială completă poate dura aproximativ 90 de minute.

Indicații post procedură peelinguri chimice

Peelinguri superficiale

  • După un peeling chimic de orice adâncime, pielea va fi roșie, strânsă, iritată sau inflamată.
  • Trebuie urmate instrucțiunile post tratament,  protecție solară,  curățare, hidratare și aplicarea unguentelor protectoare pe piele.
  • După un peeling chimic superficial, pielea tratată va fi roșie, uscată și ușor iritată – deși aceste efecte ar putea fi mai puțin vizibile cu fiecare tratament repetat. Se aplica un unguent protector, pentru a calma pielea. De obicei, puteți purta machiaj a doua zi.
  • Zonele tratate durează aproximativ una până la șapte zile pentru a se vindeca după un peeling chimic superficial. Pielea nouă poate fi temporar mai deschisă sau mai întunecată decât în ​​mod normal.

Peelinguri medii

  • După un peeling chimic mediu, pielea tratată va fi roșie și inflamată. Se aplică un unguent protector, pentru a calma zona și a preveni uscarea. După cinci până la șapte zile, puteți folosi produse cosmetice pentru a acoperi orice roșeață.
  • Se pot aplica comprese cu gheață pentru confort.
  • Pe măsură ce inflamația scade, pielea tratată va începe să formeze o crustă și se poate închide la culoare sau dezvolta pete maronii.
  • Zonele tratate durează aproximativ șapte până la 14 zile pentru a se vindeca după un peeling chimic mediu, dar roșeața poate dura luni de zile.

Peelinguri profunde

  • După un peeling chimic profund, veți experimenta roșeață și inflamare severă. De asemenea, veți simți arsuri și pulsații, și se pot inflama și pleoapele.
  • Se evită exfolierea, frecarea sau zgârierea pielii. Poate dura câteva luni până când culoarea pielii revine la normal și poți vedea rezultatele complete ale peelingului.(in cazul peelingurilor profunde)
  • Medicul va aplica un pansament chirurgical pe pielea tratată. S-ar putea prescrie și analgezice. Va trebui curățată pielea tratată și să aplicați unguent de câteva ori pe zi timp de aproximativ două săptămâni.
  • Zonele tratate vor dezvolta o piele nouă în aproximativ două săptămâni după un peeling chimic profund, deși roșeața poate dura luni de zile. Pielea tratată poate deveni mai închisă sau mai deschisă decât în ​​mod normal sau poate pierde capacitatea de a se bronza.
  • Odată ce pielea nouă acoperă complet zona tratată în aproximativ două săptămâni, puteți folosi produse cosmetice pentru a ascunde orice roșeață.
  • Se recomandă folosirea cremei cu  protecție solară  în fiecare zi.

Rezultate după procedura cu peelinguri chimice

  • Un peeling chimic superficial îmbunătățește textura, tonusul pielii și diminuează aspectul ridurilor fine. Rezultatele sunt subtile, dar cresc cu tratamentele repetate.
  • Un peeling chimic mediu, pielea tratată va fi vizibil mai netedă.
  • După un peeling chimic profund, veți observa o îmbunătățire dramatică a aspectului zonelor tratate. Este posibil ca rezultatele să nu fie permanente. De-a lungul timpului, vârsta și noile daune solare pot duce la noi linii și la modificări ale culorii pielii.
  • După procedurile cu peelinguri chimice, noua piele este temporar mai sensibilă la soare, deci trebuie protejată tot timpul cu  protecție solară.

Concluzie

Peelingurile chimice sunt proceduri frecvent efectuate în clinicile de specialitate. În ultimii ani peelingurile profunde au fost înlocuite cu lasere.

Peelingurile superficiale s-au dezvoltat și diversificat devenind foarte populare, fiind proceduri cosmetice neinvazive cel mai frecvent efectuate in clinicile de specialitate.

Atunci când sunt utilizați pentru indicația corespunzătoare și cu tehnică adecvată, aproape toți agenții de peeling au demonstrat o eficacitate clinică excelentă și rămân un instrument indispensabil și rentabil.

Rutina de îngrijirea pielii  ar trebui să fie o parte importantă a stilului tău de viață.

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu   tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de  tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o  rutină de îngrijire a pielii  care funcționează pentru tine și iți vom oferi  tratamentele cosmetice   potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro,  sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595.

Bibliografie:

  1. Starkman SJ, Mangat DS. Chemical Peels: Deep, Medium, and Light. Facial Plast Surg. 2019 Jun;35(3):239-247. doi: 10.1055/s-0039-1688944. Epub 2019 Jun 12. PMID: 31189196.
  2. Lee KC, Wambier CG, Soon SL, Sterling JB, Landau M, Rullan P, Brody HJ; International Peeling Society. Basic chemical peeling: Superficial and medium-depth peels. J Am Acad Dermatol. 2019 Aug;81(2):313-324. doi: 10.1016/j.jaad.2018.10.079. Epub 2018 Dec 11. PMID: 30550830.
  3. Castillo DE, Keri JE. Chemical peels in the treatment of acne: patient selection and perspectives. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018 Jul 16;11:365-372. doi: 10.2147/CCID.S137788. PMID: 30038512; PMCID: PMC6053170.
  4. Weissler JM, Carney MJ, Carreras Tartak JA, Bensimon RH, Percec I. The Evolution of Chemical Peeling and Modern-Day Applications. Plast Reconstr Surg. 2017 Nov;140(5):920-929. doi: 10.1097/PRS.0000000000003787. PMID: 29068926.
  5. O’Connor AA, Lowe PM, Shumack S, Lim AC. Chemical peels: A review of current practice. Australas J Dermatol. 2018 Aug;59(3):171-181. doi: 10.1111/ajd.12715. Epub 2017 Oct 24. PMID: 29064096.
  6. Lee KC, Wambier CG, Soon SL, Sterling JB, Landau M, Rullan P, Brody HJ; International Peeling Society. Basic chemical peeling: Superficial and medium-depth peels. J Am Acad Dermatol. 2019 Aug;81(2):313-324. doi: 10.1016/j.jaad.2018.10.079. Epub 2018 Dec 11. PMID: 30550830.
  7. Ditre, C. M. (2011). Alpha-hydroxy acid peels. Procedures in Cosmetic Dermatology Series: Chemical Peels (2nd ed). Philadelphia, PA: Saunders, 27-40.
  8. Soleymani T, Lanoue J, Rahman Z. A Practical Approach to Chemical Peels: A Review of Fundamentals and Step-by-step Algorithmic Protocol for Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2018 Aug;11(8):21-28. Epub 2018 Aug 1. PMID: 30214663; PMCID: PMC6122508.
  9. Grajqevci-Kotori M, Kocinaj A. Exfoliative Skin-peeling, Benefits from This Procedure and Our Experience. Med Arch. 2015 Dec;69(6):414-6. doi: 10.5455/medarh.2015.69.414-416. PMID: 26843737; PMCID: PMC4720453.
Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!