Publicat

3 octombrie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

VITAMINA C ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licentiat, fondator AR Medical Cosmetic

Vitamina C în îngrijirea pielii

Vitamina C în   îngrijirea pielii,  este un antioxidant puternic, este unul dintre cele mai bune ingrediente, deoarece are multe beneficii pentru piele.

Vitamina C nu numai că vă poate proteja pielea de efectele dăunătoare ale razelor UV și ale radicalilor liberi, dar studiile arată că poate ajuta, de asemenea, la reducerea aspectului ridurilor, la estomparea petelor pigmentare, la calmarea inflamației, la îmbunătățirea tonusului pielii și chiar la creșterea producției de colagen.

Utilizarea regulată a vitaminei C topice  poate îmbunătăți  aspectul tenului,   și poate chiar îmbunătăți rezultatele altor  produse de îngrijire a pielii.

Tipuri de vitamina C în îngrijirea pielii

Există câteva tipuri de vitamina C pe care le întâlnim pe etichetele ingredientelor de îngrijire a pielii. Acidul L-ascorbic este singura formă „activă” a vitaminei C și una dintre cele mai studiate. Activ, adică se absoarbe ușor în piele.

Cu toate acestea, forma acidului L-ascorbic este cea mai eficientă formă. Celelalte forme trebuie să se transforme în acid ascorbic pentru a fi eficiente.

Formele solubile în grăsimi protejează membrana celulară, în timp ce solubile în apă lucrează în interiorul celulelor.

Toate formele de vitamina C au unele efecte asupra blocării producției de melanină și creșterii colagenului.

Există 8 tipuri de 8 tipuri diferite de vitamina C în produsele de îngrijire a pielii:

  • acid L-ascorbic
  • ascorbat de tetrahexildecil
  • fosfat de ascorbil de magneziu
  • fosfat de ascorbil de sodiu
  • ascorbil glucozid
  • fosfat de aminopropil ascorbil
  • palmitat de ascorbil
  • acid etil ascorbic

Acidul L-ascorbic sau acidul ascorbic (LAA) 

Acidul L-ascorbic sau acidul ascorbic (LAA), este solubil în apă și una dintre cele mai populare forme ale vitaminei C. LAA este cel mai studiat și eficient ingredient de vitamina C. Cu toate acestea, acidul ascorbic este una dintre cele mai puțin stabile forme de vitamina C.

Ascorbatul de tetrahexildecil 

Ascorbatul de tetrahexildecil, este o formă solubilă în ulei, derivată din acidul stearic, al vitaminei C. Este adesea folosit în produsele de îngrijire a pielii pentru a ajuta la protejarea pielii de radicalii liberi și pentru a-i spori luminozitatea naturală. Spre deosebire de acidul L-ascorbic, ascorbatul de tetrahexildecil este mai stabil.

Fosfatul de ascorbil de magneziu

Fosfatul de ascorbil, de magneziu este o formă mai stabilă de vitamina C, solubilă în apă, care este adesea folosită în produsele de îngrijire a pielii. Are multe beneficii comune cu ale  vitaminei C in plus, fosfatul de magneziu ascorbil (MAP) este o alternativa excelenta pentru cei cu pielea sensibila sau care se irita ușor de la acidul L-ascorbic.

Fosfatul de ascorbil de sodiu  

Fosfatul de ascorbil de sodiu, este un derivat al vitaminei C solubil în apă, eficient pentru a da luminozitate pielii și reducerea inflamației. Este foarte stabil, așa că nu se va degrada atunci când este expus la aer sau la lumină, ca  alte forme ale vitaminei C.

Ascorbil Glucozid (Acid ascorbic 2-glucozidă)

Ascorbil Glucozid (Acid ascorbic 2-glucozidă), este o formă extrem de eficientă și stabilă de vitamina C. Este utilizată pe scară largă în industria cosmetică pentru beneficiile sale de strălucire a pielii și anti-îmbătrânire. AGG2 este un derivat de vitamina C, solubil în apă care poate fi ușor absorbit de piele.

Fosfat de aminopropil ascorbil (AAP)

Fosfatul de aminopropil ascorbil,  este un derivat stabil, solubil în apă, care are atât efecte antirid, cât și de albire. De asemenea are efect antioxidant și  protecție UV  suplimentară în produsele de protecție solară.

Palmitat de ascorbil

Palmitat de ascorbil este o formă de vitamina C liposolubilă (solubilă în grăsimi), în care acidul ascorbic este combinat cu acid palmitic. Palmitatul de ascorbil este mai stabil decât acidul ascorbic, nu este iritant, are efecte antioxidante, antiinflamatorii și protejează împotriva daunelor cauzate de radiațiile UV.

Acid etil ascorbic

Acidul etil ascorbic, e o formă foarte stabilă a vitaminei C, solubilă atât în ​​apă, cât și în ulei  este un „derivat eterificat al acidului ascorbic”. Este un antioxidant extrem de eficient.

Seruri cu vitamina C

Beneficiile vitaminei C în îngrijirea pielii

  • Protejează pielea de radicalii liberi

Pielea noastră este sub atacul constant din partea factorilor externi, cum ar fi poluarea aerului și expunerea la soare. Toate acesta  pot afecta pielea prin radicalii liberi și provoacă daune.

Sursele comune de radicali liberi includ:

  • Poluarea aerului.
  • Alcool, zahăr și alimentație neadecvată
  • Fum de țigară.
  • Radiațiile ultraviolete (UV), cum ar fi de la soare și solarele de bronzat
  • Pesticide.

Dar antioxidanții, pot proteja pielea de radicalii liberi. Există dovezi științifice, care arată că vitamina C are efecte antioxidante. Folosirea topică a vitaminei C poate duce la mai puține leziuni celulare și la o piele mai sănătoasă și mai luminoasă.

  • Are efecte anti-imbatranire

Radicalii liberi pot accelera îmbătrânirea pielii. Vitamina C este un antioxidant care ajută la neutralizarea radicalilor liberi înainte ca aceștia să aibă șansa de a se acumula. De asemenea, s-a dovedit că protejează și crește producția de colagen a pielii, o proteină care menține țesuturile corpului si previne formarea liniilor fine și a ridurilor.

Pe măsură ce pielea  îmbătrânește  produce mai puțin colagen. În plus, unele studii arată că vitamina C aplicată topic poate ajuta la diminuarea aspectului liniilor fine și ridurilor existente.

  • Funcționează foarte bine impreună cu crema de protecție solară

Când dorim să ne protejăm pielea de efectele nocive ale razelor soarelui, dorim toată protecția pe care o putem obține. Vitamina C ne oferă o protecție în plus.

Studiile arată că atunci când combinăm vitamina C împreună  crema cu  protecție solară  cu spectru larg , obținem o protecție și mai bună, o protecție împotriva foto-îmbătrânirii.

Utilizarea vitaminei C împreună cu vitamina E și acidul ferulic  poate reduce durerea și inflamația cauzate de arsurile solare.

Creme cu protecție solară

  • Reduce hiperpigmentarea și uniformizează nuanța pielii

În afară de riduri si relaxarea cutanată (lăsarea pielii) unul dintre cele mai vizibile semne ale îmbătrânirii, este nuanța neuniformă a pielii din cauza petelor pigmentare si a petelor de vârstă.

Aceste  imperfecțiuni pigmentare,  rezultă din perturbări ale producției naturale de melanină, pigmentul care dă culoarea pielii.

Producția de melanină se încetinește în mod natural odată cu vârsta. Dar expunerea cronică la factorii de stres și daunele radicalilor liberi  imperfecțiuni pigmentare.

Studiile arată că vitamina C aplicată topic, ajută la reducerea aspectului acestor  imperfecțiuni  și conferă pielii un aspect mai uniform și mai tânăr.

  • Efect de luminozitate și împrospătare a aspectului pielii

De-a lungul timpului și odată cu vârsta, pielea  devine mai uscată, mai puțin elastică și cu aspect tern, datorită epuizării treptate a nutrienților care dau hidratarea și elasticitatea pielii.

Un astfel de nutriet este vitamina C. Pe lângă proprietățile sale antioxidante și de combatere a ridurilor, studiile arată că vitamina C joacă un rol în menținerea hidratării generale a pielii.

Utilizarea produselor de îngrijire a pielii care conțin vitamina C poate ajuta la protejarea împotriva pierderii de apă, menține hidratarea și  luminozitatea pielii.

Cu o utilizare continuă, ajută la diminuarea aspectului tern și îmbunătățește apectul pielii.

  • Reduce cearcănele din regiunea ochilor

Pielea din jurul ochilor este printre cele mai subțiri și mai delicate de pe corp. De aceea zona ochilor este predispusă la formarea ridurilor, a liniilor fine si a cearcănelor

Spre deosebire de multe dintre ingredientele  anti-îmbătrânire  mai puternice, vitamina C este extrem de blândă și poate fi folosită în siguranță în jurul ochilor pentru a ajuta la abordarea acestor preocupări vizibile.

Adăugarea unei creme de ochi cu vitamina C în rutina zilnică de îngrijire a pielii poate ajuta la menținerea aspectului tineresc al zonei ochilor.

Efecte secundare/precauții la utilizarea  vitaminei C

Serurile eficiente cu vitamina C sunt acide. Ele pot provoca:

  • Senzație de usturime
  • Senzație de arsură a pielii
  • Eczeme
  • Acnee

Vitamina C nu provoacă uscarea pielii. Unele formulări, care conțin vitamina E si acid ferulic pot face pielea să se simtă grasă.

Vitamina C nu provoacă fotosensibilitate.

Tipuri de ten care nu ar trebui să utilizeze vitamina C in îngrijirea pielii

Aceste tipuri de ten nu ar trebui sa utilizeze seruri vitaminei C:

  • Tenul sensibil
  • Tenul cu rozacee

Cele mai eficiente produse de îngrijire a pielii cu vitamina C au  un pH scăzut.

Aceste seruri acide:

  • Exfoliază
  • Irită pielea
  • Provoacă înroșirea feței
  • Cauza usturime

Tipurile de ten  care prezintă rozacee și cele sensibile care sunt foarte reactive pot folosi creme cu vitamina C în loc de seruri, dar acestea nu sunt foarte eficiente.

Cremele cu vitamina C nu sunt la fel de eficiente ca serurile deoarece pH-ul nu este la fel de scăzut. Nu se absorb la fel de bine în piele.

Este vitamina C bună pentru pielea sensibilă?

Vitamina C nu este o alegere bună pentru tipurile de ten sensibile

Vitamina C trebuie să fie acidă pentru a fi eficientă, poată irita tipurile de piele sensibilă.

Deși este un antioxidant, poate provoca inflamații pe  tenurile sensibile, mai ales pe tipurile de ten predispuse la rozacee.

Nu utilizați niciodată vitamina C pe pielea iritată sau pe pielea cu erupții cutanate.

Ce tip de piele ar trebui să folosească vitamina C?

Aceste tipuri de ten vor beneficia de beneficiile vitamina C:

Vitamina C într-o rutină de îngrijire a pielii

Produsele pe bază de vitamina C pot fi folosite atât dimineața, cât și seara. Trebuie aplicate pe fața curată înainte de crema hidratantă și  SPF  dacă le folosiți dimineața. Se știe că vitamina C se degradează atunci când este expusă la lumina UV, așa că este important ca pielea sa fie protejată cu  SPF.

Vitamina C este un ingredient puternic pentru  îngrijirea pielii  care poate fi încorporat în multe rutine și produse diferite de îngrijire a pielii. Vitamina C se asociază bine cu alte ingrediente de  îngrijire a pielii,  cum ar fi antioxidanții, retinolul și acidul hialuronic. Aceste combinații pot ajuta la furnizarea de protecție suplimentară, la reducerea pigmentarii si a tonului neuniform al pielii și la creșterea producției de colagen.

Cum să incorporezi vitamina C în rutina ta de îngrijire a pielii?

Când incorporezi vitamina C în  rutina  de îngrijire a pielii,  este important să cunoști  produsele de îngrijire a pielii  pe care le folosești deja. Pe tenul care se irita ușor,  se poate folosi un ser sau o crema care sa conțină unul dintre derivații  vitamimnei C menționați ( fosfatul de ascorbil de magneziu, fosfatul de ascorbil de sodiu, palmitat de ascorbil ), care nu irită. Derivații vitaminei C, pot fi mai puțin iritanți decât un ser sau o cremă care conține acid L-ascorbic.

De ce trebuie sa ții cont in alegerea unui ser cu vitamina C?

În primul rând, este importantă alegerea produsului potrivit cu vitaminei C adecvat  tipului  de ten.  Pentru un ten sensibil, sunt indicate seruri care conțin forme stabilizate precum fosfat de ascorbil de magneziu sau fosfat de ascorbil de sodiu.

De asemenea, este important, ca, concentrația produsului sa fie de 10% până la 20% și un pH mai mic de 3,5 care va ajuta la maximizarea eficacității acestora.

În plus,  produsele de îngrijire a pielii  cu adaos de antioxidanți și ingrediente pentru strălucirea pielii, cum ar fi retinolul și acidul ferulic,  pot ajuta la îmbunătățirea eficacității vitaminei C.

Produse care conțin vitamina C trebuie sa fie  ambalate în sticle închise la culoare și  etanșe. După cum s-a menționat anterior, vitamina C este foarte instabilă și are nevoie de protecție împotriva expunerii la lumină, aer și umiditate.

Când ar trebui să utilizați vitamina C în rutina de îngrijire a pielii?

Vitamina C este se aplică întotdeauna la pasul 3 în  rutina de îngrijire a pielii.

Acesta este ordinea aplicării produselor:

  1. Curățarea/demachierea , tonifierea pielii
  1. Aplicarea  cremei  pentru ochi
  1. Aplicarea serului cu vitamina C
  1. Aplicarea unei creme hidratante

Ce să nu amesteci cu vitamina C în rutina de îngrijirea pielii?

Întotdeauna serul cu vitamina C se aplică pe pielea curata, deoarece nu trebuie să se amestece cu alte ingrediente și trebuie să se absoarbă în piele.

Se aștepta ca vitamina C să se absoarbă în piele și apoi se pot aplica alte seruri sau produse adecvate pentru fiecare tip de ten în parte.

Se poate folosi serul cu  vitamina C împreună cu alte seruri? 

Se pot folosi alte seruri si alte produse adecvate după vitamina C, dar nu pot fi amestecate. Întotdeauna vitamina C se aplica înainte pe pielea curată.

Serurile care se pot aplica după vitamina C sunt:

  • Retinol
  • Acid hialuronic
  • Niacinamidă
  • Defensine
  • Factori de creștere
  • Exozomi

Serul cu vitamina C se poate aplica dimineața sau seara sau si dimineața și seara?

Se poate folosi serul cu vitamina C și dimineața și seara, dar depinde de tipul de ten și de necesitățile fiecăruia.

Dimineața este cel mai bun moment pentru a folosi serul cu vitamina C, deoarece protejează pielea de expunerea la soare și de poluare.

Cu toate acestea, se poate folosi și seara, astfel încât pielea să aibă cantitatea de acid ascorbic de care are nevoie pentru a genera colagen nou.

Vitamina C se aplică înainte sau după crema hidratanta?

Întotdeauna vitamina C se aplică înainte de o cremă hidratantă. Daca se aplică după o cremă sau un ser hidratant nu se va absorbi în piele.

Cele mai bune produse de îngrijire a pielii cu vitamina C trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  • Trebuie sa aibă un pH între  2 și 3
  • Trebuie sa conțină  acid L-ascorbic
  • Serurile sunt mai eficiente, se absorb mai bine in piele, nu cremele
  • Trebuie depozitate în recipiente închise la culoare si cu pompa fără aer
  • Trebuie sa fie proaspăt deschie

Este vitamina C bună pentru pielea predispusă la acnee?

Multe studii arată că este. Vitamina C are proprietăți antiinflamatorii naturale care ajută la reducerea inflamațiilor, iritației pielii și pigmentării   care vin odată cu  acneea.

De asemenea, s-a descoperit că ajută la controlul producției de sebum în piele, și poate avea un impact direct asupra erupțiilor.

Cum să păstrezi corect serurile cu vitamina C

Deoarece serul cu vitamina C este conceput pentru  proteja pielea împotriva stresului oxidativ, prevenirea oxidării este esențială.

Păstrarea sa sigilată și depozitat într-un loc răcoros, întunecat, uscat și evitarea razelor solare este cea mai bună modalitate pentru a face acest lucru. Dacă vă aflați într-un climat mai cald, păstrarea acestuia în frigider poate fi o idee bună.

Ce ingrediente ar trebui evitate când se utilizează un ser cu vitamina C?

Există câteva ingrediente de evitat atunci când se utilizează un ser cu vitamina C. Nu ar trebui să fie utilizat niciodată cu acizi, în special cu alfa hidroxiacizi (cunoscuți și ca AHA) și beta hidroxiacizi (BHA).

Acestea se găsesc cel mai frecvent în  exfolianți,  așa că trebuie verificate ce ingrediente includ produsele care sunt folosite, înainte de a aplica serul cu vitamina C.

Peroxidul de benzoil este un alt ingredient de evitat dacă este utilizat un ser cu vitamina C, deoarece oxidează vitamina C și, prin urmare, anulează orice beneficii ale acesteia.

Peroxidul de benzoil se găsește mai ales în  tratamentele pentru acnee  sau cremele pentru imperfecțiuni, așa că, din nou, trebuie verificate etichetele produselor înainte de a introduce serul cu vitamina C în  rutina de îngrijire a pielii.

Concluzii

Unul dintre cele mai populare ingrediente active, vitamina C, merită un loc în aproape orice  rutină de îngrijire a pielii. 

O rutină adecvată de îngrijire a pielii  este esențială pentru a vă atinge obiectivele.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de  tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii  care funcționează pentru tine și iți vom oferi tratamentele cosmetice  potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie:

  1. Pizzino G, Irrera N, Cucinotta M, Pallio G, Mannino F, Arcoraci V, Squadrito F, Altavilla D, Bitto A. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:8416763. doi: 10.1155/2017/8416763. Epub 2017 Jul 27. PMID: 28819546; PMCID: PMC5551541.
  2. Sanadi RM, Deshmukh RS. The effect of Vitamin C on melanin pigmentation – A systematic review. J Oral Maxillofac Pathol. 2020 May-Aug;24(2):374-382. doi: 10.4103/jomfp.JOMFP_207_20. Epub 2020 Sep 9. PMID: 33456250; PMCID: PMC7802860.
  3. Boyera N, Galey I, Bernard BA. Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8. doi: 10.1046/j.1467-2494.1998.171747.x. PMID: 18505499.
  4. Al-Niaimi F, Chiang NYZ. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Jul;10(7):14-17. Epub 2017 Jul 1. PMID: 29104718; PMCID: PMC5605218.
  5. Pinnell SR, Yang H, Omar M, Monteiro-Riviere N, DeBuys HV, Walker LC, Wang Y, Levine M. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001 Feb;27(2):137-42. doi: 10.1046/j.1524-4725.2001.00264.x. PMID: 11207686.
  6. Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013 Apr;4(2):143-6. doi: 10.4103/2229-5178.110593. PMID: 23741676; PMCID: PMC3673383.
  7. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.
Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!