Publicat

19 iunie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licentiat, fondator AMedical Cosmetic

Îngrijirea pielii pe timp de vară

Îngrijirea pielii pe timp de vară, se alege în funcție de nevoile pe care le are fiecare persoană.

Vara este momentul vacanțelor și a distracțiilor, fie la mare sau la munte.

Este cunoscut faptul că expunerea prelungită la razele UV (UVA și UVB) poate cauza riduri, pete pigmentare, îmbătrânire prematură și cancer de piele, așa că aplicarea produselor cu protecție solară este o măsură preventivă obligatorie.

Este vital să vă protejați, să hrăniți și să vă hidratați pielea pentru a o menține strălucitoare în timpul verii.

De asemenea în anotimpul cald pielea ta se confruntă cu provocări precum temperaturi ridicate, umiditate, soare puternic, clorul din piscine și sarea de mare. Acești factori pot provoca senzație de uscăciune, pierderea strălucirii,  pete pigmentare,  acnee, riduri fine și pori dilatați.

De aceea este recomandat să asiguri o îngrijire suplimentară în perioadele când razele soarelui sunt mai puternice.

Curățarea și demachierea zilnică a pielii, primul pas în îngrijirea pielii pe timp de vară

Curățarea si  demachierea  zilnică a pielii este primul pas in rutina de îngrijire a pielii, indiferent de sezon. Trebuie făcută de două ori pe zi – dimineața și seara chiar daca  folosești sau nu make-up.

În timpul verii, clima este caldă și umedă. Tenul tău tinde să producă mai mult sebum în acest timp, așa că trebuie să alegi produsul potrivit în funcție de tipul de ten pe care îl ai.

Pentru tenul uscat este  posibil să ai roșeață și erupții cutanate. Este recomandat un demachiant delicat. S-ar putea să descoperi că cel pe care îl folosești în restul anului îți încarcă prea mult tenul, așa că mai bine optezi pentru un produs cu o textură lejeră.

Dacă ai tenul mixt ori gras, porii se pot înfunda cu ușurință, folosește apă micelară ori un produs care are textură de spumă ori gel.

Pe lângă curățarea porilor, îndepărtarea murdăriei, transpirației, protecției solare și a machiajului, demachiantele pregătesc pielea pentru produsele care urmează a fi aplicate.

În primul rând, această etapă nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică de frumusețe, indiferent dacă folosești sau nu produse de machiaj.

Demachierea este esențiala in rutina de îngrijire  a pielii.

Demachiante

Completează demachierea cu aplicarea unei loțiuni tonice

Loțiunile tonice sunt un must-have în timpul lunilor de vară. Un tonic bun reechilibrează pH-ul si vă menține pielea curată. De asemenea, reduce aspectul porilor. Când aplici loțiunea tonică, acordă atenție zonei T, deoarece este partea feței care secretă sebum în exces.

Daca ai tenul gras, alege un toner cu acid salicilic pentru a elimina excesul de sebum. Ingredientele hidratante precum acidul hialuronic sau vitamina E sunt potrivite pentru pielea uscata.

Loțiuni tonice:

Exfolierea,  în  îngrijirea pielii pe timp de vară

Exfolierea   ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, lăsând pielea să arate mai strălucitoare.

Celulele moarte acumulate la suprafața pielii îți conferă un aspect neîngrijit și îți fac tenul să se simtă aspru la atingere.

Asigură-te că din rutina de îngrijire a pielii pe timp de vară nu lipsește un produs exfoliant. Folosește-l de 1-2 ori pe săptămână pentru a elimina impuritățile de la nivelul pielii.

În cazul în care ai pielea sensibilă, optează pentru un produs mai blând care are particule delicate în compoziție sau un exfoliant enzimatic. Fără o exfoliere corectă, produsele de îngrijire a pielii nu își îndeplinesc scopul, iar bronzul nu este uniform.

Cu toate acestea, asigură-te că nu îți exfoliezi excesiv pielea.

Produse exfoliante:

Hidratarea, în  îngrijirea pielii pe timp de vară

Dacă crezi că pielea ta nu are nevoie de cremă hidratantă în lunile de vară, te înșeli. Singura diferență este că în timpul iernii cremele pe care le folosești sunt mai hidratante au texturi mai compacte si nu vor fi potrivite pe timp de vară. Alege creme non-grase cu texturi ușoare care te vor ajuta să păstrezi umiditatea esențială a pielii.

Produse hidratante:

Nu uita de zona ochilor, în  îngrijirea pielii pe timp de vară

Zona din jurul ochilor este mai delicată decât restul feței și necesită îngrijire specială. Ori de câte ori ieși la soare, nu uitați să porți ochelari de soare. Acest lucru va preveni formarea ridurilor în jurul ochilor.

Nu uita să aplici o cremă hidratantă pentru ochi atât ziua, cât și noaptea. Utilizează produse care conțin ingrediente hidratante, cum ar fi acidul hialuronic. Masează zona din jurul ochilor în fiecare seară pentru a relaxa mușchii.

Produse recomandate pentru îngrijirea ochilor:

SPF-ul, produsul sfânt în rutina de îngrijire a pielii

Cosmetologii și dermatologii recomandă ca produsele cu SPF să fie aplicate pe piele indiferent de anotimp. Dacă în restul anului nu îi oferi multă importanță, cu siguranță vara acest pas ar trebui să fie sfânt pentru tine. Expunerea excesivă la UV poate deteriora permanent pielea și poate provoca arsuri solare, riduri, linii fine, pete pigmentare, cancer de piele și îmbătrânire prematură.

Persoanele cu pielea deschisă sunt mai expuse la efectele nocive ale radiațiilor UV.

Folosește o crema cu  protecție solară  care are un spectru UV larg (cel puțin SPF 30 sau 50). Aplică protecția solară de două ori pe zi pe toate părțile expuse ale pielii. De asemenea, ar trebui să porți pălării de soare și îmbrăcăminte de protecție UV pentru o protecție suplimentară.

Având în vedere că niciun produs cu protecție solară  nu poate să blocheze în totalitate razele UV, expune-te la soare cu măsură.

Produse cu protecție solară:

Folosește antioxidanți, în  îngrijirea pielii pe timp de vară

Folosește seruri, creme hidratante și creme de protecție solară care conțin suplimentar  antioxidanți. De exemplu, vitamina C, protejează pielea de radicalii liberi, previne apariția ridurilor și stimulează formarea colagenului.

Cremele și serurile care conțin extracte naturale și antioxidanți reduc inflamația (care este destul de comună vara), neutralizează radicalii liberi dăunători și îți repară pielea.

Adaugă fructe și legume în dieta ta

Nu este suficientă aplicarea topică a antioxidanților. Aveți o rutină de îngrijire a pielii pe timp de vară, dar dieta trebuie să includă consumul de fructe și legume sănătoase. 

Pentru a menține pielea sănătoasă și strălucitoare, trebuie să o hrănești în consecință. Consumă alimente bogate în clorofilă, fructe și legume. Acestea conțin vitamine esențiale, nutrienți, acizi grași omega-3 și antioxidanți care stimulează producția de colagen, reduc inflamația și iți protejează pielea de efectele dăunătoare ale soarelui.

strează-te hidratat

Bea multă apă și nu uita să porți cu tine o sticlă de apă oriunde te duci. În afară de apă potabilă, poți consuma și ceai verde rece, apă de cocos sau suc de castraveți pentru o schimbare. Acest lucru este important pentru ați menține pielea hidratată, pentru a elimina toxinele din organism și pentru a te simți împrospătat în zilele fierbinți de vară.

Adoptă un machiaj lejer

Când vine vorba de machiaj în timpul lunilor de vară, ar trebui sa adopți un machiaj lejer. Asta pentru că pielea ta trebuie să respire. Așa că, încearcă să porți machiaj pe bază de minerale atunci când vremea este foarte caldă și umedă, deoarece aceste produse sunt ușoare și antiinflamatoare. Dacă nu te poți lipsi de fond de ten, alege o cremă hidratantă colorată cu SPF.

Nu uita de exercițiile fizice, sunt importante pentru menținerea pielii sănătoase in timpul verii

Dacă căldura verii, transpirația și umiditatea te țin departe de sala de sport, nu renunța. Decât să stai și să vizionezi un film în timp ce bei un ceai cu gheață, este o opțiune tentantă, exercițiile fizice sunt la fel de importante pentru menținerea pielii sănătoase în timpul verii și nu numai.

Activitatea fizică îmbunătățește fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că celulele pielii primesc mai mult oxigen. Exercițiile fizice pot fi una dintre cele mai bune tehnici de reducere a stresului. Astfel, corpul tău vindecă cu ușurință orice deteriorare a țesuturilor (cum ar fi arsurile solare sau acneea). Crezi că exercițiile fizice în sală sunt monotone? Adăugă puțină distracție rutinei tale de antrenament și încearcă zumba. Sau mergi cu bicicleta, joacă volei cu prietenii sau încercă drumeții. Orice formă de exercițiu este bună pentru sănătatea ta.

Timpul de odihnă este foarte important

Corpul tău are nevoie de timp pentru a se repara și a menține pielea sănătoasă. De aceea, indiferent de programul pe care îl ai, încearcă să îți acorzi suficient timp pentru a te odihni.

Acest lucru este crucial pentru că în timpul lunilor de vară, zilele sunt mai lungi și majoritatea dintre noi tindem să fim activi mai mult timp. Expunerea mai îndelungată la soare duce, de asemenea, la slăbiciune și la apariția semnelor de îmbătrânire.

Somnul suficient previne semnele îmbătrânirii, îmbunătățește funcția de barieră a pielii și te face să arăți în general mai proaspăt și mai atractiv.

Concluzie

Indiferent de sezon,  rutina de îngrijirea pielii  ar trebui să fie o parte importantă a stilului tău de viață. O rutină adecvată de îngrijire îți răsfață pielea și ține la distanță afecțiunile. Acestea fiind spuse, rutinele de îngrijire a pielii se schimbă în funcție de sezon, deoarece pielea ta reacționează diferit la schimbările climatice. Prin urmare, îngrijirea ta de vară trebuie să fie diferită de cea de iarnă.

Rutina de îngrijire a pielii este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă te confrunți cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultă un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro, sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie:

  1. Palmer SJ. Skin care in the summer: risks, assessment and treatment. Br J Community Nurs. 2021 Jul 2;26(7):324-327. doi: 10.12968/bjcn.2021.26.7.324. PMID: 34232719.
  2. Kim, S., Park, J.W., Yeon, Y., Han, J.Y. and Kim, E. (2019), Influence of exposure to summer environments on skin properties. J Eur Acad Dermatol Venereol, 33: 2192-2196https://doi.org/10.1111/jdv.15745
  3. Hodges AL, Walker DK. Skin Care for Women. Nurs Womens Health. 2017 Dec 2016 – Jan;20(6):609-613. doi: 10.1016/j.nwh.2016.10.001. PMID: 27938801.
  4. Zhang, L.; Adique, A.; Sarkar, P.; Shenai, V.; Sampath, M.; Lai, R.; Qi, J.; Wang, M.; Farage, M.A. The Impact of Routine Skin Care on the Quality of Life. Cosmetics20207, 59. https://doi.org/10.3390/cosmetics7030059
  5. Yang, F, Zhou, Z, Guo, M, Zhou, Z. The study of skin hydration, anti-wrinkles function improvement of anti-aging cream with alpha-ketoglutarate. J Cosmet Dermatol. 2022; 21: 1736– 1743. doi:1111/jocd.14635
  6. Hassan, Iffat & Dorjay, Konchok & Sami, Abdul & Anwar, Parvaiz. (2013). Sunscreens and Antioxidants as Photo-protective Measures: An update. Our Dermatology Online. 4. 369-374. 10.7241/ourd.20133.92.
Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!