Publicat

30 noiembrie 2023

Comentarii

Niciun comentariu

ACIDUL GLICOLIC ÎN ÎNGRIJIREA PIELII

Autor,  Adina Răchiteanu cosmetolog licențiat, fondator AR Medical Cosmetic

Acidul glicolic în îngrijirea pielii

Acidul glicolic în  îngrijirea pielii,  are beneficii remarcabile cum ar fi protejarea fibrelor de colagen, eliminarea celulelor moarte, estomparea ridurilor,  reda strălucirea naturala a tenului, ameliorând totodată  acneea  si  petele pigmentare.

Acidul glicolic este un acid alfa-hidroxiacid folosit în principal ca ingredient exfoliant în  demachiante, loțiuni tonice  și produse cosmetice fără prescripție medicală.

Este utilizat cel mai frecvent în peelinguri, este o substanță exfoliantă, are cea mai mică greutate moleculară dintre toți alfa-hidroxiacizii, pătrunde cu ușurință în piele și se metabolizează rapid la nivel celular și molecular.

Nu toate  tipurile de ten  reacționează la fel la hidroxiacizi, iar acidul glicolic nu este potrivit pentru unele tipuri de ten sensibile, cum ar fi rozaceea, sau nu poate fi folosit după proceduri care sensibilizează pielea.

Ce este acidul glicolic?

Acidul glicolic este un alfa-hidroxiacid, se găsește în strugurii necopți, trestia de zahar, sfecla de zahar, în frunzele viței de vie sălbatice și în rozmarin. Poate fi produs și sintetic, dar în marea majoritate a cazurilor este extras din trestia de zahar.

Alături de acidul glicolic, din grupa alfa hidroxiacizilor mai fac parte acidul citric, acidul lactic si acidul malic.

Acidul glicolic are un pH scăzut, utilizat în mod obișnuit în  produsele de îngrijire a pielii  concepute pentru tratarea pielii terne, a  petelor pigmentare,  a  pielii îmbătrânite  și a  acneei.

Cum acționează acidul glicolic?

Acidul glicoloic acționează ca un exfoliant chimic. Odată ce pătrunde în piele, slăbește legătura dintre celulele moarte ale pielii, determinând, astfel, exfolierea pielii în timp ce stimulează regenerarea celulară.

Îmbunătățește transmisia luminii și ajută la eliminarea granulelor de pigment în stratul superior al pielii.

Când pielea este exfoliată, ea răspunde, producând noi celule care le înlocuiesc pe cele vechi. Acest mecanism face parte din modul în care funcționează acidul glicolic în  tratamentele anti-pigmentare si de luminozitate a pielii.

Concentrațiile mai mari de alfa-hidroxiacizi stimulează , de asemenea , colagenul , prin urmare acidul glicolic poate îmbunătăți  liniile fine și ridurile.

Noile celule generate după exfoliere au ca rezultat mai mult colagen în piele, motiv pentru care acidul glicolic se găsește adesea în produsele  anti-îmbătrânire.

Un alt rol important al acidului glicolic este acela de a permite o mai bună penetrare a altor substanțe active, cum ar fi hidrochinona.

Aciditatea puternică a acidului glicolic (pH scăzut), rupe conexiunile intercelulare, ceea ce ajută celulele moarte ale pielii să se elibereze din organism.

Mediile cu pH scăzut sunt, de asemenea, inospitaliere pentru multe tipuri de bacterii, ceea ce înseamnă că bacteriile care cauzează acnee sunt eliminate de acidul glicolic.

Deoarece este hidrofil, acidul glicolic atrage apa în sine, adică este un umectant.

Apa pe care o atrage la sine este adusă la suprafața pielii, conferindu-i proprietăți antiinflamatorii și hidratante.

Beneficiile acidului glicolic în îngrijirea pielii

Acidul glicolic este hidrofil solubil în apă, spre deosebire de acidul salicilic care este lipofil se dizolvă în grăsimi. Din acest motiv, acidul glicolic nu este grozav pentru utilizare pe pielea grasă; nu trece ușor prin sebumul de pe suprafața pielii.

Acidul glicolic are multe beneficii în îngrijirea pielii, cum ar fi proprietăți de exfoliere, netezire, iluminare a pielii, curățare și hidratare. Stimulează, de asemenea, celulele fibroblaste, rezultând o producție crescută de colagen în piele.

Este folosit în mod obișnuit în peelingurile chimice, deoarece este excelent la îndepărtarea celulelor moarte de pe piele și funcționează rapid.

Deoarece are o aciditate puternica (pH scăzut), elimină bacteriile care cauzează acneea și alte bacterii de pe piele, motiv pentru care este atât de comun în demachiantele pentru tratarea  acneei.

Efecte secundare ale acidului glicolic

Principalele efecte secundare ale acidului glicolic sunt usturimea, exfolierea și iritarea pielii. Fiind o formulă cu un pH scăzut, efectele secundare pot să apară dacă:

  • Nu este neutralizat (nu toate produsele cu acid glicolic trebuie neutralizate, dar peeling-ul de obicei trebuie neutralizat)
  • Este lăsat sa acționeze prea mult timp
  • Este folosit împreună cu alti exfolianți
  • Este aplicat pe o piele sensibilizată, iritată.

Peelingurile cu acid glicolic trebuie evitate dacă se începe folosirea unui  retinoid   local sau oral. Riscul aparitiei dermatitei retinoide si efectele secundare sunt crescute atunci când se utilizează împreună retinolul și acidul glicolic.

Folosirea împreună a unui  retinoid  și a acidului glicolic poate duce la supra-exfoliere, inflamație și deteriorarea barierei pielii.

De asemenea, acidul glicolic nu este considerat alergen.

Este posibil să provoace dermatită de contact sau iritații semnificative și roșeață, mai ales atunci când este utilizat cu produse greșite în rutina de îngrijire a pielii.

Pot să apară reacții care pot include simptome precum umflare, mâncărime și senzații de arsură la persoanele cu rozacee.

Alfa hidroxiacizii pot fi, de asemenea, fotosensibiliprin urmare, în mod ideal ar trebui să fie aplicați seara. Reacțiile alergice sunt extrem de rare.

De asemenea, trebuie să acordăm o atenție sporită și protecției solare în timpul folosirii acidului glicolic. Asta pentru că acesta exfoliază stratul superficial al pielii, crescând riscurile asociate cu expunerea la radiațiile UV.

Așadar, dacă folosim acid glicolic în rutina de îngrijire de dimineața, este obligatoriu să folosim și o cremă  cu SPF mare, altfel riscăm arsuri solare și chiar pigmentare a pielii.

Este un ingredint sigur acidul glicolic in îngrijirea pielii?

Acidul glicolic este considerat un ingredient  sigur. Este unul dintre primele ingrediente folosite în îngrijirea pielii  cu efect  anti-imbătrânire  de pe piață. Este unul dintre cele mai studiate ingrediente pentru tratarea ridurilor și a  pielii uscate.

CIR (Cosmetic Ingredient Review), este este un grup independent, de experți în îngrijirea pielii. Utilizează date bazate pe dovezi pentru a afla daca produsele sunt sigure pentru formulări cosmetice. În 1988 a revizuit acidul glicolic si alți alfa-hidroxiaizi si au declarat ca sunt ingrediente sigure pentru utilizare pe piele.

Preocuparea predominantă de siguranță a acidului glicolic este că subțiază stratul superior al pielii numit stratul cornos și face să fie vulnerabilă la deteriorarea solară.

Acesta este motivul pentru care majoritatea produselor care conțin acid glicolic au o etichetă de avertizare pentru utilizarea protecției solare.

Acidul glicolic este sigur pentru a fi folosit dacă se respectă următoarele recomandări:

Cum poate fi utilizat acidul glicolic în rutina de îngrijire a pielii?

Cele mai frecvente utilizări ale acidului glicolic în  îngrijirea pielii  sunt în demachiante, loțiuni tonice, creme și seruri.

În funcție de tipul ten  și de regimul personalizat de îngrijire a pielii, există diferite tipuri de produse care ar trebui să fie asociate cu acid glicolic.

Se poate utiliza un demachiant cu acid glicolic înainte de  vitamina C  pentru a accelera absorbția.

Se poate utiliza o loțiune tonică cu acid glicolic înainte de aplicarea unui ser  ( dar nu si serurile cu exozomi)

Nu se  începe folosirea serurilor sau cremelor cu acid  glicolic  până pielea nu este  adaptată  la  un retinoid  cu concentrație mare.

Acidul  glicolic este indicat  tenurilor uscate  si acidul salicilic tenurilor grase

Tipurile de ten  uscate ar trebui să  folosească cu o cremă hidratantă ocluzivă în rutină daca utilizeaza acid glicolic.

După exfolierea pielii, aceasta poate fi mai sensibilă la lumina soarelui și la daunele radiațiilor. Pentru a evita deteriorarea solară, trebuie aplicată o cremă cu  protecție solară  cu spectru larg după tratamentele cu acid glicolic

Acidul glicolic poate fi folosit împreună cu alte ingrediente?

 Acidul glicolic poate fi folosit împreună cu următoarele ingrediente:

Acidul hialuronic poate fi combinat cu aproape orice, inclusiv cu  acidul glicolic. Din punct de vedere biologic, niacinamida ar trebui să fie compatibilă, dar din punct de vedere farmacocinetic, vitamina B3 nu este compatibilă cu acizii cu pH scăzut. Formulările sunt mai complexe decât amestecarea ingredientelor împreună.

Acidul ascorbic  nu se combină bine cu acidul glicolic de obicei din cauza iritației, cu toate acestea sunt și excepții. De exemplu, un amestec compus de acid glicolic, hidrochinonă și acid L ascorbic cu concentrație scăzută de aproximativ 1-3%. În acest context, vitamina C  este utilizată pentru a preveni oxidarea hidrochinonei, în timp ce acidul glicolic ajută la penetrare.

Peelinguri chimice cu acid glicolic

Cea mai frecventă utilizare a acidului glicolic este ca parte a tratamentelor de  peeling chimic.

Studiile artă că, dincolo de simpla netezire și de a face pielea strălucitoare, peelingurile cu alfa-hidroxiacizi sunt eficiente pentru tratarea fotoîmbătrânirii.

Aceste tratamente de peeling îmbunătățesc aspectul pielii ridate prin stimularea celulelor stem, pentru a produce mai multe celule și fibroblaste pentru a stimula producția de colagen.

Modul în care este pregătită pielea înainte de peelingurile  cu acid glicolic, va afecta cat de puternic va fi peelingul. Se recomanda ca înainte de efectuarea peelingurilor cu acid glicolic să nu de folosescă produse agresive de curățare cum ar fi spumele si gelurile demachiante.

Procentul ideal de acid glicolic pentru un peeling superficial este de  8% până la 25%  , 25% fiind  „normalul ridicat”. Concentrațiile de acid glicolic pot fi de până la 70% sau mai mult în unele cazuri. Acestea sunt peelinguri profunde si se fac în cabinete medicale sub supravegherea unui medic.

Cât timp durează acidul glicolic să funcționeze?

 Ar trebui să se vadă progrese în săptămâna a doua , dar pe măsură ce crește frecvența aplicării, rezultatele se vor îmbunătăți în timp

Cel mai important aspect al aplicării este să se înceapă treptat, cu o perioadă de pauză  de 1-4 zile între  utilizări. Acidul glicolic, în concentrații mai mari de peste 10% poate fi iritant, deci se începe treptat, crescând aplicarea în timp.

În ce produse de îngrijire a pielii se găsește acidul glicolic

Deoarece acidul glicolic are atât de multe aplicații benefice, acesta poate fi găsit în multe tipuri de produse și anume: peeling-uridemachiante,  exfoliante, măști de noapte, creme hidratante, seruri.

Pe baza scopului fiecărui produs, acidul glicolic poate fi prezent în concentrații mai mari sau mai mici. Unele produse au nevoie de mai multă aciditate pentru a funcționa, iar unele trebuie să fie mai puțin acide.

Poate acidul glicolic să trateze hiperpigmentarea?

S-a demonstrat în  mai multe studii că acidul glicolic joacă un rol important în tratamentele de hiperpigmentare.

În condiții normale melanocitele din piele produc pigment care intră în alte structuri numite keratinocite. Keratinocitele își fac treptat drum până la suprafața pielii, încărcate cu o cantitate de melanină. Când keratinocitele ajung la suprafața pielii, culoarea lor pigmentată are ca rezultat ceea ce numim pete pigmentare sau  hiperpigmentare.

Când se exfoliază cu un produs cu acid glicolic, aceste keratinocite pigmentate se desprind  si se elimină de  pe suprafața  pielii.

Asta înseamnă că acidul glicoloc ajută la îndepărtarea petelor pigmentare, dar nu  previne apariția lor. Pigmentul este eliminat de la suprafața pielii, nu și din staraturile mai profunde. Din acest motiv, acidul glicolic este întotdeauna asociat cu inhibitorii de tirozinază și blocații PAR-2, în  tratamentele anti-pigmentare.

Blocanții PAR-2 ​​și inhibitorii tirozinazei opresc producția de melanină, ceea ce înseamnă că keratinocitele se vor dezvolta normal și în cele din urmă vor ieși la suprafață ca piele pigmentată în mod regulat.

Deoarece este nevoie de ceva timp pentru ca keratinocitele să se înlocuiască între ele, aceste tipuri de tratamente de  hiperpigmentare  pot dura 8-12 săptămâni pentru a obține rezultate.

Acidul glicolic poate fi folosit pentru tenurile uscate?

Acidul glicolic este sigur pentru  pielea uscată,  deoarece alfa-hidroxiacizii sunt umectanți hidrofili: atrag apă în ei înșiși.

Spre deosebire de acidul salicilic, acidul glicolic nu îndepărtează uleiurile de pe piele și nu este la fel de eficient în curățarea porilor înfundați.

Aceasta înseamnă, în termeni simpli, acolo unde merge acidul glicolic, urmează apa. Dacă  tenul este uscat și prezintă elemente de  acnee,   peeling-ul cu acid glicolic   este o alegere bună, deoarece nu vă va usca pielea.

Uscăciunea  care se vede după peeling este  un strat de celule moarte ale pielii. Sub acest strat de celule moarte, pielea este foarte hidratată.

Utilizarea unei creme hidratante pentru repararea barierei este întotdeauna importantă pentru tipurile de piele uscată.  Acestea pot conține acid glicolic sau pot fi utilizate cu un produs care conține acid glicolic.

Poate acidul glicolic să trateze acneea?

Acidul glicolic este un ingredient comun și bun în tratamentele pentru acnee pentru tipurile de piele uscată, deoarece pH-ul scăzut ajută la eliminarea bacteriilor.

Spre deosebire de acidul salicilic care pătrunde direct în porii înfundați uleioși și îi micșorează din interior, acidul glicolic pur și simplu ajută la procesele naturale de  descuamare  ale organismului, îndepărtând blocajele la nivel de suprafață din pori.

Acidul glicolic este, de asemenea, o alegere excelentă pentru atenuarea „cicatricilor după acnee”, umflăturile roșii care pot rămâne pe piele după ce o pustulă (coș) dispare. Pur și simplu exfoliază petele. Dacă aveți aceste cicatrici roșii după acnee, luați în considerare alegerea acidului salicilic, deoarece exfoliază și are abilități antiinflamatorii.

Peelingurile chimice cu hidroxiacizi precum acidul glicolic sau acidul salicilic sunt bune pentru  acnee, deoarece elimină cauzele  acneei  în timp ce tratează si simptomele.

Se poate folosi acid glicolic cu retinol?

O concepție greșită comună este că acidul glicolic și  retinolul  nu pot fi combinate din cauza nivelurilor lor diferite de pH. Cu toate acestea, ele pot fi foarte eficiente la nivelul pH-ului natural al pielii. Problema nu este compatibilitatea farmacologică, ci ceea ce se întâmplă la nivel biologic. Ambele sunt potențial iritantede aceea este necesară o atenție deosebită. Se începe folosirea lor treptat, unul câte unul, la o distanță de 4-8 săptămâni, ca pielea să se  adapteze. De reținut dacă pielea este sensibilă sau este predispusă la rozacee cel mai bine ar fi să nu se folosească aceste ingrediente.

Cu ce ​​nu ar trebui să utilizați acidul glicolic?

 Nu este o idee bună să se combine  acidul ascorbic  sau  acidul retinoic + acidul glicolic.

Vitamina C  sau acidul ascorbic este un acid , cu un pH de aproximativ 2,5. Prin urmare, combinarea cu alfa-hidroxiacizi și beta-hidroxiacizi cum ar fi acidul glicolic , salicilic și lactic este un mare nu-nu.

O rutină  bună de îngrijire a pielii care combină atât acidul ascorbic și acidul glicolic este aplicarea  vitaminei C  dimineața și a acidului glicolic seara (din moment ce vitamina C protejează împotriva razelor UV, în timp ce acidul glicolic poate fi sensibil la soare).  Acidul retinoic sau formulările puternice de retinol nu trebuie amestecate cu acidul glicolic (cel puțin inițial). Alte combinații potențial iritante includ peroxidul de benzoil, uleiul de arbore de ceai și retinaldehida.

 Concluzie

Acidul glicolic este un alfa-hidroxiacid (AHA), care, pe măsură ce este absorbit de piele, favorizează refacerea celulară. Acest lucru face din acidul glicolic un excelent exfoliant, care oferă pielii un aspect mai sănătos și mai luminos. Acidul glicolic este un ingredient comun în produsele de îngrijire a pielii,  în special în cele anti-îmbătrânire. De asemenea, susține producția de colagen, protejează pielea împotriva daunelor cauzate de soare și previne blocarea porilor.

Rutina de îngrijire a pielii  este foarte importantă și necesară, având un  impact semnificativ asupra sănătății și aspectului pielii. Combinată cu  tratamentele  din clinicile specializate și cu recomandările cosmetologilor, medicilor dermatologi, rezultatele și beneficiile sunt remarcabile și pe termen lung. Dacă vă confruntați cu  o problemă specifică a pielii, care este dificil de gestionat pe cont propriu, consultați un specialist pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament.

La AR Medical Cosmetic, te vom ajuta să ai o rutină de îngrijire a pielii care funcționează pentru tine și iți vom oferi tratamentele cosmetice potrivite. Descoperă-ți regimul personalizat, pentru problemele și nevoile tale actuale.

Pentru mai multe detalii si programări accesați  www.armedicalcosmetic.ro,  sau ne puteți contacta la tel. 0728 556 595

Bibliografie

  1. Sharad J. Glycolic acid peel therapy – a current review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013 Nov 11;6:281-8. doi: 10.2147/CCID.S34029. PMID: 24399880; PMCID: PMC3875240.
  2. Grover C, Reddu BS. The therapeutic value of glycolic acid peels in dermatology. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003 Mar-Apr;69(2):148-50. PMID: 17642863.
  3. Narda M, Trullas C, Brown A, Piquero-Casals J, Granger C, Fabbrocini G. Glycolic acid adjusted to pH 4 stimulates collagen production and epidermal renewal without affecting levels of proinflammatory TNF-alpha in human skin explants. J Cosmet Dermatol. 2021 Feb;20(2):513-521. doi: 10.1111/jocd.13570. Epub 2020 Jul 24. PMID: 32583600; PMCID: PMC7891644.
  4. Fartasch M, Teal J, Menon GK. Mode of action of glycolic acid on human stratum corneum: ultrastructural and functional evaluation of the epidermal barrier. Arch Dermatol Res. 1997 Jun;289(7):404-9. doi: 10.1007/s004030050212. PMID: 9248619.
  5. Murad H, Shamban AT, Premo PS. The use of glycolic acid as a peeling agent. Dermatol Clin. 1995 Apr;13(2):285-307. PMID: 7600706.
  6. Atzori L, Brundu MA, Orru A, Biggio P. Glycolic acid peeling in the treatment of acne. J Eur Acad Dermatol Venereol. 1999 Mar;12(2):119-22. PMID: 10343939.
  7. Baumann L, Saghari S. Chemical Peels, in Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, 2nd edition. L Baumann, S Saghari, E Weisberg, eds. New York: McGraw-Hill, 2009, pp. 148–162.
  8. Bernstein EF, Lee J, Brown DB, Yu R, Van Scott E. Glycolic acid treatment increases type I collagen mRNA and hyaluronic acid content of human skin. Dermatol Surg. 2001;27(5):429-33.

 

 

Frumusețe adaptată pentru tine

Programează-te online


    Te vom contacta prin email sau telefon pentru a confirma programarea ta.

    Coș de cumpărături

    cart

    Nu sunt produse în coș!